Da bodo osebni avtomobili namesto 150kW motorje uporabljali 30kW. Peljalo se bo, vendar po?asneje. Zato ne bo potrebnih tako mo?ne pasivne varnosti, kar bo osebni avtomobil ?e olaj?alo. Kar pomeni precej manj?o porabo elektri?ne energije...
Zdaj pa resno. A je kdo tu dovolj podkovan in ima dovolj podatkov, da naredi en prera?un. Namre? to o 244 JEK mi je dalo misliti. Dejstvo je, da bo poraba elektri?ne energije odvisna od ?tevila prevo?enih kilometrov. Ne bodo vsi naenkrat imeli povsem prazne baterije, ker ne vozijo vsi naenkrat najve?jo mo?no razdaljo. Tako kot gorivo ne polnijo vsi naenkrat... Ali obstaja podatek, koliko goriva v Sloveniji porabijo osebna vozila, koliko energije ima to gorivo in koliko elektri?ne energije bi potrebovali za njegovo zamenjavo? Potem bi dobili realnej?o sliko, koliko elektri?ne energije bi v enem letu potrebovali samo za polnjenje vozil...
To bi morali imet avti enako kot nekateri agregarti - 220V elektri?ni grelec v karterju, pa bi iz doma?e gara?e lahko zapeljal s toplo ma?ino (samo iz vti?nice ga nebi smel pozabit iz?tekat).
Ja, dobi? primerke, ki na bencinski pozabijo cev za to?enje "iz?tekat", pa kar potegnejo...
Mislim, da se malo komplicira, potem je pa avto edina stvar, s katero se ima ?lovek ?as ukvarjat. ?ivim v hribih, pa avtomobili velikokrat pre?ivijo no? zunaj in tudi ?e so v gara?i, je ta lo?ena od hi?e in nima gretja - torej je v gara?i enaka temperatura kot zunaj. Pa nimamo vebasta, pa nimamo grelcev. ?e je avto res avto, potem te?e. Brez te?av. ?e je pa rena, je pa rena in je na servisu ve? kot pri nas na dvori??u.
?e pa res po?teno stisne mraz, pa malo bencina v nafto. Mislim pa, da v tem primeru niti webasto ne bi pomagal...
Tudi na koncu vo?nje naj bi se motor pustilo malo pri miru, da se turbina ohladi, druga?e jo pobere. Ko prigonim na vrh hriba, obrnem klju? in naj se hladi. Ne kompliciram in ne delam znanosti. Pa avtomobili te?ejo. Do zdaj ?e nobena turbina ni krepnila.
Kar se rene ti?e: ?e sem prisiljen parkirati zraven, takoj ko je mo?no svoj avto o?istim z razku?ilom. Da se ?esa ne naleze...
Kar se motorjev ti?e, se vrtijo. Tistih nekaj 10.000 km... Kar se pa podvozja ti?e, pa pri nas (ne samo pri meni, ampak pri komerkoli v na?i vasi) ni zdr?alo niti 10.000 km brez te?av. In tako se menja kar lepo po vrsti: pa amortizerji, pa kon?niki, pa zavorni diski (da plo??ic niti ne omenjam), pa kolesni le?aji, in ?e slu?ajno kdo vztraja na reni dovolj dolgo, potem nekje med 70.000 in 100.000 sledi menjava zobate letve volana...
Zraven pa ?e ostale veselice. Zgrabi? vrata, pa jih lahko kar na roke zme?ka? (no, ja, kak?en hribovski kme?ki fant, tak od 120 kg in vajen gozdarskega dela...). Pokrov motorja tudi, pa ?e kaj hude sile ne potrebuje?. Da o kak?nih blatnikih niti ne govorim. Da ujezi? kak?nega konkretnega hribovca, ti naredi totalko z golimi rokami...
Kar se mene ti?e: so ljudje, ki vozijo reno, in smo ljudje, ki je ne bomo nikdar ve?.
Mazda serije B ima stalni pogon zadaj. ?e pa se znajde? v te?avah, priklopi? ?e sprednji pogon.
Pri tem je pomembno, da ?tirikolesni pogon uporablja? samo na neutrjeni podlagi, ker nima sredinskega diferenciala in se lahko kak?na re? polomi.
Ker je torej stalni pogon zadaj, ni potrebno, da se sprednji diferencial ves ?as vrti. Zato ima? v kabini levo od volana stikalo RFW, s katerim odklopi? sprednje polgredi in se kolesa prosto vrtijo. Ti pa lahko vozilo normalno uporablja?. Ko pa ?eli? priklopiti ?e sprednji pogon, je dovolj, da ustavi? in premakne? ro?ico na ?tirikolesni pogon (ali pa ?tirikolesni pogon z reduktorjem). Avto sam priklopi ?e sprednje polgredi. Na armaturi se ti poleg zelenega znaka za ?tirikolesni pogon pri?ge ?e oran?en napis RFW LOCK. V tem primeru je hitrost vo?nje omejena na 100 km/h - konec koncev po neutrjeni podlagi bistveno ve? niti ni zdravo... Ko enkrat dose?e? kriti?no hitrost, za?ne simbol RFW LOCK utripati. ?e potem pride? na utrjeno podlago, lahko med vo?njo izklopi? sprednji pogon (seveda, ?e nima? v polo?aju 4x4 + reduktor). Zelen znak za ?tirikolesni pogon se ugasne, oran?en RFW LOCK pa ?e vedno sveti. V tem ?asu je ?e vedno omejitev hitrosti 100 km/h. ?e kasneje spet pride? do slabe podlage, lahko kar med vo?njo spet priklopi? sprednji pogon. ?e pa takrat, ko pride? do utrjene podlage in izklopi? sprednji pogon, pritisne? prej omenjeno stikalo levo od volana, pa polgredi spet odklopi?. Takrat ugasne tudi oran?na lu?ka RFW LOCK, omejitev 100km/h ne velja ve?, sprednjega pogona pa med vo?njo ne more? ve? priklopiti. Za ponovni vklop sprednjega pogona mora? spet povsem ustaviti.
