Skoči na vsebino
Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano
Pred eno uro je Janez007 napisal:

To je ugodno, če je temeljito. Na uradnem servisu temeljito čiščenje saj motorja stane okoli 400€ (vključuje peskanje kolektorja z orehovimi lušinami, čiščenje kanalov na glavi motorja, EGR. menjavo podložk injektorjev). Kolikor vem gre za veliko (cca 6 ur) razstavljanja, umazanega čiščenja in sestavljanja.

Če deluje po opravljenem čiščenju vse kot mora vsaj par let, se splača. Tudi 400€,samo,da je potem mir. 🤗

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 11 minutami je Boss napisal:

Tako je... avto je treba pritisnit od časa do časa al pa vsaj pri vključevanju recimo na AC naj se mašina zavrti v obrate. Ne pa tako k eni, kjer števc za obrate nikoli ne prileze čez 2500. In takih sploh ni tako malo - razen da trgajo živce ostalim v prometu, uničujejo tudi motorje svojih avtov pol pa razlagajo o slabi kvaliteti.

Tako, da meni  razni oglasi tipa "...imel ga je star gospod..." pomenijo le to, da dam roke stran.

O ja... tud kravatka pa bela srajčka je bla, pa zgledal sem kot natakar na neki dalmatinski terasi.

image.thumb.png.63ad2db3ce7075f3cb35962e98acb604.png

Fak... Samo ti pa paše. Bi moral večkrat prakticirat. 👍

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pravkar je Boss napisal:

To je pa zato, ker me ne poznaš v živo. 😜 Drugač pa, šef sem bil samo ene dve leti in se ni najbolje obneslo, ker zelo težko ukazujem drugim kaj naj delajo in potem raje sam naredim, kar pa je s stališča vodstvene piramide čisto nesprejemljivo. sramezljiv

Ha, ha, Boss človek v kravati. Jaz si Boss-a tako ne predstavljam . O. K, kot šefa ja, ampak kravata? 🤪 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 2 urama je Janez007 napisal:

Izkušen mehanik uradnega Mazda servisa pravi, da so današnji Mazda dizli morda za tistega, ki dela relacije 50km in več. Krajše vožnje (Mazda dizel se ogreje na delovno temperaturo šele po cca. 10-15 km vožnje) so lahko eden od razlogov za saje, lahko pa so še mnogi drugi (podložke injektorjev, injektorji, nepravilno delovanje senzorjev, nepravilno delovanje EGR ventila, itd). 

To je bolj tako-tako. To se ponavlja tudi pri avtih, ki delajo po 100 km /dan. Problem je v nedokončanih regeneracijah in prepoznem menjavanju olja. In cijazenju v peti brzini.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 10 minutami je Husky1290 napisal:

Gume menjavam samo še pri matsportu. Edini ki si dejansko čas vzamejo in zategnejo vijake na momentni ključ, plus to, da vsaj malo pogledajo kako prestavljajo feltne in gume (ne delajo z njimi kot svinja z mehom) 🙂 drugače sva pa z mojo dočakala check engine lučko in greva na peskanje sesalnih in čiščenje egra, ter menjavo MAF in MAP senzorja do Pelkota 😁

Mat sport so res vrhunski. 👍

Kot praviš, edino oni naredijo stvar kot se spodobi. Centrirajo pa vedno v nulo, komunikacija za čisto petko.

Ko sem rabil nove centrirne obročke so jih takoj prvi dan, ko sem jih naročil, poslali, drugi dam dopoldan že pri meni.

Koliko km pa ima, tvoja prevoženih? 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 7 urami je Janez007 napisal:

Včasih, ko še nisem imel momentnega ključa, je šlo pri meni verjetno kar krepko čez zgornjo mejo 147Nm. 😁

Časa za praskanje kamenčkov sam nisem vštel, to čiščenje se dogaja spomladi na zimskih in vsaj še toliko časa, kot previjačenje. Predvsem zaradi enega para gum, če se ne motim sprednjega. Mukotrpno delo. 

Na zaščitno sredstvo pa sam še nisem pomislil. Kaj pa če tebi Alex ravno zaradi teh sredstev razpada guma bolj kot drugim? 😉

Očitno res, vulkanizer mi je rekel, da vse avte zateguje z enakim navorom 130 Nm.

Po mojem je bil problem, ker je bil avto vedno parkiran na soncu. In gum takrat nisem sploh mazal. In par let je bil zelo poredko uporabljen, dokler ga ni "prevzel" sin. In to za gume ni najboljši recept. 

Mislim, da je ravno obratno. Da jih nisem dovolj vzdrževal. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 34 minutami je Janez007 napisal:

@Boss-a si jaz predstavljam kot človeka v kravati, ki delo ukazuje drugim, ne pa takole, da sam dela in to na Gospodov dan. 😁

Sam doma porabim cca 1/2 ure za previjačenje platišč enega avta, zraven pa najmanj še enkrat toliko, da odmontirana platišča očistim in spravim. Ponavadi se ta čas podaljša zaradi kakšnih dodatnih opravil. Včeraj sem tako brisal rjo z naležnih površin, očistil in posprejal zarjavele uteži platišč, stehtal platišča, ... in se je zavleklo do teme. Vijake zategnem najprej z navadnim ključem, po tem še preverim zategnjenost z momentnim z navorom 140 Nm.

Pri vulkanizerju so mi v četrtek privijačena kolesa privili s pnevmatsko pištolo ter nato še na roko z momentnim ključem 130 Nm.

Tole je predpisan navor zategovanja vijakov novejših Mazd 6 (od približno 2014 naprej, prej pa cca 20% manj):

image.png.57bda03d67068eca25774021164f2b05.png

A tako je "raztegnjen" predpisani navor? Od 108-147?🤔A ti zateguješ na 140?Jaz mislim, da imam nastavljen moment ključ na 136. Ne vem, kje sem pobrat to številko a mislim, da sem nekje to vrednost prebral. 

Tudi sam na koncu platišča in gume, preden jih shranim v kleti, dobro sperem, še posebej z notranje strani, kjer se nabira prah zavor. Iz gum poberem tudi kak kamenček, ki se lahko zatakne v profil in  seveda, gume edno namažem z sredstvom za gume. Tako, da so nared, ko jih imam za  premontirati. 🤗

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 3 minutami je Boss napisal:

Tole ni slika izpred kake vulkanizerske delavnice, ampak 2x letno akcija. Najbolj smešno pa je to, da sva z bratom, dve Mazdi zrihtala nekje v 30 minutah 0d A do Ž, Škodo sva pa delala dobri 2 uri. En bedak je namreč tako zategnil vijake, da je šla piksna WD40 in cel kup časa, da so vijaki le popustili.

slika.thumb.png.bba6cb218d379e73a4d569fd95095bab.png

Oj, kako ponorim, ko imajo v kaki vulkanizerski delavnici nastavljen prevelik navor na pnevmatski pištoli. 😡Ravno sedaj nazadnje, ko sem menjaval zimske gume, sem moral vzeti pol metrsko cev, da sem podaljšal ročico in sem nekako odvil vijake. Neodgovorno. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pred eno uro je FuManchu napisal:

Nekateri avti se ravno dobro utečejo pri tej kilometrini. Jaz jih imam na saabu 346Kkm. 

Tvoj Saab nima dpf filtra. 😉Veliko dizel mazd prve generacije ( brez dpf) ima že preko 500Kkm.En moderator na Mazda club Italia jih ima celo 560Kkm.😊

Tudi nekatere dizelce iz te naše zadnje generacije skyactive serije so že krepko preko 300Kkm. Tako da ja, verjetno bi morali preko teh kilometrov. Probleme bodo v glavnem  delali najbrž prav dpf filtri. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pred eno uro je Janez007 napisal:

Alex, to da menjaš olje na 10.000 km sigurno ne more škoditi. In res je, da nakup rabljenega avta s 100.000 ali več prevoženimi km predstavlja kar tveganje.

Predstavnik Mazde mi je povedal, da se nekatere znane in drage težave dizel motorjev (če so avti izven garancije) pojavljajo naključno, enako pogosto pri malomarnih lastnikih, kot tudi tistih, ki z avtom ravnajo z vso skrbnostjo. Gre za hibe, ki jih zgolj prepogosta menjava olja ne prepreči. Ampak ti Alex si srečko in bo pri tvojem, ki si ga skoraj novega dobil za 2/3 cene, vse v redu, sem prepričan. 😉

Janez, hvala. Tudi sam upam, tok, tok, da bo vse v redu in da se  bo postaral tako, kot se spodobi za kvaliteten avto. 

Sicer pa sam zelo nestrpno čakam to čudo od nove mazde 6 z novim  famoznim šest valjnim motorjem. Potem se vam benzinarjem pridružim. 🤗

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 9 minutami je Janez007 napisal:

V resnici me manjša moč moti veliko manj, kot so me motile morebitne težave z dizel motorji. Če rabim moč na avtocesti, ga ruknem v četrto in gre čisto spodobno. :) 

Občutek, da mi ni treba skrbeti za dpf filter, nakopičene saje v raznih kanalih, EGR ventil, turbino, injektorje, dvomasni vztrajnik, neštete senzorje, ketnico oljne črpalke, zamašeno sito zaradi obrabe odmične gredi, itd, itd, je super. :ouje:

V bistvu je to z vzdrževanjem teh dizlov  bolj nek bau bau, kot resnični problem. Imam občutek, da če se ravna z avtom, kot se mora (menjava olja na 10Kkm, zamenjaš podložke, ketno) in to je to. Problemi nastajajo večinoma pri  avtomobilih, ki so bili kupljeni z kar nekaj prevoženimi kilometri in nihče v bistvu ne ve točno, kako so bili v resnici vzdrževani. Če so menjavali predhodni lastniki  že samo olje na 15, 20 Kkm, je že to lahko problem. Sam ne bi nikoli naredil te menjave, ker bi mi bilo žal. 

Z dizlom sem bil že na - 27°C v Dolomitih. Verjemi, da je avto kresnil iz prve in da v življenju nisem imel problema z zmrznjeno nafto. V naši nafti je dovolj dodatkov, da ne zmrzne. Za bolj ziher pa lahko daš noter super duper maxx nafto,ki zdrži še nižji minus, kot ta zimska navadna. 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 10 minutami je Janez007 napisal:

Ja, celo edina izbira- zaradi prostora.👍

Alex, a trojko si že vozil, imel?

Ne, nisem imel trojke. Vozil sem pa jo, ta zadnji model, skupaj z gelipterjem in še enim članom foruma, ko smo si jo skupaj sposodili in naredili obširen zapis občutkov. Ne morem najti te teme. 🤔 Počutil sem se nekako utesnjeno. Mogoče je bila kriva črna notranja  obloga strehe in vsa ostala notranjost. 

Ni pa to avto zame in moj stil življenja. Rabim namreč velik, prostoren prtljažnik, da vržem vanj par nahrbtnikov, pohodnih čevljev, še par nahrbtnikov, še par pohodnih čevljev, pohodne palice... In mora bit še vedno dovolj mesta za špežo, ko grem v trgovino. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 9 minutami je Janez007 napisal:

V primeravi z M6 G165 je zame M3 G120 bolj optimalen avto. Ta serija M3 je krasno vodljiv avto, je praktičen za parkiranje, ima primerno ceno. Je pa M3 premajhen za izlete 4 članske družine ali večje nakupe, kjer M6 karavan odigra svojo vlogo.

Za moje pojme je M6 predrag-precenjen v primerjavi z M3. Če je M6 v primeravi z M3 daljša 7%, je dražja kar za okoli 40% (recimo letnik 2017, ko sta bila nova ali sedaj rabljena), notri pa praktično enak motor. 

Ne moreš primerjati teh dveh avtov.🤗

Ni vse v motorju. Kot praviš, ima 6- ka večji prtljažnik, na zadnjih sedežih je bolj udobna za sopotnike, širša, boljše drži  smerno vodljivost, na daljših potovanjih manj utujajoča. In predvsem je lepša, kar pa tudi nekaj stane. 😉

Verjamem, da s tem benzinskim 165 konjskim motorjem ni niti približno primerljiva z dizelskim. 

