Skoči na vsebino

Računalništvo

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano
pred 38 minutami je etcho napisal:

Mogoče ti bo lažje številke, ki so zapisane skupaj, razmakniti in jih potem iščeš po ustaljenem vzorcu:

v Excelu lahko uporabiš oblikovanje po meri, da dodaš presledke vsake tri številke v 9-mestni številki. Tukaj je, kako to storiš:

1. Izbereš celice z 9-mestnimi številkami, ki jih želiš oblikovati.
  2. Desni klik na izbrane celice in izbereš "Oblikuj celice".
  3. V oknu "Oblikuj celice" pojdi na zavihek "Število".
  4. Izbereš "Po meri" v levem meniju.
  5. V polje "Vrsta" vneseš naslednjo obliko: ### ### ###.
  6. Klikneš "V redu".

To bo dodalo presledke vsake tri številke v izbranih celicah.

V celicah je že tako zapisano (s presledki vsake tri številke). Težava nastane, ko stisnem ctrl + F in tam noter natipkam kodo brez presledkov. In je ne najde. A se mu lahko dopove, da ignorira pomanjkanje presledkov?

Napisano
Pred eno uro je Slivka napisal:

Nisem ravno računalniški guru, pri delu pa se srečujem z eno težavo. Sicer je težava "na tej strani tipkovnice", me pa zanima, če jo lahko "tista stran tipkovnice" ignorira?

Torej: Excel.

V excelu imam "šifrant". V enem stolpcu devet-mestne kode našega dobavitelja, v drugem stolpcu ime izdelka, v tretjem stolpcu naše štiri-mestne kode.

Zaradi preglednosti so kode dobavitelja napisane s presledki (123 456 789). Ko hočem njihove kode prevesti v naše ali pa naše v njihove, odprem to tabelo, označim stolpec, kliknem "Poišči" in notri natipkam kodo. Takoj mi označi v razpredelnici, kje jo je našel, jaz pa v drugem stolpcu preberem drugo kodo.

Do tu gre vse lepo in krasno. Težava nastane, ko pri kodah dobavitelja pozabim na presledke (123456789). A se lahko kje določi, da excel ignorira pomanjkanje presledka (123456789) in vseeno poišče pravo kodo (123 456 789)?

Upam, da se razume, kaj me matra?

Če želite v Excelu odstraniti presledke iz številke, kot je "123 456 789", in jo spremeniti nazaj v "123456789", lahko uporabite funkcijo SUBSTITUTE. Tukaj je, kako to storite:

1. Izberite celico, kjer želite prikazati številko brez presledkov.
  2. Vnesite naslednjo formulo:
    =SUBSTITUTE(A1, " ", "")

Predpostavimo, da je vaša številka s presledki v celici A1.

To bo številko "123 456 789" spremenilo v "123456789". Če imate več številk, lahko formulo kopirate v druge celice.

Napisano (urejeno)

Hm, za iskanje na način, da ignorira presledke, lahko uporabiš makro:

Sub Najdi()
    Dim ws As Worksheet
    Dim cell As Range
    Dim searchValue As String
    Dim cellValue As String
    Dim found As Boolean

' Nastavite delovni list
    Set ws = ThisWorkbook.Sheets("List1")

' Vnesite številko, ki jo želite poiskati
    searchValue = InputBox("Vnesite številko za iskanje:")

' Odstranite presledke iz iskalne vrednosti
    searchValue = Replace(searchValue, " ", "")

found = False

' Preiščite celice v delovnem listu
    For Each cell In ws.UsedRange
        ' Odstranite presledke iz vrednosti celice
        cellValue = Replace(cell.Value, " ", "")
        If InStr(cellValue, searchValue) > 0 Then
            cell.Select
            MsgBox "Številka najdena v celici " & cell.Address
            found = True
            Exit For
        End If
    Next cell

If Not found Then
        MsgBox "Številka ni bila najdena."
    End If
End Sub

Ne vem, koliko si domač z makri, če malo pogooglaš ne bi smela biti težava. Tega sem preveril v Excelu in celico najde. V kodi makra, kjer piše ("List1"), moraš zapisati točno ime lista, kjer iščeš.

image.png

image.png

Popravljeno od etcho
Napisano
Pred eno uro je Scr3am napisal:

To je super opcija, ampak je potrebno preveriti kaksno maticno plosco imas oz. ali imajo usbji sploh output 10gbps. Te novejse sigurno imajo, starejse imajo pa 5gbps oz. se manj :). Jaz imam trenutno B550 pa imam samo 5gbps, ampak se bo tudi to kmalu nadgradilo in bo 10gbps.

A niti zadi nimaš? Ker nekatere B550 (vsaj Asus) imajo zadi 3.2 gen 2. Sicer mam tut jst zadi ''up to 20gbps'', ampak kdo bo lezu zad pod mizo vtikat haha. Spredi mam pa navadne Usb 3.0 od kište porte. Na teh sem na usb ključu imel porazne hitrosti. Prej 25 z nihanjem, zdej 350+ s tem portable SSD.

Napisano
pred 34 minutami je Slivka napisal:

Em, a je to v cirilici napisano?

Hvala zaenkrat, ko to prebavim, pa sporočim, kaj je ratalo...

Če ti kaj pomaga, prenesi ta excelov fajl v kateremu je makro (zaženeš ga s CTRL+N) in vanj prekopiraš svoje podatke. Pa še sem sem dal pod priponko.

Najdi.xlsm

Napisano (urejeno)

@etcho, ma ne vem če so za @Slivka makri ... za mamico pa po mojem mala malica. :) 

Jaz bi v desni stolpec D v celico napisal enačbo za brisanje presledkov =SUBSTITUTE(A1;" "; "") in jo skopiral v vse celice stolpca D ("copy", "paste as formula" ali potegneš navzdol spodnji desni mini kvadratek celice).

image.png

Rezultat:

image.png

Kopiranje enačb ... ko vpišeš enačbo v eno celico, enostavno z miško primeš in potegneš dol spodnji desni del celice - kvadratek (se kopira vsebina v druge celice, v tem primeru enačbe):

image.png

Če še ne bi delalo (iskanje zaradi enačbe v celici), bi rezultat (celice v stolpcu D) označil, kopiral, spustil nazaj na isto mesto kot golo besedilo.

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 1 uro je etcho napisal:

Probaj s fajlom iz priponke.

Da mogoče ne delaš v google preglednici?

Meni ne kaže številk vrstic.

Ma, kaj ti jaz vem, piše Excel, končnica je .xlsx

Bom poskusil še s tistim fajlom.

Napisano (urejeno)

Še lažja rešitev namesto pisanja formule je, da kopira podatke šifer s presledki 123 456 789 v notepad ali notepad++ in ctrl find "presledek" / ctrl replace with (null) in dobi brez formul vse šifre brez presledka potem pa samo paste nazaj v xls.... 

null

nullnull

image.png

image.png

Popravljeno od sportman333
Napisano (urejeno)

Prednost Excela je ravno v tem, da lahko veliko stvari rešiš z vgrajenimi funkcijami. Je pa res treba poznat ene 3 stvari ... Če to ni zadosti (v primeru Slivke je), napišeš v modul svojo funkcijo oz. VBA proceduro in poljubno premetavaš in spreminjaš vsebine celic.

Nekoč se napisal VBA proceduro (cca 3.000 vrstic), ki je iz tabele vozlišč in vodov prebrala konfiguracijo prenosnega električnega omrežja in na osnovi te konfiguracije naredila kodo ( enačbe, ...) za Wolfram Mathematico, ki je naredila izračun napetosti, tokov, pretokov, itd. in pljunila tabelarične in grafične rezultate ... z enim klikom v Excelu in eno ukazno vrstico v WM. Za omrežje s 300 vozlišči je VBA procedura naredila 30.000 A4 strani kode za import v WM ... WM je rezultat računala cca 6 ur ... To je bil problem, vreden pisanja VBA, ne pa Slivkin ... 😀

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 17 minutami je etcho napisal:

Kot razumem @Slivka, želi obdržati zapise s presledki, samo ko jih piše v iskalno polje jih raje preskoči.

Točno to.

Napisano (urejeno)
pred 4 urami je samSimon napisal:

A niti zadi nimaš? Ker nekatere B550 (vsaj Asus) imajo zadi 3.2 gen 2. Sicer mam tut jst zadi ''up to 20gbps'', ampak kdo bo lezu zad pod mizo vtikat haha. Spredi mam pa navadne Usb 3.0 od kište porte. Na teh sem na usb ključu imel porazne hitrosti. Prej 25 z nihanjem, zdej 350+ s tem portable SSD.

Saj za zadi govorim :). Uzadi imam 3.2 gen 1 -  5gbps.

3.2 gen 2 je 10 gbps, 3.2 gen 2x2 je pa 20gbps. Plato imam pa Gigabyte B550 S2H. Gnila drgac. Vrjetn bom sedaj vzel MSI B550 Tomahawk. Katero plato pa imas drgac, ker gledam recimo rog strix F-Gaming in ima isto 10gbps Jaz imam usb extension tako, da ne rabim usakic uzadi preklaplat.

Popravljeno od Scr3am
Napisano

Pa nimam neke ekstra plate, Asus Z790 Prime-P. Mal mi je blo kasnej žal, da se nism stegnu za TUF izvedbo, ampak mi pa iskreno čist nič ne fali pri njej.

Napisano (urejeno)
pred 4 urami je samSimon napisal:

Pa nimam neke ekstra plate, Asus Z790 Prime-P. Mal mi je blo kasnej žal, da se nism stegnu za TUF izvedbo, ampak mi pa iskreno čist nič ne fali pri njej.

Aja Z je druga (boljsa) stopnja. To je kot pri amdju X plata. To pa vrjamem ja da imajo 20gbps.

Ma kaj pa vem med B550 in X verzijo oz. med B560 in Z verzijo je bolj kot ne razlika samo ta da ima X oz. Z verzija samo vec dodatnih pcie rez, kar pa pri meni ne igra nobene vloge. Ostalo je bolj kot ne vse isto. Ze s to trenutno plato bi bil cist zadovljen, ce bi le imela 2x m2 socket. Vecina b550 plat jih ima, ampak ta moja je bolj "cheap" verzija in ima samo eno rezo za 4.0 m2 ssd.

Doma imam se 2TB WD black SN770 in 1X 1tb samsung 980 pro pa ga nimam kam dati, ker imam samo eno rezo za M.2 socket... Izkljucno zaradi tega razmisljam o nakupu nove plate. Sem pricakoval, da bojo sedaj AM4 plate kej cenejse, ko je AM5 zunaj pa vidim da sekr drzijo ceno...

Popravljeno od Scr3am
Napisano
Pred eno uro je Scr3am napisal:

Sem pricakoval, da bojo sedaj AM4 plate kej cenejse, ko je AM5 zunaj pa vidim da sekr drzijo ceno...

To pa najbrž zato,ker še zmeraj prihajajo novi AM4 procesorji ven,in za to podnožje še ni "mrtvo"...pa kar dost je tega med uporabniki,in je očitno še povpraševanje...očitno nisi edini.

Jaz pa razmišljam,da bi family-pc posodobil z novim CPUjem...plata je MSI B-450 A Pro ..za 150-200€ dobiš že zelo pošten proc🤔...mogoče Ryzen 7 5700G...za Office ipd. bo raketa...tolk,da bo še par let mir...in da bo manj štroma požrlo,k skoz laufa🙄...in "ukradem" ven ven grafo,in jo dam v HTPC😄...draga sploh ne bo pogruntala🤣

Napisano (urejeno)
pred 55 minutami je skritikrt napisal:

To pa najbrž zato,ker še zmeraj prihajajo novi AM4 procesorji ven,in za to podnožje še ni "mrtvo"...pa kar dost je tega med uporabniki,in je očitno še povpraševanje...očitno nisi edini.

Jaz pa razmišljam,da bi family-pc posodobil z novim CPUjem...plata je MSI B-450 A Pro ..za 150-200€ dobiš že zelo pošten proc🤔...mogoče Ryzen 7 5700G...za Office ipd. bo raketa...tolk,da bo še par let mir...in da bo manj štroma požrlo,k skoz laufa🙄...in "ukradem" ven ven grafo,in jo dam v HTPC😄...draga sploh ne bo pogruntala🤣

Za ta denar bi jaz vzel ryzen 7 5800x3d (najboljsi cpu na AM4 podnozju) ali pa 7 5700x3d. Problem je, ker je veliko povprasevanje po teh dveh cpujih in jih tezko dobis. Sicer sta pa omenjena dva cisti overkill za office :D

Popravljeno od Scr3am
Napisano
pred 9 urami je Scr3am napisal:

Za ta denar bi jaz vzel ryzen 7 5800x3d (najboljsi cpu na AM4 podnozju) ali pa 7 5700x3d. Problem je, ker je veliko povprasevanje po teh dveh cpujih in jih tezko dobis. Sicer sta pa omenjena dva cisti overkill za office :D

Če bi gradil "performance-PC" ali gamerskega-logično.

