Skoči na vsebino

Financni trgi in investicije preko borze

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)

30 let x 12 mesecev x 1000€ = 360.000€ kot dodatek za dva k penzijam, ki bodo vedno nižje. Matematika ni tako težka, v vsakem drugem primeru je treba prilagoditi standard na slabše oz. delati priložnostna dela do smrti. V ZDA in J. Koreji je to standard za tiste, ki niso prej razmišljali o tem. Pri nas ne bo nič drugače, na žalost.

Jaz ko sem še pod 40 in lahko pričakujem brikete od države za penzijo moram še malo drugače računati, pridem na cca. miljon do miljon in pol za 35 let za dva. Ideje kako to pri(č)(šp)arati? Veliko jih poznam, ki so govorili saj bo že pa ni bilo potem, pa vedno več jih bo takšnih, še posebej razni one man band s.p.-ji. Je pa to čim bolje prej študirati, ker je časovna komponenta obresti na tvoji strani, ko si mlad...

Popravljeno od Agerg
Napisano
pred 3 urami je Alex napisal:

Vsaj 30. 😄 Sedaj delam še do konec marca (podaljšal za eno leto in en mesec) in potem uživancija.😊

Toliko denarja moraš imeti na računu, potem pa seveda še solidno penzijo, da se razumemo. Ta predpostavka je v primeru, da imaš urejeno bivanje (nič kreditov, nič najemnin), pri bajti enega ali dva solidna, novejša avta, otroci preskrbljeni, žena naj bi delala še enih 10 let z zelo dobro plačo. 

Več ali manj od tega kar si naštel je zelo solidno, ker vidim in poznam veliko ljudi, ki so pri cca 50.letih še za 20.let zakreditirani.... 🥴 Ne vem kaj si bodo ti prešparali in od kje.. 🤔 Težki časi prihajajo za večino, ki se bodo upokojevali čez 20 let, ker bodo morali delati do 70.leta ali dlje..... 😔

Napisano
pred 20 minutami je Agerg napisal:

30 let x 12 mesecev x 1000€ = 360.000€ kot dodatek za dva k penzijam, ki bodo vedno nižje. Matematika ni tako težka, v vsakem drugem primeru je treba prilagoditi standard na slabše oz. delati priložnostna dela do smrti. V ZDA in J. Koreji je to standard za tiste, ki niso prej razmišljali o tem. Pri nas ne bo nič drugače, na žalost.

Jaz ko sem še pod 40 in lahko pričakujem brikete od države za penzijo moram še malo drugače računati, pridem na cca. miljon do miljon in pol za 35 let za dva. Ideje kako to pri(č)(šp)arati? Veliko jih poznam, ki so govorili saj bo že pa ni bilo potem, pa vedno več jih bo takšnih, še posebej razni one man band s.p.-ji. Je pa to čim bolje prej študirati, ker je časovna komponenta obresti na tvoji strani, ko si mlad...

To o milijonih so bolj kot ne sanje.😉 Govorim o realnem stanju. Sicer pa, ko imaš doma vse, ne porabiš več toliko kot takrat, ko si mlajši in vedno kaj kupuješ in ni nikoli dovolj. Ko si penziji rabiš denar za kak dopust in izlete in za redne stroške. Jaz novega avta ne nameravam več kupovati. Ja, če sta dva v penziji in imata zgolj povprečne penzije je hudič. 

Takrat se pač prilagodiš. 

Napisano
dne 5. 12. 2024 ob 16:10 je Janez007 napisal:

Jaz tudi igram loto, samo z mnogo manjšim vložkom in mnogo manjšo verjetnostjo da zadanem. :)

Recimo da zadanem 10.000.000 s srečko za 2,2 € je verjetnost 1/139.838.160.

Če bi danes kupil xxxCoine za X€ bi bila verjetnost, da nekaj zaslužim 50%, verjetnost da nekaj izgubim 50%. Ko gredo trendi navzgor (kar se vidi šele za nazaj), je praktično težko izgubiti, ko gredo navzdol (vidi se šele za nazaj), je praktično težko ne izgubiti. Ne razumem, da bi vložil v nekaj, kar ne razumem oz. rast temelji na nerazumevanju. :) Zato nikoli ne bom obogatel, niti bankrotiral. Tale naš planet se spreminja v planet opic ... je komu še kaj jasno, predvidljivo, logično? Meni vedno manj. :vskalo:

Privoščim pogumnim in vam nisem fovš, da ste zaslužili ... da ne bo pomote. Če boste nekoč jokali, ker bo počil balon, se mi tudi ne boste smilili, da ne bo pomote. 😁

Gre se bolj za to, da Bini kot nepoznavalec komentira, kako smo prepozni, jaz pa bi mu rad dokazal, da se iz dneva v dan na koncu izkaže, da bi bilo najbolje investirati včeraj. Pa naj bo to bitcoin, zlato, delnice, skladi, ...