Da ne govorimo o kakem smučanju štiričlanska družine. 😊 Skratka, 6- ka je boljša izbira za štiričlansko, športno naravnano družino. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 17 minutami je Janez007 napisal:

Delno drži, Mazda 3 originalna 18" platišča (model 2017), teža z gumami cca 21 kg:

slika.thumb.png.840fd96fab28cf7438fd280de1bb0a0e.png

slika.thumb.png.e28f65930a9d3a539c85b20255234f0c.png

Platišča 19" Mazde 6, model 2018 (facelift), teža z gumami cca. 25 kg:

slika.thumb.png.5aabfed03be4634bc170edfd4589cff0.png

slika.thumb.png.39473c52dc7920d09501208100a186ab.png

Razlika v kakovosti izdelave pa je od blizu dobro opazna.

Se pravi, da so s tem FL na 19" prešaltali na japonskega proizvajalca. Vse prejšnje 19" ,ki sem jih imel po rokah  do sedaj, so bile made in china. Tako, da so to prve oem 19" japonske. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 2 urama je Janez007 napisal:

Namontiral gume za zimo, če slučajno bo kaj zime. :)

slika.thumb.png.b91ea8b4a0f1f1386ebd8cb84ddf2756.png

Bo, bo. Baje, da že decembra. ⛷️ Sicer pa mi je med tema belima mazdama tista spredaj lepša. 🤗

pred 19 minutami je Bini napisal:

Opral in zglancal za jutrišnji dež.... 🙈

IMG_20211113_164351~3.jpg

👍😄

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 2 minutama je scania napisal:

Naredil menjavo olja in filtra 10005km od servisa. 5km sem šel preko, se bom drugič poboljšal. Zoom zoom prede kot urica 😁😁😁

He, He, skoraj točen kot urica. 👍

Ta tvoj avto je verjetno sedaj boljši kot ko je bil nov. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Platišča
Napisano
pred 48 minutami je FRMM napisal:

V bistvu gredo ožje za 1cm. CX-3 ima gume 215, Mazda3 205. (govorim za dimezijo 16', 18' ima isto 215)

ET bi šla oba gor brez problema. Po moje je razlika v širini same feltne. Namreč, na feltno 7" gre gor guma 215 na 6'5 pa 205. Gume 205 ne smeš montirati na širino 7".

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Včeraj sem naročil nove centrirne obročke za letne feltne. Baje, da jih je dobro zamenjati vsake tri leta, ker se obrabijo in lahko dobijo luft. (so plastični). Sicer so pa res drobiž (3€/kos.). Bo vsaj spet v nulo vse štimalo. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 45 minutami je Bini napisal:

Evo,napočil je dan "D", menjave gum ......😊

Menjal sem cel komplet 18 colskih letnih za zimske .:prstgor:

Stehtal sem komplete in ugotovil,da so zimske težje 24kg vs  22kg letne. Verjetno je razlika,ker so zimske XL in z zaščitnim robom.🤔

Izmeril sem tudi obseg obeh pri enaki uradni dimenziji 215/55/18 in ugotovil,da imajo 

zimske Kleber obseg 223 cm,letne Bridgestin pa 219cm.....:nevem:

Vesel sem,da so se tudi senzorski ventilčki lepo povezal z avtom 😊

Sedaj pa samo še na sneg počakam ,da vidim kaj sem kupil.......:danzoman:

IMG_20211110_154943~2.jpg

IMG_20211016_094818.jpg

Spodnje feltne so mi veliko bolj všeč. 👌

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda Cx-5 facelift
Napisano
pred 10 minutami je Bini napisal:

Ja z led je kar problem ko sneži,marsikdo ne ve,da je treba tudi z zadnjih očistit  sneg drugače te ne vidijo....?zmeden?  Na to bi moral proizvajalec računat in rešit to z kakimi grelci....🤔

Samo res, zakaj niso vsaj v teh novih modelih tega rešili? 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.