Ja, Jures, ?isto enostavno in v bistvu si si odgovoril ?e sam.
Vsi se gredo napredek in ekobionatur zgodbo. LPG je pa kljub vsemu fosilno gorivo in potrebuje motor z notranjim izgorevanjem. In motor z notranjim izgorevanjem je neverjetno velik onesna?evalec okolja. Torej gremo na sodobno tehniko, se pravi elektriko. In pa termo-elektrarne na premog, ampak to nas ne moti, ker to se kadi v ?o?tanju, mi smo pa na Primorskem. Ti pa v okolici Ljubljane, torej tudi ti ne vidi? dima iz ?o?tanja.
Pri vseh teh ekobionatur zgodbah jaz kar pege dobivam. Delam v energetiki. In imamo tudi hlajenje. Hladimo z velikim hladilnim agregatom, ki ima 250 kg plina za hlajenje. Strup in pol in cela katastrofa in zato moramo vsake pol leta izvajati kontrolo pu??anja. Da ne bi slu?ajno 5 gramov plina u?lo v okolje. Zraven tega pa se po cesti vozi (vsaj) 10.000 avtomobilov, ki so starej?i od 10 let. Ma ne mi govorit, da njim pa klima ne pu??a. In ?e vsak od teh avtov v enem letu spusti 50 gramov plina, je to dvakrat toliko kot ?e nam uide vsa koli?ina plina. Pa kdo to preverja? Vsi ti ukrepi so malo ?udno zastavljeni. V dolo?enih primerih blazno strogi, v dolo?enih dovoljeno vse. In najve?krat najbolj strogi tam, kjer je najmanj efekta.Tako kot pri nafti in bencinu. Eno letalo v dveh urah leta porabi toliko goriva, kot ga jaz v celem letu. A planet bomo re?ili, ?e bom jaz vozil na elektriko... Ma, dajte no...
?e odgovor za Jesta: Tudi Fiat ima (vsaj je imel) nekaj manj?ih modelov ?e tovarni?ko na LPG. Tudi druge tovarne. Ampak niso vseh teh modelov prodajali v Sloveniji...
?e najcenej?e bo kak?nega konji?ka zapre?i. "Tanka?" ga lahko na vsaki zelenici. In ?e popije? kak?no pivo, tudi ne bo problem, ker bo znal sam domov...
ali se pripelje? kaj skozi Gorico, rad bi ob?util to ?udo
Kot sva ugotovila po SMSih, si danes ?e "u?el".
BTjko bo zdaj nekaj dni imela ?ena, da bo vozila otroke v ?olo in nazaj (po teh hribih je to tako). Jaz bom v dolini s petko. Bom pa najverjetneje z BTjko v dolini spet v ponedeljek.
Se usedemo v avto, po petdesetih metrih mo?akar ?e obra?a in nazaj v delavnico.
Spet na tester, spet vse v redu.
V prostem teku ni problema, pod obremenitvijo vse narobe.
In mi za?ne, da so mogo?e ?obe in bi probali zamenjati.
Meni je kar zadonelo v glavi. In sem mu lepo razlo?il, da na mojem avtu se ne bo u?il. ?e so ?obe, naj jih naro?i in zamenja. ?e bo potem v redu, mu pla?am, ?e ne bo, mu pa ne pla?am. Ker ugibam lahko tudi sam - pa bistveno ceneje.
Potem je za?el ugotavljati, da mogo?e bi pa lahko bila tudi ?rpalka za nafto, ki pod majhnimi obrati dovaja dovolj, pod veliko obremenitvijo pa se kaj spremeni in so motnje. Nato je pri?el do turbota, ki pod majhnimi obrati ne dela, zato je takrat vse v redu, pod velikimi pa za?ne delati kak?ne neumnosti, zato takrat nastopijo te?ave. Na koncu je priznal, da nima pojma, kaj bi lahko bilo.
Na Primorskem je pregovor, da tisto, kar te ni? ne stane, v?asih te lahko najve? ko?ta. Zato bo o?itno najbolj?e, ?e se poskusim odpraviti v BTC na poobla??en servis. Zna biti, da bo ?e najceneje...
Z BTjko praviloma ne zapu??am planote, tako da je najve?, kar se praviloma vozi, do Mosta na So?i, Kanala, Nove Gorice, Ajdov??ine in Idrije. Kaj dlje gremo z BTjko samo, ?e je potrebno opraviti kak "izredni prevoz". Za potovanja imamo pa avto.
Mislim pa, da bo kmalu jasno, kaj je, ker imam ob?utek, da izgublja mo? - kjer je prej ?lo s tretjo, gre zdaj komaj z drugo...
