Pt
|
modelska cena naftnega derivata v eurih/liter;
|
Pt (Min)
|
modelska cena mineralnega naftnega derivata v eurih/liter;
|
Δt (Bio)
|
dodatek za biokomponento, ki se primešava mineralnim gorivom, v eurih/liter;
|
M
|
marža distributerjev v eurih/liter, navedena v 13. členu te uredbe;
|
r
|
nadomestilo za oblikovanje varnostnih zalog Zavodu Republike Slovenije za blagovne rezerve v eurih/liter, ki ga na podlagi 53. člena Zakona o državnih blagovnih rezervah (Uradni list RS, št. 23/24) z uredbo določi Vlada Republike Slovenije.
|

Pt (Min)
|
modelska cena mineralnega naftnega derivata v eurih/liter;
|
r
|
gostota naftnega derivata (za motorne bencine znaša 0,755 kg/l, za dizel 0,845 kg/l);
|
i
|
i = 1, 2, 3 … n;
|
n
|
n = 10; za soboto in nedeljo ni objave borznih kotacij;
|
e
|
1 USD = x eur (objavljeni dnevni tečaj Banke Slovenije);
|
CIF Med Hi
|
Platts kotacija derivata (najvišja dnevna vrednost v USD/tono po viru: Platts European Marketscan v rubriki »Mediterranean Cargoes CIF Med High (Genova/Lavera)«), pri čemer je:
– Prem Unl 10 ppm = NMB-95,
– 10 ppm ULSD = dizel.
|
Δt (Bio-bencin)
|
dodatek za biokomponento v mineralnem bencinu NMB-95 v eurih/liter;
|
i
|
i = 1, 2, 3 … n;
|
n
|
|
FOBRottT2EthH
|
Platts kotacija bioetanola (najvišja dnevna vrednost v eurih/m3 po viru: Platts-Biofuelscan v rubriki »Platts key daily ethanol assessments – Northwest Europe (€/cu m)« pod vrstico »Ethanol FOB T2 Rotterdam H)«;
|
Pt (Min.bencin)
|
modelska cena mineralnega naftnega derivata NMB-95 v eurih/liter, izračunana po formuli za mineralne naftne derivate iz prejšnjega člena;
|
TQ (Bio-b)
|
priznani strošek prevoza z železniško cisterno za bioetanol prostornine 60 m3 na relaciji Ljubljana–Rotterdam–Ljubljana v eurih/liter, ki znaša 0,056 eura/liter;
|
D Bio-b
|
delež vsebnosti bioetanola v mineralnem bencinu NMB-95, izražen v volumskem odstotku, ki znaša 10 %;
|
Δt (Bio-dizel)
|
dodatek za biodizel v mineralnem dizlu v eurih/liter;
|
i
|
i = 1, 2, 3 … n;
|
n
|
|
UCOME (RED) FOB ARA M
|
Platts kotacija biodizla (najvišja dnevna vrednost v eurih/mt po viru: Platts-Biofuelscan v rubriki »Platts key daily biodiesel assessments–Northwest Europe (eur/mt)« pod vrstico »UCOME (RED) FOB ARA (eur/mt) – Midpoint)«;
|
ρ
|
gostota za biodizel, ki znaša 0,883 kg/liter;
|
Pt (Min.dizel)
|
modelska cena mineralnega dizla v eurih/liter, izračunana po formuli za mineralne naftne derivate iz prejšnjega člena;
|
TQ (Bio-d)
|
priznani strošek prevoza z železniško cisterno za biodizel prostornine 60 m3 na relaciji Ljubljana–Rotterdam–Ljubljana v eurih/liter, ki znaša 0,063 eura/liter;
|
D Bio-d
|
delež vsebnosti biodizla v mineralnem dizlu, izražen v volumskem odstotku, ki znaša 7 %.
