Sicer se nisem poglabljal v opis, tako da sam prebrskaj in se pozanimaj. Pomemben je T?V certifikat. ?e ga ima, potem je homologacija ?e na pol narejena...
Jaz do zdaj nisem vedel, da sem enkrat v avto nato?il to ultra super mega gorivo in glej, umrl bi, pa ne bi vedel, ?e ne bi tu prebral, da ga imajo na avtocesti pri Radovljici. Na avtu pa nisem ?isto ni? opazil. Ne na porabi, ne na odzivnosti, ne na ni?emer.
No, mogo?e zato, ker sem na avtocesti vklopil tempomat in nisem dr?al gas z nogo. Ampak pospe?eval sem pa brez tempomata. In nobene razlike. Dobro, ?tart je bil itak ?e s tisto nafto, ki je bila v ceveh. Po 150 kilometrih, ko smo ?li od Nove Gorice v te na?e hribe, pa sem vozil brez tempomata. In ravno tako nobene bistvene in opazne razlike.
Glede na reklamo bom res poskrbel, da bom nekaj rezervoarjev napolnil samo s to nafto, pa da vidim. ?e je res tako dobra, potem bo po teh na?ih hribih kar asfalt kopalo ven...
Jaz tankam na OMW Ro?na dolina, ki je skoraj v mestu, pa na OMW Ravbarkomanda, ki je na avtocesti, pa zadnje sem tankal na OMW pri Radovljici, ravno tako na avtocesti. Pa nikjer ni bilo nobene razlike. ?e pa ?e, je bila bolj simboli?na... ?e bi se res poznalo, da je tista na avtocestah toliko bolj?a, bi imel od Radovljice do Nove Gorice (150 km avtoceste) porabo 4 litre namesto 5 litrov na 100 km. Pa tega ni bilo...
Ne vem, kje dobite razliko en liter na 100 km. Nam Mazda 5 v povpre?ju kuri okoli 5,8 brez kak?ne bistvene razlike, kje tankamo. ?e najbolj se pozna, kje se vozimo. ?e gremo k ta??i in naredimo 200 km po avtocesti v eno smer in nato ?e toliko nazaj, se poraba spusti skoraj na 5 litrov na sto km. ?e pa se pozimi znajdemo v sne?nem mete?u v teh na?ih hribih in vozimo z verigami, se poraba dvigne proti 9 litrom na sto km. Pa ne glede na to, a tankamo na Ravbarkomandi, v Ro?ni dolini pri Novi Gorici ali pa na avtocesti pri Radovljici...
Edina razlika, ki sem jo opazil, je razlika med Petrolovo in OMW nafto pozimi pri hladnih zagonih v resni?no mrzlih jutrih. To je pa tudi vse.
Kolikor je povedal, pa je pogovor ?el nekako tako: glede na to, da v vseh letih do zdaj ni delal nobenih neumnosti, glede na to, da je v vseh letih delal vestno in natan?no, glede na to, da ni bilo pretirano veliko alkohola, (0,11mg),..., bo do nadaljnega ostal v slu?bi brez kakr?nih koli sankcij.
Ventil?ki s senzorjem in garnitura namesto rezerve... To bo krasna kombinacija. ?e tista teko?ina zama?i luknjico, bo najverjetneje tudi ventil?ek. In bo poleg stro?ka za flikanje oz. za dve novi pnevmatiki ?e zraven 50? za ventil?ek...
A ni bila nekje tema, kaj je dandanes na avtu odve??
No, mo?akarja nisem ustavil, ker mu ni bilo videti, da je "pod vplivom". Pri 0,11 najbr? nih?e ne bi opazil...
Googlali smo tudi mi. Kolikor smo uspeli razvozlati, morajo poklicni vozniki imeti 0,00 ne glede na kategorijo. Sodelavec ni zaposlen kot voznik, je pa dobil potni nalog, da sko?i iskat rezervni del, ki ga potrebuje pri svojem delu. Je pa ?el v slu?benem ?asu s slu?benim avtom.
A to pomeni, da se lahko zgodi, da zavarovalnica ne bo pla?ala niti tistega avta, ki ga je sodelavec "nabasal"?
Mislim, da mu nisem ?isto ni? fov? tistega kozar?ka pri malici...
Danes smo imeli v slu?bi en incident, ki je postavil eno vpra?anje. pa me zanima, ?e kdo tu ve odgovor.
Kot je v navadi, se takole pred Novim letom preto?i nekaj alkohola. In tako je tudi sodelavec po malici malo popil. Nato pa s slu?benim avtom od?el po opravkih. In zgodilo se je - ka-bum! V kri?i??u je nabil tistega pred seboj. Ker je nastala ve?ja materialna ?koda (oba avta nevozna), so poklicali policijo. In seveda je sodelavec napihal 0,11 miligrama v izdihanem zraku.
Zdaj pa vpra?anje: Kaj bo storila zavarovalnica?
Se ?teje, da je vozil osebno vozilo, torej je "omejitev" na 0,24 in bo zavarovalnica izpla?ala totalko za 2 leti starega Berlingota?
Je za slu?beno vozilo kaj druga?e in bi moral imeti 0,00?
Gume so bile spodobne zimske pnevmatike. Hitrost pred nesre?o okoli 30 km/h. Avtobus je imel na pogonskih pnevmatikah verige (pogonske so zadaj!). Na cesti pa je bilo kak?ne tri centimetre ledene skorje, na katero je napadalo 10 cm snega. Ko se je voznih spustil po 12% naklonu od Lokovca proti ?epovanu, je 20 tonski avtobus za?el pospe?evati. Voznik je sicer pritisnil zavoro, a je ABS za?el takoj popu??ati. Zadnje gume so se sicer vrtele po?asi (pogon in motorna zavora), a kljub verigam zdrsavale. In tako je voznik, da se re?i, zapeljal na levo in za?el drsat v "?karpo". S tem je odrsal cel levi bok avtobusa in potrgal vrata boksov. Na?rt bi se mu skoraj iz?el, a je naletel na neko skalo, ki ga je odbila na desno. Tam je s sprednjim delom podrl kandelaber ?e preden so sprednje gume zdrsnile ?ez rob. Nato je nasedel in to ga je re?ilo pred padcem v... No, ne ravno prepad, pa? pa zelo strmo pobo?je, kjer je kar kak?nih 250 metrov do dna.
Policisti so res pohiteli in pri?li hitro do ?epovana. Naprej zaradi neustrezne zimske opreme niso mogli in so ?akali, da je pri?el ?e plug iz ?empetra. Ta je najprej montiral verige na sprednjo in eno zadnjo osovino (bil je troosovinc), nato je najprej splu?il kolikor se je le dalo, nato pa ?e posul. ?ele nato so policisti lahko s svojim vozilom pri?li na kraj dogodka, kjer so ugotovili, da je voznik pripeljal z neprilagojeno hitrostjo, mu izro?ili polo?nico za 300? (in tri kazenske to?ke). Nato so zaprli cesto, ki je itak ?e bila zaprta (avtobus se je nato postavil po?ez ?ez cesto in nih?e ni mogel mimo), da so cestarji o?istili in posuli cesto do te mere, da so lahko hudi?a odklinili ven in ga zvlekli nazaj gor. Cesta je bila zaprta dve uri.
Je pa danes skoraj odpadel pouk, ker je tudi ?olski minibus imel te?ave. In ker voznik ni ?elel tvegati, sploh ni niti poskusil obiskatl tretjine hi?...
Je pa BTjka danes zaslu?ila kar lep kup?ek denarja: od 20 do 30 evrov vsaki?, ko sem sli?al stavek: "Ko sem imel Lado Nivo, sem ?el brez te?av, tale ne gre pa nikamor. Pa tako so ga hvalili in kazali posnetke, kaj vse zmore..."
Danes me preseneti znanec, ki ima elektri?no vozilo. Zmerjal je, ker je bencin vsaki?, ko pride na ?rpalko, dra?ji.
Ni mi ?lo v ra?un. Pa ga vpra?am, ?e ima hibrida. Da ne, da njegov avto je 100% elektri?en.
Pa ga vpra?am, ?e je mislil na elektriko, da je vsaki? dra?ja. Da ne, da je mislil na bencin in tudi rekel bencin in da v elektri?nem avtu skuri pribli?no 10 litrov bencina na mesec.
Meni ?isto ni? jasno, gledam ko tele...
Nato mi mo?akar razlo?i, da ima edino ogrevanje kabine preko webasta, ki kuri bencin. In v teh mrzlih dneh mora zakurit vsaj 15 minut prej, da se ?ipe odtalijo. Bencin pa vsaki? dra?ji...
V?eraj opravil redni letni servis za 9 let uporabe moje M6. Servis opravljen na A-Cosmos Mazda BTC. Izredno zadovoljen z odnosom, ceno.....avto prejel opran in o?i??en tudi znotraj, prejel popust 20% na material in 30% na delo, kon?ni znesek 178,00 ? (filtri, olje, dolivanje teko?in, nastavitev prednjih ?arometov - xenon, zamenjava amortizerjev zadnjih vrat (petih) to je bilo na vpoklic, se vidimo sigurno prihodnje leto.
Si predstavlja?, kak?en bi ta servis ?ele bil, ?e ne bi imeli nad seboj g. Bizgca?
Mene ravno zaradi tega mineva veselje do originalne servisne mre?e. Ko ti mo?akar pove, da "je na ve?jem servisu ve? znanja, na manj?em pa manj", ti je hitro jasno, da je bolje, da gre? drugam. Mislim, daj tamle g. Majesu eno deveto?olko, pa jo bo v 14 dneh nau?il na najosnovnej?ih modelih menjat filtre, sve?ke in olje. Ampak to ?e vedno ni poobla??eni serviser, prej priu?eni delavec.
Potem sva pa z g. Bizgcem imela ?e enkrat en dialog, pa mi pove, "da sploh ni panike, ?e ni poobla??enega servisa v Novi Gorici, saj je Silux v Ajdov??ini, tako, da Mazde ne bodo obstale." Mislim, ?e te pa nekdo, ki ho?e biti nek ?ef, po?ilja v neMazdine trgovine po neoriginalne rezervne dele - potem ve?, koliko je ura.
Tako da, vsa ?ast in kapo dol pred g. Majesom, da pod takim nadrejenim, kot je g. Bizgec, tako dobro vodi svoj servis...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Malatesta Cobra - po 25.000 km nima ve? kot 4 mm profila, zato jo menjam...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani