Boss Napisano 14. november Prijavi Napisano 14. november dne 13. 11. 2024 ob 12:50 je dvorjan napisal: Bolje, da vodo grejemo z elektriko kot pa delamo vodik. Bo "vračilo" energije bolj učinkovito. In kaj boš delal z ogreto vodo? Kuhal hrenovke? Vodik je primeren za energy storage, divodikov oksid pa zgolj toliko, kolikor potencialne energije vsebuje. Citiraj
Bini Napisano 14. november Prijavi Napisano 14. november Omrežnine do marca po novem nebo, spet bodo na dobrem večji poraniki... Dol z, kom že.... 1 Citiraj
Slivka Napisano 14. november Prijavi Napisano 14. november pred 28 minutami je Bini napisal: Omrežnine do marca po novem nebo, spet bodo na dobrem večji poraniki... Dol z, kom že.... Z vsemi! Ampak nimamo v Sloveniji te sreče... 1 1 Citiraj
Jaka32 Napisano 15. november Prijavi Napisano 15. november Sem gledal Tarčo včeraj. Toliko enega pompa, za prazen ku*ac. Edina prisebna je bila direktorica, ostali samo kuhajo kreganje in razdor med sabo in med državljani, vključno z Eriko ki je s petkrat ponovljenim vprašanjem spet hotela podkuriti debato. Politiki pa kot jezni kužeki, itak primejo za kost. Včasih se vprašam, kako so prišli na to delovno mesto, ker mi včasih delujejo kot da nimajo pameti, kaj šele razgledanosti in narejene srednje šole. Je direktorica lepo povedala, gre se za kur*evih 10 eur več na mesec v obdobju med novembrom in februarjem. Če je to problem in če to pahne nekoga v energetsko revščino, kot so hoteli politiki in Erika včeraj prikazati, potem je problem resnično drugje, ne pa v omrežnini. 2 2 Citiraj
Bini Napisano 15. november Prijavi Napisano 15. november To je zato ker so lobisti od požeruhov elektrike pritisnili na vlado! Zadnji čas je, da vsak plača svoje ne pa težka industrija minimalno.... Lastniki pa so tujci 🥴 Citiraj
Agerg Napisano 15. november Prijavi Napisano 15. november pred 13 urami je Boss napisal: Ne glede, da praviš, da si inženir, vseeno ne vem kje si prebral, da navajam vodik za pogon avtomobilov? Govori o proizvodnji viškov energije v vodik, ki ga nato uporabiš v vodikovi elektrarni. Se pravi vodik je hranilnik energije. Ja so zgube, ampak govorimo o uporabi viškov, da ne grejo teli v nič na lep sončno vetroven dan. Ni problem, tudi če so izgube, ko imaš energetske viške. Ko imaš elektrike preveč narediš zalogo, ko jo nimaš dovolj. Načeloma niso razen distribucije. Če pa to izdeluješ tam, kjer imaš preveč elektrike iz OVE in ga tam nato tudi porabiš pa res ne bi smel bit nek hud problem. Problem je ker ga moraš vedno shraniti, če hočeš da je HRANILNIK energije, razumeš? Meni je marsikaj jasno, samo izkoristkov pa na veliki skali ni kar za zaokroževati. Ni to domača bajta, +- par kubikov drv pa bo. Je pa vse možno, glavno je pa na koncu, da je profit za nekoga, ker da je samo družbeno koristno, kot ste bili včasih navajeni, danes ne gre več. Mogoče spet kdaj... Hydrogen storage - Wikipedia EN.WIKIPEDIA.ORG Citat Although molecular hydrogen has very high energy density on a mass basis, partly because of its low molecular weight, as a gas at ambient conditions it has very low energy density by volume. If it is to be used as fuel stored on board a vehicle, pure hydrogen gas must be stored in an energy-dense form to provide sufficient driving range. Because hydrogen is the smallest molecule, it easily escapes from containers. Considering leakages, transport and production costs, hydrogen could have a Global Warming Potential over 100 years (GWP100) of 11.6. Citiraj
Boss Napisano 15. november Prijavi Napisano 15. november Uff, se midva ne razumeva kot kaže. Razmišljal sem v tej smeri, da recimo OVE (sončnice, vetrnice) proizvajajo takrat, ko lahko in takrat pač nastanejo viški, ki jih ne moreš porabiti v času, ko so na voljo in so drugače popolnoma izgubljeni. Takrat te viške spremeniš v izdelavo vodika, ki ga spraviš v bljižini teh OVE elektrarn. Ko pade noč in ko veter ugasne pa to energijo skranjeno v obliki vodika začneš menjat nazaj v elektriko. Nobenih avtov, vlakov, kamionov, avtobusov ne rabiš za to. Seveda bodo izgube v predelavi, ampak še vedno ne take kot, ča ne narediš nič. Aja pa ogromnih rezervoarjev ni treba, saj je ta vodik namenjen samo za prebrodit noč, da taka elektrarna rata, kot stalen vir elektrike. Citiraj
Agerg Napisano 15. november Prijavi Napisano 15. november Čisto se razumeva, samo tudi če je samo noč, ga je še vedno treba shraniti. To hočem dopovedati, da ni lahko. Pa kako si prišel do tega, da ni treba da so rezervoarji veliki? Ponavadi se pokaže kontra, ker po občutku premetavati te energije ni tako enostavno in natančno. Hindenburga se spomniš? No, tam je bilo kar veliko vodika na kupu, pa verjetno ne blizu temu, kar sproducirajo neki OVEji na nivoju države, ko ni povpraševanja po elektriki, produciraš jo pa na veliko. Podobno kot z baterijami za ta namen. Vsi mislijo, da so rešitev, je pa to samo začimba juhe, ne pa glavna sestavina. Govorim o občutku ljudi, ki ga nimajo. Podobno kot marsikdo še vedno misli, da greš malo fitnes kolo gonit, pa boš električni avto napolnil. Saj ja delaš štrom - pol se že menda fila. Ne more tako dolgo trajati. O takšnih relacijah glede razumevanja energetike govorim... 2 Citiraj
Jaka32 Napisano 5. december Prijavi Napisano 5. december Eto, zdaj bom pa zacel jamrat. Kljub 2 kW manjsi mesecni porabi sem dobil 2x visji racun za elektriko. Pa imam zelo majhno porabo! Na terasi imam 9 kW savno, pa ne vem ce jo bom priklopil. Glede na to da je zdaj gorel samo hladilnik in 1.5 kW bojler, pa 2 uri na dan TV, pa sem dobil tak racun... zacelo se je! Citiraj
Bini Napisano 5. december Prijavi Napisano 5. december Pred eno uro je Jaka32 napisal: Eto, zdaj bom pa zacel jamrat. Kljub 2 kW manjsi mesecni porabi sem dobil 2x visji racun za elektriko. Pa imam zelo majhno porabo! Na terasi imam 9 kW savno, pa ne vem ce jo bom priklopil. Glede na to da je zdaj gorel samo hladilnik in 1.5 kW bojler, pa 2 uri na dan TV, pa sem dobil tak racun... zacelo se je! Tole je pa malo čudno, da ti sosed ne krade elektriko.... 🤔😉 Kako imaš pa porabo? In od koga imaš el. energijo? pred 38 minutami je Tilen5 napisal: Sej plačaš to z kripto 😛 Nekje dobiš, drugje zgubiš.... 1 Citiraj
AmpeR Napisano 5. december Prijavi Napisano 5. december Ni čudno ne, je višja sezona in višja cena za omrežnino. Citiraj
Janez007 Napisano 5. december Avtor Prijavi Napisano 5. december (urejeno) pred 3 urami je Jaka32 napisal: Eto, zdaj bom pa zacel jamrat. Kljub 2 kW manjsi mesecni porabi sem dobil 2x visji racun za elektriko. Pa imam zelo majhno porabo! Na terasi imam 9 kW savno, pa ne vem ce jo bom priklopil. Glede na to da je zdaj gorel samo hladilnik in 1.5 kW bojler, pa 2 uri na dan TV, pa sem dobil tak racun... zacelo se je! Daj napopaj sem gor račun, da pogledamo. Imam sodelavca, ki se podobno pritožuje nad novembrskim računom (kriv je seveda Holob), je pa pozabil povedati, da je novembra plačal glede na oktobra 29% več € ob 41% večji porabi. Da ne bo kdo slučajno mislil, da simpatiziram z Golobom ... tudi na TV ga več ne morem gledat. Enkrat si želim predsednika vlade, ki bo mož beseda. Popravljeno 5. december od Janez007 3 Citiraj
Jaka32 Napisano petek ob 07:25 Prijavi Napisano petek ob 07:25 (urejeno) pred 15 urami je Janez007 napisal: Daj napopaj sem gor račun, da pogledamo. Imam sodelavca, ki se podobno pritožuje nad novembrskim računom (kriv je seveda Holob), je pa pozabil povedati, da je novembra plačal glede na oktobra 29% več € ob 41% večji porabi. Da ne bo kdo slučajno mislil, da simpatiziram z Golobom ... tudi na TV ga več ne morem gledat. Enkrat si želim predsednika vlade, ki bo mož beseda. Evo za oktober in november. Omreznina iz 6 na 23 eur ob enaki porabi oziroma manjsi. Popravljeno petek ob 07:26 od Jaka32 2 Citiraj
Janez007 Napisano petek ob 07:57 Avtor Prijavi Napisano petek ob 07:57 (urejeno) pred 36 minutami je Jaka32 napisal: Evo za oktober in november. Omreznina iz 6 na 23 eur ob enaki porabi oziroma manjsi. 3 sekunde sem rabil ... razumljivo, saj ti skoraj nič ne porabiš (5x manj kot mi, 4 članska družina), je to sploh možno? Imam še podatek za 2 penzionista, lansko leto novembra 147+130 kWh ... Moj primer: Popravljeno petek ob 08:04 od Janez007 Citiraj
Jaka32 Napisano petek ob 08:03 Prijavi Napisano petek ob 08:03 (urejeno) Ni mi jasno... Omreznine imava enako, ceprav si prevzel 138 kW, jaz pa 37 kW v bloku 1. Skoraj 4x manj... Popravljeno petek ob 08:04 od Jaka32 Citiraj
Janez007 Napisano petek ob 08:07 Avtor Prijavi Napisano petek ob 08:07 (urejeno) pred 4 minutami je Jaka32 napisal: Ni mi jasno... Omreznine imava enako, ceprav si prevzel 138 kW, jaz pa 37 kW v bloku 1. Skoraj 4x manj... ??? Popravljeno petek ob 08:08 od Janez007 Citiraj
Jaka32 Napisano petek ob 08:09 Prijavi Napisano petek ob 08:09 Ta omreznina po blokih je fiksni strosek, ne glede na dogovorjeno moc in porabo? Citiraj
Janez007 Napisano petek ob 08:12 Avtor Prijavi Napisano petek ob 08:12 pred 1 minuto je Jaka32 napisal: Ta omreznina po blokih je fiksni strosek, ne glede na dogovorjeno moc in porabo? Ne, odvisno od obojega. Citiraj
Jaka32 Napisano petek ob 08:16 Prijavi Napisano petek ob 08:16 pred 3 minutami je Janez007 napisal: Ne, odvisno od obojega. Kako, ce imava enako, razlika par centov za 4x manjso porabo... Citiraj
Janez007 Napisano petek ob 08:28 Avtor Prijavi Napisano petek ob 08:28 (urejeno) Popravljeno petek ob 08:29 od Janez007 1 Citiraj
Slivka Napisano petek ob 08:33 Prijavi Napisano petek ob 08:33 To je pa prav blagodejno za slišat. Se pravi, da nisem jaz edini, ki mu ta novi obračun ni čisto nič jasen. Pa sem najprej mislil, da je to zato, k sm kmet an s hribu doma... 1 1 1 Citiraj
Carot Napisano petek ob 08:40 Prijavi Napisano petek ob 08:40 Omrežnina je sestavljena iz dveh postavk: 1. dogovorjena moč za posamezni časovni blok in je fiksni mesečni znesek neodvisen od porabe; tu blok 1 v ceni bistveno odstopa in je v "zimskih" mesecih večji del cene za omrežnino 2. prevzeta energija v posameznem bloku, ki pa je odvisna od porabe. Lp, 2 Citiraj
Jest Napisano petek ob 08:45 Prijavi Napisano petek ob 08:45 Pred eno uro je Jaka32 napisal: Evo za oktober in november. Omreznina iz 6 na 23 eur ob enaki porabi oziroma manjsi. Pri meni je omrežnina šla gor za več kot 4x ... Porabe ni, ker je na strehi sončna ... Prejšnji mesec je bila 13,42€, ta mesec pa 59,18€ ... 3 1 Citiraj lp Thomas mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura
Janez007 Napisano petek ob 08:49 Avtor Prijavi Napisano petek ob 08:49 Pravkar je Jest napisal: Pri meni je omrežnina sla gor za vnc kot 4x ... Porabe ni, ker je na strehi sončna ... Prejšnji mesec je bila 13,42€, ta mesec pa 59,18€ ... Takim je bila predvsem namenjena nova metodologija, nov obračun. Oziroma zaradi takih. 4 Citiraj
Priporočeno sporočilo
Pridružite se pogovoru
Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.