Skoči na vsebino

Gume

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

Danes sem naročil Conti PremiumContakt 7 za cx30. Jutri pridejo in jih damo gor. Itak je zime konec. 

Napisano
pred 1 uro je Shrek napisal:

Jures...ne znaš vozit. Ko bo Alex stestiral te gume, dobiš informacije iz prve roke. 

Pa brez zamere, sam hec je...nekaj pa tudi res 😇

Ja pa se realno porabo :). Jaz sem vedno za hec

Live your dreams, don't dream your life!

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Napisano
Pred eno uro je robertk6 napisal:

Hmmmm kaj pa je za tebe povprečna vožnja?  A ti si tudi eden izmed tistih "dinamičnih "voznikov , ki letijo skozi krožišča.

S povprečnimi gumami lahko voziš samo povprečno s slabimi slabo z odličnimi pa čez krožna naravnost.... 😁😉

Napisano
pred 9 minutami je Boss napisal:

Sam res... sej so vse okrogle pa črne.

Malo več napiši o teh črnih gumah, mogoče komu pride prav v zadnjem trenutku.... 🤔😉

Napisano
pred 2 minutama je Bini napisal:

Malo več napiši o teh črnih gumah, mogoče komu pride prav v zadnjem trenutku.... 🤔😉

Kaj naj, vsak se sam odloča kaj bo vzel je pa nekaj res vsak ima drugačne reference kaj gleda na gumah in kako vozi. Se pa vseeno delno strinjam z @jures nova guma je nova guma in načeloma boljša od neke obrabljene pa čeprav je ta obrabljena premijskega izvora.

Zato je pa meni vedno žal, da se testi ne delajo, ko so gume stare nekaj let in recimo na polovici življenskega cikla. To bi bila prava primerjava.

• Všeč 3
  • Zmeden 1

33112_1.png

Napisano
pred 25 minutami je Bini napisal:

z odličnimi pa čez krožna naravnost.... 😁😉

A takole? 😂🤪🫢

image.png

• Haha 3
  • Ljubim 1

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano
Napisano
pred 1 minuto je Deeyan napisal:

Ni res, ene majo bele robove 😋

Izjeme so zato, da potrjujejo pravilo.

33112_1.png

Napisano
pred 2 minutama je Boss napisal:

Kaj naj, vsak se sam odloča kaj bo vzel je pa nekaj res vsak ima drugačne reference kaj gleda na gumah in kako vozi. Se pa vseeno delno strinjam z @jures nova guma je nova guma in načeloma boljša od neke obrabljene pa čeprav je ta obrabljena premijskega izvora.

Zato je pa meni vedno žal, da se testi ne delajo, ko so gume stare nekaj let in recimo na polovici življenskega cikla. To bi bila prava primerjava.

Malo si pozabil napisat kolikšna je razlika pri zaviranju najboljše in najslabše nove gume v metrih.:whatever: Kaka je šele razlika pri obeh, ko so stare kake 4 leta..... 🤔

Napisano

Bolj sem mislil v tej smeri, da recimo ena zgonjena 5-6 let stara premijka nima niti približno lastnosti nove, katero so kot tako testirali. Zato pa pravim, da bi bilo fino imet teste tudi skozi življensko obdobje te gume.

Zdaj pa nekdo vzame novo kitajsko gumo (vsaj povprečne kvalitete) pa jo ima le dve sezoni in spet menja za novo. Še 1x, škoda da nimamo takih testov, da bi lahko primerjali novo kitajko in 6 let staro premijko s 4 mm profila.

Je pa res, če oboje kupiš novo pa dileme ni, premijke zmagajo. In če denar ni ovira menjaš vsake dve leti za novo premijko pa si zmagovalec. Ampak to je kar iluzija.

Sam čakam na otoplitev, da menjam nazaj na Bridgestonke, počakam na dež pa da vidim na tisti odsekih, kjer je drsela že zimska premijka, kaj bo. Če bom res imel občutek, da ni več OK letijo dol pa čeprav bi glede na profil zdržale še 1x toliko.

33112_1.png

Napisano
pred 9 minutami je Bini napisal:

Malo si pozabil napisat kolikšna je razlika pri zaviranju najboljše in najslabše nove gume v metrih.:whatever: Kaka je šele razlika pri obeh, ko so stare kake 4 leta..... 🤔

To pa res ni problem. Odklopim ABS pa kolikor se podaljša zavorna pot zaradi slabih gum toliko se skrajša zaradi odklopljenega ABSa - pa se pogliha...

Napisano
pred 36 minutami je Slivka napisal:

To pa res ni problem. Odklopim ABS pa kolikor se podaljša zavorna pot zaradi slabih gum toliko se skrajša zaradi odklopljenega ABSa - pa se pogliha...

Mogoče v snegu ali blatu na mokri cesti pa nikoli.... 🫣🤣😉

Napisano (urejeno)
pred 12 urami je Bini napisal:

Mogoče v snegu ali blatu na mokri cesti pa nikoli.... 🫣🤣😉

Aha, ja, seveda...

Kolikor imam jaz izkušnje, se edino na suhem asfaltu ne pozna nobene razlike, na vseh drugih podlagah se pa brez ABSa ustaviš prej kot z ABSom. 

Sicer pa, če imaš med nogami toliko kot imaš jezika, lahko sprobava. Vozi za menoj na zelo kratki varnostni razdalji. Ko zahodim zavoro, jo zahodiš tudi ti. Če se ti z ABSon ustaviš prej kot jaz brez ABSa, se itak nimaš česa bati. Če se pa jaz brez ABSa ustavim prej kot ti z ABSom, bo pa to precej odmevno...

Popravljeno od Slivka
Napisano
pred 14 urami je Slivka napisal:

Aha, ja, seveda...

Kolikor imam jaz izkušnje, se edino na suhem asfaltu ne pozna nobene razlike, na vseh drugih podlagah se pa brez ABSa ustaviš prej kot z ABSom. 

Sicer pa, če imaš med nogami toliko kot imaš jezika, lahko sprobava. Vozi za menoj na zelo kratki varnostni razdalji. Ko zahodim zavoro, jo zahodiš tudi ti. Če se ti z ABSon ustaviš prej kot jaz brez ABSa, se itak nimaš česa bati. Če se pa jaz brez ABSa ustavim prej kot ti z ABSom, bo pa to precej odmevno...

Lahko tale tvoj predlog obrneva, da bom jaz vozil pred tabo z odličnimi letnimi gumami in z ABS, Ti pa z nekimi kitajskimi brez ABS-a..... :bravo:

Napisano
pred 17 urami je Bini napisal:

Lahko tale tvoj predlog obrneva, da bom jaz vozil pred tabo z odličnimi letnimi gumami in z ABS, Ti pa z nekimi kitajskimi brez ABS-a..... :bravo:

1. Če mi kupiš kitajske gume, jih bom pa montiral, zakaj pa ne...

2. A pa bi se ti upal nastavit pred BTjca, ki ima neke kitajske gume gor? 😈 

Ja, saj mogoče bi bil res jaz kriv, ampak vitlo BTjca ne bi samo "malo opraskalo", bi kar "krepko označilo", kje bi ti pribil noter. In bi ti imel avto pri kleparju, meni na vitlu se pa ne bi niti poznalo...

Čeprav, če bi bilo to jeseni, ko je na cesti listje, pa da dež pada, bi bil pa res zanimiv test, koliko slabe gume bi moral imet na BTjcu brez ABSa, da bi bil enakovreden nekomu z dobrimi gumami in ABSom... Ker v 12ih letih, od kar imam "stikalo, ki ga ni", še nikogar nisem butnil od zadaj. Sem pa že dvakrat gledal razbitine, ki so od blizu spoznale odbijač in vlečno kljuko od BTjca. Po drugem dogodku sem zadaj na odbijač celo dal nalepko "test your airbag here". Zanimivo, od takrat dalje ni nihče več ruknil noter...

Napisano

To glede ABS-a je bilo že tisočkrat znanstveno dokazano kako in kaj, zato se nima smisla tukaj prepričevat kako bi bilo... 😉

Napisano (urejeno)

Dokazano: ABS zmanjsa zavorno samo v enem primeru - na ravnem zaviranju na suhi cesti (mocno zmanjsa), ker je takrat trenje med gumo in cesto vecje od trenja med 'drsenjem' blokirane gume

V vseh ostalih primerih pa jo podaljsa. Na ledu, pesku, snegu, mokri cesti, kot tudi na suhi v primeru krmarjenja med zaviranjem, saj se trenje zmanjsa med gumo in cesto med krmarjenje.

Mas ogromno teh testov.

V snegu pravilom ne izklopis samo abs ampak tud tcs, ce hoces kam priti

Popravljeno od jures

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Napisano
pred 7 urami je jures napisal:

Dokazano: ABS zmanjsa zavorno samo v enem primeru - na ravnem zaviranju na suhi cesti (mocno zmanjsa), ker je takrat trenje med gumo in cesto vecje od trenja med 'drsenjem' blokirane gume

V vseh ostalih primerih pa jo podaljsa. Na ledu, pesku, snegu, mokri cesti, kot tudi na suhi v primeru krmarjenja med zaviranjem, saj se trenje zmanjsa med gumo in cesto med krmarjenje.

Mas ogromno teh testov.

V snegu pravilom ne izklopis samo abs ampak tud tcs, ce hoces kam priti

V snegu še nikoli nič nisem izklopil, pa sem brez težav prišel v snegu preko vseh prelazov v Dolomitih. 😉

Napisano (urejeno)
pred 2 urama je Alex napisal:

V snegu še nikoli nič nisem izklopil, pa sem brez težav prišel v snegu preko vseh prelazov v Dolomitih. 😉

Alex ti si fenomen, pri tebi se svet vrti drugace :) :)

Tud jaz sem ze v snegu z motorjem sel preko dolomitev po asfaltu brez problema. Prelazi so soljeni, spucani...ce pada sneg se ne pomen da vozis po snegu

Pridi na nas klancek pa pozimi preden ga kmet zorje spelji na glavno....sem pisal lani da sem sosedo vlekel ven karoq 4x4 pa je zlezla postrani s ceste glih zato ker se ni mogla prenakniti sntcs nikamor

To je osnova zimske voznje drugace tcs vedno mece ven gas.

Yota ma gumb Trial ki v bistvu vse to priredi za voznika (tud manj obcutljiv gas) kadar gres na pesek, off ali sneg

Popravljeno od jures

Napisano

Ogromno se naucis take voznje v puscavi, zakaj? Ker mas prostora noro in omogoca hitrost ki nese vozilo po mehki podlagi kot da je asfalt, in vidis reakcije elektronke itd.

Spoznas da je idealna voznja tam nekje pri 60 na uro, z 1 bar v gumah in brez elektronke. Z elektronko se ne premaknes nikamor.

Napisano

10cm svežega snega, sem tudi jaz moral ESP ugasnit, da sem lahko prišel na Roglo.

ABS je za laika super. Ko sem na R4 skočil na bremzo, me je neslo direkt v predhodnika, da sem lahko se izognil, sem moral bremzo spustit, volan obrnit in jo spet pohodit. Ustavil sem se vzporedno z njim. Takšne reakcije večina ni zmožna v paniki in tam reši ABS. 🙂

• Všeč 1
  • Ljubim 1
Napisano (urejeno)

Ja, samo z ABS lahko pa ti polno bremzaš in še avto vodiš - to je glavna poanta vsega. Tudi tvoja najboljša reakcija tega ne premaga, pa govorite kar hočete - najboljši dirkač z minimalnim reakcijskim časom ne premaga odzivnega časa elektronike, razen kolikor sam sebi piha na dušo. Seveda je pa problem, če gre zdaj večina ljudi, ki je navajena ABS-a, potem v avto brez in pride do takšne situacije. Samo danes avto brez ABS je skoraj tako, kot avto brez varnostnih pasov.

Sem pa že večkrat napisal, da je bil ABS razvit v osnovi za bremzanje potniških letal prav z namenom, da se drži trenje na maksimumu tik preden guma zdrsne in s tem skrajša zavorna pot. Tam niso razmišljali o situaciji, kako se bo pilot nekim oviram umikal, ko bo pristajal. Samo skrajšanje zavorne poti.

Popravljeno od Agerg

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Ja, s častnim doktoratom tega foruma.   AVTO PELKO, vzdrževanje in popravila motornih vozil, d.o.o. - Bizi WWW.BIZI.SI  
    • Res je ...   Huda pozeba na Primorskem odnesla letino breskev, nektarin in marelic, prizanesla ni niti špargljem WWW.RTVSLO.SI Po temeljitejšem pregledu sadovnjakov so strokovnjaki Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica ugotovili, da je Primorsko prizadela huda pozeba. Ocenjujejo, da bo med deset in sto odstotki manj sadja...  
    • Ne vem kako kdo izklaplja ABS ampak jaz ga ne morem.    Zdaj pa jaz prav ničesar več ne razumem. Do sedaj sem bil prepričan, da je ABS asistenčni pripomoček ki pomaga pri zaustavljanju, ne za speljevanje.    Ne, ne morem izklopit ABS-a. ASR - preprečevanje zdrsa pogonskih koles - se pa ne spomnim kdaj sem ga nazadnje izklopil - pri 4WD je opazno manj potrebe po izklopu.    Različne znamke imajo pri svojih avtih asistenčne sisteme različno naštelane. Pri nekaterih avtih so baje annoying tečni. Take se splača izklapljat.   V mojem avtu ESC - elektronski nadzor stabilnosti še vedno dopušča driftanje - v snegu v zavoju zahodim gas, pa mi zadnji konec glih prav odnese ven. Dokler bo tako ne izklapljam ničesar.     
    • Zresnite se. V teh svojih kalkulacijah ne upoševate izkoristka. Pri ICE je to okrog 30%, pri EV pa 90%, nekaj še polnjenje. Ne me zdaj za decimalke loviti, samo takole je pa vse zelo šlampasto kar počnete.   Še vedno pa ta prednost EV-jev ne pomaga zmanjšati visokih priključnih moči za izredno hitra polnjenja. Fizika je *eba, kot vidimo v temi o gumah...   P.S.: Matematik tega ne ve, tako da ti nič ne pomaga pri preverjanju preračuna. Lahko samo prešteje vse te ničle, če so prav.
    • Ja, ampak veš koliko dizla pokuri (tuj) tovorni promet? Pa tudi domač. To lahko vse odšteješ, saj še dolgo ne bo elektrificiran.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.