Skoči na vsebino
Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 2 urama je Bini napisal:

Za to ceno bi kar bila za kupit ampak računaj na cca 8 l porabe, drugače so motorji TOP, nezahtevni! Je pa treba vse dobro preverit, da ni kaj skrito, ker imaš potem kar velike stroške..... Motijo me slabe slike, se podrobno nič ne vidi in koliki lastnik je🤔. Možno, da gre kar iz rok v roke, ker tako Mazdo 19 letnik ne morejo imeti 3,4....lastniki, če si zadovoljen z njo jo imaš nekaj let... :nevem:

Oblika, letnik, km, barva, cena?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 16 minutami je Boss napisal:

Haha, kaj sem vam napisal nedolgo nazaj. Nemčija je bolnik in zdaj bo cela EU plačevala, da bo VW lahko prodajal mobilno belo tehniko.

Če ne bomo spizdili iz te EU se nam gadno piše. Kar dolfetu ni uspelo ratuje Merkelci, Sholzu in Ursuli pa še nekaj kriminalcev poleg.

Kam bi ti zbežal? Se združeval z balkanskimi državami, mogoče z vzhodnoevropskimi ? Tolk majhni smo, da nas skoraj vsak pohopsa za malico ... še dobro da nismo Grenlandija, bi bili jutri že zvezna država ZDA ... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Naše cene so že dolga leta z uredbo navezane na mediteransko borzo ... tisto z 1 € je bil dober PR takratne vlade, nizka cena za potrošnike in še država je služila na polno. Ker je nizka borzna cena takrat to omogočala. 😃

image.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano (urejeno)
pred 47 minutami je Slivka napisal:
SIOL.NET

Vozniki lahko v torek pričakujejo zvišanje reguliranih maloprodajnih cen goriv, poročajo Moje Finance. 

Kje so tisti lepi časi, ko je vlada bencin fiksirala na 1 € :)

V trgovinah, na črpalkah, pri gradnji nepremičnin, itd. po 5-ih letih zapravljamo okoli 50% več, plača mi je šla gor mogoče 10% ...  

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
Pred eno uro je Matick napisal:

Zato prikolico kupuje, da bo lahko lopate naokrog vozu

... morda bi bil še boljši biznis odvoz Mazd dizel Skyactiv na servise ... 😁

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 1 uro je Mladem napisal:

Mene pa zanima mnenje starejšega modela Mazda CX-30 2.0 X-186 MHEV. Gledam rabljenega, letnik 2022, prevoženih 100k kilometrov, blagi hibrid bencinar 2.0. 
Ali je vreden nakupa? So kakšni večji problemi? Je naredil kdo že kaj več kot 100k kilometrov? Da ne kupujem jamo brez dna. Bolj me skrbi tisti hibridni del pogona

Odvisno od ohranjenosti in cene. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup CX5 165 manual
Napisano (urejeno)

Če sklepam po Mazdi 6 z enakim motorjem in nižjo težo in uporom, bolj slabi. Vendar se da, ko se navadiš pa je OK (prestaviš 2 prestavi nižje, da se zavrti v obrate 4.000 in več).

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup CX5 165 manual
Napisano (urejeno)

Glavni razlog, da doma zadnja leta kupujemo Mazde bencinarke (rabljene) in ne kakšne druge znamke:

- japonska izdelava (pojem kakovosti ostaja v glavi še izpred nekaj 10 let, vendar po mojem ne drži več ... ) 

- zunanja oblika in enostavna notranjost, še vedno gumbi za najbolj uporabljene funkcije

- enostaven neproblematičen motor velike kubature (doda piko na i dobremu občutku vožnje - nižji obrati, nižji nivo hrupa)

Druga racionalna izbira-znamka bi bila Škoda, vendar ne izpolnjuje zgornjih atributov. Pa cenovno je preblizu VW, čeprav kakovostno ne zaostaja.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup CX5 165 manual
Napisano (urejeno)

Se strinjam z zgornjima objavama. Še slika poti nazaj, cca 100 m višinske razlike (navzgor) in hitrejša vožnja cca 125 po avtocesti. Hočem pa s tem povedat, da je poraba zelo odvisna od več dejavnikov, in je lahko v razponu 6-9 l/100km ali celo več.

20250116_215057.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup CX5 165 manual
Napisano (urejeno)

Evo, pravkar narejena slika porabe dinota 2,5 G194 AT Mazde 6 na 30 km relaciji Grosuplje - Ljubljana, cca 100 m višinske razlike (navzdol). V avtu 3 odrasli, mrzel štart.

