Skoči na vsebino

Omrežnina 2024 po novem

Ustvari kratki URL

Janez007

Priporočeno sporočilo

pred 24 minutami je Slivka napisal:

Fantje, kaj mi lahko kdo razloži, zakaj je peti časovni blok najdražji?

Pa res. 0 €.

image.png

Pa zelo visoko obračunsko moč imaš za hribe, kar 4,3 kW. Jaz "mestni" pa 7,2 kW. :) 

image.png

Pomemben je še 3. odstavek 5. člena metodologije:

"Uporabniki sistema, priključeni na distribucijski sistem, pokrivajo stroške nivoja, na katerega so priključeni, ter stroške višjih nivojev distribucijskega in prenosnega sistema sorazmerno glede na njihov delež k skupni obremenitvi omrežja. Uporabniki sistema, priključeni na prenosni sistem, pokrivajo le stroške prenosnega sistema."

image.png

+

image.png

https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=AKT_1266

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2023-01-3431/akt-o-dolocitvi-tarifnih-postavk-za-omreznine-elektrooperaterjev/#2. člen

Popravljeno od Janez007
Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Ne mi balinat...

Poglej "Prevzeta energija":

časovni blok 5 - 0,01847

časovni blok 2 - 0,01844

časovni blok 4 - 0,01838

časovni blok 3 - 0,01837

Sm kmet an s hribu doma, ma še zmer tolk pa znam matematko, de vem, kolk je več an kolk je mnj...

Ja, an dogovorjena moč je, kakršna je, takle mamo - več ne dajo...

• Všeč 1
  • Zmeden 1
Povezava do vsebine
Deli na druge strani

@Slivka, dobro vprašanje. 👍

Cene na ceniku za omrežnino po porabi elektrike res ne laufajo v isto smer ... 

Ozadje teh cen naj bi bile joulske izgube (toplotne) v omrežju. Vemo da joulske izgube naraščajo s kvadratom toka (moči). Torej če so na primer pri 2 amperih izgube 4*X kW, so pri 3 amperih 9*X kW, več kot 2x večje.

In nekdo jih mora plačat (razlika med kupljeno (po števcih elektrarn) in prodano energijo (po števcih porabnikov) ... včasih je veljalo, da so na distribuciji te izgube cca. 5%, na prenosu cca 3 %, skupaj cca. 8% električne energije se izgubi (gre v nič - dela samo škodo ... segrevanje izolacije, večji povesi daljnovodov, ... krajšanje njihove življenjske dobe) v daljnovodih, kablovodih, v transformatorjih, ...).

Verjetno so naredili statistično analizo obremenitev v distribucijskem omrežju in so izgube v bloku 5 večje zaradi nekoliko večje obremenitve, kot v bloku 3 in 4.    

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 36 minutami je sportman333 napisal:

Vsi ki ste že dobili račun za elektriko verjetno niste pri Petrol-u, kajti jaz še nisem dobil računa, očitno morajo na Petrolu še izvesti obračun :)

Eni (ne jaz) so dobili Petrolov račun že prejšnji teden ..

image.png

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 1 uro je sportman333 napisal:

Vsi ki ste že dobili račun za elektriko verjetno niste pri Petrol-u, kajti jaz še nisem dobil računa, očitno morajo na Petrolu še izvesti obračun :)

Malo so res zamujali... ampak jim je ratalo spacati skupaj racun v petek... Po posti pa verjetno pride naslednji teden, ce nimas aktiviranega e-racuna ... 

nullimage.png

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 8 urami je sportman333 napisal:

Jaz sem ga ze teden nazaj

Live your dreams, don't dream your life!

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 8 urami je Slivka napisal:

Fantje, kaj mi lahko kdo razloži, zakaj je peti časovni blok najdražji?

račun.jpg

Kuris na drva? 

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 8 urami je Janez007 napisal:

@Slivka, dobro vprašanje. 👍

Cene na ceniku za omrežnino po porabi elektrike res ne laufajo v isto smer ... 

Ozadje teh cen naj bi bile joulske izgube (toplotne) v omrežju. Vemo da joulske izgube naraščajo s kvadratom toka (moči). Torej če so na primer pri 2 amperih izgube 4*X kW, so pri 3 amperih 9*X kW, več kot 2x večje.

In nekdo jih mora plačat (razlika med kupljeno (po števcih elektrarn) in prodano energijo (po števcih porabnikov) ... včasih je veljalo, da so na distribuciji te izgube cca. 5%, na prenosu cca 3 %, skupaj cca. 8% električne energije se izgubi (gre v nič - dela samo škodo ... segrevanje izolacije, večji povesi daljnovodov, ... krajšanje njihove življenjske dobe) v daljnovodih, kablovodih, v transformatorjih, ...).

Verjetno so naredili statistično analizo obremenitev v distribucijskem omrežju in so izgube v bloku 5 večje zaradi nekoliko večje obremenitve, kot v bloku 3 in 4.    

image.png

A niso v petem bloku najmanjše obremenitve, zato naj bi bil tudi najcenejši?

pred 47 minutami je jures napisal:

Kuris na drva? 

Ja, na kaj naj pa kurim vrh hriba, kjer imam 60.000 kvadratnih metrov "dvorišča"?

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 2 urama je Slivka napisal:

A niso v petem bloku najmanjše obremenitve, zato naj bi bil tudi najcenejši?

Ja, na kaj naj pa kurim vrh hriba, kjer imam 60.000 kvadratnih metrov "dvorišča"?

Saj mo je bilo logicno :)

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 17 urami je Slivka napisal:

Še vedno ne vem, zakaj je v petem bloku najvišja cena?

Če prav razumem je sedaj cena električne energije sestavljena iz:

A: omrežnine

1. dogovorjene priključne moči (5 blokov), kjer je 1. najdražji, 5. pa najcenejši; vrednost te postavke je cena priključne moči x dogovorjena moč in je (trenutno še) neodvisna od porabe (ni penalov)

2. poraba po posameznih blokih, kjer pa se cena po blokih skoraj ne razlikuje in je, kot sprašuješ v 5. bloku druga najdražja, ampak za malenkost (od 0,01837 do 0,01958 za kWh). Zakaj je v 5. bloku skoraj najvišja (0,01847) pa ne vem.

B: porabe energije, ki pa se (trenutno) obračunava kot prej  VT+MT oz. ET

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Metodologija določitve tarifnih postavk temelji na obsežni študiji, ki je javno dosegljiva na spletnem naslovu:
Tarifne postavke za omrežnino so posledica zapletenih razmerij med celotnimi stroški elektrooperaterjev, ki jih je potrebno z omrežnino pokriti in delitvijo teh stroškov po posameznih napetostnih oziroma uporabniških nivojih. Ta razdelitev temelji na porabi električne energije in koničnih obremenitvah s katerimi posamezna uporabniška skupina prispeva h konični obremenitvi in porabi energije celotnega sistema.
Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Ej, stari, ampak v Sloveniji smo pa genijalci! Dokument iz zgornjega linka ima 234 strani. Se pravi, da potrebujemo 234 strani dolgo razlago računa, ki je natisnjen na eno stran...

Me zanima, kdo bo prebral teh 234 strani IN RAZUMEL, kaj je kaj na računu...

Mogoče je pa čisto vseeno, če ne vem, zakaj je v petem bloku najvišja cena...

• Všeč 3
  • Haha 1
Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Sem posluša nekaj let nazaj predavanje Danca, kako to oni mislijo reševat. Se spomnim, ko je rekel, da so najcenejši hranilniki energije navadni rezervoarji za vodo. Rešitev vidijo v močni povezavi med elektroenergetiko in klasično energetiko, ki se ukvarja s toploto. Viške elektrike v toploto, če se jo rabi.      
    • Samo z isto mero jim vrnemo pa bo zelo hitro meja normalno odprta z njihove strani.
    • Po moje bo treba elektriko iz sonca uporabljat drugače in sicer ali za izdelavo vodika ali pa za črpalne HE. Tako bi lažje zagotovili ustreznost delovanja, ko je elektrike preveč in bi jo hranili ali kot vodik ali pa prečrpavanje vode navzgor. Ponoči, ko pa sonca ni pa uporabljaš vodik in pa vodo, ki si jo čez dan prečrpal.  
    • Res? Kaj pa če si operater sam premisli in gre za roaming dol s Telekoma in na A1? Nisem se jaz odločal, samo naenkrat niso mel več pogodbe in sem moral na A1. Tam pa katastrofa. Signal poln, net pa k žmigavc on, off, on, off.
    • Mislim ja, da bo tolk energije vložil ... ne vem no. Ja očitno pa je možno, ampak skrajno malo verjetno.
  • Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.