Skoči na vsebino
Mazda CX-30
Napisano
pred 56 minutami je Bini napisal:

Dizlaši so obmolknili, ko so prebrali kako malo pije CX-60..... :jupiii:

Vsak hibrid ima to prednost in nikoli se tega ni zanikalo in ne vem zakaj zdaj izzivaš? A zato ker tvoj prejšnji post ni obrodil sadov si probal še 1x? :nevem:

Dej mal resnosti no, najprej si oglej filmček potem vštej ceno elektrike in boš ugotovil, da je razlika v ceni okoli 4€/100km med hibridom in dizlom. Potem pa to deli s cca 7k€ dražjim hibridom in boš ugotovil, da prideta pri porabi in višji ceni skupaj tam nekje pri 175.000km. Šele takrat je hibrid cenejši pol je pa že treba začet šparat za novo baterijo, ki je v tem velikostnem razredu vredna tam nekje 4-5k€. Zavedat se je treba, da avto pa ne glede na kaj se pelje pač pod določeno ceno lastništva in porabe pač ne gre. Bodo manjše deviacije ampak globalno pa bo verjetno ene tolk razlike kot bencin proti plin.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Bencin/Dizel
Napisano

Haha snežinkice... kolk trpite z dizli. Dejte si elektriko nabavt, da ne bojo ušeska trpela in da ne boste zmatrani. :whatever:

Srečni bomo, če bomo sploh še imel avte oziroma a si jih bomo sploh lahko še privoščili, sploh na dejstvo kaj nam pripravljajo v ozadju.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 15 minutami je Alex napisal:

Ja, ampak benzin je šel minimalno dol. 

Od kod takšna razlika? 🤔

Kako da se pred 14 dnevi nisi isto spraševal, ko je bilo obratno? :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

na evo

https://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/obcutno-cenejsi-dizel-bencin-skoraj-na-isti-ravni.html

Ampak le kje so zdaj tisti, ki so skos trdili kako bo deregulacija znižala ceno goriv - me kr mal ma, da bi šel tole temo preverit, kdo so bili nepopravljivi optimisti. Namreč cena med regulirano in neregulirano je danes 25-30 centov 🤬

To je plenjenje brez trohice morale.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano

Sej lahko uporabljaš kot navaden hibrid. Mislim, da imaš nastavitve, da se vedno uporablja v kombinaciji z ICE motorjem in ti pomaga dejansko zgolj pri pospeševanjih ter se fila kolikor se pač lahko po klancih navzdol in zaviranjih.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano
pred 52 minutami je Bini napisal:

To kar si navedel popolnoma drži,preverjeno na moji  CX30 in tisti,ki ne verjame pač ne verjame in naj vozijo dizle z enako porabo 😉

Nisem rekel, da ti ne verjamem glede tvoje porabe. Problem imaš samo ti, ker drugim ne verjameš, da bi z enako vožnjo na enaki trasi imel pač z dizlom cca slab liter manjšo porabo.

Ne vem, na spritmonitor je pač v povprečju taka razlika. Alex trdi, da tam vseh 200 uporabnikov CX-30 z X motorjem laže in da nimajo povprečno porabo čez 7 litrov/100km. Ok če vzamemo samo ročne menjalnike je pol 6,8l/100km. Recimo dizelske 150KM šestke zadnje generacije so na 5,9l/100km pa sem pustil tako avtomatske kot ročne menjalnike v seštevek povprečja.

Ne vem, ti pa Alex tako vehamentno trdita, a noben od vaju ne dela ročnega preračuna in ne vpisuje porabe v kakšno od teh aplikacij za porabo. A zato ne, ker vesta, da vaju bo premamilo, da bi goljufala al zato, ker to kar pišeta mogoče drži le v določenih primerih in ni splošna povprečna poraba na vsak tank goriva? :nevem:

Za zaključek, X motor je odličen in varčen motor za bencinarja in tako konjenico ni pa vsemogočen niti ni game changer kar se porabe tiče.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano
Pred eno uro je Bini napisal:

Za dizlaša so to slabe cifre, da dam za avto toliko več kot za bencinca in imam potem nulo ko tankam.... :party0035:

Rajše potem kupim kaj drugega kar pije 4.5lit/100👍

Za dizel v avtu velikosti Mazde 6 in je vožen 3/4 časa po AC brez cincanja in vključevanja nanjo s 60km/h so to čist normalne cifre. Ko se boš normalno vključeval na AC in bo tvoj avto končno videl 6000 obratov boš dejansko videl kolk ti kuri.

Sem s prejšnjo šestko, ki je imela manj varčen motor uspel priti do Bohinja in nazaj ponoči s porabo 4,8 s tem, da sem na AC vozil max 110. Je bil enkraten test, kaj se da, če se cinca in si ovira v prometu. Z vožnjo za kamioni se da tud pod 4 litre pridet. Ampak a je to fora?

Men je realno le to, kaj brez truda, brez oviranja prometa in izrabo celotne konjenice lahko vsakokrat dosežeš brez, da bi si grizel nohte, al je šla desetinka deci preveč skoz auspuh pri pospeševanju. In s tako vožnjo pač imam take cifre. S tako vožnjo bencinarja bi imel pa liter več oziroma liter in pol. In tolk je bilo vedno razlike med bencinom in dizlom v primerljivih motorjih in karoserijah.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano

Evo pa sem si pogledal vseh 50 minut... model čist preveč naklada. 😜

Bistvo pa je to, da dejansko je to trenutno najboljša izbira pogona. Nisi obremenjen s porabo elektrike pa ali boš dosegel cilj oziroma a li bo polnilnica prosta, istočasno pa se da vozit zelo ekonomično. Kakor koli pogledam je tole izbira za naslednjih 15 let pol pa upam, da se bo tehnologija baterij in pa predvsem mreža polnilnic in el. infrastruktura tolk izboljšala, da se bo dalo čist na elektriko prešaltat.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano

Tole s porabami je ratalo fejst zavajujoče. Večino ima folk občutek, kot, da je elektrika pa zastonj. Verjetno bo treba spremenit merilo in sicer iz litrov/100km bi morali iti €/100km.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano

Boljš, da ne o teži, ker ma cca 600kg več kot šestka. Bomo videli kolk mase bo imel dizel. Bencinarja oa verjetno pri nas sploh ne bo.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano
pred 10 urami je Alex napisal:

Super. 👍Kaj še  ostane dizlom? 😉

hja ne vem, tkole al pa nižje se jaz vsak tank pelem :nevem: Je pa res, da cenovno pa dizel ni več ugoden, ker je pač grešni kozel za vse težave in probleme tega sveta.

15.09.2022 46,76  78,70  41.511 855            5,47  l/100km

25.08.2022  50,50  82,87  40.656  917 5,51  l/100km

05.08.2022 45,28 75,89  39.739  789 5,74  l/100km

08.07.2022 47,04 85,05  38.950 832 5,65  l/100km

13.06.2022 44,00 73,39 38.118 743 5,92  l/100km

24.05.2022 48,64 81,13 37.375 829 5,87  l/100km

12.05.2022 49,02 81,77 36.546 825 5,94  l/100km

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 20 urami je Alex napisal:

Tako v kapitalizmu kot v socializmu gre vse samo gor,ko je velika inflacija tu, ni razlike. Drugače pa trg deluje. Drugo je dogovorna ekonomija, ki so jo furali pri nas od konca druge svetovne vojne naprej. Zato pa smo se vozili v fičkotih. 🤗

V kateri pravljici že? Ekonomisti po evropi že razlagajo kako trg ne deluje in kako bodo države morale regulativne ukrepe vlečt pol pa pride Alex pa izjavi, da trg deluje. OMG.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Teoretično bi moralo it dol, ampak tole kar je zdajle je itak razpad sistema. Sam eden naj mi še kdaj zine, da se v kapitalizmu trg samoregulira. Kdor v to verjame je en velik I...

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Avtomatski menjalnik proti ročnemu menjalniku
Napisano
pred 7 minutami je Jest napisal:

Noja... ampak rally pa tudi verjetno ne vozis s karavansko sestico :D ... pa tudi dirkas ne z njo po dirkaliscu... 

No ja, lahko pa bi 😜 kaj pa veš kaj se mi pripelje. s prejšnjo šestko mi je samo teden slabega vremena preprečil, da nisem šel nekaj krogov narest na Nurburgring. Pol me je pa minilo ampak me pa mika, da bi pa kakšen krog na dirkališču apet odpeljal.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.