Skoči na vsebino
Gume
Napisano (urejeno)
pred 32 minutami je Janez007 napisal:

Daj Alex, ker so te olupili (za kakšne 4.000) pri nakupu novega avta za 30.000 €, boš sedaj 15 let šparal pri gumah in prišparal mogoče 1.000 €. 🙃 Prej bi mislil in kupil avto v zlatih časih, kot Bini. 🙂

Ves čas govorite, kako je CX-30 premium, pol pa gor natikate gume vprašljive kakovosti. Guma je ena najpomembnejših stvari pri avtu, tako za udobje, še bolj pa za varnost! 

Mal se hecam, v glavnem pa mislim resno. 😜

Te hankook gume so premijska roba, ne pa neke low budget. Dunlop spravi v žep, so nekje v rangu conti. Edino malo bolj glasne so. Drugače pa po prebiranju kupcev top gume. Pustimo plačane in podkupljen teste. Tisto je za

naivneže. Kar se tiče pa cx 30 sem jo dobil za ugodno ceno. Samo barva je 800€ doplačila. Zame zelo dober nakup. 👍

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
Pred eno uro je sportman333 napisal:

kakorkoli gledamo, in sem mnenja da je CX-30 res odličen avto, ampak dimnzija gume je pa pred-potopna....215/55 r18.....kot prvo 215 sploh ni standardna dimenzija, to je kar nekaj......in enako 55 ali imaš 50 ali pa 60.....torej so tukaj pa malo zgrešili....ali imate v homo.kartončku še kako drugo dimenzijo. JAP avti imajo ponavadi zelo bogo bero tega, medtem ko imajo razni VW cel rang teh....

Se strinjam, da so dali na cx30 to levo  dimenzijo gum, ki je draga kot žafran. Zato pa pravim, da dobim ceneje 19" vrhunsko gumo kot pa to 18".🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Tukaj podajate cene za dimenzije, kjer so gume najcenejše. Recimo zimska  michelin guma dimenzije 215/55r 18, kakršno ima cx30, pride okoli 200€/kos.Štiri gume =800€. Tako, da bi krepko premislili, katere zimske  gume bi montirali. 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Dejansko vsak sam odloča, katere gume bo kupil in kako bo šel z njimi skozi zimo. In predvsem, koliko denarja je pripravljen odšteti za njih. Zase vem, da izberem letne gume vedno najkvalitetnejše ne glede na ceno. 

Zimske pa mi niso spet toliko pomembne saj vemo, da ni neke zime na obali. Bolj gledam na to, da so dobre na suhem in na mokrem. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 38 minutami je Gregster napisal:

Uff, tole so stare gume. Za primorsko bodo😉

S temi gumami bodo Primorci šli mimo tebe na snegu, da ne boš niti zaznal, kaj se ti je zgodilo. 😄😄

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 48 minutami je Bini napisal:

V pravo smer te vleče.... 👌 

Lani, gume na dom, so bile moje Kleber najceneje in prav uležane.... 😁😊👍

"in prav uležane"... 😄😄

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 6 minutami je FuManchu napisal:

Jaz vedno, ko možakar (DHL, UPS, GLS...) pripelje gume pogledam dot.

Sem že parkrat gume mu vrgel nazaj v kombi in teraj guske naprej.

Kdor ne preveri dot je sam kriv.

Enako. Tudi pri teh zadnjih sem kar najlon raztrgal in pogledal dot. 

Sem pa v preteklosti tudi sam že zavrnil gume, ker so mi poslali dve leti stare, čeprav so trdili ob nakupu, da so stare  največ 6 mesecev. Pri vulkanizerju sem jih kupil parkrat, a nisem imel občutka, da sem kaj pridobil s tem. Ponavadi imajo kar navite cene. Razen gum, ki jih imajo na zalogi je po naročilu ponavadi dražje kot nakup preko spleta, čeprav ti ponujajo "zastonj" vgradnjo in centriranje. Pa še njihove "nasvete" moraš poslušati, ko ti hočejo prodati gume, pri katerih imajo največji zaslužek. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
Pravkar je Slivka napisal:

Vidva bosta v kopru zmontirala zimske gume 15.11., ampak tam bodo takrat temperature okoli 25°C, če bo huda zima bodo mogoče padle na 20°C. In ko bo enkrat sredi marca res padel sneg (smučanje v Dolomitih), bodo itak že "zakrknjene"... Važno, da so tanartabltaboljše zimske gume, kar jih je na tržišču...

Ampak, hej, za letos je napovedana sibirska zima( ker kao nimamo plina). 😊

Resda  na obali nimamo plinske napeljave in je tudi ne potrebujemo. 

No, stari vremenoslovci (in tudi mladi) so napovedali za letos zimo z obilo snega. Ni vrag, da ne bo prineslo par sto snežink z burjo tudi na obalo, pa da izprobamo te super duper gume. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 17 minutami je Gelipter napisal:

Evo prispele tudi za mojo CX30  zimske gume 😆😄😉

Screenshot_20220909-210628_Google.jpg

Midva z obale imava oba dobre zimske gume. Sedaj lahko zapade sneg pri nas. 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 3 minutami je Bini napisal:

Evo slike teh gum Fulda... 👍

Kot sem rekel idealno nove, ravno prav uležane in sedaj se lahko še eni naprej smejete..... 😉😊

Klump so in to je to..... 🥴😤😛

IMG_20220909_183835.jpg

Preveč sveže. 😉 Niso vležane vsaj leto dni

Zato pa problemi. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 24 minutami je Janez007 napisal:

Ker večkrat omeniš Alex, da imaš kar težko nogo in ker smo že tudi večkrat ugotovili, da je dejansko stanje praviloma obratno od napisanega, bodo tudi gume z dobrimi 9 mm profila zate dovolj stabilne😃

Pri meni so dobro zapisane zimske Continental TS850/860 in Dunlop Wintersport 5. Vozil sem pa že Fulda, Semperit, Sava, Toyo, GY, in še kakšne. Naslednjič vem samo to, da GY zimskih ne bom več kupil - niso me prepričale, sploh pa glede na ceno in ime znamke. Površen odlitek lamel (nekatere lamele so sem in tja zlepljene) in po 4-ih letih guma izgleda krhka - jo asfat trga namesto brusi.  

