Skoči na vsebino
Prigode v prometu
Napisano (urejeno)
pred 4 urami je Slivka napisal:

Danes opravijo dobavo s "šleperjem" oz. z vlačilcem s polpriklopnikom. Zaradi množice napačno parkiranih avtomobilov šofer nima kje obrnit, zato se dva sodelavca postaviva na glavno cesto in jo zapreva, šofer pa porikverca šleperja v krožno križišče, da bo potem odpeljal naprej. Med tem, ko je šofer rikvercal v krožno križišče, pa se en model (znamke avta namerno ne bom zapisal) odloči in prehiti kolono, ki sem jo ustavil, ter pripelje v krožno križišče mimo mene. Seveda ni pričakoval šleperja v križišču in se mu ni uspelo ustaviti. Škode ni bilo veliko, je pa možakar takoj klical policijo. Ko je policija prišla, začnem jaz razlagat, da šofer ni imel kje obrnit in da sem jaz na tej strani ustavil promet. Pa se model oglasi in razloži, da jaz nisem uradno pooblaščen, da lahko usmerjam promet in da nimam kaj ustavljat promet, da to lahko naredi samo policaj ali medobčinski redar in da mora policaj še mene kaznovati, ker sem skakal po cesti in s tem ogrožal sebe, ker bi me lahko kdo povozil in še promet sem oviral, ko sem skakal po cesti...

Policaj je samo vse popisal in zdaj čakamo poziv k sodniku za prekrške. Moram pa na kakšnem koledarju preverit, če ni mogoče kakšna ta-prava luna...

Preprosto reci,da si opozarjal mimoidoče udelezence v prometu na počasi vozeče vozilo.

Nisi ustavljal prometa in nisi ga urejal, ker za kaj takega potrebuješ z zakonom določene znake in moraš biti pristojna oseba. In to,da so se ljudje ustavili je njihova dobra volja (in zdrava pamet ter fair play); ti jih nisi silil. 

Jaz bi preprosto rekel " videl sem kako kamionar rikverca, in sem ljudi prosil naj pazijo,da ne pride do naleta ". 

Popravljeno od Nejc1986
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

(korejski)Chevrolet
Napisano

No,ja.... Spark je bil že v štartu misljen kot mestni avto.

Problem teh malih avtov je to ,da so razred večji (Clio,fabia, Corsa in Aveo če že gledamo chevroleta), komaj kaj dražji,hkrati pa že bolj druzinsko uporabni (z malo odrekanja). Kupna moč pri nas pa tudi ni tako visoka,da bi kupili nek avto samo za po mestu, niti niso mesta tako velika in natrpana,da bi tistih 20cm krajši avto tako prišel do izraza.

No,pa malo smo razvajeni,ampak zakaj bi dal 10t za Twinga,če dam lahko še slaba  2jurja zraven in dobim Clia. Malo govorim na pamet cene,ampak verjamem da je razlika ravno tu nekje.

In hja....zakaj na natrpanem trgu rabljenih vozil kupiti precejšno eksotiko. Edino ok...kdor rabi avtomatski menjalnik.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 4 urami je dvorjan napisal:

Včeraj zvečer sem veselo zavil na Trojane na krofe. No, da se mi še dolgo ni ne dremalo, še manj spalo, pa je poskrbela srna z metodo "brake check". Ja, ko pohodiš do konca, zavore res primejo, čeprav na mastni cesti in z zimskimi gumami.

Epilog: avto in srna brez kontakta in brez škode, jaz pa imam kako minuto življenja manj. 😃

Srne nam itak krajšajo življenja. Sploh če je "cesta"mastna :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 36 minutami je Slivka napisal:

Danes čakam tovornjak z jeklenkam kisika. Končno zvoni telefon - kliče šofer:

- "Ja, jast pa danas ne morem k vam."

- "Možakar, ne se mi zezat, za čez vikend nimamo dovolj, pridi, pa če še tako pozno, tu bomo čakali. če ne jaz, pa popoldanski."

