Agerg Napisano sobota ob 17:42 Prijavi Deli Napisano sobota ob 17:42 A, pol pa jasno. Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Slivka Napisano nedelja ob 08:49 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 08:49 Fantje, kaj mi lahko kdo razloži, zakaj je peti časovni blok najdražji? 1 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Janez007 Napisano nedelja ob 08:57 Avtor Prijavi Deli Napisano nedelja ob 08:57 (urejeno) pred 24 minutami je Slivka napisal: Fantje, kaj mi lahko kdo razloži, zakaj je peti časovni blok najdražji? Pa res. 0 €. Pa zelo visoko obračunsko moč imaš za hribe, kar 4,3 kW. Jaz "mestni" pa 7,2 kW. Pomemben je še 3. odstavek 5. člena metodologije: "Uporabniki sistema, priključeni na distribucijski sistem, pokrivajo stroške nivoja, na katerega so priključeni, ter stroške višjih nivojev distribucijskega in prenosnega sistema sorazmerno glede na njihov delež k skupni obremenitvi omrežja. Uporabniki sistema, priključeni na prenosni sistem, pokrivajo le stroške prenosnega sistema." + https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=AKT_1266 https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2023-01-3431/akt-o-dolocitvi-tarifnih-postavk-za-omreznine-elektrooperaterjev/#2. člen Popravljeno nedelja ob 09:14 od Janez007 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Slivka Napisano nedelja ob 09:14 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 09:14 Ne mi balinat... Poglej "Prevzeta energija": časovni blok 5 - 0,01847 časovni blok 2 - 0,01844 časovni blok 4 - 0,01838 časovni blok 3 - 0,01837 Sm kmet an s hribu doma, ma še zmer tolk pa znam matematko, de vem, kolk je več an kolk je mnj... Ja, an dogovorjena moč je, kakršna je, takle mamo - več ne dajo... 1 1 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
FuManchu Napisano nedelja ob 09:22 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 09:22 Dol z holobom 1 3 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
MazdaBoy Napisano nedelja ob 09:24 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 09:24 pred 1 minuto je FuManchu napisal: Dol z holobom pa Karla gor 1 2 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Janez007 Napisano nedelja ob 09:30 Avtor Prijavi Deli Napisano nedelja ob 09:30 (urejeno) @Slivka, dobro vprašanje. 👍 Cene na ceniku za omrežnino po porabi elektrike res ne laufajo v isto smer ... Ozadje teh cen naj bi bile joulske izgube (toplotne) v omrežju. Vemo da joulske izgube naraščajo s kvadratom toka (moči). Torej če so na primer pri 2 amperih izgube 4*X kW, so pri 3 amperih 9*X kW, več kot 2x večje. In nekdo jih mora plačat (razlika med kupljeno (po števcih elektrarn) in prodano energijo (po števcih porabnikov) ... včasih je veljalo, da so na distribuciji te izgube cca. 5%, na prenosu cca 3 %, skupaj cca. 8% električne energije se izgubi (gre v nič - dela samo škodo ... segrevanje izolacije, večji povesi daljnovodov, ... krajšanje njihove življenjske dobe) v daljnovodih, kablovodih, v transformatorjih, ...). Verjetno so naredili statistično analizo obremenitev v distribucijskem omrežju in so izgube v bloku 5 večje zaradi nekoliko večje obremenitve, kot v bloku 3 in 4. Popravljeno nedelja ob 09:45 od Janez007 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
sportman333 Napisano nedelja ob 09:31 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 09:31 Vsi ki ste že dobili račun za elektriko verjetno niste pri Petrol-u, kajti jaz še nisem dobil računa, očitno morajo na Petrolu še izvesti obračun Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Janez007 Napisano nedelja ob 10:08 Avtor Prijavi Deli Napisano nedelja ob 10:08 pred 36 minutami je sportman333 napisal: Vsi ki ste že dobili račun za elektriko verjetno niste pri Petrol-u, kajti jaz še nisem dobil računa, očitno morajo na Petrolu še izvesti obračun Eni (ne jaz) so dobili Petrolov račun že prejšnji teden .. 1 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Jest Napisano nedelja ob 11:10 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 11:10 pred 1 uro je sportman333 napisal: Vsi ki ste že dobili račun za elektriko verjetno niste pri Petrol-u, kajti jaz še nisem dobil računa, očitno morajo na Petrolu še izvesti obračun Malo so res zamujali... ampak jim je ratalo spacati skupaj racun v petek... Po posti pa verjetno pride naslednji teden, ce nimas aktiviranega e-racuna ... null 1 Citiraj lp Thomas mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
FuManchu Napisano nedelja ob 11:28 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 11:28 pred 2 urama je MazdaBoy napisal: pa Karla gor 🤣 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
sportman333 Napisano nedelja ob 14:55 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 14:55 Očitno pošiljajo malo drugače....tudi sam imam e-račun, verjetno zdaj ta teden.... Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Tilen5 Napisano nedelja ob 15:48 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 15:48 gen-i še spi z e-računom, al me pa hočejo nategnit XD 2 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
jures Napisano nedelja ob 17:32 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 17:32 pred 8 urami je sportman333 napisal: Vsi ki ste že dobili račun za elektriko verjetno niste pri Petrol-u, kajti jaz še nisem dobil računa, očitno morajo na Petrolu še izvesti obračun Jaz sem ga ze teden nazaj Citiraj Live your dreams, don't dream your life! Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
jures Napisano nedelja ob 17:40 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 17:40 pred 8 urami je Slivka napisal: Fantje, kaj mi lahko kdo razloži, zakaj je peti časovni blok najdražji? Kuris na drva? Citiraj Live your dreams, don't dream your life! Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Slivka Napisano nedelja ob 18:27 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 18:27 pred 8 urami je Janez007 napisal: @Slivka, dobro vprašanje. 👍 Cene na ceniku za omrežnino po porabi elektrike res ne laufajo v isto smer ... Ozadje teh cen naj bi bile joulske izgube (toplotne) v omrežju. Vemo da joulske izgube naraščajo s kvadratom toka (moči). Torej če so na primer pri 2 amperih izgube 4*X kW, so pri 3 amperih 9*X kW, več kot 2x večje. In nekdo jih mora plačat (razlika med kupljeno (po števcih elektrarn) in prodano energijo (po števcih porabnikov) ... včasih je veljalo, da so na distribuciji te izgube cca. 5%, na prenosu cca 3 %, skupaj cca. 8% električne energije se izgubi (gre v nič - dela samo škodo ... segrevanje izolacije, večji povesi daljnovodov, ... krajšanje njihove življenjske dobe) v daljnovodih, kablovodih, v transformatorjih, ...). Verjetno so naredili statistično analizo obremenitev v distribucijskem omrežju in so izgube v bloku 5 večje zaradi nekoliko večje obremenitve, kot v bloku 3 in 4. A niso v petem bloku najmanjše obremenitve, zato naj bi bil tudi najcenejši? pred 47 minutami je jures napisal: Kuris na drva? Ja, na kaj naj pa kurim vrh hriba, kjer imam 60.000 kvadratnih metrov "dvorišča"? 1 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Bini Napisano nedelja ob 20:47 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 20:47 pred 3 urami je jures napisal: Jaz sem ga ze teden nazaj Tudi jaz.... 👍😉 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
jures Napisano nedelja ob 21:25 Prijavi Deli Napisano nedelja ob 21:25 pred 2 urama je Slivka napisal: A niso v petem bloku najmanjše obremenitve, zato naj bi bil tudi najcenejši? Ja, na kaj naj pa kurim vrh hriba, kjer imam 60.000 kvadratnih metrov "dvorišča"? Saj mo je bilo logicno Citiraj Live your dreams, don't dream your life! Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Tilen5 Napisano ponedeljek ob 14:06 Prijavi Deli Napisano ponedeljek ob 14:06 10 eur majn kot septembra..34eur je račun. 1 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
dvorjan Napisano ponedeljek ob 15:05 Prijavi Deli Napisano ponedeljek ob 15:05 Ja, boste decembra drugače govorili ... 1 1 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Slivka Napisano ponedeljek ob 17:38 Prijavi Deli Napisano ponedeljek ob 17:38 Še vedno ne vem, zakaj je v petem bloku najvišja cena? Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
sportman333 Napisano ponedeljek ob 17:43 Prijavi Deli Napisano ponedeljek ob 17:43 Petrol pa pravi da še čakajo na podatke Elekt.Gorenjske in da lahko račun pričakujem še ta teden Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Carot Napisano pred 18 urami Prijavi Deli Napisano pred 18 urami pred 17 urami je Slivka napisal: Še vedno ne vem, zakaj je v petem bloku najvišja cena? Če prav razumem je sedaj cena električne energije sestavljena iz: A: omrežnine 1. dogovorjene priključne moči (5 blokov), kjer je 1. najdražji, 5. pa najcenejši; vrednost te postavke je cena priključne moči x dogovorjena moč in je (trenutno še) neodvisna od porabe (ni penalov) 2. poraba po posameznih blokih, kjer pa se cena po blokih skoraj ne razlikuje in je, kot sprašuješ v 5. bloku druga najdražja, ampak za malenkost (od 0,01837 do 0,01958 za kWh). Zakaj je v 5. bloku skoraj najvišja (0,01847) pa ne vem. B: porabe energije, ki pa se (trenutno) obračunava kot prej VT+MT oz. ET Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Janez007 Napisano pred 18 urami Avtor Prijavi Deli Napisano pred 18 urami Metodologija določitve tarifnih postavk temelji na obsežni študiji, ki je javno dosegljiva na spletnem naslovu: https://www.agen-rs.si/documents/10926/106759/D7_AGEN_Reforma_Obra%C4%8DunOMR-TarifniSistem_SLO_V6/132abc24-10b5-4b6e-a5b2-bf4c055c5c3f Tarifne postavke za omrežnino so posledica zapletenih razmerij med celotnimi stroški elektrooperaterjev, ki jih je potrebno z omrežnino pokriti in delitvijo teh stroškov po posameznih napetostnih oziroma uporabniških nivojih. Ta razdelitev temelji na porabi električne energije in koničnih obremenitvah s katerimi posamezna uporabniška skupina prispeva h konični obremenitvi in porabi energije celotnega sistema. Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Slivka Napisano pred 18 urami Prijavi Deli Napisano pred 18 urami Ej, stari, ampak v Sloveniji smo pa genijalci! Dokument iz zgornjega linka ima 234 strani. Se pravi, da potrebujemo 234 strani dolgo razlago računa, ki je natisnjen na eno stran... Me zanima, kdo bo prebral teh 234 strani IN RAZUMEL, kaj je kaj na računu... Mogoče je pa čisto vseeno, če ne vem, zakaj je v petem bloku najvišja cena... 3 1 Citiraj Povezava do vsebine Deli na druge strani Več načinov deljenja...
Priporočeno sporočilo
Pridružite se pogovoru
Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.