Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano

Se ne morem odlo?iti, a tole spada sem ali med "Novinarske manipulacije"... Napisal bom sem, pa ?e ni prav, naj pa administrator premakne...

Gre se pa za tale ?lanek:

http://siol.net/avtomoto/zgodbe/elektricni-avtomobil-je-za-slovenca-ze-cenejsi-od-dizelske-konkurence-428885

Prvo me je zmotila cena kilovatne ure elektrike, ki jo navajajo: 0,0001. Na uradni spletni strani GEN-i je ozna?ena redna cena za enotarifni ?tevec (takega imam jaz doma) 0,05200. Torej stro?ek na 100 km poti ni 2 centa, kot so izra?unali oni (zanimivo, ?ele sedaj sem opazil, da so v besedilu napisali, da porabi 2 centa na 100 km, v razpredelnici pa, da porabi do 1 ? na 100 km), ampak 1,04?. Glede na to, da je GEN-i med cenej?imi ponudniki, je torej cena OD 1 ? in ne DO 1 ? na 100 km...

Pa pustimo malenkosti, ker se na letni ravni nabere zgolj kak?nih 15? ve? stro?kov. Bolj je vpra?anje, ali bi jaz doma na 16A varovalko sploh lahko dovolj hitro polnil, da bi se lahko vsak dan peljal v slu?bo in nazaj... ?e pa zaprosim za mo?nej?o varovalko, je pa takoj ve?ji prispevek za omre?nino in priklju?no mo? in sfaljene investicije in kaj jaz vem kaj ?e vse pla?ujemo pri polo?nici za elektriko in je prihranek temu primerno manj?i.

Kolikor vem, imata Renault in Nissan narejeno tako, da elektri?ni avto kupi?, baterijo pa dobi? zgolj v najem. Koliko to znese pri Nissanu, mi ni ratalo odkriti, ker na uradni internet strani tega vozila ni. Torej tudi nabavne cene ni mo? preveriti...Kakorkoli, pri Renaultu pa za ZOE pla?a? vsak mesec 59?. Torej na leto 708?.

Ko za?ne? se?tevati vse to, tisti bajni prihranki kar kopnijo... Za primerjavo so pa tudi na?li: 80 kW mestni avto s 130 kW Meganom. Bolj primerno bi bilo, ?e bi ga primerjali z Cliotom. Tam je pa ?e nabavna cena precej ni?ja (Clio Limited dCi 75 stane okoli 16.000?), pa tudi porabe nima 6,2 litra, tako kot so jo nara?unali Meganu...

Potem pa kmalu ugotovi?, da so stro?ki tam tam, le da te pri dizela?u po 120 prevo?enih kilometrih ne stiska, ?e se sodelavka pusti povabiti na pija?o, pa ne ve?, ali bo? imel ?e do doma ali bo? ostal na cesti. Pa tudi dru?ino bolj brezskrbno pelje? na po?itnice...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

EU vs SLO
Napisano

Danes sem bil pa ?e na poti, da nekoga prelopatam. Na njegovo sre?o se je ?e pravo?asno razre?ilo, da gre zgolj za nesporazum. Sem bil prepri?an, da njega zanima ?e?plja moje ?ene, so pa le mojo ?eno zanimale njegove ?e?nje...

Nazadnje smo se zmenili, da bom kar jaz pobral te ?e?nje pri njegovi ta??i...

In ?e koga zanimajo ?e?nje, je pridelovalec na? foruma?...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

mazda bt 50
Napisano

Danes od?el v Menge?, da na?o BTjko spet spravimo v brezhibno sranje. Pridem v ?empeter pri Gorici, nato?im poln rezervoar, se odpeljem tja in ko sem se vrnil nazaj, sem spet to?il v ?empetru pri Gorici. In bil krepko presene?en nad porabo: par kapljic manj kot 7,5 litra!

