Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano
pred 4 urami je dvorjan napisal:

Da ne boste rekli, da nihče ni tega mogel napovedati ...

Tega ne more nihče napovedat, ker če se bo uporabljalo tržna načela sigurno ne bo takih cen. Če pa bodo fašisti želeli podražit pa itak ni problema. Isto se lahko zgodi z elektriko. Danes je tako jutri lahko čisto nekaj drugega. Imaš sončnico na strehi? Super, kaj pa pozimi?  Ne se veselit na zalogo, ker so pripravljeni da zajebejo vse. Nihče ne bo živel poceni, še več, delajo na tem, da kdor ničesar ne bo imel bo najbolj srečen. Le zakaj tako razmišljanje... vsak naj si sam odgovori. Aja pa 15minutna mesta so baje čist super. Ogled Bleda al pa Pariza je pa glih tako dober ne kakem bigscreenu, da ne rabiš it tja.

33112_1.png

Napisano

https://www.caszazemljo.si/trajnostno/nekoc-najvecji-solarni-projekt-danes-pred-crno-prihodnostjo.html

Tezko kdorkoli naredi kakrsnokoli racunico za povrnitev stroskov, ker je vedno tako da je obdobje 5-6 let tisto po katerem nova tehnologija enostavno povozi staro.

Mintud superkompjutre menjamo na 5 -6 let, ga ni denarja za vzdrzevanje in napajanje ki bi se primerjal z zamenjavo z novim in novo generacijo čipov. Enostavno ni.

Enako je v veliko cenejsem Maroku, tretja najvecja soncna elektrarna ourzazate propada, in to nekje kjer so stroski 5x cenejsi in sonca 2x vec....kmalu se bo bolj splacalo da rata turisticna atrakcija, ze zdaj si lomis vrat z motorja, ker je pa osupljiva

Nekaj vecjih danasnjih panelov danes proizvede enako za drobiz proti celi starejsi elektrarni

MAPS.APP.GOO.GL

Live your dreams, don't dream your life!

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Napisano
Pred eno uro je Boss napisal:

Tega ne more nihče napovedat, ker če se bo uporabljalo tržna načela sigurno ne bo takih cen. Če pa bodo fašisti želeli podražit pa itak ni problema. Isto se lahko zgodi z elektriko. Danes je tako jutri lahko čisto nekaj drugega. Imaš sončnico na strehi? Super, kaj pa pozimi?  Ne se veselit na zalogo, ker so pripravljeni da zajebejo vse. Nihče ne bo živel poceni, še več, delajo na tem, da kdor ničesar ne bo imel bo najbolj srečen. Le zakaj tako razmišljanje... vsak naj si sam odgovori. Aja pa 15minutna mesta so baje čist super. Ogled Bleda al pa Pariza je pa glih tako dober ne kakem bigscreenu, da ne rabiš it tja.

Povprasevanje po stromu je sedaj na visku, strom gre lahko samo gor, nikamor drugam. S tole AI tekmo je noro. Ker ni placa postavljamo v nemciji 32 ladijskih kontejnerjev povezanih med sabo, vsak 20 vodno hlajenih rackov....

Mi se ne zavedamo kaj je potrebno da ti na komot en bot pove kaj se je zgodilo na dolocen dan v zgodovini, ceprav je vse na netu in v knjigah.

• Všeč 2
  • Začuden 2
  • Hvala 1

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Napisano
dne 27. 1. 2025 ob 23:37 je Boss napisal:

Ne se ekirat, sej ni tolk hudo, čez 14 dni ti obljubim, da bodo znižali za par centov (ugibam za bencin bo 1,4 centa dol, nafta pa 1,6 dol).

No, kot kaže bo res šlo dol - zaenkrat več kot sem napovedal, ampak po moje bo Holob mal zvišal trošarine in bomo tam nekje pri moji napovedi.

WWW.ZURNAL24.SI

V torek bodo začele veljati nove cene goriv. Pristojno ministrstvo sicer še ni razkrilo novih cen, so pa tudi tokrat naši novinarski kolegi z Mojih...

33112_1.png

Napisano
dne 3. 2. 2025 ob 17:32 je jures napisal:

https://www.caszazemljo.si/trajnostno/nekoc-najvecji-solarni-projekt-danes-pred-crno-prihodnostjo.html

Tezko kdorkoli naredi kakrsnokoli racunico za povrnitev stroskov, ker je vedno tako da je obdobje 5-6 let tisto po katerem nova tehnologija enostavno povozi staro.

