Skoči na vsebino

Omrežnina 2024 po novem

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)
pred 3 urami je Slivka napisal:

Ej, stari, ampak v Sloveniji smo pa genijalci! Dokument iz zgornjega linka ima 234 strani. Se pravi, da potrebujemo 234 strani dolgo razlago računa, ki je natisnjen na eno stran...

Me zanima, kdo bo prebral teh 234 strani IN RAZUMEL, kaj je kaj na računu...

Mogoče je pa čisto vseeno, če ne vem, zakaj je v petem bloku najvišja cena...

Saj ti elektro inženirji ga res serjejo.

Kot recimo kirurgi. Slednji so za eno rutinsko zamenjavo na odprtem srcu, ki če gre brez zapletov traja 7 ur,  študirali najprej 6 let na fakulteti, dodatno opravili še enkrat toliko let specializacije, prebrali na 1.000 strani strokovne literature in opravili na stotine ur prakse. Saj samo razkužiš, zarežeš, odpreš, odrežeš zaklopko in prišiješ novo, ter zašiješ tistih 10 cm mesa. To bi verjetno znal vsak vaški mesar v tvojih hribih s 3 letno šolo. 

Razumeš, mogoče na primeru kirurgov? Rabi pacient razumet vsa medicinska znanja operacije? 

Pa zahvališ se lahko spet eni določeni vladi 😁:

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Napisano

Samo res!

Ko se kirurgi spravijo k delu, je potem še 14 dni opazovanja in mesec rehabilitacije in ne vem kaj še vse. Ko jaz uporabim nož, je praviloma v sedmih sekundah vse rešeno in še isti dan pospravljeno in končano...

Poslušaj @Janez007, govorimo o sestavi računa, ne o operaciji na odprtem srcu. In ko ravno omenjaš - operacija na odprtem srcu mi je bolj razumljiva kot račun od elektra... Po naključju sem bil v operacijski sobi neštetokrat (ne ravno med operacijo na odprtem srcu, a vseeno) kot "tehnična podpora"...

• Všeč 1
  • Haha 1
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Slivka napisal:

Samo res!

Ko se kirurgi spravijo k delu, je potem še 14 dni opazovanja in mesec rehabilitacije in ne vem kaj še vse. Ko jaz uporabim nož, je praviloma v sedmih sekundah vse rešeno in še isti dan pospravljeno in končano...

Poslušaj @Janez007, govorimo o sestavi računa, ne o operaciji na odprtem srcu. In ko ravno omenjaš - operacija na odprtem srcu mi je bolj razumljiva kot račun od elektra... Po naključju sem bil v operacijski sobi neštetokrat (ne ravno med operacijo na odprtem srcu, a vseeno) kot "tehnična podpora"...

@Slivka, si je dobro zapomnit ... pa verjetno pri tebi takoj pridem na vrsto. 😄

Sicer pa Slivka, saj imaš glede omrežnine prav ... preveč komplicirano, pa še na prvi pogled res nelogično. Dvomim, da se bo ta sistem dolgo obdržal.

Popravljeno od Janez007
Napisano

Jaz mu dam pol leta... pol bodo pa nekaj novega naumili.

33112_1.png

Napisano

No, jaz sem ta mesec porabil 2x vec EE kot prejsnji mesec, pa sem imel manj kot euro razlike v racunu. 

Sicer pa se vedno ne vem kaj in kako bo sedaj to po novem, nisem se se lotil branja. Kazni torej samo na omreznino, ne na EE. Torej na pol racuna nekje.

Napisano (urejeno)
pred 2 urama je Boss napisal:

Jaz mu dam pol leta... pol bodo pa nekaj novega naumili.

Jaz še manj, recimo do novega leta.