20250116_191137.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup CX5 165 manual
Napisano (urejeno)
pred 12 minutami je Boss napisal:

in kaj si drugače napisal kot sem omenil? Se pravi bitching around for nothing, češ kdor tega nima o tem ne sme govorit al kako? Sej se samo pogovarjamo in izmenjujemo mnenja.

In ti daješ podatke za lažjo Mazdo 3 in Mazdo 6. Obe lažji sta z boljšim količnikom upora in manjšim prečnim presekom zato so razlika v porabi pri 6-ki cca 0,5 litra nižje kot na CX-5. Pri trojki si pa upam cel liter dat nižjo napoveg kot pri precej velikem SUV-u

Zdaj pa poglej tvoje navedbe in to preseli na CX-5 ... torej kje smo?

Boss, se v glavnem strinjam (glede teže in večjega zračnega upora CX-5 in posledično cca 0,5 večje porabe ... spet odvisno od ceste in načina vožnje), ampak poraba od Celovške po obvoznici in AC do Grosupljega in nazaj je pa res bila 6,2 l/100 km. :) 

Ko so meni na Mazda servisu (ne v prodajnem salonu) predlagali, da naj kupim neuničljivega bencinarja (Mazdo 6), so zraven dejali, da bo porabila dobrih 6 litrov bencina. Nisem verjev, čeprav niso lagali. Tile Skyactiv bencinarji (od cca 2013 naprej) so v primerjavi s prejšnjimi generacijami res občutno bolj varčni.

Mazda 3

• Teža: Približno 1,300 - 1,400 kg, odvisno od različice in opreme.
  • Zračni upor (Cd): Približno 0.26 - 0.28.

Mazda 6

• Teža: Približno 1,450 - 1,550 kg, odvisno od različice in opreme.
  • Zračni upor (Cd): Približno 0.27 - 0.28.

Mazda CX-5

• Teža: Približno 1,600 - 1,700 kg, odvisno od različice in opreme.
  • Zračni upor (Cd): Približno 0.33.
Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup CX5 165 manual
Napisano (urejeno)

Spet se oglašam, ker nekateri, ki vozijo dizla, več vejo kot mi, ki vozimo ta motor že nekaj let. 😃

Z lepo vožnjo po ravnih regionalkah pri hitrosti med 70-90 km/h se upam staviti, da moja povprečna poraba na 100 km ne bo presegla 6,5 litra. Na isti relaciji se upam stavit, da lahko porabo spravim na 9 l/100 km. Tudi z Mazdo CX-5. 😃

Ko sem prvič vozil CX-5 G165 MT od servisa na Celovški po obvoznici in avtocesti do Grosupljega in čez nekaj ur nazaj, je bila poraba po računalniku 6,2 l/100 km. Res je, ne priganjam avtov v visoke obrate. 

Med corono smo se z Mazdo 3 G120 (praktično enak motor)  pozimi vozili v glavnem na kratke razdalje 2-3 km. Povprečna poraba je bila takrat 8,6 l/100 km. Danes, ko se vozi v Ljubljano in nazaj večinoma po avtocesti kaže računalnik 6.0 l/100/km. Podobne relacije delamo z Mazdo G165 MT in je povprečna poraba 6,5 l/100 km, in to pri voznici. :) 

Glede na opis tvojih voženj bi ugibal, da bo poraba okoli 7.0 l/100 km. 

Je pa ena stvar, ki je po mojem dokaj nerodna-neuporabna pri ročnih menjalnikih. To je radarski tempomat. Z njim pa zna biti poraba nekoliko višja. Sam ga pri MT nikoli ne uporabljam, pri AT pa je super.

WWW.SPRITMONITOR.DE

Overview Mazda, CX-5

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup CX5 165 manual
Napisano
pred 41 minutami je Alex napisal:

Še vedno vam nekaterim niso jasni nekateri  pojmi. Ni vse v konjih, ampak tudi v navoru. In tukaj ga dizelca enostavno poje, saj ima dvakrat več navora pri nizkih obratih  (od 1800 obratov navzgor) , medtem ko je benzinar brez turbine pri teh nizkih obratih mrtva priroda. 

Moč je v konjih (KM) ali kilovatih (kW). Navor je v Newton metrih (Nm).

