Skoči na vsebino

Omrežnina 2024 po novem

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)
pred 28 minutami je Alex napisal:

V glavnem-dol s holobom. 

Mogoče se ti želja uresniči. 😁

image.png

Popravljeno od etcho
Napisano

Pri meni pa iz 11€ na 45€.

V službi sem prejel zanimivo reklamacijo glede nove omrežnine. Pritožil se je stanovalec v bloku, ker ne more spati. Pravi, da zdaj je prekomeren hrup saj vsi sosedje ponoči vrtijo pralne stroje, sušilce, pomivalce, voda se pretaka po otokih .... 

Sem ga naslovil na agencijo za energijo😁

Baje po novem letu (2.četrtljetju), ko dobavitelji sprostijo regulacijo cene energije, se bo račun povečal za energijo x 2. Še dobro, da holob pri omrežnini blokira plačilo spte in ove. Pol bomo še jokali.

• Všeč 3
  • Začuden 1
Napisano (urejeno)

Lepo obrazloženo, kako se obračunava omrežnina po novem (🤣😞

Popravljeno od etcho
Napisano

Procentualno je velik porast tistim s sončnimi celicami, to je sedaj očitno....

Na to temo, a se še komu zdi logično, da bi moral biti najcenejši tok od 11:00-15.:00 poleti posledično veliko dlje čez dan, ko je energije več kakor pa ponoči v temi?

Zgolj moje laično logično razmišljanje

Live your dreams, don't dream your life!

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Napisano (urejeno)

Morda tok, ne pa omrežnina. Zato pa je netmetering zelo nepošten - SE proizvajajo (oddajajo v omrežje) poleti elektriko vredno recimo 50€/MWh, komprenzira pa se ta elektrika z zimsko elektriko po ceni cca 200 €/MWh, in sicer 1:1. Torej 4 x toliko finančne škode, kot je koristi.

Mah, verjetno zadaj je neka logika, ugibam, ... :

jedrska mora ves čas delati na polno (tudi poleti čez dan jo zelo drago zmanjševati njihovo proizvodnjo) 

- hidroelektrarne delajo odvisno od vodnatosti rek - 100% ne moreš nanje računati nikoli

- poleti čez dan se sicer res nabere nekaj elektrike iz SE

- pozimi čez dan elektrike iz SE ni in jo je treba nadomestiti s proizvodnjo v dragih elektrarnah ali uvažati (ko je praviloma zelo draga) 

Popravljeno od Janez007
Napisano
MARIBOR24.SI

"Ljudje so besni, gospodarstvo je obupano in mislim, da si danes ne moremo zatiskati oči, da je...

Kakšen "papak"😂🤣...še Šarec ni bil tak🧐

• 1 mesec kasneje...
Napisano (urejeno)

Kaj a noben ni dobil 'najcenejše' elektrike ever?

sosed s paneli, je naredil letni obračun, 4MW presežka je dal državi....o jebemti. @jest kako je pri tebi, s pluginom? Kaj dosti razlike?

Sva se pogovarjala, da bi bilo še najbolje da s takim presežkom priklopi še dva soseda, pa mu damo po polovični ceni, pa bi bili vsi srečni. samo bi morali malo dovode predelat :)

Jaz mam 100 efrčkof manj, kljub temu da mam vezavo za mala gospodarska podjetja po fiksnih cenah, in sem jo podaljšal, ker kaj bo zdaj ne vemo, pomlad poletje nas malo rešujeta.

Popravljeno od jures

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Napisano (urejeno)
pred 11 minutami je jures napisal:

Kaj a noben ni dobil 'najcenejše' elektrike ever?

sosed s paneli, je naredil letni obračun, 4MW presežka je dal državi....o jebemti. @jest kako je pri tebi, s pluginom? Kaj dosti razlike?

Sva se pogovarjala, da bi bilo še najbolje da s takim presežkom priklopi še dva soseda, pa mu damo po polovični ceni, pa bi bili vsi srečni. samo bi morali malo dovode predelat :)

Jaz mam 100 efrčkof manj, kljub temu da mam vezavo za mala gospodarska podjetja po fiksnih cenah, in sem jo podaljšal, ker kaj bo zdaj ne vemo, pomlad poletje nas malo rešujeta.

Ta poleti narejen presežek električne energije v MWh državi koristi toliko, kot ji koristi v teh mrzlih februarskih dneh presežna toplota lanskega poletja - nič (natančnje, država mora poletni narejeno el. energijo po 20 €/MWh pozimi vračati - plačevati-kompenzirati po 200 €/MWh).

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 1 minuto je Janez007 napisal:

Ta poleti narejen presežek električne energije v MWh državi koristi toliko, kot ji koristi v teh mrzlih februarskih dneh presežna toplota lanskega poletja - nič.

Ja no, trudijo se pa le. Tudi to je za pohvaliti.

Napisano

Ah, no, @Janez007, to pa spet ne drži. Te presežke je dobavitelj električne energije lepo obračunal sosedom tega človeka po rednem ceniku. Daleč od tega, da bi šli v nič.

Napisano (urejeno)
pred 4 minutami je Janez007 napisal:

Ta poleti narejen presežek električne energije v MWh državi koristi toliko, kot ji koristi v teh mrzlih februarskih dneh presežna toplota lanskega poletja - nič.

Nisem rekel koliko služi, poanta je v tem, da ti gre investicija v 0 (delno)

20250218_091350.jpg

Popravljeno od jures

Napisano (urejeno)
pred 6 minutami je jures napisal:

Država mora poletni narejeno el. energijo po 20 €/MWh pozimi vračati, ko je po 200 €/MWh.

Velika večina investitorjev v neto meritve, el. avte ni nič kriva, izkoristila je sistem-pogoje, ki jih je predpisala država. Ni pa prav, ker so ti pogoji do ostalih davkoplačevalcev nepošteni - kriva je politika. Koliko je še tega na ostalih področjih (subvencije gospodarstvu) si lahko samo mislimo.

Popravljeno od Janez007
Napisano

To se strinjam. In vendar so bili energetski strokovnjaki tisti, ki so izračunali, da je sistem letnih neto meritev cenejši od lastnih vlaganj v infrastrukturo obnovljivih virov - ki so jo s sončnicami financirali posamezniki in podjetja. Ergo?

Napisano (urejeno)
pred 17 minutami je dvorjan napisal:

To se strinjam. In vendar so bili energetski strokovnjaki tisti, ki so izračunali, da je sistem letnih neto meritev cenejši od lastnih vlaganj v infrastrukturo obnovljivih virov - ki so jo s sončnicami financirali posamezniki in podjetja. Ergo?

Po naključju poznam konkretno ozadje in akterje te zgodbe, ki sega več kot 10 let nazaj. EU nas je že dolgo nazaj opozarjala, da to z neto meritvami ni OK, ... samo toliko glede slovenske in EU politike, ki se včasih tudi razhaja. 

Kupci sončnih elektrarn, el. avtomobilov, ...  so tukaj težko kaj krivi. Kot sem kriv jaz, ko izkoristim davčno dohodninsko olajšavo za vzdrževane družinske člane.  :) 

Popravljeno od Janez007
Napisano

Ja, ampak za ta sistem niso krivi ljudje, ki so pristali na njegovo uporabo, temveč tisti, ki so si ga izmislili. Njih kličite na odgovornost, ne pa da zavidate tistim, ki ga imajo.

Napisano
pred 33 minutami je jures napisal:

20250218_091350.jpg

Veste kaj me najbolj moti na tej sliki? Barva fasade. 😃

Napisano
pred 18 minutami je Janez007 napisal:

Vsak je svoje bajte malar :)

Ne paše ravno sem, ampak tudi prihaja EU direktiva - DDV na Co2 je nekaj kar se ne bomo mogli izogniti....

Napisano (urejeno)
pred 2 urama je dvorjan napisal:

Ah, no, @Janez007, to pa spet ne drži. Te presežke je dobavitelj električne energije lepo obračunal sosedom tega človeka po rednem ceniku. Daleč od tega, da bi šli v nič.

Poleti je elektrika mnogo cenejša kot pozimi. Kdo ne bi znal s takim sistemom zaslužit?

Iščem nekoga, ki bi zamenjal mojo poletno odvečno toploto (ki jo moram odvajati iz stanovanja) za zimsko (ki jo moram dovajati stanovanju)  ... brez doplačila 😃  Podobno gre pri starem sistemu neto meritev.

Hourly fluctuation of electricity prices in summer and winter

Hourly fluctuation of electricity prices in summer and winter | Download Scientific Diagram

Electricity price for a typical day in summer and winter in Zealand,... |  Download Scientific Diagram

Electricity price for a typical day in summer and winter in Zealand,... | Download Scientific Diagram

Pred eno uro je jures napisal:

Vsak je svoje bajte malar :)

Ne paše ravno sem, ampak tudi prihaja EU direktiva - DDV na Co2 je nekaj kar se ne bomo mogli izogniti....

Problem je, ker bajto soseda, ki ni po mojem okusu, ampak njegovem, gledam jaz, ne pa on. 😃 

Podobno kot iznajdljivi lastniki Mazd, ki odmontirajo DPF filter ne vohajo svojih strupenih saj, ampak jih vohajo lastniki vozil, ki vozijo za njimi, tudi vozniki "ekoloških", "zelenih" električnih vozil.

Popravljeno od Janez007
Napisano

@Janez007: Še enkrat. Ugodnosti neto letnih meritev ni nihče dobil "zastonj". Je bila pogojena z naložbo v sončno elektrarno, kar je pri večini gospodinjstev zahtevalo 10 do 20 tisoč evrov - ocena čez prst. Eni so v to šli, drugi so računali, da se jim ne splača, ker za ta denar se pa dobi že ohoho MWh elektrike iz omrežja. Zdaj so pa drugi ljubosumni na prve, ker so sprejeli (domnevno) boljšo odločitev, saj se elektrika kot energent draži.

In prav prej omenjene zneske (z ustrezno multiplikacijo minus odštete subvencije) je država prihranila, ker ji ni bilo treba investirati v lastne proizvodne vire iz OVE ter tako zadostiti pogojem EU, ki jih je sprejela in podpisala (skupaj s sankcijami).

Zdaj pa s prstom kaži na "pametne" staroenergetike, ki ne vidijo iz svojih preživetih okvirov.

Napisano
pred 2 urama je Janez007 napisal:

Veš zakaj je take barve?

Več kot ima pigmenta, dražja je.

To je za to, da pokažeš, da imaš 😎

Napisano (urejeno)

Pa še z net meteringom takrat je bila moja investicija ravno nekaj v plusu. Če upoštevaš vse stroške, vzdrževanje, omrežnina se itak plačuje, zavarovanje...

Potem imaš pa še slabo poletje kot je bilo lani in je proizvodnja pod pričakovanji...omrežnina je šla na x2

Veliko bolj bi se mi izplačalo dat privarčevano 3 leta nazaj v SP500, bi mel precej več od tega :)

Popravljeno od SeekK
Napisano (urejeno)
pred 4 minutami je godlike napisal:

Veš zakaj je take barve?

Več kot ima pigmenta, dražja je.

To je za to, da pokažeš, da imaš 😎

Meni je barvo fasade izbrala arhitektka.

Izbiro pokažem fasaderju, ki komentira "Janez, ovo neče biti dobro, premalo kontrasta". Čez 1 mesec pa "Janez, boga mi, dobro je izpalo". 

Ljudje barvo izbirajo na majhnih vzorčkih, kar navadnega človeka zavede. 

Popravljeno od Janez007
  • Všeč 3
  • Haha 1

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.