Skoči na vsebino
Mazda CX-30
Napisano
pred 1 uro je Bossek napisal:

BTW ce se kdo prasa .... omejitev pise 80, tempomat je 140

fora je, da ko prides iz golova na J obvoznico, imas celo obvoznico potem 80 omejitev napisano, tole bi moral met da po X casu resetira znak in vzame iz GPS-a

Bohnedaj se na tole zanašat, ker tako konfuznega sistema mislim, da ni nikjer. Dogaja se celo tako, da greš 2 dni zapored po isti cesti in 2x različno označi omejitve. Včasih mu celo uspe najti omejitev na cesti, ki prečka AC pol ti pa pri 130km/h kaže 50km/h in podobno.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

Ampak kriv bi pa na koncu bil un, ki je pripeljal in recimo trčil v policaja. Če pa se s tem ne bi strinjal je pa danes itak moderno, da bi ga policaj pošprical s solzivcem in zalil z vodnim topom. :hudicek:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 10 urami je 50keda napisal:

Mah, možnosti je polno še vodni klin morš upoštevat. Pač k je mokro se dogaja svašta, ko pa greš domu iz službe še pa tolk bolj.

Vodni klin pri 50km/h? Oziroma temu se reče aquaplaning in verjemi, da pri tej hitrosti ga še ni, tudi pri zlizanih gumah ne.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda bo razsirila paleto SUV vozil
Napisano

Ma bolečina... a res rabijo tolk različnih SUV-ov, ki bodo podobni med sabo kot jajc jajcu in samo velikost jih bo več ali manj ločevala.

Ne vem sam Mazda se bo izgubila v povprečju nekega vsiljenega trenda.

Jaz bi jim predlagal, da modele raje poimenujejo

Mazda SUV S

Mazda SUV M

Mazda SUV L

Mazda SUV XL

Mazda SUV XXL

simpl pa vsak bo vedel kaj te oznake pomenijo.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 2 urama je Bini napisal:

Res si imel slab dan. 😭Za tolažbo ti povem, da je tak dan za mene skoraj vsaki dan in če bi toliko pipkal kot ti nebi imel več volana..... 😀 

Kako si pa rešil z AŠ in ogledalom? 

(je ostalo ogledalo celo?) 🤔

Zgleda celo, sam je tolk mokro, da bom dobro preveril šele, ko se bo posušilo. Avtošola je spizdila. Sem mislil policijo klicat, ker imam reegistrsko, ampak, ker ni bilo videti poškodb ogledala sem se premislil.

pred 1 uro je 50keda napisal:

5. po mojem, je nekdo spred kr nemudoma zabremzu ona pa tut in zgubila kontrolo nad avtom. Ka pa veš možnosti je miljon, ampak post mortem zgleda res "neumno".

Ampak pri omejitvi v mestu 50km/h, da se zabiješ v drevo? :nevem: Pri tej hitrosti izgubit nadzor bi bilo možno samo v snegu ali ledu.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

Včerajšnji dan je bil en sam kaos na cestah, ki ga je sprožila oblast, ko je zaprla gorenjsko AC in severno ljubljansko obvoznico. Preusmerjanje vsega prometa na južno in v mesto s tem, da je na južni prišlo še do nesreče in kaos, ko se je vsa ta gmota pločevine začela premikat skozi mesto je bil neizbežen.

Nekaj nadaljnih utrinkov pa v videu:

1. vožnja kamionarja v rdečo, verjetno v stilu, da se gre lahko v rdečo po novem, če zavijaš desno. Da imajo tisti nasprot, ki zavijajo levo rumeno puščico ga pač ne zanima. On ma kamion, a se kdo upa pogajat o prednosti?

2. avtošola na ozki cesti namesto v ovinek direkt vame in tisti pok v videu je, ko sta trčili ogledali. Jaz bolj desno nisem mogel, ker bi zadel v pločnik. Za povrh se kurac od avtošole sploh ni ustavil ampak spizdil iz kraja nesreče.

3. če maš priusa in si ekološko ozaveščena imaš pač povsod prednost. No vsaj, ko sva bila vzporedno se je tetica opravičila, tako da pol se ji oprosti.