Sem imel pa kar malo strah, ker sem se spravil na avtocesto z gumami Malatesta Kobra trac NT, ki so vse prej kot dirka?ke pnevmatike...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

mazda bt 50
Napisano

Pride danes sosed do mene, da se je na njegovi cesti zagozdil kamion?in, ki mu je nekaj peljal in zdaj ne more gor v hrib. Pa sem rekel, da grem pogledati, ?e se bo dalo kaj narediti in potegniti ven. Seveda sem imel takoj tri firb?ne glavice v kesonu in eden celo s fotoaparatom. In ?e ne bi slikal, mi itak nih?e ne bi verjel...

Kamion?in je bil kar spodoben tovornjak MAN TGA 18-350. Na sre?o prazen, a s hidravli?nim dvigalom. Sicer ne vem, kaj so mislili vsi skupaj, da so se z njim sploh spravili na tako pot, kajti ?lo je za tipi?no cestni model, ki ni prav ni? primeren za off-road...

Je pa za pohvalit BTjko. Prva, reduktor in smo ga odklinili, hudi?a zagozdenega. In potem sem po?asi vozil pred njim ?e tistih 200 metrov, kjer bi se ?e lahko kaj zataknilo, pa je vseeno ?lo.

Me pa spravijo na obrate ?efi, ki sploh prevzamejo tak prevoz. Samo, da dobijo pla?ano. ?e ?e ho?ejo dobiti denar in prevzeti ?isto vsak prevoz, je na tr?i??u precej ?tirikolesno gnanih tovornjakov, tudi taki se dobijo s ?est-kolesnim pogonom. Ko sem se ?e jaz ukvarjal s profesionalnim vrtenjem volana, je bilo v sramoto, da ni zna? ocenit sposobnosti sebe in svojega vozila in se zagozdi?. Dandanes pa to ni ni? posebnega. Se je pa? zagozdil, pa kaj. Mislim, kam gre ta svet. In za dodatek je voznik komaj razumel Slovensko, kaj ?ele govoril. Samo, da je ?im ve?ji dobi?ek za ?efa. ?e ne bi bilo soseda zraven, bi mu ?e ra?unal tole vleko, pa ?eprav je ?lo samo za 20 metrov...

post-5658-0-85898000-1495915360_thumb.jpg

post-5658-0-49878300-1495915370_thumb.jpg

post-5658-0-05538600-1495915380_thumb.jpg

post-5658-0-16225500-1495915390_thumb.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda B2500
Napisano

Mislim, da sem o tem ?e nekje nekaj pisal.

Pa ?e enkrat. Torej, ?e bo? ti zjutraj pojedel ko??ek suhega kruha in kozar?ek vode, ne bo? dolgo ?asa z motorko po gozdu tekal...

Pri B-seriji je precej odvisno, kaj po?ne?. Baje, da se da s porabo priti na 8 litrov / 100 km, jaz pa imam na letni ravni okoli 16,5 litrov / 100 km. Torej je jasno, da se ne vozim s praznim avtom po ravnini in po lepih cestah...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

A je to postal kak?en nacionalni ?port?

V?eraj zve?er se z motorjem vra?am iz slu?be, pa malo za Grgarjem naletim na dva konja na cesti.

Se je iz?lo lepo mimo, sem pa ustavil in klical policijo. Po skoraj pol ure pride policaj, med tem sem enega konja ?e prijel za uzdo, pa vpra?am policaja, ?e ima kak?en ?trik, da konja zve?emo, da ne bo skakal po cesti. Me je samo trapasto gledal. Pa sem konja lepo spustil, sedel na motor in se odpeljal. Naj ga lovi ?e enkrat...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

Ni ravno zanimiv oglas, je pa zanimivo, kaj se ?loveku v glavi dogaja...

Naprodaj je Nissan Navara:

http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=12072611&display=Nissan%20Navara%203.0%20V6

Avto je letnik 2014.

Prevo?enih 180.000 km.

Motor je 3 litrski V6 turbo dizel z 8 stopenjskim avtomatskim menjalnikom.

Mimo grede, je pa tudi karambolirano.

