Pripel sem ji prikolico, od?el v dolino, kjer so natovorili 1460 kg gramoza za drena?o in to pripeljal gor na vrh hriba (torej domov). Doma pa sem jo razbremenil, da ne bo revica takega bremena nosila...
No, eto. Ni bil nek nepregledni ovinek. Lepo pregleden del ceste. Ampak v trenutku je pred teboj in nima? kaj drugega za narediti kot kresnit vanj... Nima? kaj, to je promet...
Zdaj premi?ljujem, da bi kupil en hladilnik na 12V pa ga postavil zadaj, ker ostaja prostor (kolesa niso tako dolga kot je prikolica). Samo zadeva pride dokaj draga za tistih nekajkrat na leto, kolikor bi ga potreboval (40-litrski je 400?)... Za tako ekipo pa kaj manj?ega skoraj ne pride v po?tev...
To je pa spet odvisno od vozila in od stre?nih nosilcev.
Za Mazdo BT-50 je podatek 300 kg.
Za Mazdo 5 pi?e 75kg...
?tiri kolesa so po predpisih in standardih ?e zelo blizu polne obremenitve - ?e ne celo ?ez...
Vsak nosilec za kolo ima okoli 3,5 kg, torej skupaj 14 kg.
Kolesa imajo okoli 14 kg (?e niso ravno kak?ne specialne dirka?ke verzije, ki imajo 8 kg...), torej skupaj 56 kg.
?e se?tejemo vse te?e skupaj, pridemo na okroglih 70 kg. ?e pa nima? koles za 500 ? ampak kak?no cenej?o verzijo, ki nima aluminijastega okvirja, si pa s te?o najbr? ?e ?ez... Ali pa, ?e ima? na kolesu otro?ki sede?, ko?aro ali kaj podobnega...
Za Mazdo CX-3 pa sem nekje prebral, da je obremenitev strehe "samo" 50 kg. Mislim, da sva to gledala s foruma?em pod nazivom Primoz78. Tam si pa ?e s tremi kolesi preko dovoljene obremenitve.
Pa ?e ena niti ne malenkost: lastna te?a Mazde 6 je 1600 kg. Najve?ja dovoljena skupna masa Mazde 6 pa je 2150 kg. Torej vozilo lahko obremenimo s 550 kg. ?tiri kolesa skupaj z nosilci imajo vsaj 70 kg. ?tirje ljudje normalne postave (180 cm in 85 kg pri starosti 40 let) nanesejo dodatnih 340 kg. Koliko robe lahko ?e vzamejo s seboj na po?itnice?
Za 23 evrov ve? pa dobi? prikolico. Pa te ?isto ni? ne skrbi eventuelna preobremenitev, ne skrbijo te nizki predori, ne skrbi te razporeditev te?e, pa v primeru ve?je koli?ine prtljage ima? dodaten prostor, kam jo lahko zlo?i?...
Edino, kar sem pozabil napisat: montirane so na prikolici. So pa v veliki prednosti pred drugimi, ker imajo ve?jo nosilnost proti konkurenci. Pa zdr?ijo osem let brez te?av, kljub temu, da se precej vozi po gozdnih vlakah in makadamih... Skratka, precej bolj sem zadovoljen z njimi kot pa s katerikolimi, ki sem jih imel do zdaj...
Ena garnitura pnevmatik HiFly svoje odslu?ila, zdaj montiral naslednjo garnituro. Enkratne pnevmatike, mislim, da ne bom nikoli ve? iskal drugih. Priporo?am!
O, prekleta re?, a sem res jaz tole zakuhal? Ena objava, pa tri strani "odgovorov"... Pa ravno sem mislil nekaj omenit, kako so kampi v Avstriji cenej?i od kampov v Sloveniji, da cen kampov na Hrva?kem niti ne omenjam. Mogo?e bolj?e, ?e sem tiho...
A pa zavarovalnica krije tudi kazen, ?e te dobi policaj?
Vertikalna obremenitev vle?ne kljuke je 50 kg, mo?nej?i imajo 75 kg, tisti, malo bolj tovornjakarske sorte (npr: Mazda BT-50) pa 125 kg.
En tak nosilec ima mimogrede 15 kg. Koliko koles po koliko kg se ?e lahko nalo?i zraven, da je ?e v mejah dovoljenih obremenitev?
Ko je na nosilcu zadaj toliko kg koles, pa na zadnji klopi dve osebi, koliko se ?e sme nalo?iti v prtlja?nik, da ne bo prese?ena obremenitev zadnje osovine?
Sem imel priliko vozit Opel Adam bencinar s trivaljnim eno-litrskim bencinskim motorjem. Se je pa zgodilo, da je bil res polno nalo?en. Krenili smo iz Kr?kega, peljali smo se v ?empeter pri Gorici.
?e bi takrat za svojega 2,5 literskega turbo dizla pripel prikolico in nalo?il Opela na prikolico, bi bila manj?a poraba. Za pot od Kr?kega do ?empetra smo namre? pokurili dva deci manj kot 25 litrov. Pa je bila vo?nja po avtocesti, ne po nekih planotah in hribih. Zdaj me boste pa prepri?evali, da so ti bencinski motor?ki za kosilnice okolju prijazni? Prepri?ujete lahko, ma prepri?ali me ne boste.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Dvosede?ni elektri?ni kitaj?ek za 22.000??
http://skupinski.elektricni-avtomobili.si/zhidou
Povezava za deljenje
Deli na druge strani