Prijavi
-
Zadnja sporočila
-
Ti bom jaz odgovoril namesto njega: (A lahko še kakšen matematik preveri tale moj račun?) samo Petrol (brez INA in MOL) je lani prodal 1,6 milijonov ton goriva. Predpostavimo, da ima 1 kg goriva (nafta ali bencin) okoli 12,5 kWh energije. To pomeni, da ima gorivo, ki ga je prodal samo Petrol, okoli 20.000.000.000 kWh energije oz. 20.000.000 MWh. Če je to res in ČE predpostavimo, da se polnjenje EVjev najbolj optimalno porazdeli, to pomeni, da bi (približno) 2.300 MW vir zadostoval samo za Petrolovo nadomestilo fosilnega goriva. Če sem pravilno izračunal, to pomeni, da bi samo Petrol potreboval malo več kot 3 JEK - ob predpostavki, da je polnjenje EVjev najbolj optimalno porazdeljeno čez dan in čez teden. Toliko, da ne bomo v predalčku "ekstremistov" in robnih pogojev. Ker če vzamemo robne pogoje, na primer en dan v turistični sezoni, zgornji račun hitro postane x2. Ampak pustimo ekstreme in robne pogoje, ti trajajo samo kakšna dva meseca na leto...
-
Eno je poraba električne energije, kar bi še nekako šlo, se tudi jaz strinjam, ker jih veliko polni počasi doma in niti ne na polno baterijo za vsakdanje migracije. Ampak sigurno pa ne smeš pozabiti na maksimlano priključno moč in ekstreme, ki se bodo kar redno pojavljali, ne samo kot robni pogoj. Samo to je že bolj inženirsko-tehnično razmišljanje, težko to razume nekdo, ki se samo s hišnim štromom srečuje v življenju in mu je 2 kW kalorifer največ kar je videl priključne moči. Ker tole vse vpliva na robustnost ee omrežja in na njegovo zanesljivost. Za doma je skoraj vse dobro. Če crkne, si par dni brez in popraviš ko se ti zazdi. Tu še ena zanimivost - Microsoft gradi v ZDA računski center, ki naj bi imel priključno moč cca. 5 GW. Pa ljudje božji, kakšno šparanje z elektriko, udri po siromaku, za eksponente več jo potrebujemo. https://www.aol.com/finance/openai-reportedly-wants-build-5-115944831.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAGNprlj-xJHSeMM8SdXWE00GF6nO3THmANrWXj3hm8gkiW76YNKi3P2HZAaTI-54VDhAFEhRDyjss_-gZnsU2wGRj8-A8t9JxnIS8RUxhKi0h99zLjgms_AU86sKVpRLIq3UXLJqeEqA2lH2CachmvIEYy_Q4szcAsgINa67BkOb
-
-
Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)