Skoči na vsebino

Mazda CX-30

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

Mazda Slovenije, glej in se uči:

''Nova Mazda CX-30, 8cm več od sosedov za vašo boljšo polovico ;) ''

:D 

• Všeč 1
  • Haha 4

Podpis.png

Napisano (urejeno)
pred 2 urama je GregorV napisal:

Ta novica bo pa verjetno deal breaker za mene:

Citat

Izklop sistema za ohranjanje voznega pasu je skrit v meniju infozabavnega sistema.

@GregorV a lahko pojasniš kateri sistemi tebe pravzaprav motijo. Izklop sistema za ohranjanje voznega pasu zagotovo ne more biti med njimi, zadeva je čist nenadležna. Sam imam nastavljeno na rahlo vibriranje in dostikrat prav pride ko nisem z mislimi na cesti, da me opozori. Sistem je dober, ni nadležen in dejansko koristen.

Vozim mazde že 18 let in me moti samo en sistem in to je pretirano hiter odziv varnostnega zaviranja, ki je zoper v primeru ko voznik pred teboj zavija desno v ulico, ti pa se mu ne smeš preveč približati, z namenom da ga obvoziš, saj zazna oviro in zavira z vso silo. Sicer lahko to izklopim, vendar se nisem odločil za to opcijo, ker mi bo sistem morda nekoč pa rešil kožo. Enkrat mi jo že, ko sem šel na polno rikverc in spregledal oviro pa je sam zaviral in preprečil trčenje.

Prav tako je neuporaben sistem samostojne vožnje, saj vozilo manevrira med sredinsko črto in robom kot, da je našmrkan in se ne more umiriti, ampak to preprosto ne vklopiš in zadeva rešena.

Popravljeno od ignacij
Napisano

Po moje je daleč največji problem piskanje ob vsaki prekoračitvi hitrosti. Pri čemer še znakov ne zna zanesljivo brati in ti na avtocesti iz vsakega kamiona pobere 80 ali 90 km/h ... To pa takoj postane nadležno pri mestni vožnji.

Napisano

To je rešeno s tipko za izklop zvoka. Moraš se samo navadit, da po pritisku na tipko za zagon motorja sledi še pritisk na tipko za izklop zvoka. 😉

Napisano (urejeno)
pred 13 urami je ignacij napisal:

@GregorV a lahko pojasniš kateri sistemi tebe pravzaprav motijo. Izklop sistema za ohranjanje voznega pasu zagotovo ne more biti med njimi, zadeva je čist nenadležna. Sam imam nastavljeno na rahlo vibriranje in dostikrat prav pride ko nisem z mislimi na cesti, da me opozori. Sistem je dober, ni nadležen in dejansko koristen.

Vozim mazde že 18 let in me moti samo en sistem in to je pretirano hiter odziv varnostnega zaviranja, ki je zoper v primeru ko voznik pred teboj zavija desno v ulico, ti pa se mu ne smeš preveč približati, z namenom da ga obvoziš, saj zazna oviro in zavira z vso silo. Sicer lahko to izklopim, vendar se nisem odločil za to opcijo, ker mi bo sistem morda nekoč pa rešil kožo. Enkrat mi jo že, ko sem šel na polno rikverc in spregledal oviro pa je sam zaviral in preprečil trčenje.

Prav tako je neuporaben sistem samostojne vožnje, saj vozilo manevrira med sredinsko črto in robom kot, da je našmrkan in se ne more umiriti, ampak to preprosto ne vklopiš in zadeva rešena.

Tukaj se pa ne strinjam - moje mnenje je popolnoma drugačno. Zato imam nastavljeno na nizko občutljivost in zgolj zvočno brnenje. Mi je nekajkrat pri 120km/h v blagem ovinku na avtocesti zatrzal volan in tega nočem več, ker rad vozim tik ob notranji črti ovinka.

Poleg tipke za zvok prekoračene hitrosti, pri meni še tipka i-Stop ... počasi bo v Mazdah pri štartu kot v avionu, ček-lista zadev, ki jih moraš izklopit/vklopit, predno štartaš. :) 

Sem pa vesel, ko sem zadnjič izvedel, da so pri Mazdah visoki štartni vrtljajih (cca 1.500)  mrzlega avta namenjeni doseganju ECO standardov, ne pa v namen daljše življenjske dobe motorja. 

Popravljeno od Janez007
Napisano (urejeno)

Meni je zanimivo, ko že omenjaš vrtljaje, da x186, ko je segret, drži minimum na 600 o/min. Kar je zelo malo.

Popravljeno od etcho
Napisano
pred 25 minutami je etcho napisal:

Meni je zanimivo, ko že omenjaš vrtljaje, da x186, ko je segret, drži minimum na 600 o/min. Kar je zelo malo.

Naše cx 30 tega nimajo, ker ne rabijo. 

Dizelce pa ja. No, moja nima.

Napisano
pred 1 uro je Janez007 napisal:

Poleg tipke za zvok prekoračene hitrosti, pri meni še tipka i-Stop .

Pa kakšne probleme sploh imate s tem i-stop sistemom? Ko se ustaviš pac ne stisneš zavote v podn in se sistem ne vklopi. Sploh se ne spomnim kdaj se mi je nazadnje avto ob ustavitvi ugasnil zaradi tega sistema.

Napisano
pred 47 minutami je ignacij napisal:

Aha, na to nisem pomislil. Torej mazdr z ročnim.

Ja z ročnim je tole precej zatežena zadeva.

Lahko sicer tiščiš sklopko in obremenjuješ ležaj ampak to ni to. Sem nekajkrat pozabil izklopit i-stop in se mi je na cca 5 zaustavitev zgodilo to, da ravno takrat, ko se je motor ustavljal bi bilo treba speljat. Čist na začetku, ko je bil avto še dokaj nov sem reagiral malo nespretno in sem na hitro prtisnil na gumb za zagon misleč, da bo takoj zagnalo motor ter sem ga seveda ugasnil. Pol pa še enkrat za zagon, zadi pa na hupah (ne ni bilo v Lj ampak na križišču pri Solkanskem mostu).

V ostalih primerih pa če pride i-stop procedura ti pa moraš startat je treba čakat, da se motor popolnoma ustavi in se šele potem spet samodejno zažene. To je hitro 2 sekundi nepotrebne nervoze. Zato večino časa tole striktno izklapljam oziroma preklapljam le v primerih, ko vem da se bo čakalo dlje.

Pri AT menjalnikih je to mnogo bolj pripravno rešeno in je točno tako kot opisuješ. V Passatu ne vem če sem 2x gumb za izklop uporabil, ker je bil z DSG menjalnikom in si samo z rahlo zavaro naredil vse kar je bilo potrebno.

33112_1.png

Napisano
pred 40 minutami je Boss napisal:

Ja z ročnim je tole precej zatežena zadeva.

Lahko sicer tiščiš sklopko in obremenjuješ ležaj ampak to ni to. Sem nekajkrat pozabil izklopit i-stop in se mi je na cca 5 zaustavitev zgodilo to, da ravno takrat, ko se je motor ustavljal bi bilo treba speljat. Čist na začetku, ko je bil avto še dokaj nov sem reagiral malo nespretno in sem na hitro prtisnil na gumb za zagon misleč, da bo takoj zagnalo motor ter sem ga seveda ugasnil. Pol pa še enkrat za zagon, zadi pa na hupah (ne ni bilo v Lj ampak na križišču pri Solkanskem mostu).

V ostalih primerih pa če pride i-stop procedura ti pa moraš startat je treba čakat, da se motor popolnoma ustavi in se šele potem spet samodejno zažene. To je hitro 2 sekundi nepotrebne nervoze. Zato večino časa tole striktno izklapljam oziroma preklapljam le v primerih, ko vem da se bo čakalo dlje.

Pri AT menjalnikih je to mnogo bolj pripravno rešeno in je točno tako kot opisuješ. V Passatu ne vem če sem 2x gumb za izklop uporabil, ker je bil z DSG menjalnikom in si samo z rahlo zavaro naredil vse kar je bilo potrebno.

Pri cx 30 je to narejeno tako, da niti ne veš, kdaj se motor ugasne in kdaj se zopet zažene. Pri tem je v veliko  pomoč elektrika, tako, da se to izpelje zelo tekoče. Nasprotno, pri 6-ki ga vedno izklopim, ko sem v kakem mestu. Je zelo nadležno. 

• Všeč 1
  • Ljubim 1

Napisano

V bistvu ti najbolj pomaga svečka in sistem, ki ustavi motor v takem položaju, da svečka vžge že pripravljeno mešanico in z lahkoto zavrti motor. Prav dosti si ne pomaga z elektriko in zaganjačem. Pri dizlu pa vžigalnih svečk ni, tako da ni druge kot zalaufat motor z zaganjačem, kar načeloma ni tako elegantno kot pri bencinarju.

33112_1.png

Napisano

Pri štart štop sistemu na dizlu z DSG je štart štop v določenih situacijah nevaren. Govorim iz izkušen s svojim in pa tudi s službenimi avti. Pa toliko enih varnostnih sistemov ti (za velike dnarje)

nabašejo v avto.

Pa ni edini nevaren sistem. V mojem škodilaku je še dodan sistem "city lights" ki je tudi nevaren. 

To je to. Če projetirajo avte ljudje ki se na šiht zgleda da vozijo z bicikli. 

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

post-1420-0-86929800-1443681846.png

Napisano

Jaz tipko za start stop v mojem sedanjem avtu avtomatično stisnem. Že skoraj podzavestno izklopim.

Če stisnem zraven še eno tipko za "hitrost" sploh ni problema.

Glede lane assist pa moram priznati, da še nisem vozil avta s tem.

Bom na testni vožnji videl kako to izgleda. Raje tega ne bi imel...

LP

Napisano
pred 6 urami je Boss napisal:

Ford ali Hyundai, tudi v postopku ugašanja s pritiskom na sklopko takoj zlaufata nazaj.

Alfa je bila bolj opisane sorte. Si pohodil kuplungo in čakal, da se je do konca vgasnil in takoj za tem vžgal.

Ga pa vgašujem pozimi na i20n, ker se avto tako ali tako počasneje greje in ni treba, da ga še to trpinči pri gretju.

Ima kar več hladilne in večji hladilnik (poleti fanj, pozimi pa kontra), tako da pod 5°C, kar trpi oziroma se izredno težko zagreje na delovno temperaturo.

Napisano

Sicer to verjetno ni za ta forum ampak vseeno me zanima kakšne težave ima Nissan Qashqai, problematični motorji?

Je bilo napisano na prejšnji strani.

Hvala

Napisano (urejeno)
dne 15. 2. 2025 ob 20:45 je Mraušk Mčk napisal:

Pri štart štop sistemu na dizlu z DSG je štart štop v določenih situacijah nevaren. Govorim iz izkušen s svojim in pa tudi s službenimi avti. Pa toliko enih varnostnih sistemov ti (za velike dnarje)

nabašejo v avto.

Pa ni edini nevaren sistem. V mojem škodilaku je še dodan sistem "city lights" ki je tudi nevaren. 

To je to. Če projetirajo avte ljudje ki se na šiht zgleda da vozijo z bicikli. 

Res je, še posebej v rondojih, ko misli da se boš ustavil. Ampak VAG ma to prednost, da lahko vse naštimaš in prilagodiš, tudi izklopiš preko OBD. Isto za luči, prva stvar ki jo jaz vključim na vagih je 'scandinavian lights' to pomeni ful dnevne luči in ZADNJE dnevne luči ves čas

Dnevne luči so nekaj najnevarnejšega kar je človek pogruntal...jaz se vsako zimo vključujem v megli, zmrznjenim ogledalom na popolnoma slepo. pol pridejo pa brlivkarji, ki se sploh nezavedajo da so nevidni tako spredaj kot zadaj....

Popravljeno od jures

Live your dreams, don't dream your life!

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Napisano
Pravkar je Bini napisal:

CX-30 ima dnevne luči zelo bleščeče tako, da ni problem. 👍

Ampak samo sprednje… 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano
pred 45 minutami je Bini napisal:

CX-30 ima dnevne luči zelo bleščeče tako, da ni problem. 👍

Verjemi da v megli je zelo šibko to, LED svetilka ali pa LED usmerjen žaromet sta kot dan in noč. Ja če je jasna noč, se vsaka led luč dobro vidi

Live your dreams, don't dream your life!

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Napisano
pred 5 urami je GregorV napisal:

Sicer to verjetno ni za ta forum ampak vseeno me zanima kakšne težave ima Nissan Qashqai, problematični motorji?

Je bilo napisano na prejšnji strani.

Hvala

Problemi so  z motorjem, z vodno pumpo, z ogledali (ja, tudi na dve leti starem se ogledala ne preklapljajo)😊 baterija (mala za shranjevanje elektrike) 

Napisano (urejeno)
pred 26 minutami je Alex napisal:

Problemi so  z motorjem, z vodno pumpo, z ogledali (ja, tudi na dve leti starem se ogledala ne preklapljajo)😊 baterija (mala za shranjevanje elektrike) 

Res hudi problemi Nissana Qashqaia. 😁

Pri dizelskih Skyactiv Mazdah 2013-2018 pa imaš lahko probleme z ogledali, podložkami injektorjev, injektorji, turbino, odmično gredjo, zabitim filtrom sita in posledično z verižico oljne črpalke, puščanjem antifriza na glavi motorja (glava se zaradi bližine vročega DPF filtra rada zvije - večinoma zaleže menjava tesnila glave, sem pa tja je potrebno zamenjati glavo), sajami v EGR ventilu in izpušnem kolektorju (posledično prepogoste regeneracije), senzorji (sploh prvotni "plastični" senzor izpuha gre vsakemu med 50-100.000 km), dvomasno sklopko, itd. Vse izčrpno piše na tem forumu. 

Popravljeno od Janez007
  • Všeč 2
  • Haha 3
  • Zmeden 1

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.