Mintud superkompjutre menjamo na 5 -6 let, ga ni denarja za vzdrzevanje in napajanje ki bi se primerjal z zamenjavo z novim in novo generacijo čipov. Enostavno ni.

Enako je v veliko cenejsem Maroku, tretja najvecja soncna elektrarna ourzazate propada, in to nekje kjer so stroski 5x cenejsi in sonca 2x vec....kmalu se bo bolj splacalo da rata turisticna atrakcija, ze zdaj si lomis vrat z motorja, ker je pa osupljiva

Nekaj vecjih danasnjih panelov danes proizvede enako za drobiz proti celi starejsi elektrarni

Samo ena podrobnost o "zastareli tehnologiji". Te zastarele elektrarne so sposobne proizvajati el energijo tudi ponoči, česar takozvane sodobne elektrarne niso sposobne. 

Počasi ko bomo čisto zeleni in povsem v sodobnih solarnih panelih, bomo imeli lahko podnevi vse luči prižgane pa čist zastonj bo, za ponoči bomo pa netopirji ratal.

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

post-1420-0-86929800-1443681846.png

Napisano

Vodne elektrarne niso zastarele, so konstanta :). Zanimiva pa je zgodba kako so superracunalniki prinesli velik prihranek ravno na tem podrocju.

Simulirajo in zrisejo turbine na 99,9% natancno vkljucno z zanesljivostjo (velikost delov, materiali delov, oblika delov...). S tem so pocenili in pohitrili dobavo turbin uh la la krat.

Pred tem se je naredila maketa turbine, se je lavfala vsaj 6 mesecev, potem cela razstavila, in to se je ponavljalo dokler ni bilo stabilnega izdelka - cikel 3-4 leta.

Sedaj fluid dynamics nacrta turbino v 14 dneh pripravljeno za proizvodnjo. Turbo inštitut je to imel, dokelr niso prišli novi lastniki, najprej sp poslali finančnike in zgodbe je bilo konec....nazaj na abakus

Enako je z letalskimi motorji, turbinami...f1 in motogp razvoj aerodinamike, se euroncap ne rabi vec avtov zaletavat...ogromno je tud benefita.

Napisano

Tole so zgodbe za tiste, ki niso nikoli razvoja videli od blizu. Zakaj misliš, da v F1 avte velikokrat z zeleno barvo na prvih testiranjih polivajo?

Turbine v hidroelektrarnah so pa že 50 let nazaj delali s 95% izkoristkom, zdaj je pa pač malo bolje.

Pa Rimaca sj poglej, kakšne so ga srali s simulacijami za trk. Sam trk je pa nekaj čisto drugega pokazal.

Računalnik je lahko supermočen pa na koncu še vedno smeti ven vrže, če daš smeti noter. Lahko dobiš super rezultate, pa je treba še vedno narediti interpretacijo rezutatov. Tu je pa dober in izkušen razvojni inženir vreden neskončno.

Sem pa vesel, da je tako, razmišljam zadnje čase. Sem ena izmed redkih priviligiranih branž, ki mu AI ne bo kar tako spizdil dela. 🤣 Nov projekt, prazen papir, pa stokrat po desni prehitim vsak superračunalnik. Je pa to uporabno malo kasneje ko moraš preveriti svoje ideje. Takrat se ga da pa izkoristiti za hirejše iteracije. To je ves plus vsega.

Napisano
pred 14 urami je Agerg napisal:

Tole so zgodbe za tiste, ki niso nikoli razvoja videli od blizu. Zakaj misliš, da v F1 avte velikokrat z zeleno barvo na prvih testiranjih polivajo?

Turbine v hidroelektrarnah so pa že 50 let nazaj delali s 95% izkoristkom, zdaj je pa pač malo bolje.

Pa Rimaca sj poglej, kakšne so ga srali s simulacijami za trk. Sam trk je pa nekaj čisto drugega pokazal.

Računalnik je lahko supermočen pa na koncu še vedno smeti ven vrže, če daš smeti noter. Lahko dobiš super rezultate, pa je treba še vedno narediti interpretacijo rezutatov. Tu je pa dober in izkušen razvojni inženir vreden neskončno.

Sem pa vesel, da je tako, razmišljam zadnje čase. Sem ena izmed redkih priviligiranih branž, ki mu AI ne bo kar tako spizdil dela. 🤣 Nov projekt, prazen papir, pa stokrat po desni prehitim vsak superračunalnik. Je pa to uporabno malo kasneje ko moraš preveriti svoje ideje. Takrat se ga da pa izkoristiti za hirejše iteracije. To je ves plus vsega.

Rimac - nasa stranka (nimajo svoje hostajo pri nas) pa btw avti so njihova sekundarna panoga 

Turbo - nasa stranka

aston Martin - nasa strank

Williams - nasa stranka

Mclaren - nasa stranka

Ferrari - IBM/HP

Red Bull - HP

Ducati - Lenovo

Aprillia gostuje pri Ferrariju (Fiat)

Ja res nisem videl nikoli napredka. Ti ves pod kaksnimi razvojnimi problemi se srecavajo danes zgolj in samo zaradi omejitev testiranj?

Mogoce ne verjames ampak 80% razvoja v f1 je samo v tunelu z racunalnikom....snpomocjo fluid dynamics

Rad bi te videl kako s papirjem operiras vec kot miljon operacij na sekundo.

Napisano (urejeno)

Pa sam se tole, vozniki nimajo simulatorjev samo za trening, oni odpeljejo celotno dirko snsimulacijo obnasanja avta pri dolocenih detajlih (spet simulacija racunalnika). Detajli so pa fascinantni.

na primer Hamilton je v rangu 0.1s peljal vsak krog dirke predvidene z mercedesove simulacije, predvideval so najhitrejsi krog 1:36.1 peljal pa je najhitrejsega 1:36.01

To inžinirjem pomaga pri vmesnih in koncnih odlocitvah potem pa morajo zapečatiti izdelek.

Na žalost ni več tega da se lahko vozijo po stezi in ugotavljajo performanse...

Popravljeno od jures

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Točo tako, enostavno kot pasulj.  Lahko pa snameš modri pokrovček in malo sprostiš vzmet(odvisno kak ventil imaš), da sprostiš pritisk, ker včasih ventil zašreka zaradi smeti v vodi! Poskusi, nimaš kaj zgubit.... 👍
    • Kot že omenjeno, ECU je bil resetiran na tovarniške nastavitve (je še vedno zakadilo), potem je dr Pelko dal svoje nastavitve in še vedno zakadi. Na testerju tudi ni opazil sumljivih sprememb parametrov med pojavlanjem kajenja. Mogoče je res eden senzor fuč, ampak ne do te mere fuč, da bi ga ECU prepoznal kot nedelujočega? Spremembe v porabi ni. Je enaka kot leto nazaj, ko je še vse teklo bp (pred odstranitvijo dpf-ja, itd) + neka povezava mora biti z obremenjevanjem motorja (če se jajcam po cesti, nikoli ne zakadi) + neka povezava mora biti s start-stop sistemom  (če držim sklopko pritisnjeno, nikoli ne zakadi) + očitno računalnik ob ugašanju avta nekatere nastavitve resetira + očitno se po 1-2 minutah mirne vožnje sistem "umiri" in start stop ponovno dela. Sem malo brskal po internetu in tudi "nafotral" chatGPT z nekaterimi vprašanji in podatki. Prilagam datoteko, če koga zanimajo odgovori 🙂 Mogoče pa se v njih skriva kaj uporabnega Razglabljanja.pdf
    • Tudi meni se je že zgodilo. Ekspanzijska posoda mora doneti votlo, ko potrkaš, so pa različne izvedbe duše ... na različnih mestih doni. Meni je nekoč dušo tako nabilo v ventilček, da sem se kakšno uro matral, da sem jo sploh lahko začel napihovati ...   1. zapreš ventil - dotok hladne vode preden gre v bojler 2. v stanovanju odpreš toplo vodo - pipo, ki ima najnižje lego in pustiš odprto 3. napumpaš ekspanzijsko posodo preko avtomobilskega ventilčka na vrhu na delovni tlak mrzle vode - pri meni je to 2,3 bara ... dokler ne odteče vsa topla voda iz pipe ...  4. zapreš pipo in nazaj odpreš ventil mrzle vode
    • Problem je to, da nočejo razumet, da so večino sami krivi za tako situacijo. Bolj, ko se odrivaš v neko skrajnost manjša je podpora mase ljudi. Velja za obe strani političnega spektra in jok bo vsakič, ko se bo šlo v skrajnosti.
    • Jaz marsikaj naredim sam. Čeprav ni nič od tega (elektrika, voda, servis na avtu,...) moj fah. Sem pa to vseeno majstru pustil. Na mrzlem ni fajn bit.   Tak da sem vesel, da je majster mojo tezo potrdil 🙂
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.