4. takoj za priusom desno na postaji dva izmenjujeta podatke, ker se tudi onadva nista uspela zmenit kdo ima prednost

5. tale druga tetica z belim Passatom tudi obvlada in da se naravni cesti zabiješ v drevo je pač umetnost posebne klase. Verjetno je bil telefon bolj pomemben, sploh pa sporočilo iz FB-ja al pa Twitterja?

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 27 minutami je FuManchu napisal:

Tile adac testi niso vredni pol piskra mlačne vode. Dobro se ve kdo financira te teste in potem je logično, da neka x znamka gume redko kdaj kam prileze. Žal.

Aha, ne verjameš stroki... ti si en navaden antipnevmatikar. 🤪

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

Takole je bilo pa danes na severni obvoznici - sam kaj takega še nisem videl, da bi dobesedno poplavilo vozišče in da bi voda bruhala ven iz odtočnih jaškov. Kar nekaj avtov je žal obtičalo, ker seveda avti pač niso gliserji in marsikdo tega ne ve. V glavnem veselica.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

V bistvu so tankali celo dva pa to nista helikopterja ampak žirokopterja (motor poganja le zadnji propeler za pogon, zgornja elisa pa se vrti brez pogona zaradi premikanja po zraku in tako ustvarja vzgon).

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

Načeloma niti ni važno, predvidevam pa da ga je ob živce spravil tisti SUV, ki se je lotil neskončnega prehitevanja pri jedva mal ćez  100km/h (to bi tudi moralo biti kaznovano). Se je zadaj kar nabrala kolona, ampak Minija se ne spomnim, da bi ga videl pol je pa itak prletel k snet kladu od zadaj.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 9 urami je SpEkTr napisal:

Uf, tole pa je, a si ga videl v desnem ogledalu, upam da ja 🙄

Ne, ker sem prihajal iz prehitevalnega na vozni, un je pa bil na odstavnem v mojem mrtvem kotu. Zagledal sem ga v trenutku, ko mi je bil že skoraj v vratih. Pa ko bi vsaj neuravnovešenec nadaljeval vožnjo po prehitevalnem, ne bi bilo nič groznega.  Sem pa imel žmigavec za desno, saj ga vedno dajem, da mi ne piska prehod čez sredisnko črto.

So bili pa dejasnko centimetri, kar kamera sicer ne prikaže.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Opa, a res tko zgleda, da si me kakorkoli razjezil? 😋 Alexa probam spodbudit, da mi odgovori na enostavno vprašanje pa zgleda, da ne bo nič. Pa tolk sem se potrudu, da sem celo možne odgovore napisal.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
Pred eno uro je Bini napisal:

Hvala za informacije,da bomo vedeli kako se stvari streže....😉

A boš Alexu pomagal pri odgovoru? Dva bosta pa že vedela. :punk:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 4 urami je Alex napisal:

Ni mi treba nič dokazovati, ker ne delam v gumarski industriji. Če oni tako trdijo, bo že držalo. In, če so mene prepričali, da je tako prav, je pač prav. Tu ni debate. 

Ne, ker to bi bila navadna smešnica. 😊 Vedno moraš pretehtati, kaj je res in kaj ni. 

To z rotacijo je stara šola in se jo je izvajalo še na 101-kah.

In je delovalo. 😉

No ja sej sem vedel, ni argumentov pol pa pač, eni strici so takole rekli in potem že mora biti res.

Še vedno pa ne vem odgovora na sila enostavno vprašanje - katere gume več zdržijo, tiste, ki jih rotiraš na 2000km al tiste, ki resimo 1x na 10.000km.

Samo tri možnosti odgovorov imaš:

1.) bolj se obrabijo tiste menjane na 10000km

2.) bolj se obrabijo tiste menjane na 2000km

3.) oboje se obrabljajo enako hitro.

Sej bo šlo Alex, en odgovor od teh treh bo pa ja pravilen. :hudicek:

Aja, pe še tiste 101-ke. Verjetno se še vsi starejši spomnimo, da praktično do 90-ih let prejšnjega stoletja pravih zimskih gum sploh nismo poznali. Bile so le neke kvazi kramparce pa še tiste z žebljički. Zato gum sploh nismo menjavali pred zimo in zato je bilo v navodilih za uporabo tudi shema menjave. Menjavalo se je celo tako, da je bila vključena še rezerva pa gume so bile simetrične brez določeni smeri vožnje, tako da se je menjalo še malo desno levo na vzkriž. Ker so bile te gume več ali manj trde in ker se je delalo izredno malo kilometrov in nihče kaj dosti ni vedel, da se gume tudi starajo, so take gume na istih feltnah bile na avtu tudi 10 let ali več.

