Skoči na vsebino
Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je Janez007 napisal:

Ja dinota ... AT ... take so bile želje na osnovi grafa in testne vožnje ... X186 bi bil tudi OK, je pa 2.000 dražji, nekoliko dražji servisi, pa cca 20% nižja poraba ... v 10-tih letih je računica obeh približno enaka (pri naših prevoženih km in trenutnih cenah goriva). 

image.png

image.png

image.png

Sam, da je bencinar.... :jupiii: 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano (urejeno)

Jaz se ne sekiram glede cene, imam vedno 10 centov cenej pa se naj draži kolikor hoče.... 😁🤗😉

Popravljeno od Bini
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je Deeyan napisal:

Da se da, informacije s prve roke 🙂

Na koliko pa gre, da je varno. 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 12 minutami je Janez007 napisal:

Ugibam, da je to stvar medosne razdalje. Večja je, bolje se pelje ... 

Mislim, da ni to, ker se cx 60 je tudi zadaj ziba, niha gor in dol pa ima večjo medosno! Bolj je problem v mehkobi vzmetenja zato so pri cx 60 že nekaj spreminjali na zadnji osi... 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je Janez007 napisal:

Proučujem za nekoga ... so se pa cene z novim letom spet zvišale 😏, ... sam bi si prej kupil Mazdo 3, meni osebno najboljša Mazda, in doma nisem edini. 

Prejšnji teden sem vozil CX-30 G140 AT. Občutek vožnje me je spominjal na CX-3. Ves čas je tudi nekaj piskalo, sicer dokaj nežno (na avtocesti z omejitvijo 100 je Mazdina navigacija kazala omejitev 40, posledično piskanje 😥).

Smernik je imel tudi zelo "zanimiv" zvok - morda veš @Bini, se da ta zvok spremenit?

Med vožnjo sem imel občutek, kot da sedim v globoki banji ... še malo pa na Mazdah ne bo več stranskih stekel ... 😃

@Bini, zakaj pa si ti vzel CX-30 in ne Mazde 3? Kaj je odločilo? Sam sem po objavah v tej rubriki od tega avta pričakoval več ... motor G140 AT mi je bil od vsega še najbolj všeč. 

Tak zvok ima tudi nova 3ka, ima pa tri stopnje glasnosti in nastavljena je na medium. 

Hja, to je bila težka odločitev med 3ko limuzino in cx-30, HB mi pa tako ni všeč.... :nevem:Všeč sta mi obe enako, cena je bila zelo ugodna in na zalogi je bila ravno taka, ki mi je bila všeč, 3ka pa ne in nova cena je bila ob dobavi 3k€ več od CX-30.(takrat se je v kovidu na nekatere avte čakalo tudi 1leto) Stabilnost čez ovinke mi ni več toliko pomembna kot včasih je pa zato bolj udobna in prtljažnik ima bolj praktičen čeprav je krajši.Mogoče je še kaj bilo pa se ne spomnil🤔

Bi se pa še sigurno enkrat tako odločil! :prstgor:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Verjetno misli pri bolj dolgih muldam na AC, takrat se zadnji del malo zaziba dol in gor, tega pri limuzini in karavanu ni! Imajo to slabodt vsi suv-i. Da vidite kaj dela pri takih dolgih muldah pri MG-ju, dobiš morsko bolezen.... 🫣😵‍💫😂

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 57 minutami je Janez007 napisal:

Še zanima me, katera platišča imate pri CX-30 za zimske gume? 16", 17" ali 18"? Je bistvena razlika v ceni gum (za Mazdo 6 vem da je med 17 in 19" kar precejšnja).

(sicer vidim, da je med Mazdaši globoko zimsko spanje ... 😃)

Jaz imam 18"🤗

Gume so okoli 120-130€ Kleber, Kumho... ali pa nekaj cenejše kot so Nexen. Premium so pa od 150-200 €, odvisno je od kake trenutne akcije.... :nevem:

Nisem zasledil, da bi se kaj pohvalil, da si novi lastnik cx-30 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 1 uro je Janez007 napisal:

Je kakšen tukaj s CX-30 in jo uporablja za prevoz majhnega otroka, vozička? Je avto za te potrebe dovolj velik ali premajhen? 

Za otroka v sedežu zadaj je ok, glede vozička pa je treba premirit oboje in videt kako in kaj. Je pa na zadnjih sedežih za 5cm manj prostora kot pri 3ki.😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 14 urami je Boss napisal:

To je posebna "like a boss" različica, da tud ko je potreba porivat ti ni hladno v roke in se še vedno premijsko počutiš.

Eh, daj no to je prastara fora iz časov yugecov.... 🥴😊😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Jaz bi rekel, da je kot so rekli na servisu, nisem pa pogledal kako je ko odtaljujem, ker ga zelo redko.... :prstgor:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 3 minutami je Janez007 napisal:

Ja, v 2,5 leta je prevozil kar 26 km. 10 km na leto. 😁

A ni od 72kkm do 89kkm malo več, ali jaz narobe gledam.... 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 3 urami je Boss napisal:

OK še 1x... ISG ima dve funkciji in sicer je to generator električne energije bolj znan kot alternator in zaganjač kot je znano pri ostalih avtih. Se pravi sta dve stvari združeni v eno.

Pri klasičnem avtu alternator/generator služi zgolj za ustvarjanje elektrike, ki jo avto potrebuje za delovanje sistemov. Več kot imaš porabnikov večji upor nudi, da proizvede več el. energije. Za premagovanje tega upora služi klasični motor kar pomeni, da je določen procent moči ICE motorja porabljen za delovanje generatorja. To nekoliko poslabša performance in povečuje porabo. Zaganjalnik pa je poseben el. motor, ki ga imajo ICE-ji za zagon ICE motorja.

Mild hibrid pri Mazdi pa deluje tako, da sta funkciji alternatorja in zaganjalnika združeni v eno. Se pravi tale ISG še vedno klasično zažene motor kot štarter. Ko pa pride do zaviranja ali zmanjševanja hitrosti pa izkorišča to silo, da maksimalno obremeni motor, ki s tem bolje zavira in istočasno polni tisto malo baterijo. Tam shranjeno energijo pa uporabi za delovanje električnih sistemov, ko recimo avto stoji z vklopljenim i-stopom in ko je potreba z zagonom, uporabi elektriko iz te baterije. Če je v bateriji še dovolj energije pa v pospeševanju pri nizkih obratih, izklaplja funkcijo generatorja, da ta ne obremenjuje motor in se električni sistemi še vedno napajajko iz te baterije.

To je tisto, kar se čuti, kot nekoliko več moči. Ne da el. motor pomaga pri pogonu koles ampak se le razbremeni funkcija alternatorja, da več konjev ostane ICE motorju za pospešek, saj ne rabi gnat še alternatorja. Ko pa ni več pospeševanj pa ISG služi tako kot klasični alternator in zagotavlja vso elektriko za delovanje avtomobila.

To je vsa znanost mild hibrida. Zato @Alex ti čutiš pri pospešku iz zelo nizkih obratov kot nek dodatek moči pa nisi vedel od kod.

Zakaj? Ko pospešiš v 5. prestavi imaš tam nekje jedva dobrih 1000 obratov motorja in pri teh obratih skromnih 16KM. Alternator pri normalni uporabi jemlje motorju nekje okoli 3kW energije ali na uč dobre 4KM. Se pravi pri navadnem ne hibridu alternator vzame četrtino moči motorja kar je ogromno in ti tako ostane zgolj 12KM za pogon. Pri mild hibridu pa takrat ni obremenitve s strani alternatorja in ti tako ostane teh 16KM. Ampak višji, ko so obrati manj pomebnih je teh 4KM saj načeloma ostajajo na enaki obremenitve oziroma zaradi več obratov celo zmanjšujejo obremenitev Tako, da verjetno tam po 2000 obratih (cca 34KM moči motorja) ni več smisla, da bi hibrid pomagal.

To delovanje kot si ga opisal je prikazano na sredinskem ekranu.... :prstgor:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
dne 29. 12. 2024 ob 23:28 je Boss napisal:

Ej vidva @Alex in @Bini sta čist preveč pristranska al pa ne vesta kaj sploh imata.

Mild Hybrid tehnologija ni predvidena za pomoč bencinskemu motorju pri pogonu. Baterija je čist premajhna saj ima le borih 0,17kWh in je namenjena več ali manj za občasno delovanje, elektronskih sistemov, za zaganjanje motorja pri i-stopu, pomoč pri prestavljanju in podobno. Dejansko samo razbremenjuje motor pri tem, da ga razbremeni poganjanja alternatorja, kot pri klasiki, kjer ga mora ves čas poganjat še motor, da proizvaja elektriko.

Tukaj je pa enostavno ob obremenitvah, motor vsaj za nekaj časa razbremenjen poganjanja alternatorja kar seveda nekoliko pomaga pri pospeševanju ampak le toliko, da ni preveč bremena obešenega na njem. Nekako tako, ko pri starih bencinskih mlinčkih ugasneš klimo, ko greš v prehitevanje, saj je vsak konj v motorju takrat potreben za pospeševanje.

Tko, da vse ostalo kar občutita je več ali manj placebo efekt in nikakor ne to kar razlagata. CX-30 nima nobenega dodatnega elektro motorja, ki bi pomagal bencinskemu pri pogonu koles in to je bistvo mild hybridov za razliko od hybridov in priključnih hybridov.

Ja, točno tako deluje kot si napisal ne vem pa zakaj ti ni jasno, da se to  zelo pozna pri vožnji in tudi pri manjši porabi goriva... :nevem:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjeta
Napisano
dne 29. 12. 2024 ob 22:09 je Boss napisal:

Ne vem, če si dobro prebral. Gre takole: nimaš vinjete, se spozabiš in zapelješ na AC. Ko si tam se spomniš, o fak, jaz pa nimam vinjete, zapelješ na bencinsko in kupiš tedensko. Kaj je tukaj razlika a si kupil vinjeto predno si zapeljal na AC ali potem, ko si tam že bil pri tem, da si se SAM spomnil na napako in s tem dokazal, da nisi hotel goljufati. DARS je v obeh primerih dobil plačano.

Drug primer je pa, da ravno tako nisi imel vinjete in da so to ugotovili šele ob pregledu s strani AC nadzornikov. V tem primeru se lahko smatra, da ni šlo za napako in da si hotel iti na srečo, mogoče ti pa rata. In tukaj pač ni milosti.

A vidiš razliko med obema primeroma? Saj veš, da znam oreng udrihat čez DARS, ampak meni se to zdi čisto pravilno in fer, da v prvem primeru ni kazni v drugem pa je. Veliko bolj nefer bi bilo, da bi DARS kaznoval za prvi primer in ga smatral enako kot drugega.

In verjetno ne gre za subjektivno odločitev posameznika ampak za dogovor znotrej DARS-a kako se postopa v določenih primerih. Ne Rok Snežičpri tem skoraj sigurno nima prstov zraven. 😉

No ti bom pa dodal še tretjo varijanto, pozabiš kupit vinjeto in zapelješ na AC, se takoj spomniš, bi jo rad kupil in hopa te ustavijo redarji pa te..... 🥴🫣😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.