Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano

Najprej lepo pozdravljeni vsi,

Ker ne vem več kam naj se obrnem, sem se odločil prijaviti na forum in poizkusiti srečo še tukaj. Pred 3 leti sem kupil Mazdo 6, 12/2015, motor 2.2D 110kW s 127000 km. Dobre dve leti mi je služila super, na vidiku ni bilo nobenih problemov. Resnično sem bil zadovoljen z nakupom. Uporabljal sem jo (in jo še vedno) v 95% časa na relaciji Tolmin - Ljubljana - Tolmin, 2x tedensko. Naj poizkusim kar se da jasno napisati kaj vse se je pripetilo v slabem letu. Pri avtomobilskem žargonu nisem najbolj vešč, tako da se opravičujem, če bo kaj od napisanega nerazumljivo:

- Najprej se je slabo leto nazaj začela pojavljati napaka motorja, kar je privedlo do:

- Zamenjanega filtra oljne čprlake (pri pospeševanju je avto šel v zasilno delovanje, pumpa zaradi zabasanosti filtra ni uspela doseči zadostnega tlaka)

- Očiščen sesalni kolektor

- Zamenjane podložke injektorjev

- Še enkrat zamenjan filter oljne črpalke (ker ga je vmes še enkrat zabasalo)

- Zaradi napak motorja (koda egr ventilov in dpf filtra) odstranjen DPF in izklopljena egr ventila

- Zaradi ponovitve napake motroja, izklopljen tudi temperaturni senzor

Nekaj tednov je bil mir, potem pa se mi je poleg lučke motorja začelo vklapljati tudi SCBS in DSP lučka (izklop sistemov). Motor je izgubil moč, vendar je bil še vedno vozen (ni bil v totalnem zasilnem delovanju, kot v primeru padca tlaka olja). Sledila je nova reprogramacija (ker je en podoben primer z nastavitvami programer baje že imel), katera je dala mir cca 2 meseca. Vse super, mislil sem da je težav končno konec... In ko sem že mislil, da je sezona lučk zares mimo, se je začelo dogajati sledeče:

Po določenem času vožnje, ko je mazdica start-stop ready, se mi v prostem teku (ob čakanju na semafor recimo) v 50% primeri začne iz auspuhov močno kaditi. AMPAK! samo v primeru, da stopim s sklopke. Če sklopko držim, do tega ne pride NIKOLI. V 50% primeru ob spuščeni sklopki pride do vklopa start-stopa in takrat seveda ne kadi. Najprej se je ta fenomen začel pojavljati takoj po menjavi olja. Po 2 tednih je mehanik spustil malo olja ven in potem težav ni bilo (za nekaj tednov). Potem se je "kajenje" nadaljevalo nekako naključno. V tem času sem obupal in sem si pač rekel, da bom v prostem teku tiščal sklopko in to bo to. Po 7000 km (od zadnje menjave olja), sem ob dodajanju tekočine za stekla spotoma pogledal še nivo olja. Bil je POD minimumom. Sedaj se ga je dolilo, ampak tej stvari hočem priti do dna. Lahko da je za koga tukaj stvar ekstremno enostavna. Meni in mehaniku stvar ni jasna. Dodatna opažanja, ki bodo mogoče nekomu v pomoč:

- Kadar začne (ko sem na mestu) kadit, po 20 sekundah neha in avto večinokrat gre v start-stop

- Ker problem izginja in se zopet pojavi "naključno", težko trdim slednje,a vendar: Ko problem ni bil prisoten po kakšen teden, se je po dolgi vožnji po avtocesti (100 km+) spet pojavila težava kajenja (tak imam občutek). Vožnja v službo Tolmin - Ljubljana - Tolmin vsebuje samo 25km avtoceste v eno smer (Logatec - Ljubljana).

- Avto ima sedaj 195000 km.

Iz srca hvala vsem, ki ste sploh bili pripravljeni prebrati zgornji zapis. Posebna zahvala pa vsakemu, ki si bo vzel čas in predstavil kakeršnokoli rešitev/pomoč/predlog/napotitev. Dobi za pir, dva, tri... ma gajbo!

Ker drugače me ma, da jo (mazdo, ne gajbe) zapeljem v potok in je to to. 

Hvala in Lp, 

J

• Začuden 1
  • Žalosten 3
Napisano

moje mnenje je, da si dober da si sploh vztrajal z vsemi temi popravili, sam se z avtom zagotovo ne bi tako ukvarjal in bi že bil odprodan....verjetno pa bo na koncu tudi zate najbolje (najceneje) da avto odprodaš in se s tem znebiš nadaljnjih težav....to sicer ni ravno nasvet v smeri odpravljanja napak, je pa smer za odpravo problema :)

Napisano

Druga možnos je pa posvet z zelo dobrim mehanikom Pelkotom, ki ti bo sigurno znal pomagat in svetovat kaj in kako z avtom naprej. Tretje možnosti ne vidim.... :nevem:

Napisano

Uh, tle je bilo pa že toliko napačnih stvari narejenih, da vprašanje kako in kaj. Kontaktiraj miha20 na tem forumu, če ima kako idejo. Najlažje je pa stvari odklapljat, in ne poiskati pravega vzroka recimo. Recimo, zakaj si 2x menjal sito oljne črpalke? To ne more biti normalno, ok lahko se zabije če podložke na injektorjih prebija, ampak piše da so bile zamenjane in se je oljno sito spet zabilo???

Pa da popije toliko olja ?? Mam občutek, da nekdo pred teboj ni naredil domače naloge, sedaj pa je kar je. To da je bil odklopljen EGR, ta del razumem, ker imam tudi sam tako. Ni pa prav, da se odklopi še DPF - če so se pojavljale napake, je najbrž zabijalo DPF , takrat bi se moralo ugotoviti zakaj. Ali so injektorji oddelali svoje (kar verjeten scenarij) , ali kak drug banalen vzrok. 

Brez da se kdo zakoplje v tvoj primer bo težko kaj pametnega povedal, sploh če bi hotel to rešiti dolgoročno. :(

Napisano
Pred eno uro je SpEkTr napisal:

Uh, tle je bilo pa že toliko napačnih stvari narejenih, da vprašanje kako in kaj. Kontaktiraj miha20 na tem forumu, če ima kako idejo. Najlažje je pa stvari odklapljat, in ne poiskati pravega vzroka recimo. Recimo, zakaj si 2x menjal sito oljne črpalke? To ne more biti normalno, ok lahko se zabije če podložke na injektorjih prebija, ampak piše da so bile zamenjane in se je oljno sito spet zabilo???

Pa da popije toliko olja ?? Mam občutek, da nekdo pred teboj ni naredil domače naloge, sedaj pa je kar je. To da je bil odklopljen EGR, ta del razumem, ker imam tudi sam tako. Ni pa prav, da se odklopi še DPF - če so se pojavljale napake, je najbrž zabijalo DPF , takrat bi se moralo ugotoviti zakaj. Ali so injektorji oddelali svoje (kar verjeten scenarij) , ali kak drug banalen vzrok. 

Brez da se kdo zakoplje v tvoj primer bo težko kaj pametnega povedal, sploh če bi hotel to rešiti dolgoročno. :(

Tudi sam razmišljam, da bi moral kot prvo, najprej obvezno zamenjati mehanika, ker izgleda, da nima prav veliko pojma o mazdinih dizlih. Imam občutek, da je le lepo služil in zraven malo eksperimentiral. 

Napisano
Citat

Recimo, zakaj si 2x menjal sito oljne črpalke? To ne more biti normalno, ok lahko se zabije če podložke na injektorjih prebija, ampak piše da so bile zamenjane in se je oljno sito spet zabilo???

Tukaj sem sam napačno zapisal sosledje dogodkov:

- Najprej se je zabil filter oljne črpalke

- Potem se je napaka še enkrat pojavila (nizek tlak olja)

- Takrat se je potem menjalo vse (podložke, filter in čiščenje kolektorja)

EGRja in DPF se je odklopilo, ker je podoben primer in je to odrešilo težave. Meahniku zaupam, saj mi "dvojnega" dela niti ni računal, prav tako tisti, ki je programiral. Obrnil pa sem se na forum, ker mu/nama je zmanjkalo idej :) 

Kar je bilo je bilo, potrebujem rešitve. Zaenkrat torej:

- Injektorji fuč

- Kliči Pelkota

- Piši "miha20" 

Če ima kdo potrpljenje in/ali znanje in bi mi na enostaven način razložil, zakaj pride do kajenja samo če spustim sklopko, ko sem v prostem teku? V povezavi s čim ima to smisel? 

Napisano
pred 3 urami je Mjurie napisal:

Če ima kdo potrpljenje in/ali znanje in bi mi na enostaven način razložil, zakaj pride do kajenja samo če spustim sklopko, ko sem v prostem teku? V povezavi s čim ima to smisel? 

Kakšne barve pa je dim? A to fejst kadi, ko je že ogret na delovno temperaturo?

33112_1.png

Napisano
pred 14 urami je Boss napisal:

Kakšne barve pa je dim? A to fejst kadi, ko je že ogret na delovno temperaturo?

Kadi samo ko stojim na mestu in je avto v leru, pod pogoji:

- start-stop je ready in 

- nogo spustim s sklopke.

Pa še to ne vedno... recimo da v 50%. Kot napisano zgoraj, se mi zdi da je večja verjetnost, da se to zgodi/začne dogajat po daljši vožnji na avtocesti.

Dim je bel/siv. Ampak ne prav bel-bel. Zakadi kar konkretno, traja pa 10-20sekund. Potem neha in avto normalno teče naprej, včasih gre pa celo v start-stop (se ugasne). 

Aja, pa preden začne kaditi, obrati za sekundo narastejo, kot da bi dal po gasu (ampak res minimalno... za +200 obratov recimo).

Napisano

Bel oziroma rahlo siv dim je navadno zaradi puščanja hladilne v valje. A ti hladilna kej zginja?

A ima ta dim kakšen vonj po zažganem? Sicer bi bil pol temnejše siv ali celo moder, da ti žre olje, kar bi pomenilo, da ga moraš dolivat. Ker nimaš DPF-ja več zdaj vsak dimček prileze na plano tko, da je treba iskat druge indikatorje.

Kar se pa tiče sklopke, ki jo omenjaš pa je seveda možno tudi to zakurit, sploh, če ti že drsi in dim je podobne barve samo ne prihaja iz izpušnih cevi. Tko, da brez nekih posnetkov je težko karkoli rečt. Tko, da  tukaj naprej težko ugibam.

33112_1.png

Napisano
pred 22 minutami je Boss napisal:

Kar se pa tiče sklopke, ki jo omenjaš pa je seveda možno tudi to zakurit, sploh, če ti že drsi in dim je podobne barve samo ne prihaja iz izpušnih cevi. Tko, da brez nekih posnetkov je težko karkoli rečt. Tko, da  tukaj naprej težko ugibam.

Samo sklopka ima svoj vonj. Če bi jo bolano kuril bi se dimila, samo bi predvideval, da ne bo dim na zadnji strani avta....

Napisano

Sej sej, zato pa sem napisal, ker omenja sklopko v tej zgodbi ampak nekako ne pada v celoten koncept opisane napake.

33112_1.png

Napisano
pred 39 minutami je Boss napisal:

Sej sej, zato pa sem napisal, ker omenja sklopko v tej zgodbi ampak nekako ne pada v celoten koncept opisane napake.

Ravno to me najbolj bega (in ne samo mene, haha). Zakaj pride do dima iz auspuha, če je avto v prostem teku, ko recimo stojim na rdeči luči (in avto noče v start-stop način). Če držim sklopko, dela vse BP! Avto zdaj po 1500km enak nivo olja kot takoj po dolivanju. Dopuščam možnost, da se ga je preveč odlilo stran, ko je prvič prišlo do teh težav.

Sklopka ne drsi, avto lepo menja in kar se tiče tega ni težav. Je možno, da računalnik zmede nekaj, kadar želi preiti v start stop in poizkusi vklapljati regeneracijo ali kaj podobnega? 

Sem upal, da je kdo že imel identični problem. Če ne bo druge, bom pač vedno tiščal sklopko na rdeči luči ali stanju v koloni in to bo to :)

Napisano

Dej posnemi tole situacijo od zunaj, ker tole je dejansko nekaj bolj nenavadnega, saj se do zdaj še ni noben na forumu srečal s čem takim.

33112_1.png

Napisano
pred 11 urami je Mjurie napisal:

Sem upal, da je kdo že imel identični problem. Če ne bo druge, bom pač vedno tiščal sklopko na rdeči luči ali stanju v koloni in to bo to :)

Polpa bo potisni ležaj crknil na sklopki 😉

Napisano

Copilot pravi takole:

Če se beli dim pojavi samo, ko pritisnete sklopko pri toplem motorju, je to lahko znak specifične težave. Tukaj je nekaj možnih vzrokov:

1. Težave s sklopko: Če je sklopka obrabljena ali poškodovana, lahko povzroči nepopolno izgorevanje goriva, kar vodi do belega dima
  2. Težave z injektorji goriva: Injektorji morda ne delujejo pravilno, kar povzroča prekomerno količino goriva v zgorevalni komori, še posebej pri spremembi obremenitve motorja, kot je pritiskanje sklopke
  3. Težave z brtvo glave motorja: Če je brtva poškodovana, lahko hladilna tekočina vstopa v cilindre, kar povzroča beli dim, še posebej pri spremembah tlaka v motorju

Priporočam, da čim prej obiščete mehanika, da diagnosticira in odpravi težavo. Ali ste opazili še kakšne druge simptome, kot so nenavadni zvoki ali izguba moči?

Bijeli dim iz auspuha koji smrdi: 7 najčešćih uzroka (2024) - Autologija

Beli dim iz auspuha pri paljenju kod dizel auta

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Zadnja sporočila

• Ja, tole je verjetno moja nerodnost pri izražanju, omenil sem mu da avto malo 'cuka' ob pospeševanju pa sem ga razumel (sprejemnika), da je omenil pregled šob a je šlo za pregled vbrizgalnikov, kar je razvidno iz dodatno priloženega lista k računu.
    • Idealnega sistema ni in ga ne bo. Tukaj se nas 5 ne bi znalo zmenit kaj je prav, kako narediti prav za več kot 1 mio lastnikov? Zato sam zagovarjam čim bolj enostaven model, čim manj izjem, ... V tem smislu mi je všeč celo hrvaški, ko upoštevajo samo m2 stanovanjske površine in lokacijo. Več ko je parametrov, več je možnosti za izogibanje. In državljani Slovenije smo pri tem pravi mojstri. Spomnimo se, da se lahko zatakne že pri velikosti hišnega poštnega nabiralnika ...  
    • Paschke do rumene majice z "agresivno slovensko tehniko iz leta 2012" WWW.RTVSLO.SI Pred vrati je 73. novoletna turneja, tradicionalno prvi vrhunec sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Zaradi izvrstnih nastopov...  
    • Jao, 120 let...   Iz zapisanega vidim, da se bomo ustavili spet pri parih stvareh. Kako pravilno oceniti nepremičnine? Ko sem šel na novi strani za cenitev gledati, sem samo 🤪, ko sem videl koliko so ene vile ocenjene. Prodale bi se sigurno za petkratnik. Kar nas pripelje do drugega problema, ki je že bil omenjen. Koliko dohodka prijaviš in kaj imaš. To večinoma tako bije v oči, da glava boli. Še posebej, ker se res toliko vsega obrne s kešom, kot je malo višje zapisano. Potem pa kontrola vsega tega v realnosti. Kdo bo to delal in preverjal pravilnost podatkov? Zadnjih 35 let se je toliko dreka nabralo, da se bo težko ven skopati še 50 let. Tisto, da je pa neka miljonska nepremičnina v centru LJ oproščena davka, pa že na daleč smrdi po alinejah, ki si jih nekaterih posvečeni pišejo v zakone. Sploh ne bom omenjal fer in nefer besed v tem kontekstu, ker nima smisla.   Aja, pa še NUSZ in davek na premoženje nad 160 m2 za mene nista davek. Tistih 100€ na leto pri takšnih cenah bajt je vse skupaj brezveze, drobiž, zaokroževanje decimalk, itd. Ajde, ko bomo pa za neko hišo v kateri ne živiš in bi jo rad imel, plačali par tisoč € letno, bo pa druga pesem. Kar se hitro nabere pri 1,5% in 300 jurjih vrednosti. To bi pa imelo posledice za trg na bolje.
    • Copilot pravi takole:   Če se beli dim pojavi samo, ko pritisnete sklopko pri toplem motorju, je to lahko znak specifične težave. Tukaj je nekaj možnih vzrokov: Težave s sklopko: Če je sklopka obrabljena ali poškodovana, lahko povzroči nepopolno izgorevanje goriva, kar vodi do belega dima Težave z injektorji goriva: Injektorji morda ne delujejo pravilno, kar povzroča prekomerno količino goriva v zgorevalni komori, še posebej pri spremembi obremenitve motorja, kot je pritiskanje sklopke Težave z brtvo glave motorja: Če je brtva poškodovana, lahko hladilna tekočina vstopa v cilindre, kar povzroča beli dim, še posebej pri spremembah tlaka v motorju Priporočam, da čim prej obiščete mehanika, da diagnosticira in odpravi težavo. Ali ste opazili še kakšne druge simptome, kot so nenavadni zvoki ali izguba moči?   Bijeli dim iz auspuha koji smrdi: 7 najčešćih uzroka (2024) - Autologija Beli dim iz auspuha pri paljenju kod dizel auta  
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.