Skoči na vsebino

Mazda CX-30

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano
pred 37 minutami je Janez007 napisal:

Kaj pa je po tvojem elektronika?

Sicer pa Copilot glede vonjev a novem avtomobilu pravi:

Vonj po plastiki v kabini novega avtomobila je posledica hlapljivih organskih spojin (HOS), ki se sproščajo iz novih materialov, kot so plastika, lepila, preproge in oblazinjenje.

Ta vonj je za mnoge ljudi značilen in prijeten, vendar lahko vsebuje škodljive kemikalije, kot so formaldehid, benzen, toluen in ksilen.
Čeprav so koncentracije teh kemikalij običajno nizke, lahko dolgotrajna izpostavljenost povzroči zdravstvene težave, kot so glavoboli, draženje oči in grla, slabost in alergijske reakcije.
Zato je priporočljivo, da nov avto pogosto prezračujete, še posebej v prvih mesecih uporabe, ko je sproščanje teh spojin najintenzivnejše.

Tole kar ti je napisal AI sigurno ni elektronika in se ne žge.

33112_1.png

Napisano (urejeno)

Če nekaj smrdi po prežgani elektroniki, ni nujno da je vzrok prežgana elektronika ... očitno se tukaj nismo razumeli. 

Nove naprave, ki se segrevajo na visoke temperature, v začetku oddajajo vonj po xxx. Raje xxx kot da me spet grabite za besedo. Recimo nova pečica je pri prvem segrevanju kar fino smrdela in jo je treba po navodilih najprej nekaj časa pregreti, prazno. Nova steklokeramična plošča (spodaj... v predalu je smrdelo nekaj tednov), da ne govorim o novi kaminski peči,  ...

Podobno je v motorju kar nekaj snovi, ki se šele ob prvem resnem segrevanju zapečejo in ob tem smrdijo. Kabina je pa itak v glavnem reciklirana, s topili, barvami, lepili itd prepojena guma, plastika in še kaj. Premijski materiali.

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 19 minutami je Janez007 napisal:

Če nekaj smrdi po prežgani elektroniki, ni nujno da je vzrok prežgana elektronika ... očitno se tukaj nismo razumeli. 

Nove naprave, ki se segrevajo na visoke temperature, v začetku oddajajo vonj po xxx. Raje xxx kot da me spet grabite za besedo. Recimo nova pečica je pri prvem segrevanju kar fino smrdela in jo je treba po navodilih najprej nekaj časa pregreti, prazno. Nova steklokeramična plošča (spodaj... v predalu je smrdelo nekaj tednov), da ne govorim o novi kaminski peči,  ...

Podobno je v motorju kar nekaj snovi, ki se šele ob prvem resnem segrevanju zapečejo in ob tem smrdijo. Kabina je pa itak v glavnem reciklirana, s topili, barvami, lepili itd prepojena guma, plastika in še kaj. Premijski materiali.

Nova pečica za peko, nov fen, nov toaster,  nov električni grelec - radiator imajo ob zagonu  res vonj po zažganem. To piše tudi v navodilih. 

V novem avtu pa je vonj po toplih, lepilih, umetnem usnju, če je vgrajeno, 

reciklirani plastiki, gumi. To vse skupaj tvori ta specifični vonj "po novem". 

Tudi glasbeni instrumenti, novi, imajo podoben vonj. Ni strupeno. 

Napisano (urejeno)
pred 28 minutami je Alex napisal:

Nova pečica za peko, nov fen, nov toaster,  nov električni grelec - radiator imajo ob zagonu  res vonj po zažganem. To piše tudi v navodilih. 

V novem avtu pa je vonj po toplih, lepilih, umetnem usnju, če je vgrajeno, 

reciklirani plastiki, gumi. To vse skupaj tvori ta specifični vonj "po novem". 

Tudi glasbeni instrumenti, novi, imajo podoben vonj. Ni strupeno

Z vsem se strinjam, samo zadnjemu stavku ne verjamem. 

Res da je uporaba določenih snovi danes prepovedana, vendar nisem prepričan, da do vsi hlapi, ki se sproščajo, nedolžni, niso škodljivi, niso strupeni.

Recimo v novem kinu, nekaj tednov od odprtja, v Supernovi sem sam komaj izdržal 2 uri, tako me je dražilo-žgalo v sinusih. Drug primer, nekoč se je sodelavka skoraj zadušila, ko so ji v pisarno položili nov tapison. Lahko da obloge, ki so "dišale" po novem, res niso oddajale strupenih snovi, so pa bile vsaj alergeni, kot je recimo cvetni prah, 100% BIO.

Da zaklučim, če je komu všeč vonj nove avtomobilske kabine, OK, meni ni. 

Drugače pa imam generator ozona, ki v starejših avtih nevtralizira vonj po starem. Gre za drug problem, ki je posledica razpadanja premijskih materialov (za razliko od stabilizacije novih materialov).

Popravljeno od Janez007
Napisano (urejeno)
dne 20. 3. 2025 ob 13:40 je GregorV napisal:

Kot že vsi veste 😄, sem postal ponosni lastnik nove CX-30, Center line, Desi, G140, MT.

V skladu z to spremembo sem sedaj tudi spremenil sliko mojega profila. 😁

Morda še v prihodnje kaj posodobim.

Nakupovalna izkušnja v AH FERK, MB je bilo od začetka do konca pozitivna.

Vem, da ste nekateri grajali to AH, vendar jaz nisem imel težav.

Prijazen prodajelec, strokovno svetovanje, dobil sem vse informacije, dodaten popust, testna vožnja. Koristni nasveti ob predaji avtomobila, vse potrebno za registracijo, ureditev MyMazda aplikacije itd. 

Seveda je nemogoče skupaj pogledati 1000 funkcij. To mo sedaj še čaka...

Glede same vožnje..., pa bom lahko povedal več, ko bom naredil več km, sedaj imam cca. 40 km. 😃

LP

Čestitke za nakup, srečno vožnjo, veliko varnih km :zoom-zoom:

pred 20 urami je GregorV napisal:

Še nekaj slikic... :zoom-zoom:

Za lepši petkov popoldan. 🤣

IMG20250319153023.jpg

IMG20250319153027.jpg

IMG20250319153050.jpg

IMG20250319153058.jpg

IMG20250319153108.jpg

Lepa 👍 Po mnenju mnogih članov foruma tukaj, je to najlepša barva 😊

Popravljeno od MazdaBoy

Napisano
Pred eno uro je Janez007 napisal:

Z vsem se strinjam, samo zadnjemu stavku ne verjamem. 

Res da je uporaba določenih snovi danes prepovedana, vendar nisem prepričan, da do vsi hlapi, ki se sproščajo, nedolžni, niso škodljivi, niso strupeni.

Recimo v novem kinu, nekaj tednov od odprtja, v Supernovi sem sam komaj izdržal 2 uri, tako me je dražilo-žgalo v sinusih. Drug primer, nekoč se je sodelavka skoraj zadušila, ko so ji v pisarno položili nov tapison. Lahko da obloge, ki so "dišale" po novem, res niso oddajale strupenih snovi, so pa bile vsaj alergeni, kot je recimo cvetni prah, 100% BIO.

Da zaklučim, če je komu všeč vonj nove avtomobilske kabine, OK, meni ni. 

Drugače pa imam generator ozona, ki v starejših avtih nevtralizira vonj po starem. Gre za drug problem, ki je posledica razpadanja premijskih materialov (za razliko od stabilizacije novih materialov).

Torej smo prišli skupaj, meni ni po zažgani elektroniki ampak rahlo po novem. 🤗

Verjetno ni bila toliko frišna kot je tvoja, ker takrat je bil še KOVID in MAZDA je imela takrat dobro zalogo v primerjavi s kakimi ŠKODAMI, ko so motali čakati na avto po 1.leto.Te G140 dino so zdaj kot sveže žemljice, odličen avto za dobro ceno! Zato pa tako bolj smrdi-diši..... 😚

Če je tak vonj komu všeč lahko kupi celo "dišavo", ki diši po novem.... :nevem:

pred 17 minutami je MazdaBoy napisal:

Čestitke za nakup, srečno vožnjo, veliko varnih km :zoom-zoom:

Lepa 👍 Po mnenju mnogih članov foruma tukaj, je to najlepša barva 😊

Še Ferrari se je ne bi sramoval.... :bravo:

IMG_20240220_164957.jpg

• Všeč 1
  • Haha 1
Napisano
pred 58 minutami je Bini napisal:

Torej smo prišli skupaj, meni ni po zažgani elektroniki ampak rahlo po novem. 🤗

Verjetno ni bila toliko frišna kot je tvoja, ker takrat je bil še KOVID in MAZDA je imela takrat dobro zalogo v primerjavi s kakimi ŠKODAMI, ko so motali čakati na avto po 1.leto.Te G140 dino so zdaj kot sveže žemljice, odličen avto za dobro ceno! Zato pa tako bolj smrdi-diši..... 😚

Če je tak vonj komu všeč lahko kupi celo "dišavo", ki diši po novem.... :nevem:

Še Ferrari se je ne bi sramoval.... :bravo:

IMG_20240220_164957.jpg

Kaj si že ogleduješ  tvoj novi avto za odpravnino, ki jo boš dobil? 😊

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.