In mo?akar bi rad 13.400 evrov...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba!
Napisano

Pri temperaturi 15 ?C je gostota zraka pribli?no 1,225 kg/m3 , gostota vode je pa tam jurja na kubik. Hidroupor pri vo?nji v de?ju zato predstavlja pomemben faktor.

Ampak ne vozi? skozi vodo. Gostota oziroma upor predstavlja samo koli?ina kapljic, ki so v zraku oz. v katere zadane avto...

Mogo?e malo kompliciramo?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

In da zadaj ni bilo nikogar...

Tako je moj stric razbil avto. Eden pred njim je ustavil, ko je na semaforju za?ela utripat zelena lu?. Stric je pa ?e po gasu, da bo smuknil skozi, potem je pa prostora zmanjkalo, da bi ustavil. In je kresnil tistega pred seboj. Ves jezen za?ne preklinjat, da v rikverc in potegne en meter nazaj, da se bo bolje videlo, kaj je sploh ratalo. In je kresnil ?e v tistega, ki se je za njim ustavil...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba!
Napisano

Trenutno vozim potniskega VW T5 2.5 TDI, vecino casa s polno populacijo in avtocesta, okrog 120kmh in do 140 najvec, pa ne morem verjet da je bil zejen povprecno le 7.8 na 100km. :)

Tisti, ki mislijo, da bom zdaj nekaj napisal, naj nikar ne mislijo, ampak naj dobro vedo, da Zmaj ve, kaj bi jaz zdaj rad napisal, zato ni potrebe, da to res napi?em...

:P

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

i-Stop, Start&Stop,...
Napisano

Ni res, da povsod samo hvalijo in "tekmujejo" v nizki porabi:

http://moski.hudo.com/lifestyle/avtomobilizem/miti-o-porabi-goriva-kaj-ne-deluje/

Pa mogo?e ?e ena malenkost: kolikor vem, VAG ni ni? bolj zastrupljal vse okoli sebe kot ostala konkurenca. Le prikazoval je, da je precej "?istej?i" od konkurence in da precej manj onesna?uje, kot je bilo pa to dejansko res...

Na koncu pa ugotovi?, da je ena navadna katrca leta 1990 porabila toliko, kot sodobni majhni avtomobil?ki, napolnjeni z vso elektroniko in pomagali za zmanj?anje porabe...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano (urejeno)

O?itno je tudi vo?en kot suer?portnik: vsako leto skoraj 5000 km. Ali pa so vmes zamenjali ?tevec...

Vsekakor 12.500 za 24 let starega Opela, pa ?eprav je ?tirikolesno gnana Calibra, je malo preve?...

Za ta denar se dobi npr. osem let stara Mazda CX-7 ali pa ?est let star Mitsubishi ASX, oba ravno tako s ?tirikolesnim pogonom (ja, vem, to so SUVi, ampak sem bolj doma? v teh vodah. Gotovo se dobi tudi kaj bolj ?portnega za ta denar)

Na primer tole:

http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=11342129&display=Mazda%20CX-7%20CD173%20Challenge%204X4

http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=11528004&display=Mitsubishi%20ASX%204WD%201.8%20DI-D%20Invite

Popravljeno od Slivka
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano

Ali pa ga vsakih nekaj let zapelje? do Treh kron, da napolnijo prage in podobno z oljem, za ostalo se pa ne sekira? prav preve?, pa se bo ravno tako vozilo kak?nih dvanajst ali petnajst let, ve? ?asa pa itak (razen redkih izjem) nih?e nima istega avta...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba!
Napisano

To je moja povpre?na poraba  :P

Ja, tudi meni BTjka v povpre?ju kuri okoli 16,5 litra. Pozimi plu?i sneg, zdaj vozimo gnoj, potem delamo kurjavo, pa vozimo seno domov, pa koruzni zdrob za koko?i,... Vsak letni ?as ima svoje dogodke, ki dvignejo porabo. Zato pa spra?ujem, kaj si po?el. Domnevam, da nisi oral njivo, zato spra?ujem, ?e si vozil gnoj. Ali pa kak?ne pra?i?ke od kod, da bo jeseni kaj za na rampin...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.