Skoči na vsebino

Avtofagija - ali jo kdo izvaja?

Ustvari kratki URL


Priporočeno sporočilo

Napisano

Ker sem videl temo Covid-19 in cepiva sem se spomnil, da delim še svojo izkušnjo s procesom imenovanim avtofagija. Da me ne bo kdo narobe razumel, nisem noben fanatični zagovornik raznoraznih diet, jog, dihanja...ampak to je zadeva, za katero pa sem prepričan, da ni larifali, je znanstveno dokazana in bi jo mogel poznati vsak, ter jo prakticirati če si želi izboljšati zdravlje.

 

Kaj je avtofagija?

Povedal bom na kratko, več si preberite na googlu, ki vse ve. Leta 2016 je za odkritje avtofagije Japonec Yoshinori Ohsumij prejel Nobelovo nagrado iz medicine. Avtofagija je osnovno proces vsake celice in iz grščine prevedeno pomeni jesti sam sebe. Na tak način se celice odzivajo na viruse, bakterije, infekcije in druge stresorje iz okolja.

 

Kako jo izvajamo?

Gre za naraven proces celice, ki pa ga lahko sami sprožimo če ne jemo cca. 16 ur. Na kratko povedano, jaz jem 8 ur v dnevu, 16 ur ne jem.

 

Kakšen je rezultat?

Avtofagijo izvajam 1 leto, iz 78kg sem padel na 70kg in tam tudi ostajam, počutim se super, prebava laufa, telovadim lažje. V osmih urah, takrat ko jem, si privoščim vse, kar si vi, fast food, coca cole, sladkarije, bla bla, edino malo manj kruha pojem.

 

Tko na kratko, da ne nabijam. Povejte ali ste za to že slišali, ali jo izvajate oz. če želite kakšno informacijo vprašajte.

Napisano
pred 18 minutami je ignacij napisal:

Ker sem videl temo Covid-19 in cepiva sem se spomnil, da delim še svojo izkušnjo s procesom imenovanim avtofagija. Da me ne bo kdo narobe razumel, nisem noben fanatični zagovornik raznoraznih diet, jog, dihanja...ampak to je zadeva, za katero pa sem prepričan, da ni larifali, je znanstveno dokazana in bi jo mogel poznati vsak, ter jo prakticirati če si želi izboljšati zdravlje.

 

Kaj je avtofagija?

Povedal bom na kratko, več si preberite na googlu, ki vse ve. Leta 2016 je za odkritje avtofagije Japonec Yoshinori Ohsumij prejel Nobelovo nagrado iz medicine. Avtofagija je osnovno proces vsake celice in iz grščine prevedeno pomeni jesti sam sebe. Na tak način se celice odzivajo na viruse, bakterije, infekcije in druge stresorje iz okolja.

 

Kako jo izvajamo?

Gre za naraven proces celice, ki pa ga lahko sami sprožimo če ne jemo cca. 16 ur. Na kratko povedano, jaz jem 8 ur v dnevu, 16 ur ne jem.

 

Kakšen je rezultat?

Avtofagijo izvajam 1 leto, iz 78kg sem padel na 70kg in tam tudi ostajam, počutim se super, prebava laufa, telovadim lažje. V osmih urah, takrat ko jem, si privoščim vse, kar si vi, fast food, coca cole, sladkarije, bla bla, edino malo manj kruha pojem.

 

Tko na kratko, da ne nabijam. Povejte ali ste za to že slišali, ali jo izvajate oz. če želite kakšno informacijo vprašajte.

Ne poznam,ampak če ti pomaga.... Hvala Bogu.... Jaz imam tudi kar precej natančno splanirano prehrano , sicer z malo drugačnim pristopom, ampak,ja.... Kul mi je da se nas čedalje več ukvarja s tem,kaj pojemo in da ni vse povprek.

Napisano

Čudno, jaz to nevede izvajam... jem zjutraj in potem samo še kosilo. Zvečer nič tako, da ziher 16 ur ne jem pa mi kurckej tole pomaga. :nevem:

  • Všeč 1
  • Haha 2

33112_1.png

Napisano

#Ignacij v katere dele dneve pa imaš razporejene prehranjevalne ure?

Poslano z mojega SM-G986B z uporabo Tapatalk

Za vse vaše ideje urejanja okolice   www.gabioni.si

 

post-24-0-89526200-1520847770_thumb.png

 

 

  34419_1.png  33631_1.png 34319_1.png

Napisano

Pri meni je tako da med tednom pricnem jesti ob 7h ali 8h, za start kaksna jajca, salamo, caj no potem pa imam okoli 11h orng toplo malico oz. kosilo. Ce se fajn nabasem do drugega dneva sploh vec ne jem, ce pa cutim potrebo pa ob 15h pojem en obrok in potem zakljucim.

 

V casu 16h brez hrane pijem vodo, limonado in caj.

 

Med vikendi ponavadi avtofagije ne izvajam ker je na mizi polno dobrot, pa rojstni dnevi, pikniki, alkohol, vglavnem si dam duska.

 

Ce mi razmere ne omogocajo da zacnem jesti ob 8h zjutraj oz. koncati ob 15h, si pac preprosto prilagodim razpored in drug dan zacnes jesti kasneje...

 

Telo se prilagodi in 16h ni noben problem. Ce se ne pustim 16h imam kar tezak trebuh tko da takoj vidim da mi ne pase vec prevec hrane.

 

Sodelavec ima podobno zgodbo, on je sel dol 10kg in pravi da nima vec prhljaja.

 

Napisano (urejeno)

Svaka čast... Jaz jem zajtrk ob 6h (kosmiči ali jajca+ kruh..), ob 10h kakšen doma narejen sendvič (Piščanec+kruh+ zelenjava), okoli 14h kosilo (riž, testenine, tuna ali govedina ali piščanec. Nekaj v tem stilu.). Potem pa ni šans, da zdržim do večerje (ki je okoli 20h v obliki jajc ali jogurta s proteinskim praškom) in tako okoli 16h pade še kakšna banana ali ploščica.

 

Je pa res,da sem na sihtu 12h v pogonu,ce pa sem frei sem pa tudi aktiven nonstop. Sploh poleti ko sem veliko na kolesu, jem na max3ure.

 

Sladkarij,fast fooda in alkohola pri meni ni (ok.... Pizza 1x na mesec in kakšen kebab max3x na leto),pijem pa samo vodo (razen na kolesu kjer se je športne izotonike in cukr v obliki rozin ali gelov, ampak kot rečeno; da si lahko 5-8h na klancih s kolesom je treba jesti tudi cuker :) ).

Popravljeno od Nejc1986
Napisano

Sigurno da za 5h kolesa rabis veliko energije. Jaz se rekreiram cca 1h na dan pa ni problema.

 

Za primer da je mozno biti z avtofagijo tudi vrhunski sportnik je Novak Djokovic, ki na dan pokuri v povprecju 2800 kalorij, samo disciplina je potrebna.

  • Zmeden 1
  • Ljubim 1
Napisano
pred 12 minutami je ignacij napisal:

Sigurno da za 5h kolesa rabis veliko energije. Jaz se rekreiram cca 1h na dan pa ni problema.

 

Za primer da je mozno biti z avtofagijo tudi vrhunski sportnik je Novak Djokovic, ki na dan pokuri v povprecju 2800 kalorij, samo disciplina je potrebna.

Se strinjam,jaz tudi za 1h laufa ali slabi 2h bajka ne rabim nič pojesti (saj imamo glikogen skoraj vedno ze shranjen, ce le malo pravilno jemo).

 

Jaz sem se v zadnjih parih letih kar precej posvetil prehrani in vem,da so marsikateri vrhunski športniki zagovorniki kakšnih malo bolj specifičnih prehranskih režimov,je pa res,da večina navadnih smrtniiv nima kaj dosti pojma o prehrani in zna biti tako eksperimentiranje hudo nevarno. Zato podpiram take pogovore,da se naučimo kaj novega.

 

Sicer pa jaz dnevno zaužijem 2000kcal-2300kcal (ko sem na sihtu), pa tudi vse do 5000kcal , ko se grem za dobesedno cel dan preganjati v Dolomite 😂, od tega polovico tekom kolesarjenja in polovico pred/po kolesu. Dokler ne probaš,ne moreš verjeti :)

Napisano
pred 56 minutami je ignacij napisal:

Sigurno da za 5h kolesa rabis veliko energije. Jaz se rekreiram cca 1h na dan pa ni problema.

 

Za primer da je mozno biti z avtofagijo tudi vrhunski sportnik je Novak Djokovic, ki na dan pokuri v povprecju 2800 kalorij, samo disciplina je potrebna.

Ne vem od kod ti podatek 2800cal.za Đokovića, ker jih jaz porabim toliko brez dodatnih aktivnosti! Če pa se malo rekreiram-30%Nejca,imam pa cc3500 ali več! 

Napisano
pred 17 minutami je Bini napisal:

Ne vem od kod ti podatek 2800cal.za Đokovića, ker jih jaz porabim toliko brez dodatnih aktivnosti! Če pa se malo rekreiram-30%Nejca,imam pa cc3500 ali več! 

Tudi meni se zdi to zelo malo zanj. Jaz poleg svojih "bazalnih"2000kcal zauzijem dodatnih 400kcal/h kolesa. Torej če grem narediti 200km je to 8h neto kolesa,kar nanese 3200kcal+2000kcal v enem dnevu... Ko smo peljali 350km diagonalo iz Goričkega do Obale, sem za to rabil dobrih 12h ,kar je naneslo skoraj 5000kcal, ki sem jih moral pojesti do tistega popoldneva od recimo treh ur pred startom pa do trenutka, ko sem prišel v cilj.

 

Potem pa še na vlaku do lj 1500kcal....  

 

Tako da dvomim, da nek profi športnik zaužije 2800kcal na dan treninga ali tekme.

Napisano

Zase vem, da mi najbolj leži hranjenje 4 x na dan. Dober zajtrk, ponavadi zjutraj ob pol šestih, nato lažja malica, srednje kosilo in okoli petih, pol šestih lahka večerja (ponavadi nič kuhano). Če bi se jaz držal te avtofagije, na koliko kg bi prišel, če imam trenutno pri 184 cm 77 kg? 🧐Res pa je tudi, da povprečno na dan samo v službi prehodim tudi do 14 km, včasih malo manj velikokrat tudi več. Tako, da po mojem se hranim kar prav glede na porabljene kalorije. 🤔

 

 

Napisano

Vidim da ne razumete bistva avtofagije oz. proces povezujete s porabljenimi kalorijami. 

 

Ni bistvo avtofagije hujsanje ampak regeneracija celic, torej obnova celic. Tisti ki je pripravljen nekaj storiti zase bo pac pozrl teh 16h brez hrane, tisti ki ni, pa bo vedno nasel izgovor oz. to ni za njega.

 

 

 

Napisano
pred 34 minutami je ignacij napisal:

Vidim da ne razumete bistva avtofagije oz. proces povezujete s porabljenimi kalorijami. 

 

Ni bistvo avtofagije hujsanje ampak regeneracija celic, torej obnova celic. Tisti ki je pripravljen nekaj storiti zase bo pac pozrl teh 16h brez hrane, tisti ki ni, pa bo vedno nasel izgovor oz. to ni za njega.

 

 

 

Ne da ne razumemo bistva avtofagije ali da jo povezujemo s hujšanjem/štetjem kalorij. Do štetja kalorij je prišlo (vsaj iz moje strani ) zgolj zaradi podatka o 2800kcal pri Đokovicu.

Napisano
pred 2 urama je Alex napisal:

Zase vem, da mi najbolj leži hranjenje 4 x na dan. Dober zajtrk, ponavadi zjutraj ob pol šestih, nato lažja malica, srednje kosilo in okoli petih, pol šestih lahka večerja (ponavadi nič kuhano). Če bi se jaz držal te avtofagije, na koliko kg bi prišel, če imam trenutno pri 184 cm 77 kg? 🧐Res pa je tudi, da povprečno na dan samo v službi prehodim tudi do 14 km, včasih malo manj velikokrat tudi več. Tako, da po mojem se hranim kar prav glede na porabljene kalorije. 🤔

Midva zgleda kar podobno jeva. Nekaj takega jaz jem,ko sem v službi po 12h v pogonu,le da jaz dodam še večerjo ob 20h. Glede na mojih 67kg v poletnih mesecih in 69kg pozimi (pri 173cm) nekaj ze delam prav :)

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

  Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Zadnja sporočila

    • Po moje je mišljeno na prodajalca gum,ker eni obračunajo eko takso  eni ne.Taksa pa je okoli 2 eura, osvisno od dimenzije pnevmatike
    • Ja, tale Stanley je res bolj "kar nekaj". Ko želiš do podrobnejših informacij, se zaustavi, da ne govorim, kako je s servisi po Sloveniji - jih ni. V Grosupljem jih prodaja AdriaProfix (za ceno x 2 italijanskih trgovin), in še to določene modele in tudi servisira samo "svoje". Serija Fatmax naj bi bila malenkost boljša (črna ... lepša) od običajnih Stanley (rumenih).    "Zanimvo" je že to, da so na slikah mojega modela, po različnih spletnih trgovinah (tudi, kjer sem kupil), različne izpeljanke tega modela (različna sprednja noga, različen odvod kondenza, tako po ventilu kot po lokaciji ventila, različna pritrditev ročke, različen varnostni ventil, ... itd. Nekaj nametano skupaj.   Priključni kabel je pa še krajši od Interdiskontovega kompresorja - samo dobrih 120 cm!  Pipca za kondenz ni na dnu, ampak malo višje - kateri model (ki ne ve, da voda teče vedno le navzdol) se je spomnil tako dobre rešitve??? In kako naj sedaj nagnem kompresor, da odtočim kondenz? Na eno nogo in lovim "vaservago" na višini ventila  ...   Ampak zaenkrat dela (pri meni bo mogoče delal skupaj pol ure v celem letu), važno mi je, da ne raznese posode, ker 10 barov ni več hec.            
    • Prejle sem bil s kolesom v bike centru v KP. Ugotovila sva, da obroči so tubeless ready, plašči pa ne.  Tako, da  bomo spredaj montirali  maxxis minion DHF Maxx grip, , zadaj pa maxxis minion DHR 2.Pa bo mir.   
    • To je bilo prejšnji teden, v sredo. V četrtek sem dal gor zimske.  Ta teden se moram zmenit še, da vržemo na 6-ko Vredestein-ke. 
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.