- "Ne, ne, ne razumijete. jast sem že pri vas, ampak ne morem do vas."

- "Eee, kaj?"

- "Pa prit pogledat sem gor, jast ne morem do vas."

Grem pogledat in...

IMG_20220121_124852970.thumb.jpg.234363009da75a0ed5f32ba9b6016a7e.jpg

... presenečenje. Ni ne BMW ne Audi. Potem sva s šoferjem povedala nekaj stavkov, ki ne sodijo na forum ter ročno zložila jeklenke s tovornjaka, jih odkotalila kakšnih 50 metrov naprej, jih dvignila na rampo in spravila v naše skladišče. Nato sva pa prazne jeklenke ročno sneai z rampe, jih odkotalila 50 metrov v drugo smer in jih ročno dvignila na tovornjak. Ko je tovornjak odhajal, je bil ta avto še vedno tam.

Mimogrede omenim, da ima vsaka jeklenka okoli 60 kg, v njej je pa 14,5 kg plina. Prazna torej tehta okoli 60 kg, polna pa okoli 75 kg. V vsaki paleti pa je 12 jeklenk. Koliko je bilo fizikalcev? Bilo jih je eden, pa še ta razvajen, saj vozi Mazdo. Ja, pa še šofer je pomagal...

Pajek pomaga :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Slovenski avto leta 2022
Napisano

Sami SUVi...

Ampak ok, Toyota je res kul, tudi v živo je všečna in deluje precej odraslo. Štromar VW je ogaben,Škoda malo manj.

Renault je (kolikor berem) res zgolj dvignjen Megane in dražji za slabih 5jurjev. Meni osebno ni všeč (sosed ga ima) in se vidi,da je bil v startu delan za manj razvite trge. Bi bilo zanimivo narediti primerjavo med njim in C4 in videti če se prvi res ni upravičeno  uvrstil v finale.

Mokko precej hvalijo; meni je všečna (pa si nisem mislil da bi to kdaj rekel za Opla).

Dacia seveda ni prišla do finala,pa je naredila ogromen preskok od prejšnje generacije in je konkretno,konkretno cenejša od komaj kaj večjih SUVov...  Značka (oziroma ego)je kar problem ,ja...

Je pa ziher tole pokazatelj kam gre trend. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gretje zadnjega stekla
Napisano

Hm.... Jaz prižgem gretje šipe in ogledal zjutraj,da se vse skupaj odrosi z zunanje strani (potem se itak samo izklopi,ali pa že prej sam izklopim). Mogoče kdaj med vožnjo vklopom,ko mi meče vodo na ogledala (dež ) . 

Da bi praznilo AK; med vožnjo mu ne bo hudega:) ampak saj veš; če neka stvar laufa 4h vsak dan namesto 10' bo verjetno prej crknila :)

Raje prizgi klimo če se ti rosi , oziroma poglej če ti kje vlaga nagaja v avtu (mokri tepihi?).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano
pred 10 urami je NevLado napisal:

Za vožnjo po celem snegu pri nizki hitrosti izklopite traction control, ker vam začne avto sam jemat gas in mate občutek da koplje, v resnici pa čisto malo drsi. Z izklopljenim traction control v drugi/tretji pod štantgasom prideš brez problema kamor koli, saj so 2.0 mašine in imajo dovolj navora!!!

(Govorim iz izkušenj na CX-3)

Se strinjam. V določenih razmerah rabiš da guma zavrti malo v prazno in ne da ti elektronika takoj vzame moč. Če se ne motim (vsaj na Mercedesu je tako ) pa ti takrat ugasne samo ASR (sistem proti vrtenju pogonskih koles v prazno ) in ne tudi ESP (stabilizacijski sistem).

Sam sem se 1x ustavil s kombijem v ovinku (zmanjkalo prostora na vaški cesti) in nikakor da speljem... Mimoidoči kmet je prinesel 2pesti pepela in mi jih vrgel pod gume (pesti pepela in ne pesti). Začuda je ustvarilo ravno dovolj trenja,da sem lahko speljal. Od takrat naprej imam v avtu par kg soli. Mogoče komu prav pride. 

