Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano
pred 7 urami je Boss napisal:

Danes sprobal Cupro Born, ker so jo eni kr hvalili, a sem bil dokaj razočaran.

plus

- avto skoči, moči in navora je veliko, sploh v Cupra modu avto lepo zalima.

- občila je đportna, zanimiva in ne daje občutka ne da je EV in hvala bogu ni SUV niti križanec, čeprav se ne sedi prav nizko.

minusi

- notri je nametano vse eno čez drugo, kup trde in na otip neprijazne plastike

- gumbi na volanu so katastrofa, ker jih ponesreč pritiskaš, ko ne želiš pol se pa čudiš zakaj se je radio ugasnil in podobno. Če bi bili vsaj gumbi fizični in bi jih moral ritisnit se to ne bi dogajalo, tako je pa precej nadležno.

- v avtu se kar čuti, da ima kar veliko maso in neka hitrejša vožnja po ovinkih ni glih tisto kar bi si želel.

- največja katastrofa je pa podvozje. Tako me že dolgo ni premetavalo po avtu. To je rak rana EV-jev, kjer morajo podvozje uglasit veliki teži a z elementi, ki jih že imajo z neelektričarji. Uff ne gre, ja nič pa dajmo močnejše fedre in amortizerje pravijo razvijalci. Avto tako nagravžno stresa po slabih cestah in prečnih neravninah, ležečih policajih, da sem ga imel dovolj po uri in pol. Tole upam, da si kakšen starejši občan, ki ima težave s hrbtom, ne bo kupil. 

- bočno premetavanje je tudi norišnica, saj praktično ne pobere nobene neravnine, tako da te lepo v kabimni meče levo desno, kot se ne spomnim kdaj me je v kakšnem drugem avtu.

- sem mislil, da ima pokvarjeno nastavljanje ogledal, ker se niso premaknila niti za mm. Pol pa speljem in glej zanimivo, ned vožnjo se je pa dalo vse nastavit. Ko jebe varnost.

V glavnem, ko sem nazaj sedel v svojo šestko, pobožal mehko armaturo in se odpeljal po isti razdrapani cesti, sam imel občutek, kot da imam Rolls Royca tako dobro pobira neravnine. Tale šestka me čist razvaja in še dodatno zožuje izbiro med različnimi modeli... človek si želi z nakupom novega avta iti na boljše, ampak tukej bo misija kar precej težka. OK, če gre samo za pospeške pol bo lahko, samo avto je pač cel paket in ne samo pospečki.

Aja pa da ne bo karkoli narobe razumljeno, tale Jason Born, je če vedno boljši od raznih EV Smartov, Twingotov, Zoejev, BMW i3, Peugeotov 208 in 2008. Ko bi le to nesrečno podvozje zrihtali.

Opa, Boss pogleduje po električarjih. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Kako ti "električar" lahko pokvari sanjski večer.😊

Sodelavka je za valentinovo poslala na lokalni radio neke "hude" verze glede Valentinovega in bila izžrebana. Skupaj z možem, ki je, mimogrede, petnajst let mlajši od nje sta dobila nagrado in sicer, večerja z vinsko izkušnjo v priznani ribji restavraciji, wellness in razvajanje za dva in tra... ra.. ra... 

novo električno Renault petko. 

Vse je potekalo v redu, sanjsko. 

V soboto zjutraj mi je pripovedovala, kako oh in sploh je bilo vse skupaj. 

No, ker so imeli na razpolago za cel vikend električno petko, sta se odločila, da gresta zvečer na pizzo v Trst. On, mlajša generacija, si je naložil štiri aplikacije za EL. polnilnice, ki so na voljo v Trstu. Res je, da sta bila precej na tesnem z elektriko, saj ga nista nič polnila, a sta računala, da ga bosta napolnila ta čas, ko bosta jedla. No, ravno se hočeta parkirati na polnilnico zraven pizzerije, ko en model zapelje pred njim na polnilnico. On pogleda, kje je naslednja blizu, in je bila deset minut stran

Odpeljeta se čez pol Trsta, ker je pač tako urejena prometna ureditev v Trstu, in ko končno prideta tja čez dvajset minut, so bile dve polnilnici polni, tretja pa neuporabna. Zopet je pogledal na aplikacijo in najblji6ja polnilnica je bila zopet na drugem koncu Trsta. Ona je popizdila in mu rekla, da gredo domov. On ji je očital, da je zastarela in da ni za novosti. Da bo šel do druge polnilnice na drugo stran Trsta. To je bila kaplja čez rob. Zahtevala je, da ustavi avto in je poklicala hčerko, da jo pride iskat. 

On je pač moral do polnilnice, ker je vprašanje, če bi prišel do doma. Tam je preživel skoraj tri ure, ker je bila zopet polna in kolona pred njo za polnjenje. 

Sodelavka je danes  bentila, da sta se skoraj ločila včeraj, namesto, da bi uživala. 😊 Zabičala mu je, da naj parkira Petko  pred blok in da naj mu ne pride na misel, da bi se še vozil z njo. 

Na koncu je tudi sam priznal, da ne bi imel električnega avta. Pa je bil prej kar zagovornik...

Nauk te zgodbe:  bolje se je zapeljati s starim  dizlom v Trst, kot s praznim električarjem, če hočeš mir v hiši. 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 40 minutami je Boss napisal:

Ja z ročnim je tole precej zatežena zadeva.

Lahko sicer tiščiš sklopko in obremenjuješ ležaj ampak to ni to. Sem nekajkrat pozabil izklopit i-stop in se mi je na cca 5 zaustavitev zgodilo to, da ravno takrat, ko se je motor ustavljal bi bilo treba speljat. Čist na začetku, ko je bil avto še dokaj nov sem reagiral malo nespretno in sem na hitro prtisnil na gumb za zagon misleč, da bo takoj zagnalo motor ter sem ga seveda ugasnil. Pol pa še enkrat za zagon, zadi pa na hupah (ne ni bilo v Lj ampak na križišču pri Solkanskem mostu).

V ostalih primerih pa če pride i-stop procedura ti pa moraš startat je treba čakat, da se motor popolnoma ustavi in se šele potem spet samodejno zažene. To je hitro 2 sekundi nepotrebne nervoze. Zato večino časa tole striktno izklapljam oziroma preklapljam le v primerih, ko vem da se bo čakalo dlje.

Pri AT menjalnikih je to mnogo bolj pripravno rešeno in je točno tako kot opisuješ. V Passatu ne vem če sem 2x gumb za izklop uporabil, ker je bil z DSG menjalnikom in si samo z rahlo zavaro naredil vse kar je bilo potrebno.

Pri cx 30 je to narejeno tako, da niti ne veš, kdaj se motor ugasne in kdaj se zopet zažene. Pri tem je v veliko  pomoč elektrika, tako, da se to izpelje zelo tekoče. Nasprotno, pri 6-ki ga vedno izklopim, ko sem v kakem mestu. Je zelo nadležno. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 25 minutami je etcho napisal:

Meni je zanimivo, ko že omenjaš vrtljaje, da x186, ko je segret, drži minimum na 600 o/min. Kar je zelo malo.

Naše cx 30 tega nimajo, ker ne rabijo. 

Dizelce pa ja. No, moja nima.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 48 minutami je Janez007 napisal:

Oglasa ne morem pozabit - se prodaja že 2 leti in pol! Zadnje mesece za 17.990 €, danes 15. februarja 2025 je tako še vedno v prodaji. 🥲

image.png

Mazda Mazda6 SLO CD175 4x4-1.LAST-LED-NAVI-ACC-KAMERA-BOSE, letnik:2017,17990 EUR - prodam :: Avtonet :: www.Avto.net

Ali pa tale Mazdica 2, ne gre in ne gre...

image.png

Mazda Mazda2 G75 Challenge, letnik:2017,3350 EUR - prodam :: Avtonet :: www.Avto.net

Naj postavi realno ceno, kakih 14000€ pa bi šla. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je GregorV napisal:

Imam občutek, da je avtor tega testa res bral ta forum, ali je celo član.

Ta novica bo pa verjetno deal breaker za mene:

😪

Glede velikosti prtljažnika, je torej 81 x 103 cm, Captur ima 73 x 100 ( to sem sam izmeril). 8 cm v dolžino pa se že kar pozna.

LP

Ja, 8 cm se pozna....pa ne v dolžin prtljažnika.😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je sportman333 napisal:

zmagata pa ti dve navedbi, a si jim ti @Alex sugeriral za članek :), sploh ta druga :):)

• Ni povsem na ravni najbolj dovršenih
  • Avtomobilski dinozaver

Kaj pa, če je vse res? 😉

pred 57 minutami je dvorjan napisal:

To samo pomeni, da je avtor članka bral ta forum. 😃 #dinozaverrulz

Lepo, da smo pripomogli k temu. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 4 urami je Tilen5 napisal:

Zmanjkalo papiraja za vse napisat gor

Na hitro sem izračunal, da prišparaš z dizlom na gorivu napram dinotu (do 200000km ) približno 6000€. Tudi, če bi menjal pol motorja si še vedno v plusu napram dinotu. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 8 urami je Tilen5 napisal:

Ne danes, ampak včeraj jajca od dizla obrnila 200k,..

Bravo.👍 Pa da dizlu ne morejo delati veliko kilometrov. Jaz še vedno trdim, da je pri Mazdi edini dober motor 2.2 dizel in  2.5 turbo benzinar, mogoče stari šestak. Ostalim vsem nekaj manjka, predvsem ena ali dve dobri turbini. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 27 minutami je GregorV napisal:

Na tem forumu je kar živahno. 😀

Gledam krivuljo navora za G140, prav zanimivo, v nižjem območju je celo več navora kot pri X186, ta ima potem precej več navora od 3500 obratov dalje.

Vsekakor bom šel k več salonov in videl kje mi ponudijo najboljšo ponudbo. Najprej na Ferk, ker sem iz okolice MB, čeprav ne pričakujem dobre ponudbe...

Glede avta še tudi nisem odločen. Pogledati bom šel še Nissan Qashqai, Škoda Karoq, Hyundai Tuscon..., 

Morda še malo manjše avte, Renault Captur, Ford Puma, VW T-Roc itd... Seveda ti niso primerljivi z CX-30.

Zaenkrat samo raziskujem. Odločitev glede točnega avta še ni padla. Je pa CX-30 med bolj všečnimi, v vseh pogledih...😃

LP

Samo nasvet : drži se daleč od Quashquai, če nočeš dobiti živčnega zloma. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Sodelavka je včeraj prvič vozila renaultovega električarja. Ne vem točno, katerega. Enega malčka. Je vsa navdušena, kako lepo izgleda. Pravi, da ga bo polnila doma na vtičnici 220V. Da ji je prodajalec zagotovil, da se bo vozila tako rekoč "zastonj". Takšni kupci  so najbolj zaželjeni. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 23 minutami je Slivka napisal:

Sicr sm kmet an s hribu doma pei tamestnh ne zastopm lih tanartabl, sam bi useen reku tole:

moj BTjc jma 140 konju, pa zvleče tono tovora an tri tone težko prkolco na vrh hriba. An za vas je auto s 140 konji podhranjen? An bi radi skori 200 konju? Veste, konje rabiste samo za težo okol vlačt, ma težk karakter se tuki ne šteje...

Je pa nmrvo za premisl še eno reč: a jma tisti tabujši res tolk manšo porabo, da pridš skozi? Mislm, če j rezlika u ceni npr. 2.000€, razlika u porabi pa 1 litr na sto, se to vrne šele čez kšnih 120.000 km... An zravn dejte še strošk zavarvana, kr auto do 110 kW je tri razrede niži od auta do 150 kW...

Pa še en uprašane: ste vi gvišni o teh motorjih, kt praute? Kr, kokr vem, jma 2,5 motor edin Mazda 3. Mazda CX-30 jma na razpolago motorje 2,0-G122, 2,0-G150 an 2,0-X186. Je pa res, sm kmet an s hribu doma, lohko, de ne vem prou...

Ti vlečeš prikolico in v njem veliko število ljudi, ker imaš v svoji BT-ki veliko Nm (navora). Če bi imel recimo benzinarja z 200 konji in le 50 Nm navora verjemi, da ne bi vlekel niti kariole zadaj. Še avto sam sebe ne bi zvlekel do tvojega doma. 

pred 2 minutama je Magoče CX-30 napisal:

Živjo,

za info še moja izkušnja od včeraj pri Interclass Ljubljana, prodajalec Andrej. Zanimal sem se za nakup rabljene CX-30, cena 18.500. Avto kar v redu. Potem sem vprašal, če bi vzeli moj avto v račun. Vreden je okrog 10.000 €. Prodajalec je vzel prometno in odpeljal avto v servisno garažo na pregled. Ko se je vrnil je rekel, da je avto izredno dobro ohranjen in vzdrževan. Ponudil je odkupno ceno 5.000 € 🙄. Kar veliko marže si je zaželel. Prav sramotno, da bi rad zaslužil "duplo", se pravi 5.000 ali več. Seveda noben ni prodal avta.

Nikoli ne menjuj staro za novo. To je najslabša možna varianta. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Kot si ti že drugi rekli. Če hočeš poceni avto z deset let starim dinotom, ki ne obljublja nizke porabe vzemi podhranjenega 2.5. Če daš nekaj jurjev več, boš imel mazdo z najnovejšo tehnologijo in odličnim, varčnim motorjem, podprt z blagim hibridom, ki ti zelo pomaga v vsakdanji vožnji, neslišnim, sedaj že tud  preverjenim biserom od motorja po toliko letih, kot je zunaj, brez nekih znanih hib. Mislim, da ni dileme, kateri je pravi zate. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 28 minutami je Slivka napisal:

Danes bi pa skoraj zaplesal na črpalki med polnjenjem BTjca, ampak se ne spodobi plesat na žalostinke...

Spomnim se časov, ko sem prišel na črpalko s 70€, pa je ostalo še za dva piva zvečer s prijateljem. Danes sem prišel s 95€, pa ni ostalo niti za eno kavo...

Škoda, da nisi zaplesal. Celo petkovi kolesarji bodo zopet plesali. A tokrat proti golobnjakovim. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 21 minutami je GregorV napisal:

Hvala za link glede porabe in druge komentarje.

Ja, vem da gre za nov motor za EU, ki bi naj izpolnjeval Euro 6e normo, če se ne motim (zamenjava za G122 in G150).

Če prav razumem, pa gre za zelo podoben oz. morda celo isti motor, ker je v US in kateri ima 194 KM.

Morda kdo ve, kako ima mazda urejeno z asistenčnimi sistemi, se lahko na hitro vsi izlopijo?

Dodatno vprašanje 😃, ali pomočnica Alexa dela pri nas? Sem gledal nemške YT in lepo dela, za uporabo pa se ne potrebuje Amazon Prime naročnine, zadošča že običajen račun na Amazon.

Hvala

LP

Ne, v Sloveniji je za to zadolžen Alex z mazda foruma. Vprašaj, če te kaj zanima. 😉

Ta motor je dino ali dinozaver, ker ga že celo večnost vgrajujejo v vse mogoče Mazde in vedno ponudijo kot "nov". 

Je pa zelo zastarela izvedba. Ta motor je v bistvu nadomestilo za vstopne 2.0 motorje. Tudi avtomatski menjalnik, ki ga ponavadi vsiljujejo zraven je že krepko v letih in ga ne pohvalijo preveč. Tudi dino med avtomatskim menjalniki.

Če hočeš moderen cx30 kupi x186 motor, ki je pravi dragulj med armosferslimi motorji. Pije dva litra( ali še več) manj kot dinozaver in če ga kombiniraš z ročnim menjalnikom si zmagal. Mazdini ročni menjalniki so med najboljšimi na trgu. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je akla napisal:

Glede "bi imel boljši zvočni sistem": sem imel CX30 z Bose sistemom (dodatni zvočniki v kabini, subwoofer v prtljažniku), sedaj imam CX30 z navadnim audio sistemom, torej ne-Bose).
Po mojem občutku ima navadni sistem za poslušalce na sprednjih sedežih opazno boljši zvok, zato pri nakupu 2. CX30 zavestno nisem izbral Bose. (seveda je odvisno, kaj poslušaš; moje subjektivno mnenje velja za rock, jazz, klasiko in pop)

Se strinjam. Navadni sistem ima zelo kvalitetne Pioneer zvočnike in radio. 

Pa še equilizer ima, ki ga Bose nima. 

Zvok je spredaj veliko kvalitetbjejši kot pri Bose ozvočenju, ki je precenjeno in precej  srednjetonsko uglašen. 

Za še bolj kakovosten zvok sem sam zamenjal visojotonce z  Rainbow svilnatimi  visokotonci  v stebričku. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 1 uro je dvorjan napisal:

Tebi mogoče, kaj pa na tisoče drugih lastnikov takih Mazd?

Lahko tudi oni pridejo v KP k mojemu mehaniku. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)
pred 41 minutami je dvorjan napisal:

Prve Mazde 3 in CX-30 so letniki 2019/2020. To že nima več tovarniške garancije ... Vaški mehanik pa tudi ne bo želel takniti mild hybrid sklopa.

Bo pa to storil mehanik, ki je delal vrsto let na mazda servisu in bil na specializaciji za x motorje in je sedaj "vaški" mehanik. 😉

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 1 uro je dvorjan napisal:

Čakaj, da tvoji in sorodnim Mazdam začno odpovedovati "mild hybrid" sklopi, jurja ne bo dovolj za popravilo ...

Ja nič, to je potrošni material. Če hočeš vrhunsko izkušnjo, to nekaj stane. 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pred eno uro je NevLado napisal:

Mal gledam avto, da ga bo treba oprat, pa vidim tole na zadnjem disku

Tole je verjetno znak za menjavo v kratkem a?

Posnetek zaslona 2025–02–07 ob 13.23.50.png

Posnetek zaslona 2025–02–07 ob 13.23.42.png

Kaj tako ruzno je?? To izgleda kot pri kakem starodobniku. Montiraj drugič gor Textar diske. Ne ruznejo sploh. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6
Napisano
pred 6 minutami je Janez007 napisal:

Malo se zafrkavam. Naj bo Mazda ali Škoda, važno da je lastniku všeč. 

Mazda 6 karavan je kar praktična, ni pa to tako prostoren karavan, kot sta Passat, Superb. 

Je po lepša za oko, čeprav je že kar v letih in veliko bolj športna vožnja kot pri  škodilaku. 

pred 10 urami je rookiee napisal:

Ker je tema ze odprta, je kaksna dobra dusa s karavan verzijo, ki bi mi izmeril velikost prtljaznika, sirina, globina, visina, ko je rolo zlozen, sedezi, skratka najmanjso mozno verzijo. Danes sem malo razocaran videl situacijo s CX5 pa ne vem, ima dejansko 6 karavan vec prostora ali ne...

Ko pridem domov ti izmerim prtljažnik. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.