Tisto zgodbo o jabolku sem pa že večkrat povedal, pa je ne bom spet, ker ni v tej temi zares interes poznavanje stvari, ampak bolj ali manj utemeljevanje svojega prav, pa nima veze na kateri strani si :lol:

Napisano
pred 41 minutami je Bini napisal:

Težki časi prihajajo za večino, ki se bodo upokojevali čez 20 let, ker bodo morali delati do 70.leta ali dlje..... 😔

Vprašanje... trenutno se je paraktično upokojila vsa boomerska generacija, ki je bila daleč najbolj številna. Čez 20 let bo v veliki večini že nekje pod cipresami. Naslednje generacije za upokojevanje so manjše in ne bodo toliko obremenjevale pokojninske blagajne.

Drugače pa ja, ko greš v penzijo moraš imeti dodatne stebre, naložbe, nek prihranjen denar. Predvsem na začetku, ko si še agilen, imaš višek časa, ki se ga da lepo izkoristit, le če si finančno v zelenem. Potem pa z vsakim desetletjem je teh potreb manj. Če pa zagaziš v penzion, s krediti, dolgovi, minusem vsepovsod pol je pa to čista jeba.

33112_1.png

Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Agerg napisal:

Ti pa zivis na veliki nogi. Penzija in se 360.000? Ali pa sem jaz navajen na dno...

Podpisem in vzamem samo 360.000, pa brez penzije. Za 40 let!

To je 9000 eur na leto.

So mi pa vsec taksne debate o financah, prihodnosti, sparanju ali pa razmetavanju... vec zornih kotov v komentarjih, vec glav, vec pogledov in razmisljanj...

Popravljeno od Jaka32
Napisano

9000€ na leto? Ok, lahko tako gledaš, samo to je bolj bogo vse skupaj. Inflacija fantje, inflacija, tu se izobrazite. Ker vidim po debatah o cenah avtov tule, da še večini kar ni jasno zakaj so (večinoma) dražji in da jih je neumno primerjati s cenami 10 let nazaj. Pa sploh ni bilo neke ultra visoke inflacije, bolj manjša korekcija. 3% vsako leto in skupaj 20 let je hudič, te nihče ne opazi, se pa prikrade v vrednost vašega denarja.

WWW.CALCULATOR.NET

Free inflation calculator that runs on U.S. CPI data or a custom inflation rate. Also, find the historical U.S. inflation data and learn more about inflation.

Oceniti, koliko bom rabil čez 30 let potem za naslednjih 30 let je pa res malo izziv, priznam. Še posebej zato, ker se mi 2000 neto plače na mesec ne zdi nekaj posebnega. Govorim brez fušov seveda, normalni šiht in to je to.

• Zmeden 2
  • Ljubim 1
Napisano

Opažam, da nekateri z veliko denarja dosti slabše živijo in gospodarijo z njim kot jaz... 🫣 Denar je realno umetnost ne pa sanje.... :whatever:

Napisano

Odvisno v katerem življenjskem obdobju se nahajaš. Dva mala otroka, hiša v finiš delu (beri: past z lepilom za denar), zavarovanja za celo družino, hobiji, izleti, hrana zunaj, dopusti, izvenšolske dejavnosti (pa jih ni sploh veliko proti ostalim kot jih opazujem), poletno varstvo in kampi otrok, ker niso skozi babice na razpolago, kratkoročno in dolgoročno varčevanje, itd.

Za primer: vrtec in strošek šolske prehrane plus malo dodatnega varstva je za dva otroka pri meni cca. 500€ na mesec. Kje je še vse ostalo in kaj naj počnem s povprečno plačo? Pa se sploh ne ženem za denarjem, samo tako pač je.

• Všeč 1
  • Zmeden 1
Napisano (urejeno)
pred 13 minutami je Agerg napisal:

Odvisno v katerem življenjskem obdobju se nahajaš. Dva mala otroka, hiša v finiš delu (beri: past z lepilom za denar), zavarovanja za celo družino, hobiji, izleti, hrana zunaj, dopusti, izvenšolske dejavnosti (pa jih ni sploh veliko proti ostalim kot jih opazujem), poletno varstvo in kampi otrok, ker niso skozi babice na razpolago, kratkoročno in dolgoročno varčevanje, itd.

Za primer: vrtec in strošek šolske prehrane plus malo dodatnega varstva je za dva otroka pri meni cca. 500€ na mesec. Kje je še vse ostalo in kaj naj počnem s povprečno plačo? Pa se sploh ne ženem za denarjem, samo tako pač je.

... pa Porsche pred hišo, si pozabil napisati. Pa lepotne operacije, pa bazen noter v hiši in zunaj na prostem... 

Ja, se kar nabere teh stroškov. 

Se vidi, da mi starejši smo skromnejši a v večini primerov bolj srečni kot ta mladi. 

Popravljeno od Alex

Napisano (urejeno)

Nimam na srečo nikakršne želje po tem nivoju imetja in standarda, ki mi je tudi zelo nedosegljiv s prihodki, ki jih imam. Misliš, da bi drugače klamfal tule z vami po forumu o Mazdah?

Sicer je debata zašla in na koncu ni pomembno, sem pa za malo obrazložitve pozabil napisati, da sem hišo do zdajšnje faze zgradil skoraj brez kredita. Še Ytong cigle sem sam skupaj zlagal, ko sem začel. Bil je pa takrat samo Megane in prikolica, letos sem ga 15 let starega prodal in kupil rabljeno Mazdo in se znašel na tem forumu...

To kar spremeni finančno sliko, večina mladih da od sebe prihranke in se za bajto ali pa stanovanje zapufa za 200 jurjev, pa odplačuje potem na mesec nek fiksni strošek, takole je treba pa za vsak večji projekt na hiši najprej našparati in ga potem izvesti s kar nekaj lastnega vložka dela in časa.

Razumem pa, da je najlažje iz parih stavkov na forumu sklepati in vleči zaključke o človeku, ki ga sploh ne poznaš. Pove kar veliko o nivoju razmišljanja...

Popravljeno od Agerg
Napisano (urejeno)

Tako smo mi starejši tu ustvarjali svojo prihodnost pred desetletji... Smo šparali, sami delali, kupovali na čeke, jemali kratkoročme kredite in smo tu kjer smo :nevem:

Popravljeno od Bini
Napisano

Res je, vsaka generacija ima svoje finančne izzive. Kar se kreditov tiče, so pogoji pri bankah danes malo bolj zoprni, kot so bili včasih - ena malenkost. Pa včasih ni nihče toliko razmišljal kaj bo v primeru smrti kreditojemalca to pomenilo za naslednike. Še danes imaš paciente, ki se to sploh ne vprašajo.

Ne bi rad zahajal v neskončne debate, samo ravno ogromno lastniških nepremičnin pri ljudeh prejšnje generacije onemogoča danes dostopnost oz. povzroča stanovanjske probleme - vsak si je uredil svoj vrtiček, zdaj pa okrog njega nihče ne sme graditi ali pa zazidljivih parcel določati. Pa ni nihče nič kriv, samo veliko je takšnih in to je potem posledica. Čez 30 let, ko bo generacija manjša, bo pa spet drugače.

Napisano
dne 5. 12. 2024 ob 15:03 je Hixxy napisal:

Super dan!

Če bo kdo kdaj potreboval kaj pomoči v zvezi s Bitstampom, mi lahko piše na zasebno - rade volje pomagam!

Živjo! Obvladaš tudi ostale borze ali samo BitStamp? :)

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Napisano
dne 7. 12. 2024 ob 9:30 je Bini napisal:

Tako smo mi starejši tu ustvarjali svojo prihodnost pred desetletji... Smo šparali, sami delali, kupovali na čeke, jemali kratkoročme kredite in smo tu kjer smo :nevem:

Ja, 30 let nazaj si 2 leti šparal, kupil parcelo, še 2 leti šparal, sezidal hišo, še 2 leti šparal, začel opremljat...

Če jaz danes odprem nepremičnine, neka X parcela na X koncu v okolišu večjega mesta, velikosti 6-8 arov (kar se mi zdi normalna parcela za hišo za 2 otroka) košta 60k... samo parcela.. pa potem še komunalni prespevki, štrom, jada jada jada

Kaj šele če bi želel živeti bližje mestu

Nevem no, čudni časi so

Napisano

V Ljubljani, na lepi lokaciji, je zazidljiva komunalno opremljena parcela po 1.000 €/m2. (parcela 600.000 + zidava 300.000 = 900.000 € ... za toliko se proda hiša)

V Domžalah, na Vrhniki, ali v Grosupljem, na lepi lokaciji, je zazidljiva komunalno opremljena parcela po 300 €/m2. (parcela 200.000 + zidava 300.000 = 500.000 €... za toliko se proda hiša))

Pa še en mini problem, takih parcel na trgu praktično ni.

Napisano (urejeno)

Zakaj jih ni, sem napisal v svoji zadnji objavi. Pa ni to samo pri nas problem, celoten zahodni svet, kjer je demografska piramida obrnjena kontra, kot je bila par desetletij nazaj, ga ima. Ko so že ravno cene hiš v igri, zdaj sem pred kratkim malo vrgel skupaj kar me še čaka, da dokončam hišo (kuhinja - zdaj je rabljena vgrajena in v uporabi, pohištvo, oprema, fasada, ureditev zunaj, itd.) in sem seštel skupaj cca. 130 k€. Pa je proti temu, kar je na razpolago na trgu oz. bi plačal, če bi dal na ključ delati, vse skupaj še poceni...

Popravljeno od Agerg
Napisano

moja bajta in parcela je največji kojn zame danes. Pa še dotaknem se ga (je) lahko....če primerjam ceno, ki smo jo vnesli 16 let nazaj z današnjo tržno....se odplača kredit z vsemi obrestmi, pa še 2x znesek vložka ostane, in se za ta denar komot kaj novega najde, samo požrešen ne smeš biti

Noben kojn ni vreden tega.

Live your dreams, don't dream your life!

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Napisano
Pred eno uro je Janez007 napisal:

V Ljubljani, na lepi lokaciji, je zazidljiva komunalno opremljena parcela po 1.000 €/m2. (parcela 600.000 + zidava 300.000 = 900.000 € ... za toliko se proda hiša)

V Domžalah, na Vrhniki, ali v Grosupljem, na lepi lokaciji, je zazidljiva komunalno opremljena parcela po 300 €/m2. (parcela 200.000 + zidava 300.000 = 500.000 €... za toliko se proda hiša))

Pred eno uro je Agerg napisal:

Zakaj jih ni, sem napisal v svoji zadnji objavi. Pa ni to samo pri nas problem, celoten zahodni svet, kjer je demografska piramida obrnjena kontra, kot je bila par desetletij nazaj, ga ima. Ko so že ravno cene hiš v igri, zdaj sem pred kratkim malo vrgel skupaj kar me še čaka, da dokončam hišo (kuhinja - zdaj je rabljena vgrajena in v uporabi, pohištvo, oprema, fasada, ureditev zunaj, itd.) in sem seštel skupaj cca. 130 k€. Pa je proti temu, kar je na razpolago na trgu oz. bi plačal, če bi dal na ključ delati, vse skupaj še poceni...

Hja, v teoriji torej z inženirsko plačo in mesečnim prekalkuliravanjem in odrekanjem bi privarčeval 1000 eur mesečno, to pomeni, da bi v 1 letu našparal za 12 kvadratov ljubljanske parcele, oziroma če bi ta denar obogatil z naprimer slovensko ljudsko obveznico, bi v 3 letih prišel na cca 37 kvadratov parcele. 40 let torej za neko normalno velikost parcele. :D 

Meni je karkoli nad 100 eur / m2 bolana cena.

Predvsem se mi zdi, da je veliko nadutežev, ki so podedovali neke lokacije in bi sedaj po smrti staršev radi obogateli.

Napisano
pred 1 uro je Janez007 napisal:

Zato pa je gužva na štajerki, ker pri nas se pa gradi na polno! Parcele po 30,40k€ in strošek gradnje 150k€...:nevem:

Napisano
pred 32 minutami je Bini napisal:

Zato pa je gužva na štajerki, ker pri nas se pa gradi na polno! Parcele po 30,40k€ in strošek gradnje 150k€...:nevem:

Ja, se strinjam.

Tako kot sem gor napisou, cca 60k bo prišla parcela recimo na Dolenjskem za 6-8 arov.

Napisano

Me ne prepričate da spraviš recimo 150 m2 neto veliko bajto s parcelo in vsem kar spada zraven skupaj za 180 k€, tudi na štajerskem koncu. Pri nas je recimo samo komunalni prispevek za takšno kvadraturo okrog 20 k€.

Napisano (urejeno)
pred 14 urami je Agerg napisal:

Me ne prepričate da spraviš recimo 150 m2 neto veliko bajto s parcelo in vsem kar spada zraven skupaj za 180 k€, tudi na štajerskem koncu. Pri nas je recimo samo komunalni prispevek za takšno kvadraturo okrog 20 k€.

Kolega je leta 2020 končal manjšo hišo blizu Krškega, žena arhitektka, ni se preseraval, takrat je rekel, da ga je gradnja prišla cca 1.200 €/m2. Glede na trende cen bi to danes pomenilo cca. 1.700 €/m2. To pomnožimo s 150 m2 in dobimo 255.000 €, pa malo rezerve, opreme, ureditve okolice in smo pri 300.000 €.

Stroški za hišo: gradbene konstrukcije + inštalacij + načrtov, vodenja projekta, financiranja v €/m2 neto površine brez DDV:

image.png

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 15 urami je Agerg napisal:

Tudi pri nas na Grobelnem se je lani in letos prodala parcela 600kvadratov za 25k€, na njej stoji Marlesova pritlična hiša na kluč 120 kvadratov za 120k€.koliko je bil komunalc pa ne vem. Tega ima vsaka občina po svoje.... 😉

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.