Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano

Uff tole je pa kr anti EV scena, ze razmisljam da kar obdrzim svojo bencinarko. No sej straha ni da bi jo prodal, itak ni zanimanja🤣, mogoce pa folk vec ne kupuje ICE🤷‍♂️

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Glih zaradi omenjenih dnevnih potreb vidim bolj smisel v PHEV, ki zadosti te potrebe, pa tudi na poti na morje se ne rabiš ustavljati. Je pa res, da imaš v tem primeru vozilo z dvema razlicnima komponetima za vzdrževati, kar pa verjetno tudi ni optimalno.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Bencin/Dizel
Napisano

Jaz sem s svojim 2.5l motorjem v M6 izjemo zadovoljen, niti enega problema nisem imel v štirih letih. Povprecna poraba 6,9l, se pa vozim ene 20% v mestu, 50% primestna in 30% avtocesta.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Zame mora biti cel paket:

- oblika zunanjosti + barva

- všečna notranjost

- vsebina

- ime znamke

Npr.

Primer št. 1 Volvo - zunaj mi je super, vsebina je tud ok, notri pa mi nikakor ne potegne, najbolj me moti volan in ga zato ne razmišlam o nakupu.

Primer št. 2 Škoda, Kia - nikakor ne morem preskočiti misleno prepreko iz mladosti, saj imeni znamk povezujem s slabšalnim prizvokom.

Primer št. 3 Barva - če je avto nevščečne barve ga ne bi nikoli kupil.

Verjetno sem pikolovski, samo če bom kupil izdelek, ki mi ni čisto všeč, ne bom zadovoljen in bom ob priliki hotel zamenjati.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Danes sem ob malici na hitro pregledal Avto Fokus in je bilo notri nekaj statistike.

Vglavnem v letošnjem letu se je na slovenskem trgu prodalo cca:

- 60% bencinarjev

- 16% dizlov

- 16% hibridov

- 8% električarjev

Zanimiv mi je bil podatek zelo nizke prodaje dizlov, ki dejansko kaže na izpodrivanje tega segmenta.

Prav tako sam se danes pogovarjal z enim, ki je 2 leti živel v Pekingu. Je rekel, da je cca. 25% električnih avotomobilov, v Shanghaju pa cca. 75% električarjev.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)

Če bodo spustili cene, sem prepričan bo nasprotnikov kar naenkrat bistveno manj.

Vsak rad prišpara in ko bo cena na enakem nivoju kot ostala ponudba, bo marsikdo hitro pozabil na vse slabosti in kar je govoril, ko bo preračunal da bo imel 2k eur konec leta v žepu extra.

Popravljeno od ignacij
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda6 CD150 AT Attraction
Napisano
Pred eno uro je Alex napisal:

Fantje, vi kepo vozite svoje benzinarje in ne k...te o stvareh, ki jih ne poznate. 

Pa sej ni to bistvo, naj kupi kar hoče, ampak je pa dejstvo  da je v tem trenutku nakup mazde diesel bolj tvegan nakup, tudi za poznavalce kot si ti. Zakaj mislis da je an avtonetu en kup dizelc, pa nobenega pametnega bencinarja. Že pred gonjo dizlov je bilo mazdo dizel težko prodati glede na težave o katerih so porocali uporabniki. Prodaja bencinarjev in elektricarjev je v vzponu in dvomim da se bo trend obrnil v prid dizlu, prej se bo zgodilo, da bomo vsi na nek način pristali na elektriki, pa če to hočemo ali ne.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup mazde v tujini
Napisano (urejeno)

To sem tud našel na FURS strani, torej očitno oba pogoja :

3.1 Rabljena prevozna sredstva, za katera je obvezna predložitev obrazca DDV-PPS

DDV se v določenih primerih obračuna in plača od pridobitve rabljenega prevoznega sredstva.

Za rabljeno prevozno sredstvo se šteje prevozno sredstvo, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

-       kopensko motorno vozilo je bilo dobavljeno po preteku šestih mesecev od datuma, ko je bilo prvič dano v uporabo, plovilo in zrakoplov pa po preteku treh mesecev od datuma, ko je bilo prvič dano v uporabo in

-       s kopenskim motornim vozilom je prevoženih več kot 6000 kilometrov, s plovilom preplutih več kot 100 ur in z zrakoplovom preletenih več kot 40 ur.

Oba pogoja morata biti kumulativno izpolnjena, da se prevozno sredstvo šteje za rabljeno.

Popravljeno od ignacij
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup mazde v tujini
Napisano

Sem gledal na FURS strani kaj se šteje za novo vozilo in piše:

"Za novo prevozno sredstvo štejejo motorna vozila, ki so povsem nova iz tovarne ali so bila dobavljena pred potekom šestih mesecev po datumu, ko so bila dana prvič v uporabo ali če z njimi ni bilo prevoženih več kot 6.000 kilometrov."

A jaz to pravilno razumem, da morata biti izpolnjena oba pogoja, da se vozilo šteje, da ni več novo, torej:

- vozilo mora biti starejše kot 6 mesecev in hkrati

- vozilo mora imeti več kot 6k km

Torej četudi je vozilo staro 3 leta in ima npr. samo 4k prevoženih se še vedno šteje kot novo 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda3 G120 2015: menjati ali ne
Napisano

Tudi ta pot je možna, samo potem bi verjetno mi vsi vozili naše mazde vsaj 30 let. Dvomim, da kdo kupi novo vozilo da bo prišparal, ker tako pač ne gre, zato pa bi ji priporočal, da kupi malo rabljenega, ki je že izgubil del vrednosti. Njeno vozilo je staro 8 let in ga bo gospa verjetno želela/morala zamenjati v prihodnosti. Za svojega starega čez par let ne bo dobila skoraj nič in bo potem prevelik finančni zalogaj, da bi si kupila novejše vozilo. Se pa verjetno vsi strinjamo, da je nakup novega vozila potrošnja denarja, ampak nekdo ga mora kupiti, da mi lahko potem kupujemo rabljene. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

Ja tko kot so napisali. Moja ima C3 1.2 motor in na 50k je javil napako. Ugotovljeno da se je začel luščiti jermen v olju. Sodelavec je menjal že 2 x jermen do 70k. Ni mi jasno zakaj forsirajo ta jermen v olju.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Reality check za mazdo 6 III bencinarja
Napisano

Imqm strešno okno sam sem verjetno pozabil omeniti ko sva prvič zavarovala, do sedaj sploh nisem pomislil. Odkup prve škode pa pomeni, da v kolikor uveljavljas skodo, da ti ne vpliva na noben bonus. Npr. jz imam 2 varovalki, torej prva je odkup prve skode, druga je pa da imam PR 1 in mi v primeru druge skode se vedno ostane cel bonus, saj padem za 3 razrede v PR4 in izgubim mislim da samo 5% bonusa. Torej ce dvakrat uveljavim skodo padem iz 55% bonusa na 50%.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.