|

Pt
|
modelska cena naftnega derivata v eurih/liter;
|
r
|
gostota naftnega derivata (za KOEL 0,845 kg/l);
|
r
|
nadomestilo za oblikovanje varnostnih zalog Zavodu Republike Slovenije za blagovne rezerve v eurih/liter, ki ga na podlagi 53. člena Zakona o državnih blagovnih rezervah (Uradni list RS, št. 23/24) z uredbo določi Vlada Republike Slovenije;
|
M
|
marža distributerjev, določena v skladu s 13. členom te uredbe;
|
i
|
i = 1, 2, 3 … n;
|
n
|
|
e
|
1 USD = x eur (objavljeni dnevni tečaj Banke Slovenije);
|
CIFMedH
|
PLATTS kotacija derivata (najvišja dnevna vrednost v USD/tono po viru: Platt's European Marketscan pod rubriko »Mediteranean Cargoes CIF Med (Genova/Lavera), pri čemer se za KOEL uporabijo kotacije 10 ppm ULSD.
|
Popravljeno od Janez007
Malo se zafrkavam. Naj bo Mazda ali Škoda, važno da je lastniku všeč.
Mazda 6 karavan je kar praktična, ni pa to tako prostoren karavan, kot sta Passat, Superb.
Na koncu bo VW.
pred 7 urami je Boss napisal:Jaz budala pa dal za dizla leto dni kasneje 29k€.
![]()
Verjetno nimaš hlajenja sedežev ...
dne 31. 1. 2025 ob 20:23 je Freak napisal:Men je mitsubishi nolj ušeč. Tale spojler tam za zadnjo šipo je no-go.
Tole je bilo novo lih ene 5.jurjev več. Je pa fajn stroj.
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=20575329&display=Mazda Mazda6
Kako si vedel? 👋
34.990 osnovna cena
+ 700 biserno bela barva
+ 668 dodatna garancija
+ 570 vlečna kljuka
= 36.928 € oziroma 3 x "ene 5 jurjev več", kot se sedaj prodaja
Popravljeno od Janez007
dne 25. 1. 2025 ob 17:58 je Gregor Muc-Up napisal:Znova razvajal našo 5tko
Prešprical sem podvozje kar je še od njega ostalo
![]()
![]()
Sem internet čital in naletel na Fluid film, ki se mi je zdel idealen za mojo situacijo. Žal nisem preveč slikal, ker je biloprecej mastno
![]()
Naslednje špricanje pred zimo a s črno verzijo.
Več o spraju:
FLUID FILM | Powerful Corrosion Protection & Lubrication
WWW.FLUID-FILM.COM
FLUID FILM® is Eureka’s own unique lanolin-based brand of corrosion preventive and lubricant, used worldwide in a multitude of industries and applications.Nabavil na ebay.de za 85,00 EUR z dostavo (5 x sprej, 1 x nastavek "pisštola", rokavice, sonda za luknje, folija)
Super .. zaščita ... potem pa vidim tiste stojke iz Lidla, ki sem jih tudi sam kupil pa potem po 1. uporabi prodal naprej. Zdele so se mi zelo nevarne. Sedaj so samo še lesene klade. Upam, da je bilo podprto še s čim bolj stabilnim.
Popravljeno od Janez007Meni je pa ravno to všeč ... da pri vožnji zadostujejo razpoložljivi fizični gumbi.
pred 1 uro je porko-d napisal:Ma mislim da je bla 2 meseca na avtonetu.
To je bilo pa res hitro, ... 😃
Napisano (urejeno)
Zanima me koliko ljudi bi kupilo/vozilo električni avto, če bi bili stroški nakupa, vzdrževanja in obratovanja enaki stroškom bencinskega avtomobila?
1. ekološki so po mojem mnenju približno toliko kot bencinski, samo da ves povzročen drek ostane oddaljen od uporabnika električnega avta (v Šoštanju, na drugih kontinentih (proizvodnja litija, grafita, bakra, itd)), kar je zelo hinavsko
2. poceni nakup omogočajo subvencije, ki niso nič drugega, kot prerazporejanje denarja vseh davkoplačevalcev manjši skupini - kupcem el. avtov
3. poceni obratovanje omogoča poceni/zastonj električna energija, zaradi nepravične razporeditve stroškov:
- električna energija je veliko manj obremenjena z dajatvami kot motorni bencini,
- električno energijo iz "samooskrbe" s sončnimi elektrarnami v kombinaciji z obračunom na osnovi letnih neto meritev drago plačajo preostali odjemalci električne energije, ki teh "zajedalcev" elektroenergetskega sistem na svojih strehah nimajo, in sicer s prispevki za obnovljive vire energije in še čem.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani