Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano
pred 2 urama je Boss napisal:

Zakaj je nepošten? Infrastrukturo (cesto) je treba zgradit do konca z vsemi pritiklinami pa a se gor pelješ samo 1x ali pa vsak dan. Avtomobili skoraj ne uničujejo AC zato se z vinjeto plača le možnost uporabe in ne neko obrabo ali porabo ceste kot marsikdo zmotno misli. Največji uničevalec AC-jev so gospodarska težka vozila in zato plačujejo AC po uporabi, ker dejansko uničujejo cesto.

Tako, da prjatu lepo se skuliraj in ne bit jezen na nikogar, ker nikomur od nas nič ne plačuješ - če te pa to moti pa nekupit vinjete pa se vozi po ostalih cestah. Plačuješ cestnino za to da greš lahko na AC, pa cestnino za uporabo navadnih cest pa z davki občine, da se ureja infrastruktura, pa omrežnino, pa naročnino na telefon pa na internet pa na TV, pa RTV prispevek pa še in še.

Prejsnji sistem omrežnin pri elektriki je bil na podoben način… pa so ga sedaj spremenili… pa velja podobno, kot pri cestah… da omrežje mora biti zgrajeno… pa ce si majhen uporabnik ali pa velik ;) … Zakaj potem različni načini obracunavanja? :) 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano
pred 21 urami je Jest napisal:

Prejsnji sistem omrežnin pri elektriki je bil na podoben način… pa so ga sedaj spremenili… pa velja podobno, kot pri cestah… da omrežje mora biti zgrajeno… pa ce si majhen uporabnik ali pa velik ;) … Zakaj potem različni načini obracunavanja? :) 

Malo smo zašli, mišljeno je da tako vinjeto, del omrežnine, naročnino, cestnino plačaš, tudi če boš samo 1x ali pa nobenkrat uporabil cesto, elektriko, naročnino na telefon, ćasopis, TV, internet itd. Pa bistvo je, da kdor plača karkoli od tega in ne uporabi NE FINANCIRA nikogar drugega.

Po drugi strani pa vsi financiramo nekoga drugega preko subvencije za EV-je, sončnice in podobno. To pa res gre iz skupne malhe, da se nekoga vsaj delno financira iz denarja vseh nas recimo iz obveznega prispevka za OVE. In da je še bolj zanimivo, se tako financira premožnejše, ki si lahko te zadeve sploh lahko privoščijo (pa še jim damo skupen denar zraven, da bodo nato imeli kasneje še manjše stroške za povrh) , reveži pa ostanejo brez in še naprej z večjimi stroški. To je dejanska scena, ki jo predstavlja Superhik iz stripov Alana Forda.

pa da ne boš mislil, da kaj leti direktno nate, ampak vseeno je treba stvari gledati iz vseh kotov in precej stvari je res takih, da ni čisto fer do vseh enako.

33112_1.png

Napisano
pred 5 urami je Boss napisal:

Malo smo zašli, mišljeno je da tako vinjeto, del omrežnine, naročnino, cestnino plačaš, tudi če boš samo 1x ali pa nobenkrat uporabil cesto, elektriko, naročnino na telefon, ćasopis, TV, internet itd. Pa bistvo je, da kdor plača karkoli od tega in ne uporabi NE FINANCIRA nikogar drugega.

Po drugi strani pa vsi financiramo nekoga drugega preko subvencije za EV-je, sončnice in podobno. To pa res gre iz skupne malhe, da se nekoga vsaj delno financira iz denarja vseh nas recimo iz obveznega prispevka za OVE. In da je še bolj zanimivo, se tako financira premožnejše, ki si lahko te zadeve sploh lahko privoščijo (pa še jim damo skupen denar zraven, da bodo nato imeli kasneje še manjše stroške za povrh) , reveži pa ostanejo brez in še naprej z večjimi stroški. To je dejanska scena, ki jo predstavlja Superhik iz stripov Alana Forda.

pa da ne boš mislil, da kaj leti direktno nate, ampak vseeno je treba stvari gledati iz vseh kotov in precej stvari je res takih, da ni čisto fer do vseh enako.

Tudi razno razna zavarovanja, pa pokojninski skladi, pa prispevki za železnice... niso fer. Jaz recimo, se nikoli ne vozim z železnico pri nas. Raje grem z bi ciklom, prej pridem. Pa moram sodelovati pri tem, da zgubarsko železnico  filam z denarjem, da si lahko zaposleni talajo visoke plače, pa trinajsto in nagrade. nagrade. 

Napisano

Pa da se upokojenci in veterani lahko zastonj vozijo z vlakom. 

Napisano (urejeno)

Če berem nekaj zgornjih objav se mi zdi, da ima vsak po svoje prav. Kaj je pravično, pošteno, kaj je prav? 

Stroške (elektroenergetskega sistema, avtocest) se lahko v grobem razdeli na stroške investicije (nakupa in izgradnje objekta, financiranja izgradnje) in stroške obratovanja-rednega vzdrževanja (da je objekt ves čas primeren za uporabo).

Ponavadi stroške investicije krijejo lastniki glede na lastniški delež (lastnik državnih firm je država, ki jo financiramo davkoplačevalci), stroški obratovanja pa se delijo glede na uporabo na uporabnike.

Vprašanje je, kako zakompliciran model delitve obratovalnih stroškov naredit, da bo dovolj pošten in hkrati ne preveč zakompliciran. Pri omrežnini je bil po mojem mnenju preveč zakompliciran (ampak v smeri večje pravičnosti ... tisti ki več rabi omrežje, naj za njegovo investicijsko vzdrževannje več plača). Pri letnih cestninah je morda preveč enostaven (kaj ima veze kubitura motorjev s cestnino? Zakaj ne bi plačevali glede na težo in letno prevožene km, če se že evidentirajo na tehničnih? Provociram...). 

Popravljeno od Janez007
Napisano
dne 14. 2. 2025 ob 12:18 je sportman333 napisal:

še vedno bi veliko raje videl tako z bencinskim motorjem in da bi imela 250 ali 300km in bi bila super hot hatch ne pa tole elektro jajca....sem se vozil z zdaj zadnji volvotom xc30 al kaj je že, dual motor ki ima nekih 480 ali koliko konjev in pospešek 3,5s do 100, ampak to je žalost od avta in vožnje, nobenega fillinga in občutka, sploh ni užitka da bi vozil tak zelo hiter in zmogljiv e-avto....(da se razumemo pospeški in vse je brutalno, ampak občutek v vožnji je pa porazen :))

Če te prav razumem, govoriš o tem:

Zajeta slika.PNG

• Všeč 1
  • Haha 2

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Ta je taboljši.... 
    • Če imate takšna kompleksna matematična vprašanja, priporočam tole: All Sites - Stack Exchange STACKEXCHANGE.COM We make Stack Overflow and 170+ other community-powered Q&A sites.   Mathematics Stack Exchange MATH.STACKEXCHANGE.COM Q&A for people studying math at any level and professionals in related fields   Tu komaj čakajo, da ti odgovorijo, če le prav vprašaš. Samo v pravo tematiko pišite, pa bo, ker je vsega boga - od fizike, matematike, programiranja, pravo, itd. Pa kaj se že najde od starih odgovorov, če se malo potrudiš z iskanjem.
    • Tudi sam sem že slišal zgodbo, ko so ponoči ukradli skoraj novega terenskega Mercedesa iz garaže zelo varovane hiše. Zgoraj spali, spodaj vse pod alarmom, pes, ... pa je Mercedes kljub temu izginil. Vem, da si zaščite proti profesionalnim vlomilcem ne moremo privoščit, kot si jo nekateri (24/h fizično varovanje varnostnika s pištolo v posebni ogrevani stražarnici pred hišo) ... poznam tak primer ...   Glede ustvarjanja hrupa ... vsaj pri mojem sosedu - nasproti moje spalnice se pogosto ponoči sproži sirena alarma in tuli kakšnih 10 minut. Prvič, drugič sem še malo opazoval, sedaj pa si samo še zatisnem ušesa in počakam, da piskanje mine.      
    • Uff, to je pa menda zelo kompleksna matematična naloga, čeprav izgleda na pogled enostavna.  Znanec me je podobno spraševal ene 27 let nazaj za razrez iverk (bolj enostavno, ker je 2D problem, tvoj je 3D). Pa sem nekaj poskušal, pa ni šlo, in sem vprašal kolega matematika. Njegov odgovor je bil tak, kot sem napisal v 1. stavku. Potem sem na to pozabil.   Vidim pa da obstaja nekaj na to temo na spletu .. https://core.ac.uk/download/pdf/67602282.pdf
    • No, meni pa se ne... Tole sem danes dobil:  Ugreen USB 3.0 na SATA Adapter za trdi disk - box - markoSHOP WWW.MARKOSHOP.SI Ugreen USB 3.0 na SATA Adapter za trdi disk Lastnosti: Podpira SSD/HDD do 12 TB Hitrost prenosa: do 5Gbps...   Na skatli sicer pise da podpira Windows in Linux, ampak ce disk priklopim na TV, potem bi moralo delati? Imam Hisense serijo 8.   Druga stvar, ko vidim da ste ravno pri excellu... nalagamo kontejnerje z deskami, razlicne pakete, razlicnih dimenzij. Bi lahko kje dobil kaksen kalkulator oziroma sliko, ki bi nam povedal kako naj nalozimo kontejner?  Kontejner je npr. 12.03 dolzine, 2.68 visine, 2.55 sirine.  Deske pa npr. 4.4 dolzine, 1.2 visine, potem 2.5 dolzine in 0.67 visine, potem 3.4 dolzine in 1.1 visine...     
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.