Skoči na vsebino

Financni trgi in investicije preko borze

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

Oče me je nekaj mesecev nazaj prosil, da pogledam na njegov mail, kakšne sklade je kupil (mu je poslala NLB).

Pa mi je odpihnilo pokrovko - kako lahko kupi, če ne ve kaj??? Pokličem NLB v "zelo prijaznem tonu" in mi jo pojasnijo, da so skladi, ki so jih priporočali očetu in jih prodali namenjeni dolgoročnemu varčevanju, recimo 15 let. Potem sem sogovorca vprašal, če ve koliko je moj oče star (in na pol gluh)? .... 🙃

• Začuden 1
  • Žalosten 2
Napisano
  dne 26. 3. 2025 ob 12:31 je Janez007 napisal:

Oče me je nekaj mesecev nazaj prosil, da pogledam na njegov mail, kakšne sklade je kupil (mu je poslala NLB).

Pa mi je odpihnilo pokrovko - kako lahko kupi, če ne ve kaj??? Pokličem NLB v "zelo prijaznem tonu" in mi jo pojasnijo, da so skladi, ki so jih priporočali očetu in jih prodali namenjeni dolgoročnemu varčevanju, recimo 15 let. Potem sem sogovorca vprašal, če ve koliko je moj oče star (in na pol gluh)? .... 🙃

Razširi  

Dobro, spet toliko pa ni star. 

Napisano
  dne 26. 3. 2025 ob 12:38 je Janez007 napisal:

Ti že veš ... 😃 Je pa res, da sta v isti starostni skupini ... 😃

image.jpeg

Razširi  

Se pravi, da tudi on skače z MTB okoli po gozdovih? 😊

Napisano
  dne 26. 3. 2025 ob 12:31 je Janez007 napisal:

Razširi  

Ej, NLB verjame, da bo tvoj oče vsaj 30 let še živel minimalno, ker drugače mu ne bi takih skladov ponujali. A ni to lepa gesta, da banka verjame v dolgoživost svojih komitentov. :bravo:

• Všeč 1
  • Žalosten 2

33112_1.png

Napisano
  dne 26. 3. 2025 ob 11:33 je Alex napisal:

Jaz sem prvič v življenju kupil delnice.  

In to kar precej. Drugo sem vezal na eno leto. 

In sem že takoj v prvih tednih z grozo ugotovil, da te delnice samo padajo. 😬

No, v zadnjem tednu so zopet zrasle na začetno vrednost. Upam, da bodo od sedaj naprej samo rasle. 😉

Moram pozabit na njih in čez čas pogledati. 

Razširi  

tooo bravo

namesto vezave pa ti raje priporočam nakup ljudskih obveznic republike slovenije - vezava je verjetno 1,5%, obveznice so pa 2,75% - v 3 letih dobiš nekaj več denarja, trgovalni račun pa že itak imaš

pri vezavi si gotov za celo leto, obveznice lahko pa jutri na borzi prodaš, če denar nujno potrebuješ nazaj ;)

edino paziti moraš samo na to, da jih kupiš ravno dovolj, da ne presežeš 1000 eur "brezplačnih" neobdavčenih obresti

• Všeč 1
  • Ljubim 1
Napisano
  dne 26. 3. 2025 ob 15:19 je NevLado napisal:

tooo bravo

namesto vezave pa ti raje priporočam nakup ljudskih obveznic republike slovenije - vezava je verjetno 1,5%, obveznice so pa 2,75% - v 3 letih dobiš nekaj več denarja, trgovalni račun pa že itak imaš

pri vezavi si gotov za celo leto, obveznice lahko pa jutri na borzi prodaš, če denar nujno potrebuješ nazaj ;)

edino paziti moraš samo na to, da jih kupiš ravno dovolj, da ne presežeš 1000 eur "brezplačnih" neobdavčenih obresti

Razširi  

To zadnje je za vse obresti isto! 

Napisano
  dne 26. 3. 2025 ob 15:19 je NevLado napisal:

tooo bravo

Razširi  

Meni je v redu, ker v enem letu ne bom rabil tega denarja. V bistvu sem vezal "višek". Tudi denarja, ki sem ga dal v delnice, ne pogrešam. V državne obveznice pa ga ne bom dal, ker ne zaupam holobu in njegovi četici. 

• Všeč 1
  • Haha 1

Napisano
  dne 26. 3. 2025 ob 15:42 je Alex napisal:

Meni je v redu, ker v enem letu ne bom rabil tega denarja. V bistvu sem vezal "višek". Tudi denarja, ki sem ga dal v delnice, ne pogrešam. V državne obveznice pa ga ne bom dal, ker ne zaupam holobu in njegovi četici. 

Razširi  

Golobček nima nič z ljudskimi obveznicami, so varnejša naložba od bančnig depozitov in boljšo obrestno mero imajo pa še prodaš jih lahko kadarkoli.... :nevem:

Za lani sem dobil 500€ obresti pa me boli k..... za pernatega..... 🤗😊😉

Napisano
  dne 26. 3. 2025 ob 16:49 je Bini napisal:

Golobček nima nič z ljudskimi obveznicami, so varnejša naložba od bančnig depozitov in boljšo obrestno mero imajo pa še prodaš jih lahko kadarkoli.... :nevem:

Za lani sem dobil 500€ obresti pa me boli k..... za pernatega..... 🤗😊😉

Razširi  

Državi ne smeš nikoli zaupati. 

Napisano
  dne 26. 3. 2025 ob 16:49 je Bini napisal:

Golobček nima nič z ljudskimi obveznicami,

Razširi  

Kaj da ne, midva z @Alex praviva, da gre vse to holobčku in kunkubini v žep. Tko k pri gorivih. In midva imava prav, ker imava oba dizelsko Mazdo 6. 😁

• Všeč 2
  • Haha 1

33112_1.png

Napisano
  dne 27. 3. 2025 ob 20:24 je Boss napisal:

Kaj da ne, midva z @Alex praviva, da gre vse to holobčku in kunkubini v žep. Tko k pri gorivih. In midva imava prav, ker imava oba dizelsko Mazdo 6. 😁

Razširi  

Zdaj pa že bluziš.... 😵‍💫😉

Napisano
  dne 27. 3. 2025 ob 22:39 je Bini napisal:

Zdaj pa že bluziš.... 😵‍💫😉

Razširi  

Ah ne, kje pa... ma ne morem pustit Alexa, da ostane sam na otoku. :hudicek:

• Haha 4
  • Hvala 1

33112_1.png

Napisano (urejeno)
  dne 28. 3. 2025 ob 0:19 je Boss napisal:

Ah ne, kje pa... ma ne morem pustit Alexa, da ostane sam na otoku. :hudicek:

Razširi  

Sanjsko, dva deda na samotnem otoku.

Ti si Robinzon, Alex pa Petek?

Popravljeno od godlike
Napisano
  dne 28. 3. 2025 ob 16:55 je godlike napisal:

Sanjsko, dva deda na samotnem oktoku.

Razširi  

Ne, dva, ki sta našla zaklad. Oba vozita namreč mazdo 6 dizel-strup za Dinote. 

Napisano
  dne 28. 3. 2025 ob 16:55 je godlike napisal:

Sanjsko, dva deda na samotnem oktoku.

Razširi  

Imaš otoke in kot ti praviš oktoke. Pa so fizični otoki/oktoki pa miselni. Največji problem je takrat, ko je samotni otok samo v glavi.

33112_1.png

Napisano
  dne 28. 3. 2025 ob 21:07 je Boss napisal:

Kot ti praviš oktoke

Razširi  

Hehe.

Hudič je, ko ne vidim.

Vidiš da je 90% mojih sporočil popravljenih, ko jih prebiram večkrat oziroma ob vsaki reakciji 😎

• Všeč 2
  • Haha 1

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.