Slivka, me zanima ?e bo? ?e vedno takole za hece razpolo?en, ko prav iziva? kdaj ti bo ki?ta kaj guznila in se bo to udejanjilo.
Jah, glej, lahko se zdaj sekiram na mrtvo, lahko pa si re?em: glede na to, koliko je BTjka zvlekla in kam vse je to zvlekla, sem lahko zadovoljen. Do zdaj razen enega kolesnega le?aja ni bilo "izrednih dogodkov", ampak samo redni servisi.
in prav ni? ne izzivam, ki?ta se res pripravlja, da bo guznila. Upam samo, da bo to kje blizu ceste, da bo avtovleka la?je odpeljala...
Sem pa dobil enega mehanika (neuradni servis) tu okoli, je ?el z menoj en krog, potem sva pa priklopila na tester. Med vo?njo je opazil te vibracije, na testerju pa kazalo, da je vse v redu. Po pol ure diagnosticiranja in praskanja po bradi je na koncu izjavil, da nima pojma, kaj bi lahko bilo in da naj ga peljem v Ljubljano...
So me svarili pred dizela?em, pa nisem poslu?al. No, po devetih letih se bodo prerokbe o dragih dizelskih okvarah o?itno uresni?ile...
Januarja sem opazil, da je poraba z 16,5 litrov na 100 km, kolikor je nekajletno povpre?je, zrasla na 17,2.
Februarja se je poraba ?e zvi?ala na 18,6 litrov na 100 km.
Marca je bila poraba ?e preko 22 litrov na 100 km.
Danes sem tankal prvi? v aprilu. Prevozil sem 220 km, nato?il pa 56 litrov...
Poleg tega sem v marcu za?el opa?at ?udne vibracije, ki so prisotne vedno, ko je motor pod ve?jo obremenitvijo. V prostem teku in pod majhno obremenitvijo teh vibracij ni...
Zdaj ?e zbiram denar in ?akam, kaj in kdaj bo sko?ilo ven...
Sicer je tole nastalo ?e pred ve? kot ?tirinajstimi dnevi. Sem najprej dvomil, ?e po?itni?ka prikolica sploh pa?e na delovni stroj. No, kramponar jo je lepo odvlekel na Sorico in potem tudi nazaj. In ugotavljam, da mu po?itek sploh ni ni? ?kodil...
Ne glede na to, koliko je nova, je 15 let stara vredna kve?jemu po 0,12? za kilogram (?e sem si prav zapomnil, po koliko odkupujejo staro ?elezo na Dinosu). Dobro, Toyota, in to Land Cruiser mogo?e celo zdr?i 18 let, ve? pa ?e zelo te?ko...
Dobro, ja, Toyota Land Cruiser s 4,5 litrskim dizela?em V8, saj ne re?em, ja, pa kolikor je iz fotografij videti, niti snega ni videla, kaj ?ele makadama in blata, ampak za 11 let star avto vpra?at po 31.000 evrih? Pa ?etudi Toyota z zelo znanim in zelo zanesljivim motorjem, ki se je komaj dobro ulaufal. Mislim, glede na to, da so taki motorji po Rusiji, Afriki in Saudski Arabiji delali po 600.000 km, potem teh 170.000 pri nas za ta motor ne pomeni ni?...
Pri verigah ni problem cola, ampak presek. Lahko ima? tudi 22 colske in ve?, pa gredo verige lepo gor. Poglej avtobuse in tovornjake, tudi oni imajo verige...
Problem je presek. ?e ima? presek pnevmatike 45 ali 50, je pnevmatika zelo tanka in je te?ko montirati verige tako, da jih ne sname. ?e pa verige malo bolj objamejo pnevmatiko, pa hitro primejo tudi plati??e - ki je ponavadi aluminijasto. In potem rata, kar rata... Na pnevmatike preseka 60, 70 ali celo 80 pa ima? dovolj "mesa", da gor montira? verigo, ki trdno objame pnevmatiko in je ne sname, pri tem pa ne po?koduje plati??a.
Je pa problem pri novih avtomobilih, ker je med pnevmatiko in blatnikom zelo malo prostora. Verige je manre? zadaj potrebno zapet. Pa to ?e gre, te?je jih je odpet, ker je treba najti, kje je sponka. in ?e nima? prostora, da z roko pride? med blatnikom in gumo, je to presneto te?ko.
Vedno ve?krat si mislim, da bi bilo briljantno, ?e bi konstruktorjem in arhitektom za kazen dali, da morajo dve leti uporabljati izdelek, ki so ga naredili. naslednji? bi gotovo naredili druga?e...