A za net,Office...k trenutno je not prva generacija AMD Ryzen-5 1600X

WWW.TECHPOWERUP.COM

Sicer fenomenalen CPU...takrat leta 2017 v kombinaciji z Grafo MSI GTX1060 3G Gaming-X nor stroj za cvenk...a glede na potrebe,k v bistvu ne rabi posebaj grafe,in tudi pri TDP ga Ryzen 7-5700G ščije po dolgem in počez...

Grafične moči več k dovolj,TDP 65W,8core vs. 6core in 3,8/4,6GHz vs. 3,6/4GHz...mislim,da za osvežiti/podaljšati življensko dobo...za family-PC vrh glave🙄...mogoče še počakam mesec,dva...trenutno se ga dobi že za dobrih 170€🧐...X3D pa...😬

Napisano
pred 19 urami je Janez007 napisal:

Prednost Excela je ravno v tem, da lahko veliko stvari rešiš z vgrajenimi funkcijami.

Meni je ljubše delati v google preglednicah. Enostavno tudi črpaš podatke iz zunanjih virov. Tukaj sem recimo naredil izračun porabe, kjer "potegne" iz gov.si aktualne cene goriva.

Napisano (urejeno)

Ce kdo slucajno rabi imajo sedaj pri telemachu odprodajo za 20€ (nov zapakiran). Za kaksnega mulca ali pa dedka, babico pomoje cist ok. Gre pa za telemachov telefon (4GB/128GB, android 13).

IMG_20250220_205250.jpg

https://racunalniske-novice.com/telemach-predstavil-lasten-5g-telefon/

Popravljeno od Scr3am

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Pa da se upokojenci in veterani lahko zastonj vozijo z vlakom. 
    • Tudi razno razna zavarovanja, pa pokojninski skladi, pa prispevki za železnice... niso fer. Jaz recimo, se nikoli ne vozim z železnico pri nas. Raje grem z bi ciklom, prej pridem. Pa moram sodelovati pri tem, da zgubarsko železnico  filam z denarjem, da si lahko zaposleni talajo visoke plače, pa trinajsto in nagrade. nagrade. 
    • Boljše kot nič. 😊
    • Sae pravim, ruska propaganda seže vse do zeta. 😉 Vodkarska propaganda. 😉 Na srečo se je Evropa zbudila, mogoče prepozno, ko je ugotovila, da novi rumeni  predsednik nima vseh koles poštimanih. Ostaja pa Evropa trdna v podpori napadeni državi, z izvoljenim prredsednikom in mandatom s strani ljudstva  (ne kot botoksni vodkar, ki izvaja "padanja" skozi okno, zapiranja drugače mislečih v gulage). Zanimivo  je, da podpirajo vodkarje skoraj vsi juhonostalgiki  iz bivše juge (razen normalnega folka  seveda). In pristaši "ta levih". Verjamejo vsem floskula, ki jih preberejo na netu. 😊
    • Seveda je zeleni Mr. green T-shirt Kokainski diktator. To rataš v trenutku, ko prepoveš opozicijo, ko izkoristiš situacijo, da ne izvedeš volitve, ko bogatiš na eni strani in na drugi strani pošiljaš v smrt na desettisoče vojakov samo zato, da lahko še naprej fehtariš za denar po zahodu Zdaj je vse prepozno, a ko je bil še čas bi se samo članstvu v natu odpovedal in spoštoval Minsk sporazuma pa do tega ne bi prišlo in Ukrajina bi še vedno imela Dombas: Ampak diktatorček je misli, da bo s pomočjo zahoda postal velik diktator in je gemblal ter izzval dikatatorja na vzhodu pa se ni izšlo kot kaže.   Tako, da bo mali diktatorček moral v bljižni prihodnosti stisnit rep med noge in bežat iz Ukraine, kjer ljudje čedalje bolj razumejo, da slika ni črno bela kot načeloma ni nikjer.
  • Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.