Je pa Xsara zakon za sneg; ozke gume, visoko podvozje , GY gume so mi pa itak zakon .

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX 3
Napisano

Pomojem bodo kmalu dali ven manjši SUV. Cx3 in cx30 sta si precej blizu. Cx3 je pa vseeno malo večji/dražji od Capturja &co .

Pa še poimenovanje je malo čudno , saj večina misli,da je narejena na osnovi trojke. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 1 minuto je Bini napisal:

Me tudi ne,ker grejo čez mesec v kanto.....😃

Kak to ? Saj pa zgleda še polno profila in letnica je letošnja.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
dne 13. 10. 2021 ob 19:49 je Bossek napisal:

Kdaj pa kaj planirate z menjavo? tocno na 15? kaj prej?

Jaz spremljam vremensko napoved in menjam nekje ob koncu novembra (vsaj zadnjih par zim je bilo na začetku toplih). Seveda,če bi videl da je tudi čez dan max 5stopinj in da zna deževati/snežiti ali če bi me čakala daljša pot,bi zamenjal tudi pred 15.11.

Spomladi raje počakam do začetka aprila, me je 1x že presenetil sneg na AC,jaz pa že z letnimi gumami. 

Čim je manj kot 5stopinj in kaže na padavine,zna biti jeba z letnimi. Med dežjem in snegom pri teh temperaturah ni mala razlika. In kakor je čisto res da so zimske gume za sneg in ne za kopno, je tudi to res,da niso zimske toliko slabe na kopnem ,kot letne na snegu. In sneži lahko mimogrede:)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 7 urami je Bini napisal:

Skoraj nove Conti gume pa poglejte.... 🥴

IMG_20211015_125213~2.jpg

IMG_20211015_125240~2.jpg

Ma, mene ta zareza nebi skrbela. Conti so itak precej mehke (zato pa držijo ) , hitro se povozi kakšno smer in potem pride do tega....

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 44 minutami je g.Wankel napisal:

Je pa ful neumno zapeljal policaj. Dobesedno v slepo. Kaj če bi nekdo hitreje pripeljal nasproti?

Jp,saj mogoče je videl tisto črno Zafiro iz nasprotne smeri , ampak se mi zdi malo pretirano vse skupaj. Jaz bi drugače naredil (ali bi pogledal stran in na Celovški v naslednjih parih minutah našel koga,ki dejansko bolj ogroža varnost, ali pa bi polkrožno obrnil pred Picassojem).

Obstaja pa možnost,da je bil poklican kam drugam v tisti smeri,glede na to da se je že na začetku posnetka kar malo na silo rinil na srednji pas preko polne črte.

pred 32 minutami je Boss napisal:

Ampak kriv bi pa na koncu bil un, ki je pripeljal in recimo trčil v policaja. Če pa se s tem ne bi strinjal je pa danes itak moderno, da bi ga policaj pošprical s solzivcem in zalil z vodnim topom. :hudicek:

Pa un Picasso bi bil kriv ker jih je oviral in se ni prezarcil v isti sekundi.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 4 urami je Bini napisal:

@Nejc1986, ko smo ravno pri križiščih ti povem, da so tisto krožišče pri Golovcu v Celju (enkrat si ga lani omenil, da je posebno) sanirali in uredili v normalno krožišče, ker se ljudje sploh ne znajo vozit, če je krožišče malo drugačno.😊

Me že dolgo ni bilo tam:) ma,tam je bil problem,da je bil notranji pas na drugem izvozu zaključen s stop znakom in bi recimo trije avtomobili zablokirali oba pasova iz iste smeri ...

Tako nelogično da tudi opisati ne znam :)

je povsem bv da v majhna krožišča tlačijo 3pasove ali pa že recimo 2pasova v take res miniaturne rondoje.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 8 urami je Boss napisal:

Včerajšnji dan je bil en sam kaos na cestah, ki ga je sprožila oblast, ko je zaprla gorenjsko AC in severno ljubljansko obvoznico. Preusmerjanje vsega prometa na južno in v mesto s tem, da je na južni prišlo še do nesreče in kaos, ko se je vsa ta gmota pločevine začela premikat skozi mesto je bil neizbežen.

Nekaj nadaljnih utrinkov pa v videu:

1. vožnja kamionarja v rdečo, verjetno v stilu, da se gre lahko v rdečo po novem, če zavijaš desno. Da imajo tisti nasprot, ki zavijajo levo rumeno puščico ga pač ne zanima. On ma kamion, a se kdo upa pogajat o prednosti?

2. avtošola na ozki cesti namesto v ovinek direkt vame in tisti pok v videu je, ko sta trčili ogledali. Jaz bolj desno nisem mogel, ker bi zadel v pločnik. Za povrh se kurac od avtošole sploh ni ustavil ampak spizdil iz kraja nesreče.

3. če maš priusa in si ekološko ozaveščena imaš pač povsod prednost. No vsaj, ko sva bila vzporedno se je tetica opravičila, tako da pol se ji oprosti.

4. takoj za priusom desno na postaji dva izmenjujeta podatke, ker se tudi onadva nista uspela zmenit kdo ima prednost

5. tale druga tetica z belim Passatom tudi obvlada in da se naravni cesti zabiješ v drevo je pač umetnost posebne klase. Verjetno je bil telefon bolj pomemben, sploh pa sporočilo iz FB-ja al pa Twitterja?

Tale prometna ureditev na zadnjem posnetku je katastrofa. Je streljaj od mojega bloka in ko tole gledaš kaj vse pocnejo... Preozko,nobenih nižjih omejitev na tem delu (zlahka bi bilo 30kmh zaradi ozkega vozišča,ogromno prehodov za pešce in veliko širših vozil ki se vozijo tu),če se ne motim niti ni novih talnih označb (puščice)... Prav tako bi morala biti "narisana "stop"črta za tiste,ki zavijajo levo na Neubergerjevo,saj zdaj zlahka zaprejo tiste ,ki peljejo naravnost.

Tisto križišče s Priusom (tržaška pri Toyota centru-mogoce si je ravno hotela nabaviti nova vrata)... Sem pred kratkim tudi jaz malo kiksnil tu; peljal sem tako kot Prius,pogledal če imajo z leve zeleno luč in ko sem videl, da tisti iz centra zavijajo levo na AC,sem lepo uletel na Tržaško z 40kmh... Lepo.... Ampak v tistem se je nekdo iz smeri centra odločil polkrožno obrniti in sva se znašla pok metra en od drugega ... Sva se samo spogledala in opravičila en drugemu ... Saj ko bi počilo,nama nebi bilo zabavno , bi se znala kr lepo kregati kdo je kriv...

pred 15 minutami je 50keda napisal:

1. to je še okay, je vsaj desno zavijal. se je že zgodilo, da sem jst čakal za levo, bla je rumena na nasprotni strani križišča nekdo z audijem pa še bolj čez čisto rdečo meni križal pot, če bi meu kak slabši avto bi mu ga potegnil po celem boku, tako pa sem se zadržal.

5. po mojem, je nekdo spred kr nemudoma zabremzu ona pa tut in zgubila kontrolo nad avtom. Ka pa veš možnosti je miljon, ampak post mortem zgleda res "neumno".

Drgač pa ja, pridejo taki dnevi, smo jih že vsi imeli in takrat druga kot extra previdnost pri meni ne pomaga.

1: konkretno je potegnil v rdečo ... To je problem voznikov ,ki poznajo / poznamo kako se odpirajo križišča in je predvideval /vedel,da mu nihče ne bo priletel iz boka. Nekaj je če greš s kabino v pozno oranžno in potem še zadrzis tistih par sekund v križišču ,preden zmanevriras ven,ampak tole je bilo že v štartu izzivanje.