Za GY verjanem. Tudi meni so letne F1 assimetric 3 na stari 6-ki  nenormalno razpokale. 😬

Za zimske pa ne se sekirat, pozimi ne vozim hitro. 😉 Sem pa tudi v snegu med hitrejšim kljub temu, da sem Primorec. 

Pa tudi na splošno se z cx30 vozim lepo umirjeno. Je večji gušt. 😊

Je za občasno hitrejšo vožnjo rezervirana 6-ka. Pa ne, da cx30 ne potegne. Enostavno jo je škoda za divjanje. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 49 minutami je Janez007 napisal:

Višji profil, manjša stabilnost.

Višji profil, več varno prevoženih kilometrov,si verjetno hotel napisati. 😊

Vem, vsak se kdaj zmoti. No, ne prav vsak. 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 28 minutami je Brane napisal:

Ti šublerji iz Lidla  lažejo , mora biti vsaj MITUTOYO  čez 4 mesece so bodo še skrčile in bo prišel profil na 7,5 mm

Imam tudi MITUTOYO, a je vedno v delavnici. Tale je eden izmed treh, ki sem jih kupil v Lidlu, da, sem našel kolikor toliko točnega, če ga primerjam z MITUTOYO. Par stotink je verjetno razlike. A še vedno je več profila kot na Dunlop in GY. 😉

pred 5 minutami je Janez007 napisal:

Upam, da jih nisi predrl. 😁

Ma kje pa. Že samo gumena zmes se mi zdi boljša kot pri kakih dunlop. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 30 minutami je Boss napisal:

Alex, dej please zmeri globino profila. Tole men ne zgleda 9 mm kot majo recimo Dunlop al pa GY. Tole bo prej 8mm al pa se na sliki čudno vidi. Sej ne da je to zlo pomembno, samo kilometrov je pa za vsak mm cca 10.000.

Evola, zmerjeno na sredini profila z najbolj natančnim digitalnim kljununastim merilom. Na "frišnih" gumah. 😉 Ja, imajo več kot 9 mm profila. Se pravi več kot Dunlop in GY. 😉

IMG_20220909_152800.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
Pravkar je Brane napisal:

Te tvoje gume pa so bile sigurno  v kleti leto in pol,dam roko v.....

A nisi rekel sam, da ko kupiš nove gume, jih daš za leto dni na podstrešje, pozabiš na njih, da so gor in po par letih so "zrele" za montažo na feltne. In po pol leta vožnje so zrele za zamenjavo za nove. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Vam se vse "zdi", vozite se pa na 3-4 let starih zimskih gumah. 😊 Vsaka nova zimska guma je boljša kot stara zimska guma. 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Ah, vsak naj kupi gume, ki  mu pašejo.😉

Eni se bomo vozili po snegu kot po tračnicah, drugi pa bodo molili, da sneg sploh ne zapade. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
Pred eno uro je 50keda napisal:

Pa je to res? Da so novi modeli gum toliko boljši kot stari? Meni se to zdi bolj marketing, enostavno ne vrjamem, da bo neka guma razvita pred 5-10 letami X-krat slabša kot to ki so jo razvili letos. 🤷‍♂️

Tehnologija gre povsod naprej, tako tudi pri gumah. Seveda to niso drastične in velike spremembe. 

Vsako leto je to mogoče 2-3% izboljšava na posameznih segmentih. 

A v par letih se že lepo pozna. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 1 uro je Slivka napisal:

Kakšna znanost okoli gum in to pri tistih, ki živijo manj kot 400 metrov nad morjem. Mi, hribovci, ki živimo na skoraj 1000 metrov nad morjem, pa kupimo zimske gume brez spektakla in senzacionalnih novic...

Zanimivo je pa to, da take silne študije delajo vozniki bencinarjev. Vozniki dizelašev se raje ta čas vozimo in uživamo...😛

Ti itak daš gor na letne gume verige za  vezat domače ljubljenčke. Po asfaltu se pa bolj malo voziš. Tvoj avto itak ni mišljen za na ceste. Bolj za gmajne in vlačit drva iz hoste. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 27 minutami je Janez007 napisal:

Samo problem je, kako vedet, da je enaka ali boljša. Nekaj povedo testi o novi gumi, ne pa vsega o obnašanju iste gume po 3, 4 letih - ne starajo se verjetno vse enako hitro in na enak način. 🤔

Zato pa se preizkuša gumo in točno veš, kako se obnaša nova, po par letih, v dežju, na suhem, v snegu... A kaj, ko določene firme z novimi modeli zaspijo. 

In potem so te iste gume med slabšimi. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 26 minutami je SpEkTr napisal:

Jaz sem dobil enkrat ene fulda gume mislim da so bile še manj kot 1 mesec stare. In jih ni pobralo nič. Kar sem opazil po 2 letih uporabe je bilo to, da so v dežju precej drsele. Ne vem pa ali je bila to fora same gume, ali zato ker so bile sveže. Fuldo po tem nisem več kupil :)

Fulda je znana, da rada bočni drsi.To ni imelo veze s samo starostjo gume. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.