Ja takrat je delovalo, danes je pa cel smeh, da kdo pomisli, da bi takole delal z gumami.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 43 minutami je Alex napisal:

Pa kje jih pobiraš? 😊Pri michelinu, ki je kralj gumarstva tako pravijo, da je dobro rotirati gume na vsakih 2000-5000 km. Valjda  bom njih poslušal. Kje je omenjeno 10000? Ali sem kaj spregledal? 🤔

No zdaj bom pa vztrajal? Pišem, bolj počasi, da je lažje razumljivo. Kakšna je razlika v obrabi ali menjaš na vsakih 2000km al 1x letno na 10.000km. Še vedno govorim o tistem citatu, da gume dlje zdržijo, če jih pogosteje menjaš? Po keri logiki je to res? Rad bi slišal smiselno razlago, da me prepriča, da je smiselno vsakih 2000km rotirat gume. Govorimo o normalni uporabi in ne o kakih BMW driftarjih in ne me zdaj odpravit spet s tem, ker je to en pri Michellinu tako rekel. Ker tist pri Bridgestonu in una teta pri GoodYearu pa tega nista rekla.

pred 12 minutami je TiEn napisal:

A če bi mišelin rekel menjat gume na vsako leto in to od mišelina bi tudi to počel? :D

Ja Alex bi, ker on neomajno verjame stroki pa četudi je stroka PR-ovec podjetja al pa pospeševalec prodaje.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Se pravi 2+2=5 al kako je zdaj po novem?

Ne resno: zdaj trdiš, da se guma bolj obrablja, če jo menjaš spredaj/zadaj na 10.000, kot pa če jo vsake 2000km?

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 16 urami je Alex napisal:

Lahko, da je tebi dovolj, ker nisi picajzlast. 😄 Eni tudi operejo avto samo enkrat spomladi in drugič v jeseni. 😉

Gume se morajo filigransko natančno obrabljati. 

"By rotating your tires, you give the tires a chance to even out their wear and get extended life out of your tires,” Edmonds of Michelin  explains. He recommends having your tires rotated about every 2000 to 5000 miles. 

Eee what, kakšno pa je to sosledje. A če ne menjam gum tud avta ne perem/vzdržujem? 🤪

Tele izjave Michellina pa sploh ne razumem, ker je absurdna. Kakšno vezo ima podaljšanje uporabe gume al jih menjaš na 2000km al pa na 10000km. V obeh primerih se guma obrablja enako hitro. Če recimo spredaj pobira s hitrostjo 0,5mm na 10000 in zadaj 0,2mm/10000km je na konc sezone spredaj 5,7mm in zadaj 6mm.Naslednjo sezono daš zamenjaš spredaj/zadaj in konec naslednje sezone bilo spredaj 5,5 in zadaj enako. :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Pa to ne rabiš na 2000km, lepo te prosim. Pri menjavi spomladi, daš prve nazaj in zadnje naprej pa je čist dovolj. Men letne zdržijo med 60-70kkm, kar pomeni, da jih zdaj, ko delam letno manj kilometrov, menjam prej zaradi starosti kot obrabe pa še to nikoli ne čakam na zakonsko dovoljenih 1,6mm ampak gredo v menjvo pri nekje 3mm. Govorimo za letne seveda.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 1 uro je TiEn napisal:

Mogoče pa se je štimu za piknik pa je ponesreč dal icepack u žep,.. pa mu je pol hladilo šupak :)

prej bi rekel, da ima potrgane sedeže in skos luknje dobr piha.

pred 41 minutami je sportman333 napisal:

Zdaj je vinjeta še dodana vrednost in full pomemben podatek ob prodaji😁😉 in se gre za 110eur...cccc, ko bo e-vinjeta bo to pase😉😁👍

E-vinjeta je vezana na tablico in če bo imel avto plačano za celo leto cestnino je to tud mogoče majhen plus pri prodaji.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjeta
Napisano

Tudi sam dvomim, ker če bo res tako, da bodo DARS-ovci še vedno peš preverjali bi lahko kar ostale nalepke. Smisel e-vinjete je ravno v tem, da se avtomatizira nadzorni sistem.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.