Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)

Zdravo, odločil sem se da delim z vami postopek servisiranja novega 8 stopenjskega samodejnega menjalnika. Pri raziskovanju sem tudi sam presenečen nad določenimi novostmi, ki jih je vpeljala mazda pri tem menjalniku. Glede na dizajn menjalnika sem bil prepričan da gre za mešanico Aisin in Jatco menjalnika, vendar temu ni tako. Menjalnik je nov razvoj (čeprav sem 90% prepričan da je mehatronika delo Jatcota, glede na dizajn z žicami :D ). Menjalnik je skupek cvt/dsg/tiptronic menjalnika, po mojem mnenju z vsakega pobrane najboljše stvari z najboljšimi lastnosti. Wandler je nadomestila večlamelna mokra sklopka, kot jo poznamo v dsg in nekaterih cvt menjalnikih, drobovje je pa tiptronic, za mene top kombinacija. Menjalnik ima tudi električno črpalko olja, za start-stop in hybridni pogon. Ob menjavi olja gre v menjalnik 8 litrov olja, ki ga proizvaja total z oznako Mazda ATF A7. Spodnji del menjalnika ima tipičeno tiptronic obliko, kar pomeni da se za menjavo filtra normalno odstrani oljno korito, na spodnji strani ima tudi dva čepa, izpustni in nivojni čep. Olje mogoče doliti skozi nivojni čep, ali s strani. Ko dolijete olje privijete nivojni čep, zaženete motor in ogrejete menjalniško olje do 55 stopinj, med ogrevanjem se sprehodite skozi pozicije P-R-N-D v vsaki počakate 5s, ko dosežete 55 stopinj pustite motor v prostem teku in odvijete nivojni čep, ter počakate da odvečno olje steče iz menjalnika, med odtekanjem temepratura olja nesme preseči 60 stopnij. Če ne izteče nič presežnega olja, ga dolijete in ponovno lovite temperaturo 55 stopinj. Menjalnik ima tudi izmenjevalec toplote z hladilno tekočino, ter cevi do hladilnika, kar pomeni da je mogoče menjalnik spirati brez kakršnih koli težav z odklopom povratnega voda cevi iz hladilnika v menjalnik.

Spodaj še nekaj slikic, upam da komu pride prav, drugače pa kot zanimivost, ko bo kaj novega glede tega menjalnika pa posodobim zadevo.

Izmenejvalec toplote mazda.jpg

start stop hybrid.jpg

čep.jpg

Slika4.jpg

priključki.jpg

Popravljeno od scania
  • Všeč 11
  • Ljubim 3
  • Hvala 1

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.