5:izgubiti nadzor v novem passatu pri mestni hitrosti..... No...meni je naprej prišlo na pamet da se je izogibala pescu /kolesarju.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Predelava
Napisano
pred 9 minutami je Scr3am napisal:

Pri meni je tudi cager za plin lagal, ampak me ni motilo, saj sem pri vsakem tankanju resetiral TRIP in sem vedel priblizno koliko sfuram. Tudi jaz sem imel investicijo po hitrem postopku povrnjeno, namrec prva generacija je pila 10l/100 km. Problem je ker na dolgi rok zastrupljas in pocasi unicujes avto... zal Tudi pelko je rekel, da ko je menjal ventile in ko je glavo pripeljal tretji osebi, da jo zbrusi je takoj vedela, da je avto na plin. Prav tako pravi, da to mazanje ventilov bolj kot ne za en kurc pomaga in da jih ravno tako unici. Se pa strinjam, da ce se bos odlocil za montazo, da izberes nekega kvalitetnega monterja.

Ja,saj jaz tudi dam dnevni števec na nulo po vsakem tankanju na nulo in vem,da je treba po 400km tankat.

Tisti cager za benz je pa zgodba zase.... Tebi je najbrž padal in potem ko si avto znova zalaufal, je pokazal realno stanje? Citroen in ostali Francozi imajo malo po svoje narejeno in ga tudi ponoven zagon ne postavi na svoje mesto ,ampak šele nekje 7i zagon.... Tako ubistvu nikoli ne veš točno koliko bencina imaš v tanku. Jaz ga tankam nekje na 3000km (tistih par litrov),ker nočem voziti z rezervo benza,saj to uničuje bencinsko pumpo.

Sem pa nekje po 100.000.plinskih km dal preveriti kompresijo in je kot nova. Res je zelo odvisno od motorja. Italijanski se baje najbolje razumejo z LPG. Daleč najslabše pa Fordi, Chevroleti,Opli....

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Predelava
Napisano

No,jaz lahko napišem svojo izkušnjo z mojo predelano xsaro... Vem,da ni isti avto,ampak mogoče ti bodo prišla moja opažanja glede same vožnje na plin prišle prav.

Pozabi na to,da boš imel prihranka 50% ,kot radi oglašujejo . Jaz imam prihranka cca 30posto.

Poraba na benz je pri meni 7,5l ,medtem ko je na plin 9,5l . Pristej še nekaj malega benza (vsak vžig naredi na bencin in na bencin laufa dokler se mašina ne segreje na 40stopinj).  V praksi : jaz zalufam avto,čez minuto mi vrže na plin in potem vozim na plin še vsaj 1h,preden ga ugasnem. Če imaš vožnjo od vrat do vrat,bo več zagonov na bencin in posledično manjši prihranek. 

Doseg na LPG je majhen.... Pri meni cca 400km. 

Ni prostora za rezervno gumo (jaz jo vozim v prtljažniku). 

V podzemne garaže naj nebi smel (to mene ne moti ).

Avto je slabih 100kg težji (preostala nosilnost se s tem zmanjša).

Servis napeljave je 20.000km in stane 60eur. Odvisno od motorja in napeljave moraš dolivati tekočino za mazanje ventilov (1l stane 20eur, nevem za koliko časa je ),ki pa zna biti bolj blažev žegen .

Ko/če začne kaj nagajati se te bodo podajali od vrat do vrat . Avto servis zna kriviti plin, monter zna kriviti avto... Jaz teh izkušenj sicer nimam ,ampak vem da se moj serviser drži za glavo ko vidi ,da je avto predelan na plin . 

Malo se pozna,da je avto bolj švoh. Vsaj pri meni,ker 110konjev je že tako malo malo za enoprostorca.

Cager za plin je nenatančen kot moja desna roka sedaj ko jo imam v gipsu, tisti za bencin pa ne bo kazal prav (vsaj do ponovnega zagona,saj avto ne ve ,da ne voziš na bencin ).

Moja racunica je pokazala,da prihranim cca 3,5eur/100km (sem sem vštel porabo plina,porabo bencina in servis za LPG),ne pa tudi tekočine za mazanje ventilov. Prihranek je odvisen od cene plina in bencina; dražji ko je bencin,večji je prihranek in večja ko je poraba večji je prihranek.  Če upoštevam , da me je predelava skupaj z homologacijo prišla 1300eur , sem jo "odplačal" po manj kot 40.000km. 

Okvare v 120.000.km vožnje na plin? 2x se je prižgala lučka za motor zaradi prerevne mešanice pri visokih obratih , plinski servis je zadevo uredil v parih minutah. 1x ni delala napeljava,saj se je strgala neka cevka pri napeljavi (popravljeno zastonj  v parih minutah ).

Skratka.... Meni se je izplačalo. Fora je v tem ,da je moj avto po 5ih letih imel 50.000km ,potem pa je na1x postal prvi avto pri hiši in se je delalo tudi po 4000km/mesec. Takrat se je to zdela boljša racunica kot kupiti nov avto ,delati za bencin ali pa kupiti rabljenega dizla.

Je pa loterija. Definitivno pa ti svetujem poštenega monterja. Meni je majstr povedal za vse minuse (ki sem jih tudi sam omenil tu ),tako da ni bilo slabe volje potem. Predelal pa sem pri Hribarju na Šmartinski v lj (plineks),ki ga lahko samo pohvalim.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Predelava
Napisano

Hm... Moje izkušnje s Citroenom na plin so povsem drugačne (več kot 120.000.na plin brez težav ). Res je zelo odvisno od motorja do motorja ,pa tudi od monterja.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Jaz jih ne rotiram levo:desno... Sploh nisem vedel,da to še kdo počne. A ni bilo to aktualno 30let nazaj?

Ob sezonski menjavi se jih označi in naslednje leto gredo prednje zadaj in obratno. V 5000km kolikor jih naredim v sezoni, jih prednje pobere za 1mm več kot zadnje. Recimo da bi delal po 10.000.km ali več  na sezono , bi jih še 1x med sezono zamenjal spredaj -zadaj. Ker nočem priti do tega,da ima en par 3mm, drug par pa 5mm. 

Tu lahko zdaj začnemo kregancijo,kam dati gume z več profila :) jaz pa imam vseeno raje vse gume z 4mm,kot ene  3mm in druge s 5mm.

Sem pa po 4ih letih lastništva dal trdo in profila polno zimsko Savo za rezervo . Bolje to kot stara letna Michelinka.

Aktualno : zdaj bo tretja zima z GY UG8 in se mi zdi več kot ok guma. 

Hankook smo imeli letne na Santa Fe-ju in so bile ok. Nasplosno so me do sedaj daleč najbolj razočarale zimske Michelin ,najbolj pozitivno presenetile pa Sava intensa HP.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 32 minutami je Bini napisal:

Prvič danes razmišljam, da bi se skino s M. foruma, ker se res ne da več normalno komunicirat, kam nas pelje ta situacija s kovidom.... :hohoho:

Ne sekiraj se. Saj se tudi v real Life ne more vsak z vsakim pogovarjati,pa zato ne nehamo hoditi ven, le selekcijo se naredi s kom se gre na kavo. Tukaj se pa pač določene teme ali objave preskoči / blokira /ignorira. Ne bomo sami sebe zavijali v vato ,no :)

Pa da ne bo izpadlo,da imam kaj proti Alexu so njegovim objavam. Jaz jih prav rad preberem,ampak ni pa se vredno popolnoma umakniti od nekje dalo zato,ker je nekdo z nekom v nekem nesoglasju .

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Jaz vedno preverim DOT ob naročilu. Do sedaj je bilo vse bp. 

Edino Michelin so bile kot kaže malo jajčaste (res rahlo),ampak se kaj dosti nisem sekiral. Če bi bilo tresenje očitno,bi se pripravil na to ,da me pošiljajo od vrat do vrat. 

Verjetno je res najbolj ziher kupit gume pri vulkanizerju,ki jih tudi namontira.

Je pa res da so 15colske balonarce manj občutljive na mogoče manj precizno centriranje (predvidevam ?)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.