Skoči na vsebino

Ali se to res dogaja v tej kokoški?

Ustvari kratki URL


Z M A J

Priporočeno sporočilo

dne 9. 9. 2024 ob 11:47 je Slivka napisal:

Pri vseh teh napovedanih milijardnih izgubah bi bilo za razmislit, da bi termoelektrarno Šoštanj predelali v jedrsko elektrarno Šoštanj. Saj ni tako veliko za predelat, samo vir toplote, se pravi "kurišče", bi moralo bit novo. Pa se znebijo nakupa premoga in CO2 kuponov (ki so dražji od premoga). Slovenija pa dobi nazaj zanesljiv vir elektrike...

Pred časom je bilo po radiju v neki šali, da se v primeru zaprtja TE Šoštanj zaposleni nimajo kaj bat za izgubo službe, ker bodo po zaprtju še par let kurili vse sporne dokumente :lol:

  • Haha 1
  • Začuden 1
Povezava do vsebine
Deli na druge strani

  • 2 tedna kasneje...

Važno, da so pred dvemi leti na vso ihto podirali ograjo... Kreteni! Morali bi jo potegnit od Sečovelj in priključiti na Madžarsko ograjo...

 

SIOL.NET

Vlada je danes za obravnavo v DZ po skrajšanem postopku pripravila predlog novele zakona o nadzoru državne meje. Določila je strateške mejne točke na meji s Hrvaško in obseg strateških mejnih območij...

 

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Zanimivo branje...

Kaj pa, če je vse res?

 

 

 

 

»Izločitev termodivizije iz HSE ni krizna rešitev, kot nam jo želijo predstaviti, temveč del dolgoročne strategije energetskega lobija. Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) je bil vreden 1,4 milijarde evrov, obratovati je začel pred slabimi desetimi leti. Smo malo pred referendumom o drugem bloku jedrske elektrarne (JEK 2), v javnosti pa odmeva možnost stečaja družbe TEŠ. Dokument, ki smo ga pridobili, pa kaže, da gre za načrte vlade Roberta Goloba, ki vodijo k privatizaciji trgovskega dela elektroenergetike. Iz njega je torej razvidno, da Holding Slovenske elektrarne (HSE) že skoraj leto dni načrtuje spremembe v TEŠ. Gradiva v navezi s predsednikom vlade Robertom Golobom, resornim ministrom Bojanom Kumrom in državno sekretarko Tino Seršen pripravljajo v HSE, ki ga vodi Tomaž Štokelj, nekdanja Golobova poročna priča.«

Vladajoči poskušajo torej javnosti prodati zgodbo o »izgubarski« termoelektrarni, zato jo je treba čim prej preoblikovati v toplarno oziroma zapreti, da bodo lahko še bolje služili trgovci z elektriko, v prvi vrsti GEN-I. Pri tem dr. Rafael Mihalič s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani poudarja, da je tehnično gledano »TEŠ 6 odlična elektrarna z odličnimi dinamičnimi lastnostmi in visokim izkoristkom«. »Za količino elektrike, za katero so prejšnji bloki v TEŠ potrebovali 5 milijonov ton premoga, ga TEŠ 6 potrebuje le 3,5 milijona ton. Poleg tega gre za ‘butično izvedbo’, prilagojeno konkretnim razmeram. To je nekaj povsem drugega kot standardne premogovne termoelektrarne (dvakrat večje od TEŠ 6), ki jih Kitajska odpira v povprečju vsak teden eno že precej let (stanje v Indiji pa se temu približuje) in glede fleksibilnosti obratovanja ne sežejo TEŠ 6 do kolen. Tam pač te lastnosti ne potrebujejo, v Sloveniji pa je zaradi specifičnosti elektroenergetskega sistema praktično nujna.« Problem je, da je njeno poslovanje obremenjeno s t. i. emisijskimi kuponi. Koncept emisijskih kuponov je nastal na Zahodu kot posledica domnevno večje ozaveščenosti glede nadzora nad emisijami CO2 v zraku. Le-te naj bi vplivale na segrevanje ozračja. Sistem trgovanja z emisijami EU (EU ETS – Emissions Trading System) je Evropska unija kot prva na svetu uvedla leta 2005.

Poanta je, da morajo podjetja, ki v ozračje spuščajo ogljikov dioksid ali druge t. i. toplogredne pline, posledično za to kupovati emisijske kupone, da lahko onesnažujejo ozračje. TEŠ je samo v zadnjih letih z nakupom teh kuponov v t. i. podnebni sklad vplačal več kot 500 milijonov evrov. Pri tem se s temi kuponi obremenjuje v prvi vrsti EU, zaradi česar se zmanjšuje konkurenčnost evropskega gospodarstva, medtem ko se Indija in Kitajska na to požvižgata in ne razmišljata, da bi uvedli sistem kuponov. Dr. Mihalič: »Celotna EU emitira okrog 6,8 odstotka svetovnih emisij CO2, kar je skoraj 5-krat manj od Kitajske in manj od Indije. Slovenske emisije so še 200-krat nižje.« Skratka, gre za »zeleni nateg«, s katerim EU uničuje svojo energetsko intenzivno industrijo oziroma izvaja »kolektivni evropski industrijski samomor« ter posledično obremenjuje evropske davkoplačevalce, ki morajo zato plačevati višje položnice za elektriko.

Slovenija kot del Evropske unije slepo sledi evropskemu »zelenemu prehodu«. Da je z njim marsikaj narobe, so pred dnevi opozorili predstavniki slovenskega gospodarstva. Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) se je tako izrekel proti nacionalnemu energetskemu in podnebnemu načrtu (NEPN) Slovenije, saj po njihovem mnenju prinaša visoke cene elektrike, v njem pa niso predvidena sredstva za zeleni prehod gospodarstva. Kritični so tudi do višje omrežnine, zato bo GZS preučila pravna sredstva za zaščito podjetij. Prvi človek GZS Tibor Šimonka: »Zadnja različica NEPN prinaša visoko ceno električne energije in višje stroške omrežnine, kar ustvarja nekonkurenčno poslovno okolje. To vodi v osiromašenje slovenskega gospodarstva po scenariju, ki ga spremljamo v Nemčiji, in v energetsko revščino za gospodinjstva.« NEPN po njihovem ne dosega nobenega od postavljenih ciljev. To so razogljičenje proizvodnje električne energije in gospodarstva, zagotovitev zanesljivosti in neodvisnosti oskrbe elektroenergetskega sistema ter konkurenčne cene električne energije. Skratka, z novim obračunavanjem omrežnine in nespametnimi načrti prehitrega zapiranja TEŠ ter s forsiranjem sončnih elektrarn, se nam slabo piše. Vsakomur, ki se vsaj malo spozna na te stvari, je jasno, da je potrebna konkurenca (različni viri) na področju pridobivanja električne energije. S tem so lahko tudi cene električne energije bistveno nižje. Znosne!

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 17 minutami je g.Wankel napisal:

 

Glede na to, da je spisan slabše, kot bi spisali učenci v prvem razredu: Nova24

 

Mogoče.

 

Sem kar čakal, kdo bo napisal kaj takega in sploh nisem dvomil v to. Ker članek je precej kritičen do trenutne oblasti.

 

Ne, nisem dobil na Nova24. Se dobijo članki, ki ne lezejo v rit ne "Greti" ne trenutni oblasti še kje drugje... 

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

  Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

×
×
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.