@Alex, te citiram:"Ko sva se vsedla iz moje 6-ke dizelce v njegovo cx5 sva odprla vrata in pogledala ven, ali se sploh premikava, takšna razlika je v moči"

Zdaj pa naj si vsak sam ustvari mnenje, komu od naju z Alexom so pojmi jasni in komu niso. :) 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup CX5 165 manual
Napisano (urejeno)
pred 10 minutami je Alex napisal:

Takšno cx5 je imel Gelipter, dokler ni kupil boljše Mazde. Tako, da bo on pravi naslov, koliko realno pije pri normalnih brzinah(ne 90,ne 110 in ne 120/uro po avtocesti. Ko sva se vsedla iz moje 6-ke dizelce v njegovo cx5 sva odprla vrata in pogledala ven, ali se sploh premikava, takšna razlika je v moči

Drugače pa dobrodošel - (letnik 1983 predvidevam) med mazdaši.

Razlika v moči med tvojo Mazdo 6 dizelco CD150  in CX-5 G165 je 15 KM, v prid bencinske CX-5. 165-150 ...

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup CX5 165 manual
Napisano (urejeno)

Sem zavaroval pred kratkim Mazdo 6 2.5 G194 in plačal s 50% bonusom za obvezno, AO+, točo, stakla, svetlobna telesa-ogledala, promet, poškodbe (vihar, požar,..) 570€.

Sem vozil tako Mazdo CX-5 G165 MT ... povprečna poraba bo pri neagresivni relacijski vožnji med 6 in 7 l/100 km ... Ti Mazdini bencinarji v teh mrzlih dneh mrzli goltajo bencin, segreti pa so ob lepi vožnji šparovčki. Na avtocesti MB-LJ pri 150 km/h bo okoli 7,5 l/100 km.

Ne vem kako, ampak meni recimo avti vedno žrejo pol litra manj kot ženi ... :) 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)

Hmmm ... taka je samo 1 ... saj si si jo pred kratkim ogledoval @sportman333 ... Če dobro plačaš, jo morda žena dovoli prodati. Ji je pa malo močnejša Mazda 6 z AT menda postala všeč. Pravi, da bi ji bila všeč tudi Mazda 3 z G140 AT.

Sicer pa je fino, ker ima ta Mazda 6 l. 2023 v primerjavi z drugo l.2018 FL že tovarniško brezžično povezavo s telefonom in 6 let garancije, 5 let brezplačnega posodabljanja zemljevidov ... kilometrov pa je še vedno pod 20.000. :) Poraba v teh 2 tednih 7,3 l/100 km (v glavnem vožnja v kolonah po avtocestah).

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano (urejeno)

20 let nazaj je sodelavec zaradi ugodne cene (cene so bile po oglasih od 3-3,5 MIO SIT) sodeloval na dražbi Mercedesa E direktorja večje slovenske firme. Izklicna cena 2,1 MIO SIT, ponudil je 2,32 SIT in kot edini ponudnik dobil. Potem je plačal še DDV (ni računal na to, pa sem ga predhodno opozoril), potem smo šli avto gledat (prvič) ... 😃 

image.png

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 32 minutami je NevLado napisal:

dobro si kupil, meni se tudi zdi da večino časa voziš do 4k, sploh na AT

Saj če bo kriza, se bo odklenil na 194 KM 😃... 140 KM bo čisto dovolj.

Na Mazdi 6 bi raje imel dinozaverskega 140 KM,kot vitkejšega G165. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 23 minutami je sportman333 napisal:

👍, boš malo poročal, da vidimo kaj to pomeni v praksi (realne izkušnje uporabnikov).....verjetno nisi dal M6 v menjavo?

ne nisem dal, niti ni bilo posebnega interesa in ker lahko na trgu verjetno dobim več ... Kaj pa ti, še kupuješ?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 10 urami je NevLado napisal:

a to maš od save? jaz sem dal čez jurja, pa sm se cenkal cel teden z njimi in na koncu nisem imel več žiuceu se sploh pogovarjat ker sem ugotovil da ne bom nič spremenil

mazdina asistenca ni nujno da krije nadomestni avto, za 28 eur na savi za premium asistenco ne bom reskiral

Ja, tudi sam tako razumem.

image.png

Mazda asistenca 0002.1-fl-mes_flyer_europe_sl_v4.pdf

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 46 minutami je sportman333 napisal:

a si vzel dinota ali x186

Ja dinota ... AT ... take so bile želje na osnovi grafa in testne vožnje ... X186 bi bil tudi OK, je pa 2.000 dražji, nekoliko dražji servisi, pa cca 20% nižja poraba ... v 10-tih letih je računica obeh približno enaka (pri naših prevoženih km in trenutnih cenah goriva). 

image.png

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.