Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano

Niso bile preizkušnje. Neka čudna tablica uglavnem. Je pa bila naša. 

Uglavnem res kanta na kolesih😁

N7rRRL1.jpg

Napisano

Samo medklic, ker vidim, da ne slišite, ali pa nočete slišati.

Da, EV ima baterije, katerih sestavni del je tudi litij. Katerega je umazano in zahtevno pridobivati, so pa njegove "zaloge" še ogromne (predvsem v t. i. slanicah).

Ampak za razliko od nafte, ki jo ti skuriš v nekaj minutah ali urah, litij v bateriji EV opravlja svojo nalogo več desetletij. In z njim lahko prevoziš nekaj 100.000 km. Kaj je torej bolj trajnostno?

Boš še vedno trdil, da je CO2 v celotni verigi še vedno v prid ICE v življenjski dobi vozila?

Naj ti zaupam, da tudi v štartu ni, čeprav naftni lobij gaga drugače.

Samo pomisli. Osnovnošolski izziv: ICE motor sestavlja cca. 2.000 komponent - in te proizvaja nekaj 100 podjetij iz celega sveta. Torej, da se sestavi en sam ICE motor, morajo do njega priti vse komponente - veš koliko CO2 to znese?!

Pa za piko na i - tudi ko baterija odsluži v EV, še ni fuč. Gre v reciklažo in se porabi za hranilnike (baterije) za sončne elektrarne ... Torej je litij skoraj neskončno bolj trajnosten od nafte.

Napisano
pred 26 minutami je FuManchu napisal:

Niso bile preizkušnje. Neka čudna tablica uglavnem. Je pa bila naša. 

Uglavnem res kanta na kolesih😁

Ima MB preiskusno tablico in se ze nekaj mesecev menda vozi okoli  ...

image.png

image.png

image.png

WWW.DNEVNIK.SI

Teslin tritonski poltovornjak, ki ne izpolnjuje tehničnih in varnostnih zahtev EU, kljub vsemu vozi po slovenskih cestah.

MARIBOR24.SI

Bralec nam je pred kratkim poslal fotografijo Cybertrucka, ki ga je opazil v bližini Maribora.

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Imel sem dolg odgovor pripravljen. Pa sem iz izbrisal, saj boš ponovno vse obrnil, se zapiknil v dejstva ki ti pašejo in ostala spregledal ali zanikal.

Žal. Elektro debato se lahko gremo ampak ima prednosti in slabosti. Ti pa jo predstavljaš kot odrešenika.

Ne bom več sodeloval v tej temi. Menda sem že rekel 1x, zdaj pa dokončno.

Napisano
pred 7 urami je dvorjan napisal:

Pomislimo: koliko CO2 ustvari nafta, da pride do vas?

Da jo potegnejo globoko iz tal, gre ogromno energije. Tam, kjer se črpa nafta, nič ne raste, je onesnaženo.

Verjetno noben od nas ni "fanatik, terorist ali ekstremist", karkoli :rispekt:" za ICE ali EV, vsak se naj sam odloči kaj mu ustreza. Sam kot uporabnik pa poskušam kritično oceniti ali priti do tega, kdaj je kaj ustrezno. Verjetno bo enkrat prišel tudi čas za EV, mogoče bo pa gorivo za EV v prihodnosti vodik... Sem zato, da se prehod, kakršenkoli že bo, zgodi naravno in s čim manj vpliva na okolje (saj to je verjetno bistvo, da ne poslabšamo stanja), ne pa forsirano kot sedaj z evropskimi voditelji ... in da bivamo v sožitju, kot npr. Mtb-jevci in planinci, ali kot pes in mačka ... :mipijemoo:. S trenutno tehnologijo nam pač na žalost fejst mečejo pesek v oči...

Pa še: v izračunih CO2 glede na prevožene kilometre je vse upoštevano, kar ste zgoraj navajali (proizvodnja vseh komponent...) in šele pri ca. povprečno 100.000km ali najbolj optimalno po priloženem članku 65.000km si šele na istem z EVjem glede okolja in se izenačita EV in ICE . To so dejstva (razne študije, ki so jih delali inženirji...), vendar se jih more malo skriti, ne obešati na veliki zvon, ker na žalost trenutni EVji niso tako čisti kot bi nam radi povedali...

Sigurno pa karkoli delamo, delamo škodo okolju, tudi s črpanjem nafte, ampak trenutno z litijem bistveno večjo škodo (pa litija brez nafte ni, ne pozabiti), ...

@Matick Mislm da se ponavljam ze kt stara lajna, ampak, tukaj ne mors samo CO2 racunat. Ker, ze samo kopanje litija toliko skode naredi okolju, pa ne z CO2 izpusti, ampak ker je to kopanje toliko umazano, en rudnik litija lahko celotne regije kmetijskih povrsin unici, koliko ciste vode se pri tem tudi porabi je nerealno, in ta voda more pol nekam it in kamorkoli gre, bo tam unicila tudi okolisko zemljo.

To je pa poleg vseh CO2-jev še najbolj žalostno in kot je tudi @Mraušk Mčk navedel to za odločevalce/kapitaliste ni neki problem in ni pod rubriko onesnaževanje in zeleni prehod na Zemlji (mogoče pa Musk kopa na Marsu pa še ne vemo 😁).

Napisano

Tole si preberite.

V celotnem zivljenskem ciklu kateregakoli vozila skorajda NI razlike

EARTH.ORG

While the principle of lower emissions behind electric vehicles is commendable, the...

Kjer je litij je kilometre naokoli vse pocrkalo, ker se vse mora cistiti s pomocjo rek.

Live your dreams, don't dream your life!

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Napisano
pred 12 minutami je jures napisal:

Tole si preberite.

V celotnem zivljenskem ciklu kateregakoli vozila skorajda NI razlike

While the principle of lower emissions behind electric vehicles is commendable, the...

Za celi cikel v tem članku se ICE in EV izenačita pri ca. 150.000km (150k km), prvi + zadnji stolpec, iz članka tabela spodaj. Prikazano je sicer samo končno stanje pri 150k km, ne vidiš kako se giblje s kilometri.  Ko boš naredil več kot 150.000 km boš dejansko pomagal okolju z EVjem. Če boš pa naredil manj pa je zaenkrat bolje še ICE. Tako npr. nekdo, ki dela 10.000km letno (v mestu z EVjem), bo na nuli šele v 15 letih; avto bo verjetno prej razpadel:blink:

To potrjuje še enkrat nekako tako, kot smo prej debatirali. Pa problemi s kopanjem litija ostanejo...

image.png

Napisano
Pred eno uro je jures napisal:

Kjer je litij je kilometre naokoli vse pocrkalo, ker se vse mora cistiti s pomocjo rek.

Tole je zelo pomemben podatek.

Zato ne mormo onesnazevanja gledat samo skozi co2, treba je celoten vpliv gledat.

Napisano
dne 28. 3. 2025 ob 8:09 je dvorjan napisal:

1. Okoljski razlogi

• Visoke emisije CO₂ – Avtomobili z notranjim zgorevanjem prispevajo k podnebnim spremembam. To je že davno dokazano, da ne drži

• Zrak v mestih – Izpusti dušikovih oksidov (NOx) in trdih delcev negativno vplivajo na zdravje prebivalcev. Pri novejših čistejših motorjih je vpliv relativno majhen

• Naraščajoče okoljske omejitve – Mesta uvajajo nizkoemisijske cone (LEZ), kjer so ICE vozila prepovedana ali obremenjena z dodatnimi stroški. To je zgolj posledica agende, ne pa dejanskega stanja

2. Stroški lastništva

• Višji stroški goriva – Električna energija je cenejša na prevožen kilometer kot bencin ali dizel. Delno drži ampak le v primeru domačega polnjenja. Ampak višja nabavna cena izniči ta prihranek.

• Vzdrževanje – ICE avtomobili imajo več gibljivih delov kot električna vozila (EV), kar pomeni večje tveganje za okvare in dražje servise. Po statistikah ne drži predvsem zaradi nove tehnologije, ki je podvržena napakam.

• Vrednost na trgu rabljenih vozil – Vrednost ICE avtomobilov bo v prihodnosti hitreje padala zaradi manjšega povpraševanja. Sploh ne drži, trenutno imajo EV-ji veliko večji padec vrednosti kot ICE.

3. Regulativa in prihodnje prepovedi

• EU regulativa – Po letu 2035 bo v EU prepovedana prodaja novih avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje. Umetna zgodba za katero nihče ne ve ali se bo uresničila. Trenutni trend kaže, da ne bo šlo.

• Davčne olajšave – Električna vozila so pogosto deležna subvencij in davčnih olajšav, medtem ko se obdavčitev ICE vozil zaostruje. Spet del te umetne zgodbe. Edino kar preostane odločevalcem je obdavčevanje ICE.

• Prepovedi dizelskih vozil – Številne države že omejujejo ali napovedujejo prepoved dizelskih vozil v urbanih območjih. Predvsem je govora o starih dizlih, kar bi rekel, da ima celo nek smisel.

4. Razvoj električne mobilnosti

• Večja ponudba EV – Avtomobilski proizvajalci močno vlagajo v elektrifikacijo, kar pomeni večjo izbiro in konkurenčne cene. Žal ne, proizvajalci so trenutno tako zmedeni in delajo an ban odločitve in dobesedno gemblajo.

• Doseg in infrastruktura – Razvoj hitrih polnilnic in baterijskih tehnologij zmanjšuje težave z dosegom. Hitre polnilnice ne ustvarjajo elektriko, ampak jo elektrarne. Če ne bo dovolj proizvodnje elektrike ti same polnilnice kurckej zaležejo. O prenosnem omrežju pa sploh ne bom načenjal zgodbe.

5. Vozniška izkušnja

• Tišja in bolj gladka vožnja – EV-ji ponujajo več navora, tišje delovanje in boljšo vozno dinamiko. Navor je velika prednost in je velik DA, hrup je pa dan danes več ali manj odvisen od pnevmatik. Pri nizkih hitrosti se morajo EV-ji oglašat, ker so drugače nevarni pešcem. vozna dinamika je zaradi bistveno večje teže bolj vprašljiva. Pospeševanja na ravnem ja, vožnja po ovinkih pa ne.

• Brez menjavanja prestav – Električni pogon omogoča enostavno in udobno vožnjo. To zna vsak avtomatik

Zaradi teh razlogov vedno več ljudi prehaja na električna in druge alternativne pogone ter opušča tradicionalne ICE avtomobile. Trenutno več ali manj samo entuzijasti in bogatejši. Ostali pa večino nimajo ne pogojev za polnjenje, ne toliko denarja niti še ne zaupajo dolgoživosti EV-jev. Marsikdo je navajen, da mora avto zdržat 20 let, pri EV-jih to ne bo možno.

Jaz sem boljši kot ChatGPT 😝

33112_1.png

Napisano (urejeno)

Furthermore, producing one tonne of lithium (enough for ~100 car batteries) requires approximately 2 million tonnes of water, which makes battery production an extremely water-intensive practice. In light of this, the South American Lithium triangle consisting of Chile, Argentina, and Bolivia, experienced heavy water depletion due to intensive lithium extraction in the area. In Chile alone, 65% of the region’s water was used for lithium extraction. The US state of Nevada recently saw protests on account of the Lithium Americas Project due to the prophesied use of enormous quantities of groundwater.

To je resna zadeva, nekaj je spuščanje C02 drugo pa je ubijati in porabljati vse osnovne naravne resorse. Brez vode (in narave ob toksični reki) se noben ne bo več vozil niti s kolesom več, ker ga ne bo več. Če dobro pomisliš je treba več vode za 100 avtov kot za elektrarno, ampak voda po produciranju litija je strupen odpadek.

Popravljeno od jures

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Napisano

o fak, a še je tega.

pred 13 urami je dvorjan napisal:

Kar verjemite, da "lobiji" delajo v obe smeri. Pri čemer je naftaški lobij daleč največji na planetu ... ker mu to omogočate. Hmmm, a veš koliko izdelkov je narejenih iz bafte ali s pomočjo nafte. Promet je samo del uporabe nafte. Predlagam, da jim to onemogočih in se odrečeš vsemu, kjer je nafta zraven. Poročaj kako je šlo.

Lobiji, ki zagovarjajo avtomobile z motorji na notranje zgorevanje (ICE), imajo več ekonomskih, političnih in strateških interesov. Glavni razlogi za njihovo vztrajanje pri ICE vozilih so:

1. Gospodarski interesi avtomobilske in naftne industrije

• Ogromne investicije v ICE tehnologijo – Avtomobilske korporacije so desetletja vlagale v razvoj in proizvodnjo motorjev z notranjim zgorevanjem. Prehod na elektrifikacijo bi zahteval prestrukturiranje proizvodnje in odpust zaposlenih. To je larifari, korporacije zanima samo zaslužek in če se bo dalo met manj zaposlenih bodo to takoj naredili. Če bodo dobički večji ravno tako.

• Naftna industrija – Z elektrifikacijo se zmanjšuje povpraševanje po nafti. Naftni giganti, kot so ExxonMobil, Shell in BP, lobirajo proti hitremu prehodu na EV. Preberi zgoraj kaj vse je iz nafte.

• Avtomobilska poprodaja in servisi – ICE vozila potrebujejo več servisiranja (olje, filtri, izpušni sistem), kar je ključen vir dohodka za avtosalone in mehanične delavnice. Je pa ni, ogromno prihodka prinesejo popravila poškodb in tukaj EV-ji vodijo z naskokom. Zavarovalnice že dvigujejo cene zavarovanj EV-jev in to v tujini že kar pošteno.

2. Politični vpliv in regulativa

• Zaviranje strožjih emisijskih standardov – Lobiji pritiskajo na vlade, da ne uvajajo prehitrih omejitev za ICE vozila ali da ponujajo izjeme. Politiki verjetno ne vedo toliko o tem, kaj je možno in kaj ne. Trenutno jahajo na populizmu zelene agende. Ko se bo to kljuse utrudilo bo prišel trenutek neprijetne resnice.

• Geopolitični interesi – Nafta ostaja ključen vir moči za številne države (Rusija, Savdska Arabija, ZDA). Elektrifikacija zmanjšuje njihovo globalno ekonomsko vlogo. Nafta je vedno bila in še dolgo bo geopolitični interes. Beri zgoraj zakaj. Cestni promet je le delček tega.

• Subvencije in davčne ugodnosti – Naftni in avtomobilski lobiji si prizadevajo za ohranitev davčnih ugodnosti za gorivo in ICE vozila. Na ta je pa lovska, da bolj ne bi moglo biti. Nafta je med najbolj obdavčenimi dobrinami in praktično brez ugodnosti. Če ne bi bilo tako bi bil liter bencina tam nekje okol 75 centov. Z vsemi mogočimi obdavčitvami ICE umetno držijo EV-je pri življenju, saj dobesedno subvencije držijo EV-je nad gladino.

3. Psihološki in kulturni vidiki

• Čustvena navezanost na ICE vozila – Mnogi ljubitelji avtomobilov imajo raje zvok, moč in tradicijo motorjev z notranjim zgorevanjem. Drži, EV-ji so precej anemični kosi bele tehnike. Iz A do B ok, duše pa nobene.

• Skepticizem do novih tehnologij – Določeni krogi (zlasti konservativni) nasprotujejo hitrim spremembam in želijo ohraniti status quo. Haha kera buča, ko se bodo nove tehnologije izkazale ne bo potrebno nobenih subvencij in nasilnega uvajanja. Same bodo prevzele primat.

• Strah pred izgubo delovnih mest – Prehod na EV lahko ogrozi številna delovna mesta v proizvodnji motorjev, menjalnikov in povezanih komponent. To je zelo šibek argument, ker danes bistveno več delovnih mest zgubi rinjenje z glavo skozi zid za uvajanje EV-je, ki se ne prodajajo v takih količinah, da bodo fabrke obstale. V Eu se lahko zgodi, da ostanemo praktično brez celotne avto industrije in bodo mogoče ostali le butični proizvajalci. Če se to zgodi bo krivec EV in ne ICE.

33112_1.png

Napisano
pred 3 urami je Jest napisal:

Ima MB preiskusno tablico in se ze nekaj mesecev menda vozi okoli  ...

image.png

image.png

image.png

WWW.DNEVNIK.SI

Teslin tritonski poltovornjak, ki ne izpolnjuje tehničnih in varnostnih zahtev EU, kljub vsemu vozi po slovenskih cestah.

MARIBOR24.SI

Bralec nam je pred kratkim poslal fotografijo Cybertrucka, ki ga je opazil v bližini Maribora.

a to je to, sem pa mislil da je ze spomladanski kosovni odpad

Napisano
pred 8 urami je Boss napisal:

Hmmm, a veš koliko izdelkov je narejenih iz bafte ali s pomočjo nafte. Promet je samo del uporabe nafte.

Da, jaz se zavedam, kaj vse je narejeno iz nafte. Ampak ti izdelki večinoma niso za enkratno uporabo.

In ravno zato je noro trošiti nafto za transport, če obstajajo bistveno bolj učinkovite in okolju prijazne alternative.

Kurjenje dizla, zato da se nekdo vsak dan pelje 20 ali 30 km na šiht in domov, pač ni učinkovito.

Skoraj ves osebni transport lahko v prihodnje predstavlja EV.

Jaz ne nasprotujem uporabi nafte, kot bi nekateri tu radi prikazali. Nasprotujem pa uporabi nafte v transportu. Ker je to eden najmanj učinkovitih načinov rabe, sploh v času, ko so na voljo boljše alternative.

Pa tudi problematika litija bo v prihodnje manjša, saj prihajajo natrijeve baterije - na kaj se boste pa potem obešali? Da se vam je sol v juhi posledično podražila, ker gre vse v baterije?

• Haha 2
  • Zmeden 1
Napisano (urejeno)
pred 1 uro je dvorjan napisal:

Da, jaz se zavedam, kaj vse je narejeno iz nafte. Ampak ti izdelki večinoma niso za enkratno uporabo.

In ravno zato je noro trošiti nafto za transport, če obstajajo bistveno bolj učinkovite in okolju prijazne alternative.

Kurjenje dizla, zato da se nekdo vsak dan pelje 20 ali 30 km na šiht in domov, pač ni učinkovito.

Skoraj ves osebni transport lahko v prihodnje predstavlja EV.

Jaz ne nasprotujem uporabi nafte, kot bi nekateri tu radi prikazali. Nasprotujem pa uporabi nafte v transportu. Ker je to eden najmanj učinkovitih načinov rabe, sploh v času, ko so na voljo boljše alternative.

Pa tudi problematika litija bo v prihodnje manjša, saj prihajajo natrijeve baterije - na kaj se boste pa potem obešali? Da se vam je sol v juhi posledično podražila, ker gre vse v baterije?

Upam da se hecas. Natrijeve baterije so namenjene zgolj in samo stacionarnem namenu. Njihova gostota je 4x manjsa od lion. Ves kaj to pomeni za avto a ne? 

Z natrijevmi bo naredil komajda tistih 20-30km...ua 30km na dan je definitivno prva izbira plug in hibrid. Definitivno ampak spet ta stvar stane tud od 40 do 60k pa smo spet tam. Bencinski malcek za 30km na dan stane do 20k

Ta ki se pelje z dizlom ali benzom 20-30 na dan tanka enkrat na mesec, mogoce celo vsak drug mesec. 

Ti porabljas energijo pa vsak dan s polnjenjem...

Iz 0 ne mores dobiti 1 vbfizikalnem svetu. Vedno je neka cena zadaj, vedno, ne glede na tehnologijo. Pac si se obesil na co2 med uporabo, mi pa gledamo celotno sliko.

Mislim da je to primer @Jest

Gre vsak dan na strom na siht v miru, ko pa zeli kam na dlje, resno dlje ma pa mir v glavi ker ma zmogljiv motor z doesgom

Primer moje zene je pa malcek, ga ni bilo EV avta (sem resno iskal) ki bi cenovno in prakticno nadomestil novega malega bencinarcka !avtomatik! Z radarskim tempomatom. Sem ze pisal aygox je bil 15,9k nov

Poraba 4-5

Popravljeno od jures

Napisano
pred 47 minutami je jures napisal:

Mislim da je to primer @Jest

Gre vsak dan na strom na siht v miru, ko pa zeli kam na dlje, resno dlje ma pa mir v glavi ker ma zmogljiv motor z doesgom

Ampak jaz bi sedaj, ko iz prve roke vidim, kako je udobna vožnja na elektriko in kako komot je, ko doma vstekam in je za naslednjo vožnjo polna baterija… kupil EV… pa me briga za CO2 in ne vem kakšne bedaste floskule z zelenim prehodom in podobnim… nisem eko terorist ali kaj podobnega… Pač meni bi ustrezal EV… in ne… ne bojim se tega, da bi kdaj ostal ne cesti s prazno baterijo ali da bi moral kje full dolgo čakati, da se baterija napolni… Problem bi znal biti edino, če bi se veliko vozil v kraje južno od nas, kjer je polnilna infrastruktura slabša … Enostavno mi je vožnja na elektriko velik9 udobnejša… ša…&n

Ce bi danes izbiral, bi vzel tanovo Teslo Y … Predvsem zato, ker sem tudi malo tehnofrika in so ki nekatere zadeve zelo vsec… Nisem nek nostalgik in se znam tudi prilagoditi… 

• Všeč 1
  • Haha 1

lp

Thomas

image.png

Napisano
pred 55 minutami je jures napisal:

Primer moje zene je pa malcek, ga ni bilo EV avta (sem resno iskal) ki bi cenovno in prakticno nadomestil novega malega bencinarcka !avtomatik! Z radarskim tempomatom. Sem ze pisal aygox je bil 15,9k nov

Poraba 4-5

Danes imaš na izbiro tudi kaj takega… res pa je, da so to večinoma kitajci… recimo DONGFENG Box… če upoštevaš subvencijo pride nekje slabih 17K € … Pa verjetno se še kakšen najde… 

lp

Thomas

image.png

Napisano (urejeno)
pred 12 minutami je Jest napisal:

Ampak jaz bi sedaj, ko iz prve roke vidim, kako je udobna vožnja na elektriko in kako komot je, ko doma vstekam in je za naslednjo vožnjo polna baterija… kupil EV… pa me briga za CO2 in ne vem kakšne bedaste floskule z zelenim prehodom in podobnim… nisem eko terorist ali kaj podobnega… Pač meni bi ustrezal EV… in ne… ne bojim se tega, da bi kdaj ostal ne cesti s prazno baterijo ali da bi moral kje full dolgo čakati, da se baterija napolni… Problem bi znal biti edino, če bi se veliko vozil v kraje južno od nas, kjer je polnilna infrastruktura slabša … Enostavno mi je vožnja na elektriko velik9 udobnejša… ša…&n

Ce bi danes izbiral, bi vzel tanovo Teslo Y … Predvsem zato, ker sem tudi malo tehnofrika in so ki nekatere zadeve zelo vsec… Nisem nek nostalgik in se znam tudi prilagoditi… 

Cool! Ja ti imas sedaj vse pogoje za ev. 

pred 7 minutami je Jest napisal:

Danes imaš na izbiro tudi kaj takega… res pa je, da so to večinoma kitajci… recimo DONGFENG Box… če upoštevaš subvencijo pride nekje slabih 17K € … Pa verjetno se še kakšen najde… 

Sem ga gledal. Dejansko moras met firno (jaz z sp nisem davcni zavezanec in odpade) da se res dobi taka cena, pa najprej ga moras kupiti s polno ceno kar je pa v bistvu problem za leasing. Leasing gleda ceno novega avta se pravi polno, dejansko preplacas avto potem preko polne cene.

Suma sumarum (zame) ni opcija, pa nimam nic proti kitajcem, mam zdaj tud kitajski motor.

Mogoce sem pa jaz premalo frika, sem sel na stare avte, zdaj sem se kamin dal v bajto. Vrtim cas nazaj :)

Popravljeno od jures

Napisano
pred 34 minutami je jures napisal:

Sem ga gledal. Dejansko moras met firno (jaz z sp nisem davcni zavezanec in odpade) da se res dobi taka cena, pa najprej ga moras kupiti s polno ceno kar je pa v bistvu problem za leasing. Leasing gleda ceno novega avta se pravi polno, dejansko preplacas avto potem preko polne cene.

Zakaj moras imeti firmo? Cena za fizicne osebe z DDVjem je 24.900€ … Res je, da moraš plačati polno ceno in za leasing in zavarovanje velja ta cena… Ko daš vlogo za subvencijo, dobiš po parih mesecih nazaj 7.200€ … torej je na koncu cena 17.700€… sem prej narobe napisal, ko sem napisal slabih 17K € ;) … 

lp

Thomas

image.png

Napisano
pred 26 minutami je Jest napisal:

Zakaj moras imeti firmo? Cena za fizicne osebe z DDVjem je 24.900€ … Res je, da moraš plačati polno ceno in za leasing in zavarovanje velja ta cena… Ko daš vlogo za subvencijo, dobiš po parih mesecih nazaj 7.200€ … torej je na koncu cena 17.700€… sem prej narobe napisal, ko sem napisal slabih 17K € ;) … 

Bom se enkrat pogledal, sem nekje opazil.

Off topic - a kaj ves ce bomo dobili kaj novega na temo ev in lpg v medvodah s prenovo petrola spodaj?

Napisano
Pred eno uro je jures napisal:

Off topic - a kaj ves ce bomo dobili kaj novega na temo ev in lpg v medvodah s prenovo petrola spodaj?

Sploh ne vem, da kaj prenavljajo ;) Kateri Petrol pa? Tamali pri teniških igriščih ali uni zraven Avto Medvode?

lp

Thomas

image.png

Napisano
pred 19 minutami je Jest napisal:

Sploh ne vem, da kaj prenavljajo ;) Kateri Petrol pa? Tamali pri teniških igriščih ali uni zraven Avto Medvode?

Poleg hoferja ta glaven. Zaprt ze en teden. Prid kaj v downtown :)

Napisano (urejeno)

Kot si rekel 17.700 za fizicne ampak da se splaca bi bilo na firmo. To sem mislil.

Vseeno 'že od' 17.700 zgolj za primer da izkeširaš avto takoj za 24.900€... leasing po financiranju je  cena 27.000+  pa za tako kocko vseeno veliko preveč 17.700, sorry. Z nasim malckom grem jaz tud do Bologne lepo avtomatik, radarski brez dodatnih planiranj kadar moja rav rabi bit drugje.

Edino tul pa ko jeshar ta mal 900cm s tojotinim neskoncnim avtomatskim menjalnikom na ac ko je treba skocit, samo long range ni primarna naloga malcka. 

Jaz bom se enkrat rekel nisem proti elektriki, ampak ob danasnjih pogojih ne vidim pomen elektrike visje kot dodatna pomoc glavnemu agregatu. Pika

*Cena 13.200 EUR je za pravne osebe po poračunu DDV-ja in izračunani subvenciji 7.200 EUR. Za Fizične osebe že za 17.700 EUR.

Popravljeno od jures

Napisano
pred 9 urami je Jest napisal:

Sestra ga ima in je z njim prav zadovoljna🤗. Služi svojemu namenu. Služba in nazaj pa malo po mestu sem in tja pa zvečer priklop na sončnico pa je..... :nevem:. Dobila je še 500€ promocijskega popusta za prvega kupca pri Avto MLACAR in zimske KUMHO gume. 🤗😉

Napisano

En model, lastnik  Ford mustanga Mach - È ima najbrž edino delo v življenju, da vozi svojega električarja od ene javne polnilnice do druge. To počne predvsem pred nakupovalnimi centri, kjer pusti avto celo noč in še pol dneva, tako, da drugi kupci ne morejo priklopiti svojih avtov. Sedaj mu upravljalci napupovalni  centrov električne priključke  kar izklapljajo

Ravno včeraj sem ga vprašal, kako to, da to dela. Pravi, da tako polni zastonj avto. In kdaj se vozi z njim. Pravi, da dela malo kilometrov na leto in da se večinoma vozi s kolesom. 🙄

Sem pa opazil, da je imel totalno zliane zimske gume. Že dolgo nisem videl takih gum brez profila. Pa je imel gor zimske gume Bridgestone. Rekel je, da mu jih je tako pobralo v dveh letih.

Ali je možno, da pri teh težkih električnih  avtomobilih trpijo veliko bolj tudi gume in je to dodaten strošek napram navadnim? 

• Všeč 1
  • Začuden 1

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Jaz bi tukaj "zabil še zadnji žebelj v krsto",z pripombo,da se večina EVjev že zelo kmalu proda. Jaz imam v žlahti enega,k je Golf-E (prva generacija) prodal po cca. dveh letih,in sodelavca,k je Nisana Leaf prodal po približno enakem obdobju...kako je z temi avti v nadeljevanju "bog ve"...🙄...dvomim,da bodo dosegli kilometrino,kjer bi "šišnili" ICEje...pa tiste "reklamne" o EVjih,kjer so menjali že ničkoliko motorjev in baterij...en od koliko tisočih!!!? Tisti z žlahte je kupil Cupro...ne vem,kako se ji reče...klasa VW Polo...bolj majhen se mi zdi...je v dobrih dveh letih "odgovoren" za toliko CO2,kot ga meni z ICEjem najbrž do smrti (če bom še kakih 20-30 let preživel) ne bo ratalo "narediti".   Pa mene ne moti CO2,k je "hrana za rastline"...je pa res,da so mesta svoj problem,a tu spet ni rešitev EV (ker je zaradi drobnih delcev enak ali še slabši kot ICE-ji),ampak dober javni promet...kar pojdi v Ljubljano gledati,koliko tovornjakov (gradbišča),kombijev (dostave itd.) se vse okoli vozi...   Je pa en pozitiven efekt dogajanja na trgu avtomobilov na ekologijo-vedno več ljudi ICE-avto dlje vzdržuje,in ga izrabi do konca,oz. vedno manj neizrabljenih avtomobilov se izvozi-pohvalno!   Če pogledam svoj dosedanji vozni park in kilometrine...prvi avto letnik 94 sem prodal pri cca.125.000km,drugega letnik 2006 C.Maxa še imamo-ima 220.00km in ga bomo imeli,dokler ne bo zgnilil...,Mazda 2022 pa ima 30.000km. Večina drugih,ki jih poznam,pa delajo "adijo pamet" kilometre,ker se radi šparavno vozijo,in k so šle cene "v nebo" tako rabljenim kot novin...njihovi "stari" avti pa imajo tudi po 300.000km in več.... Pa bi Dvorjan rekel,da bi za take bilo bolje EV...samo EVja ne boš toliko let vozil...z takimi nizkimi stroški za vzdrževanja pa sploh ne...   Ma to ekologijo pr EVjih si lahko nekam "v rit"...jaz bom rožice "futral"😄  
    • Ja zadnjo vožnjo po minutah neglede kako dolga vožnja je. Desno koliko je povprečna za to isto vožnjo, spodaj pa povprečje zadnjih 5 voženj po resetu. 😉
    • Jst mam tud TV+internet pri A1. Zaenkrat zadovoljen. Se pa najbolj splača menjat na dve leti. To so mi sami rekli na Telekomu, ko sem jih skurcal zaradi drage naročnine...   No in sem to upošteval 😁
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.