Ampak ni prav, da bo spet politika povozila stroko. Politika zaštrika (brezglavo propagiranje EV, TČ, sončnih), stroka rešuje, potem pa z lopato do konca še enkrat usekajo po stroki. In na koncu se bo zgodilo, kot je zadnjič napovedal Mervar (slab scenarij) - prišlo bo do tako slabih obratovalnih razmer v omrežju, da bodo lahko postali tudi EV, TČ neuporabne naprave ... 

Popravljeno od Janez007
Napisano

Evola, golobnjaki so že skočili, da tako pa ne bo šlo s to omrežnino. Se pravi, da smo še pred enim debaklom te vlade, ki hitreje govori kot razmišlja. 

Bdw, danes dobil račun Gen-I. Račun za štiri evre manjši kot prejšnji mesec in sicer 78€.

Napisano

Sončnice niso bile nič brezglave - jih rabimo. Brez njih (zadostne količine OVE v produkciji EE) smo plačevali milijone za energetske "odpustke/kupone" - najprej Hrvatom, potem Čehom. Je vendarle bolje, da se ta denar v obliki subvencij prelije v sončne elektrarne.

Sem pa proti subvencijam za EV in TČ, to pa res, sploh zato, ker jih nujno ne rabimo, pa še fizična oseba nima nič od tega, ker vse ponudnik/prodajalec pobere skozi napihnjeno ceno. TČ je le malce naprednejša klima, a stane pa kot da je znanstvena fantastika.

EV-ji se bodo pa prijeli prej, če se bo denar za subvencije preusmeril v javno polnilno infrastrukturo.

• Všeč 1
  • Ljubim 1
Napisano (urejeno)
pred 43 minutami je dvorjan napisal:

Sončnice niso bile nič brezglave - jih rabimo. Brez njih (zadostne količine OVE v produkciji EE) smo plačevali milijone za energetske "odpustke/kupone" - najprej Hrvatom, potem Čehom. Je vendarle bolje, da se ta denar v obliki subvencij prelije v sončne elektrarne.

Sem pa proti subvencijam za EV in TČ, to pa res, sploh zato, ker jih nujno ne rabimo, pa še fizična oseba nima nič od tega, ker vse ponudnik/prodajalec pobere skozi napihnjeno ceno. TČ je le malce naprednejša klima, a stane pa kot da je znanstvena fantastika.

EV-ji se bodo pa prijeli prej, če se bo denar za subvencije preusmeril v javno polnilno infrastrukturo.

Plačevali smo, ker je zaj... eden naš uradnik. Cilji so bili določeni tudi politično. 

Čez palec. @dvorjan mogoče malo, zelo malo pomagajo, vanje pa smo v 15-ih letih zmetali za celo TEŠ6 subvencij, ki proizvede 1/3 slovenske elektrike. Koliko pa sončne? In ponoči, pozimi? Zraven bodo še vsaj toliko povzročile škode (stroškov) ostalemu elektroenergetskemu sistemu (velike elektrarne se sedaj prilagajajo tej ropotiji, kar sploh ni poceni). 

Tole je ena cvetka Gen-i , delaš pri njih? 😁

Zanima me postavke na računu "100% Sonce" ... na kakšni osnovi mi jo zaračunavate?

Pozdravljeni,

100 % sončna energija pomeni, da je vsa električno energijo, ki jo porabite pridobljena iz sončne energije.

Lep pozdrav

Sara

Za posrat.

pred 46 minutami je Alex napisal:

Evola, golobnjaki so že skočili, da tako pa ne bo šlo s to omrežnino. Se pravi, da smo še pred enim debaklom te vlade, ki hitreje govori kot razmišlja. 

Bdw, danes dobil račun Gen-I. Račun za štiri evre manjši kot prejšnji mesec in sicer 78€.

Od kdaj pa se JJ ekipi pravi golobnjak? Poglej malo višje ... 😁 Zakuhali so novo omrežnino, prepoved bojlerjev in še kaj bo padlo iz omare ... 😄

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 19 minutami je dvorjan napisal:

Sončnice niso bile nič brezglave - ... ... ... ... ...

So bile hudo brezglave!

Ne le v Sloveniji, ampak po celi Evropi. Pa pustimo tako imenovane "otočne", ki sploh niso priklopljene na omrežje. Govorim o tistih, ki so priklopljene na omrežje. 

Prvo si moramo nekaj priti na čisto: nismo prvi, ki ugotavljamo, da se energija ne more narediti iz nič in se ne more v nič spremeniti. Iz tega sledi, da moramo na eni strani imeti toliko pridelave električne energije, kolikor jo na drugi strani porabimo. In da sistem lepo deluje, mora biti vir elektrike čim bolj konstanten - kar pa "sončnice" niso. In potem morajo ostali viri toliko bolj "telovaditi", da rešujejo nihanja v proizvodnji. Ampak ostali viri so ogromni sistemi, ki se ne morejo prilagajati tako hitro, kot potujejo oblaki po nebu. Da se zasun v hidroelektrarni odpre, potrebuje nekaj časa. Pa za zapiranje tudi...

Nas pa malo farbajo s temi izračuni. Kolikšen je delež elektrike iz obnovljivih virov energije? Če vas začnejo farbat, da komaj kaj, jih pošljite v ... ... ... saj veste, kam... V Sloveniji 1/4 električne energije pridelamo iz obnovljivih virov: 

- 17 hidroelektrarn ima moč 888 MW

- 27 mini-hidro elektrarn ima 24 MW

Se pa Slovenska vlada hvali, da iz obnovljivih virov pridelamo celo 41,89% - ne vem, kako so prišli do te cifre... V glavnem, v Sloveniji nimamo samo TEŠ-6 in JEK in nismo tako grozno neekološki, kot bi nam radi prikazali, da nam nabijejo račune in poberejo denar za eko-elektriko...

obnovljivi viri energije.jpg

Mimo grede vam povem še to, da v Sloveniji porabimo okoli 16kWh elektrike na prebivalca na dan...

Napisano

Pa a ni to bilo že predelano? Problem SE je, ker ni stabilen vir. V trenutku imaš lahko izpad produkcije. Baze pa ni, nekaj se sanja o baterijah, ki so bolj za okras, da o cenah ne govorimo.

Poleg tega je pa zanimiv podatek koliko je inštalirana moč SE in koliko energije dobimo iz njih. Bolj bogo kaže, večino OVE pri nas pridelajo HE.

Napisano

Po moje bo treba elektriko iz sonca uporabljat drugače in sicer ali za izdelavo vodika ali pa za črpalne HE. Tako bi lažje zagotovili ustreznost delovanja, ko je elektrike preveč in bi jo hranili ali kot vodik ali pa prečrpavanje vode navzgor. Ponoči, ko pa sonca ni pa uporabljaš vodik in pa vodo, ki si jo čez dan prečrpal.

• Všeč 2
  • Ljubim 1

33112_1.png

Napisano (urejeno)

Sem posluša nekaj let nazaj predavanje Danca, kako to oni mislijo reševat. Se spomnim, ko je rekel, da so najcenejši hranilniki energije navadni rezervoarji za vodo. Rešitev vidijo v močni povezavi med elektroenergetiko in klasično energetiko, ki se ukvarja s toploto. Viške elektrike v toploto, če se jo rabi.

image.png

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 7 urami je Janez007 napisal:

Plačevali smo, ker je zaj... eden naš uradnik. Cilji so bili določeni tudi politično. 

Čez palec. @dvorjan mogoče malo, zelo malo pomagajo, vanje pa smo v 15-ih letih zmetali za celo TEŠ6 subvencij, ki proizvede 1/3 slovenske elektrike. Koliko pa sončne? In ponoči, pozimi? Zraven bodo še vsaj toliko povzročile škode (stroškov) ostalemu elektroenergetskemu sistemu (velike elektrarne se sedaj prilagajajo tej ropotiji, kar sploh ni poceni). 

Tole je ena cvetka Gen-i , delaš pri njih? 😁

Zanima me postavke na računu "100% Sonce" ... na kakšni osnovi mi jo zaračunavate?

Pozdravljeni,

100 % sončna energija pomeni, da je vsa električno energijo, ki jo porabite pridobljena iz sončne energije.

Lep pozdrav

Sara

Za posrat.

Od kdaj pa se JJ ekipi pravi golobnjak? Poglej malo višje ... 😁 Zakuhali so novo omrežnino, prepoved bojlerjev in še kaj bo padlo iz omare ... 😄

Kdo je kaj zakuhal ni pomembno, pomembno je, da so golobnjakovi to spravili "na cesto". Pa jim ni bilo potrebno. Saj je prav. Barka pa tone in tone z vsako njihovo novo neumnostjo.

• Začuden 1
  • Zmeden 1

Napisano

Dol z “Holobom” … pa ni važno ali je kriv ali ne 🤪

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano
pred 1 uro je Alex napisal:

Kdo je kaj zakuhal ni pomembno, pomembno je, da so golobnjakovi to spravili "na cesto". Pa jim ni bilo potrebno. Saj je prav. Barka pa tone in tone z vsako njihovo novo neumnostjo.

Kaj pa Janša vlada pa bojlerj? So tudi oni spravli na cesto in sedaj Golobovi rešujejo 😉

Noben ni zlat.

Napisano (urejeno)
pred 11 urami je Boss napisal:

Po moje bo treba elektriko iz sonca uporabljat drugače in sicer ali za izdelavo vodika ali pa za črpalne HE. Tako bi lažje zagotovili ustreznost delovanja, ko je elektrike preveč in bi jo hranili ali kot vodik ali pa prečrpavanje vode navzgor. Ponoči, ko pa sonca ni pa uporabljaš vodik in pa vodo, ki si jo čez dan prečrpal.

Sliš se fajn, samo malo preštudiraj izzive hranjenja vodika. Je kar veliko tehničnih izzivov zadaj, še posebej zaradi dveh stvari: vodik je najmanjša od molekul, torej pobegne čez najmanjše špranje, zato je tehnično izreden izziv izvesti detajle na infrastrukturi - beri je drago. Drug problem je pa vrenje vodika pri normalnih temperaturah - torej moraš tlačne posode preko varnostnih ventilov rezbremenjevati. Glej za primer raketo pred vzletom - non stop puščajo vodik iz rezervoarja, ker drugače bi ga razneslo.

Da ne govorim še o tlakih, ki so prisotni. Jaz malo težko sprejmen, da bi imel v avtu tlačno posodo na 700 barih. Že čez baterije jokate, ko se malo vžigajo, kaj šele tole.

Pardon, malo sem inženir tule. Saj je možno, samo ne tako hitro kot si eni domišljajo.

pred 10 urami je Janez007 napisal:

Sem posluša nekaj let nazaj predavanje Danca, kako to oni mislijo reševat. Se spomnim, ko je rekel, da so najcenejši hranilniki energije navadni rezervoarji za vodo. Rešitev vidijo v močni povezavi med elektroenergetiko in klasično energetiko, ki se ukvarja s toploto. Viške elektrike v toploto, če se jo rabi.

Ja, na koncu vidiš, da je voda na vrhu hriba največ kar trenutno zmoremo. Pa še dokaj trotl zihr je. Ni ga čez enostavne stvari... Problem je edino, ker vedno nekomu poplaviš dvorišče za njegovo ritjo in potem spet raje tega kot družba ne bi imeli.

Popravljeno od Agerg
Napisano
pred 3 minutami je Agerg napisal:

Sliš se fajn, samo malo preštudiraj izzive hranjenja vodika. Je kar veliko tehničnih izzivov zadaj, še posebej zaradi dveh stvari: vodik je najmanjša od molekul, torej pobegne čez najmanjše špranje, zato je tehnično izreden izziv izvesti detajle na infrastrukturi - beri je drago. Drug problem je pa vrenje vodika pri normalnih temperaturah - torej moraš tlačne posode preko varnostnih ventilov rezbremenjevati. Glej za primer raketo pred vzletom - non stop puščajo vodik iz rezervoarja, ker drugače bi ga razneslo.

Da ne govorim še o tlakih, ki so prisotni. Jaz malo težko sprejmen, da bi imel v avtu tlačno posodo na 700 barih. Že čez baterije jokate, kaj šele to.

Pardon, malo sem inženir tule. Saj je možno, samo ne tako hitro kot si eni domišljajo.

Maj, kar se tlačnih posod tiče, ni tak problem. Ohladiš na -253°C, pa ga lahko shraniš pri tlaku 1 bar...

Rezervoarje in cevovode za vodik je res izredno težko narediti. Topen je v mnogih kovinah in povzroča "vodikovo krhkost kovin", ki ima za posledico razpoke v cevovodih in rezervoarjih, iztekanje ter požare in eksplozije. Iztekajoči vodik se v zraku lahko spontano vžge. Plamen je izredno vroč in skoraj neviden, ker seva v ultravijoličnem spektru in ga s prostim očesom skoraj ne vidiš...

Dejstvo pa je, da se vodik ne uporablja kot energent zato, ker se za njegovo pridobivanje porabi več energije, kot se je pri zgorevanju sprosti. Uporablja se samo v gorivnih celicah.

Pa še to: gostota energije na enoto volumna tako tekočega kot komprimiranega vodika je znatno manjša od gostote energije "tradicionalnih" goriv, čeprav je gostota energije na enoto mase večja.

So pa avto na vodik preizkušali še preden je Karl Benz sestavil svoj tricikel - tako kot električne. Pa nekako niso doživeli nekega preboja...

Napisano
pred 3 urami je Jest napisal:

Dol z “Holobom” … pa ni važno ali je kriv ali ne 🤪

Check This Out Cookie Monster GIF by Sesame StreetDesign Studio GIF by Izarobird fancy GIF by CBC

image.jpeg

Napisano
Pred eno uro je Slivka napisal:

Maj, kar se tlačnih posod tiče, ni tak problem. Ohladiš na -253°C, pa ga lahko shraniš pri tlaku 1 bar...

Ja in kaj ga drži ohlajenega recimo en teden? 🙈 

Glede mas in volumnov je res kar si napisal, zato se ga pa stiska na tlake in ohlaja. Glede pridobivanja in energije je tudi res, samo se pogovarjamo o opciji energy storage-a, ko imamo preveč elektrike s strani OVE sonca in vetra, tako da je to vseeno. Ni vseeno, ker si kompliciramo sisteme in vnašamo izgube, pa vseeno... Smo pa zeleni v obraz.

Napisano

Nisi razumel: hotel sem samo poudariti, da so z vodikom težave, pa kakorkoli obrneš. Če nočeš visokega tlaka, ga lahko ohladiš. A tudi ohladiti na tako temperaturo ni enostavno, obdržati vodik na tej temperaturi pa tudi ne...

Kakorkoli, če bi to bilo enostavno, bi energetiki to težavo že rešili. Dobro, ja, tu je govora o "presežkih energije", ki bi jo morali skladiščiti za takrat, ko imamo "primanjkljaj energije". A je v Evropi trenutno taka rast porabe elektrike, da se bomo kmalu pogovarjali samo še o "pomanjkanju energije" in "večjem pomanjkanju energije". Zato bi bilo smiselno že danes gledati na izkoristek vseh virov. In vodik v to sliko ne sodi, pa če se Greta na trepalnice meče... 

Smo zeleni v obraz in kmalu bomo še srali zeleno od vsega, kar nas čaka pod zeleno diktaturo... 

Napisano

Samo to bom dodal: vodik je "pipe dream".

Bolje, da vodo grejemo z elektriko kot pa delamo vodik. Bo "vračilo" energije bolj učinkovito.

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.