Pomoje je treba brati clen v celoti... in ne samo delno... ker ima se nadaljevanje ... torej vstric lahko vozijo, ce imajo spredaj ali zadaj vozilo, oznaceno s posebno opozorilno svetilko, ki oddaja rumeno svetlobo ... Sicer lahko da se motim... ampak to je itak znano, da so zakoni napisani tako, da si jih vsak lahko razlaga po svoje ...
Spremljevalno vozilo je obvezno, ?e gre za organizirano kolono, torej ?e so vsaj ?tirje. ?e sta samo dva, pa ne... :ne vem:
Se peljem z BTjko in prikolico po cesti in dva kolesarja vozita v?tric. Ker BTjka pod obremenitvijo in s prikolico ni ravno neka "makina sportive", nasproti pa so gonili kot zme?ani, cesta pa poznana po nekaj hudih nesre?ah, ni ravno za zagnat se pa bo kar bo. In sem jima potrobil, da se umakneta. Pa ja! Za?ela sta ?ugat. Potrobim ?e enkrat, pa sta se raz?irila ?ez celo cesto. Potrobim ?e tretji?, pa sta se za?ela celo obra?at in eden se je celo ustavil. Kar mi je pri?lo prav, ker sem ga la?je prehitel...
Po pribli?no desetih kilometrih se ustavim pred hi?o, kamor sem bil namenjen in ?ez nekaj ?asa prigonita tja tudi tista dva kolesarja. Seveda je bil takoj ropot, da kaj se ga grem in kaj si mislim in podobno. Jima lepo mirno odgovorim, da je v mojih ?asih veljalo, da kolesarji vozijo eden za drugim v koloni, ne pa v?tric. Pa mi odgovorita, da se vidi, da sem amater in se ne spoznam na cestnoprometne predpise in da to ?e vedno velja za amaterje, ampak onadva sta profesionalca in naj si preberem kdaj kak?en predpis, ne pa da delam bedarije in jim trobim.
Gledam trapasto in si mislim, ma spelji se, kaj me briga.
Vseeno mi ni dalo miru in grem brskat. In kaj najdem?
Uradni list 109/2010, ukaz o razglasitvi Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), 94. ?len:
"Ne glede na drugi odstavek prej?njega ?lena smejo vozniki koles, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Voznikom koles ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanj?ana vidljivost in pono?i. Pri vzporedni vo?nji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas."
Se pravi, ?e so ?lani kolesarske zveze, ne potrebujejo zvonca, odsevnikov, blatnikov in vse ostale ropotije, ki jo ostali moramo imeti na kolesu in lahko se vozita po dva v?tric.
Eto podlaga, na kateri naj predsednik Mazda kluba zahteva dovoljenje, da ?lani Mazda Kluba lahko vozimo 20% hitreje, kot je dejanska omejitev in da lahko vozimo po avtocestah tudi brez vinjete...
Ja, se morajo ?e izkazati... Ampak za reno je to te?ka naloga. Saj ve?, kako je ?la njihova reklama: So ljudje, ki vozijo reno in smo ljudje, ki ga ne bomo nikdar ve?. Nekaj podobnega...
Kot stroj me pa prav ni? ne fascinira, ravno nasprotno. Dobim pege, ko preberem, da ima ?portni terenec ?tirikolesni pogon za dopla?ilo. Mislim, res ni terenec vse, kar se po prirejenem poligonu zapelje po petih hrib?kih gor in dol... Saj bodo kmalu ?e za tadriftarsko miato napisali, da je terenec...
Svojevrstna cvetka je pa, da so pri Mazdi poskrbeli za bolj?o preglednost tako voznika kot sovoznika. Res mislim, da ni potrebno, da sta pregledna voznik in sovoznik. Bolj je pomembno, da je pregledna armaturna plo??a in cesta pred vozilom...
Nekdo ho?e imeti prav. Nekdo ho?e imeti vedno prav. In ?e slu?ajno nima prav...
Ljubljana se je toliko raz?irila, da sta vasi Spodnja ?i?ka in Zgornja ?i?ka postali ?e del mesta Ljubljana. In nikjer ob cesti nima? posebej postavljenih prometnih znakov za za?etek in konec naselja Spodnja ?i?ka oz. Zgornja ?i?ka.
Kromberk pa je ?e vedno svoje naselje, ?eprav tik ob Novi Gorici. In ima postavljene prometne znake, kje se za?ne in kje se kon?a naselje Kromberk.
Torej je nekako tako kot bi rekel, da ni v Ljubljani ampak v ?kofljici...
Ko sem ?e nekaj ?asa pregledoval vse ponudbe na internetu (Mazda forum, AvtoNet, Bolha, Salomon, Alpski val,...) in iskal 16 colska plati??a, sem nazadnje poklical ?e g. Majesa v A-Cosmos v BTCju in dobil nova za 50 ? dra?je kot so ponudbe rabljenih...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Ja, razlika je samo v tem, da se ne kadi za vsakim posebej ampak se v ?o?tanju kadi za vse naenkrat...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani