Jamralnik v2
Ustvari kratki URL
-
Zadnja sporočila
-
Univerzalc, naravoslovna gimnazija, študij elektrotehnike-energetike, raziskovalec na elektroinštitutu, inšpektor na Tržni inšpekciji (vodenje upravnih in prekrškovnih postopkov ... varstvo potrošnikov, avtorske pravice, električna varnost, osebna varovalna oprema, trgovina, gostinstvo, itd. itd.), uradnik na ministrstvu (priprava in usklajevanje predpisov s področij energetike, učinkovite rabe energije, obnovljivih virov energije), množično in posamično vrednotenje nepremičnin. To tvoje meni manjka, da "začutim" štrom - ko sem delal na elektroinštitutu sem šefu težil, da bi šel za nekaj mesecev delat na kakšno elektrodistribucijsko podjetje, ali šel na oddelek visoke napetosti, ker so hodili merit na teren, pa ni bilo posluha. Pa sem po šestih letih šel na teren sam, ampak v druge vode, kjer sem se morda največ naučil (kako se obrnit v kolesju predpisov).
-
V redu. Si pac strucko na vecih podrocjih ocitno. Jaz pa samo štromar, ki dnevno ureja priklope večjih naprav. Se strinjam da nima smisla met se ene forumskendebate Maš pa lep opis omrežja tu: Omrežje | Elektro Ljubljana WWW.ELEKTRO-LJUBLJANA.SI
-
To je kar nekaj ... "že danes sestavljajo RTP znazivno močjo 110 visoko/30/20/10kv" ... brez zamere, ampak kaj se čem pogovarjat, če se niti ne loči moči, energije in napetosti. Najprej, elektroenergetsko omrežje se deli na 3 napetostne nivoje, ki vsak na svoj način opravlja svojo funkcijo: - nizkonapetostno distribucijsko omrežje (400V - medfazna napetost oziroma 230V fazna napetost) - zasnovano radialno - drevesasta struktura - srednjenapetostno distribucijsko omrežje (10, 20 in 35 kV ... 35 kV nivo naj bi se ukinil že 20 let nazaj) - zasnovano zazankano, a obratuje radialno (drugi del zanke predstavlja rezervo) - visokonapetostno prenosno omrežje (110 kV, 220 kV in 400 kV ... 220 kV nivo naj bi se dolgoročno ukinil) - zasnovano zazankano in obratuje zazankano
-
Sploh ne vem kak zelis povedati, ampak samo LJ omrežje že danes sestavljajo RTP znazivno močjo 110 visoko/30/20/10kv srednje in ta sistem ne sfolga....ma kak prehod na 20kv, če smo že leta v omrežju do 110kv, problem je regulacija špic. Medtem ko sončne elektrarne nudijo priklop v 400/20 omrezju Nekaj na to temo, temu se danes reče 'pametno omrežje' Aktivni nadzor obremenitve električnega omrežja prinaša občutne koristi - Iskraemeco Corpo ISKRAEMECO.COM Vse več električnih vozil, toplotnih črpalk in solarnih panelov povzroča obremenitev... Eno ke pridobivanje energije, drugo pa je to sfolgat in distribuirat, tu smo v velikem zaostanku
-
Lahko da so marsikaj povedali, lahko da se kaj ni prav razumelo. Ker električna moč 10 kW je 10 kW, sončne elektrarne, polnilne postaje EV ali strojnega obrata. Torej teh 10 kW je jasnih, bolj kot pri Mazdah. Včasih sem se ukvarjal z dolgoročnim načrtovanjem elektroenergetskih omrežij - po domače, planiral sem predvideno bodočo porabo in računal kako jo pokriti z novimi, drugačnimi vodi, transformatorji, itd. Za 25 let naprej, zato ker ojačanje elektroenergetskega omrežja traja leta. Spomnim se kolega, ki je računal upravičenost daljnovoda Cirkovce-Pince, ki bi slovensko visokonapetostno omrežje povezal z Madžarsko. Od tega je 25 let. Ali ko je drug kolega računa prehod ljubljanskega 10 kV omrežja na 20 KV. Predlagal je "naravni" prehod, ki bi trajal cca 40 let. To pomeni, da se je začelo že pred 30-timi leti kupovati samo še 20 kV opremo, ki bo nekoč omogočila prehod na 20 kV. Danes še vedno obratuje na 10 kV. Kam je šel tvoj denar zadnjih 30 let, ki si ga vložil v svoje avte? Imaš doma novega Mercedesa ali staro Mazdo? Kam je šlo tvojih 50.000 €?
-
Priporočeno sporočilo
Pridružite se pogovoru
Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.