Sem gledal konfigurator, moje gare itak nimajo bencinske izvedbe. Pa ?e dizlska izvedba je samo 150konska tako da je fino da sem ?e tapravi ?as kupil. ?e bo ?lo tako naprej z ispusti bomo lahko kupovali samo ?e izvedbe na pogon na pedala.
Ja, ampak samo pod pogojem, da prej ne je? fi?ola ali pa pasulja...
Lublan?anom bi morali oprostiti obveznost uporabe zimskih gum. Ve?inoma jih tako ali tako ne znajo uporabljat.
Pribli?no tako...
Pa ne le za Ljubljan?ane, tudi za ostale velja: zakon predpisuje, da v zimsko opremo spadajo tudi letne pnevmatike in verige. Ve?ina jih verig sploh ne zna namontirati na avto... Ko bi vsaj v avto?oli imeli 15 minut vajo, da na avto vsaj enkrat nataknejo verige. Ampak ker niti tega nimajo, potem dobi? "strokovnjake" na letnih pnevmatikah in v prtla?niku imajo verige, marsikdo pa celo verige "za policaja", montirat jih pa ne znajo. Ko pa pade moker sneg, pa vse stoji...
hvala za ponudbo ogledal, vendar sem prisel do zakljucka tudi po mnenju nekaterih "strokovnjakov" da bom najprej zamenjal avto za kaj mocnejsega oz za avto kateri ima vec navora, saj ne se z dvemi majhnimi otroki ne mislim zajebavat se z avtom ce se mi bo po moznosti pregreval tko da bom se malo pocakal s prikolico....imam pa v planu kupiti novo oz staro do 5 let.
Koliko krat na leto pa gre? na dopust? Mislim, ?e si do zdaj imel bencinarja, si ga najbr? z razlogom. Najbr? v tvojih vo?njah prevladujejo kratke relacije. Kar pa dizela?u ne bo preve? pov?e?i...
Vsaka glava ima svojo pamet in vsaka pamet ima svoj prav. Jaz kupujem avto, ki mi lepo slu?i pri vsakodnevnih prevozih, ki pa je ravno ?e dovolj sposoben (pa ?eprav na limitu), da se odpeljemo na po?itnice. Da bi pa zdaj kupil neko besno makino, s katero bomo najve? petkrat na leto lepo ?li na po?itnice, potem pa to vozil vsak dan... ?koda ma?ine... Vsaj po moji pameti... Je pa res, da z ?eno ne komplicirava preve?. Sedemo v avto in gremo. ?e obstane, je pa itak asistenca. In glede na to, da imamo prikolico s seboj, imamo kje po?akati. Pa do zdaj z avtom nismo imeli nekih hudih te?av. Temperatura naraste, ko gremo v dolge in strme vzpone, v?asih celo do te mere, da avtomatika sama ugasne klimo, da razbremeni motor, pa enostavno malo zmanj?am tempo, se potegnem kolikor mogo?e desno in se ne oziram, ?e komu kaj ni prav. In v?asih izkoristim kak?en tovornjak za izgovor, da nisem jaz prvi v koloni... Pa ?e za odtenek druga?ne pogoje imava od tebe. Midva nimava dveh majhnih otrok, ampak jih imava pet.
Skratka, ne kompliciraj. ?e misli? iti, se usedi za volan in pelji. ?e pa se bo? lotil komplicirati, bo? pa celo ?ivljenje doma preverjal, kaj narediti, ?e se zgodi, ?el pa na koncu ne bo? nikamor...
?e dvomi? v avto: na?a prikolica ima 1400 kg (pred ?tartom preveri homologacijo). Pridi do Nove Gorice, jaz jo privle?em dol do Nove Gorice, prikljukni in poskusi en krog kak?nih 200 km (Od Nove Gorice mimo Trsta do Kopra in ?ez ?rni Kal do Razdrtega ter mimo Ajdov??ine nazaj v Novo Gorico. Tistih 20 litrov bencina bo? ?e po?alval, pa bo? vsaj to?no vedel, pri ?em si... Poleg tega: na?a prikolica je za 6 ljudi in predelana na sedem postelj. Ti ne potrebuje? tako velike hi?e, ?e ima? samo dva otroka. Razen, ?e so na?rti...
Saj res: kaj to ima? svojo prikolico ali si jo misli? sposoditi? Ker imam doma par dodatnih ogledal za tako vleko. ?e si misli? prikolico zgolj enkrat sposoditi, ti posodim ogledala, da jih ne kupuje? za tisto eno vo?njo...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
?e ni strogo varovana voja?ka skrivnost: in koliko si pla?al za obnovo amortizerjev?
Povezava za deljenje
Deli na druge strani