Posebej ure nimam, jo pa imam na mobitelu in v avtu...
Ja, vem, kaj misli?. A jaz na to gledam malo druga?e. Namesto nabiranja ma??ob pred televizijo in treniranja v fitnesu potelovadim v gozdu. Poleg gre ?e ?ena in med po?itki ?e kaj predebatirava in narediva kak?ne na?rte. Pri polenih (ko jih je treba iz prikolice in kasona zlo?iti v drvarnico) pa pomagajo tudi otroci in ?e z njimi predebatiramo marsikaj, energijo namesto za neumnosti porabijo za nekaj koristnega, zraven se nau?ijo, da ne pade kar z neba ampak je treba kaj narediti, ?e ho?e? kaj imeti in smo vsi zadovoljni. Jaz osebno si te?ko predstavljam ?ivljenja brez tega. Je pa res, da mi kme?ko ?ivljenje ni tuje, zato sva si pa z ?eno doma naredila manj?o kmetijico, na kateri imamo nekaj drobnice in nekaj vrta. Praviloma za "lastno rabo"... Zato pa tudi teh ur ne ?tejem, po koliko so... Nam pa ravno zaradi tega ob eni pla?i in ?tirih otrocih ?e vedno ostaja denar za kak?ne potepu?ke po?itnice. Pa tam tudi ne ?tejem, koliko je moja ura vo?nje in ura bivanja v prikolici...
Uf, ko berem te cifre je mogo?e res pirolizni kotel na polena in lasten gozd najcenej?a re?itev. Pri nas se kurilna sezona za?ne sredi septembra, kon?a pa konec maja. Zime pa spodobno hladne, za dodatek pa poskrbi burja, ki pri nas jemlje zalet za Vipavsko dolino. Pa imam na leto za mogo?e 250? stro?ka za nafto, me?anico in servisiranje motorke. Ostalo pa opravim z BTjko, ki jo imam za to, da se pozimi vozim v slu?bo, pa da kak?en gnoj kam prepeljem, pa ?ivino na pa?o, pa seno domov, pa ?e kak?en gradbeni material, pa kak?na krmila in pa, ja, tudi kurjavo...
Se mi je pa, enkrat za spremembo, iz?lo, da sem ravno danes imel povsem prazen rezervoar, pa sem nato?il ?e po stari ceni.
Stare ?tilarce in Skuzkvarne, pa tudi moja ?onseredka so pri hi?ah precej let. Moja ?onseredka je letnik 1987, pa imam ob?utek, da se je ?ele dobro ulaufala. Ampak jaz sem amater, ki letno naredi 30 - 50 prostorninskih metrov kurjave... In pre?ivim tistih nekaj dni dr?at v rokah 7 kg te?ko motorko. Poklicni gozdarji pa gledajo tudi na te?o. In pri enaki mo?i bi bila Wanklova vsaj nekaj kg la?ja. ?e jo mora? cel dan prena?ati na rokah po gozdu, je to zelo pomembno. In v enem letu jo en poklicni gozdar toliko zdela, da je itak za zamenjat...
In ne mi zdaj da motorka tehta 4 kg, ker to so sodobne "vrtnarske", mogo?e celo enoro?ne, motorke. Jaz pa govorim o ru?ilnih motorkah, ki imajo me? vsaj 45 cm ali ve?... In tiste stare iz prej?njega tiso?letja so bile kar tolste...
Velikokrat sem ?e rekel, zdaj ?e napi?em: in?enirjem, konstruktorjem in arhitektom bi dal za kazen, da morajo tri leta uporabljati to, kar so narisali in skonstruirali. Naslednji proizvod bi bil zagotovo druga?en...
No, tudi ?e je manj prostora, se da. Vzame? 7 milimeterske verige, pa vozi? malo po?asneje, pa bo. Te?ava je namre?, ker verige ne more? tako napet, da ne bodo vsaj malo opletale. In ?e ve?, da je malo prostora, pri popolnoma zavitem volanu vozi? res po?asi. Te?ava je samo, ?e kje obstane? in se re?uje? iz kak?nega kupa snega, pa ti gumo zavrti v prazno. Dobi velike obrate, centrifugalna sila napne verigo in... ... A moram biti bolj natan?en?
Nerodno je le to, ker so motorji vedno mo?nej?i, verige pa istih premerov kot pred 40timi leti, ko so bili mo?nej?i avtomobili s 65 KM, povpre?ni pa so jih imeli kve?jemu 50... In ?e ti sre?a ni mila, lahko verigo tudi pretrga? in.. ... A moram tudi tu biti bolj natan?en? Zato se jaz vedno odlo?am za ?im ve?ji premer verige. Ne samo, da bolje prime, tudi strga se ne tako hitro.
Odvisno od verige, vendar obi?ajno vsaj 25 mm (verige imajo obi?ajno premer od 7 do 12 mm, v izjemnih primerih 16 mm). Pri sprednjih pnevmatikah se meri, ko je volan obrnjen do konca. Zato je najve?krat bolj problem, ali sploh dobi? roko med blatnik in pnevmatiko, da verige sploh montira?...
Kar se Nexenk ti?e, smo jih montirali na ?enino petko. Po mojih ovinkastih hribovskih izku?njah se dobro dr?i, tudi na mokri cesti, tudi ?e je (jeseni) listje na mokri cesti, so pa mogo?e malo premehke in jim pobere robove zaradi hitrej?ih vo?enj skozi ovinke. A sem tudi to re?il z ve?jim tlakom v pnevmatikah... Je pa res, da smo do sedaj imeli samo letne Nexenke, pozimi smo imeli Kleber...
Tole je skozi bolj zanimivo, je tko kot babo o?eni? (ra?unam da prpognt se ?e zna pa da hi?na opravila vsaj v grobem obvlada)in jo pol vsake tolk ?asa malo po apdejta?, da zna pogledat olje, v motorju, pobrusit in polakirat parket, naslednji apdejt je da pogleda antifriz, pol da dolije teko?ino za pranje stekel, naslednji apdejt da sama zamenja olje v motorju in iljni filter, naslednji pa da zamenja obrabljene zavore,.... Ti pa se samo vozi?.
Sem bil pa ravno danes v BTCju pri Majesu in Juretu. Delo dobro opravljeno, hitro narejeno, super zrihtano in porihtano, cena po?tena, skratka, ni da ni. Sicer pa kaj drugega niti nisem pri?akoval...
Ma ?koda, no. Pa sem resni?no upal, da se bo uredilo.
No, ja, pogumno naprej.
Mogo?e bo butasto vpra?anje, ampak res mi ni poznano tole vozilo: koliko sede?ev pa ima tale CX5? Sodelavec se je poro?il, pa ima nevesta ?e od prej tri otroke, na?rtujeta pa ?e kak?nega skupnega. In sedaj malo gleda za kak?nim malo-ve?-sede?nim enoprostorcem...
Lanska letina je bila bolj skromna, zato mi je soka ?e davno zmanjkalo.
Leto?nja letina je ?e na jablanah...
Zaenkrat imam med, ki smo ga ?e to?ili, ostalo pa sproti, ko dozori.
Delam popoldan, se ?e sli?iva vmes.
Na servisu bom okoli 14ih, po servisu "dirkam" do Brnika in nato nazaj v Lokovec. Mi je pa ?ena nekaj omenila, da bi imela neke oblekice za v Ljubljano. Ti med lahko kje pustim, pa ga gre? kasneje iskat?
Pred odhodom na po?itnice pogledam ?e koli?ine olja v motorju in ga malo manjka. Ker nimam pojma, kak?no so na servisu nalili noter, ra?un je doma, jaz pa v Gorici, pokli?em v BTC na servis. In pokli?ejo mehanika, ki je avto poservisiral, in sva se vse lepo zmenila. ?e nasvet mi je dal, kam naj ga grem iskat, ker v Kromberku ni ve? servisa... Neprecenjljivo...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Posebej ure nimam, jo pa imam na mobitelu in v avtu...
Ja, vem, kaj misli?. A jaz na to gledam malo druga?e. Namesto nabiranja ma??ob pred televizijo in treniranja v fitnesu potelovadim v gozdu. Poleg gre ?e ?ena in med po?itki ?e kaj predebatirava in narediva kak?ne na?rte. Pri polenih (ko jih je treba iz prikolice in kasona zlo?iti v drvarnico) pa pomagajo tudi otroci in ?e z njimi predebatiramo marsikaj, energijo namesto za neumnosti porabijo za nekaj koristnega, zraven se nau?ijo, da ne pade kar z neba ampak je treba kaj narediti, ?e ho?e? kaj imeti in smo vsi zadovoljni. Jaz osebno si te?ko predstavljam ?ivljenja brez tega. Je pa res, da mi kme?ko ?ivljenje ni tuje, zato sva si pa z ?eno doma naredila manj?o kmetijico, na kateri imamo nekaj drobnice in nekaj vrta. Praviloma za "lastno rabo"... Zato pa tudi teh ur ne ?tejem, po koliko so... Nam pa ravno zaradi tega ob eni pla?i in ?tirih otrocih ?e vedno ostaja denar za kak?ne potepu?ke po?itnice. Pa tam tudi ne ?tejem, koliko je moja ura vo?nje in ura bivanja v prikolici...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani