Ceno je vrgel Copilot ..
Bil sem pred leti na temo pametnih omrežij na ekskurziji v eksperimentalnem mestu Aspern - Dunaj. Velik del (pameti) izredno dragega projekta je financiral Siemens. Ne vem, če si mi lahko to privoščimo, najprej si dajmo privoščit vsaj dosegljiva stanovanja, potem pa naprej. Tako pa se mi tole glede baterij ob trafo postajah (samo elektro Ljubljana jih ima če se ne motim preko 3.000 ... x tvojih 250.000 € = 750 MI € za Elektro Ljubljano, eno od 5-ih elektrodistribucijskih podjetij), kaj šele pametnih mest bolj kot "sanja svinja kukuruz".
Ja, če jo nameravaš namestiti, bo bolje, da jo že tovarniško naročiš.
Je malenkost dražja, a je lepše narejeno, plus nihče ti ne stika po kablih (potencial, da gre pozneje kaj narobe), reže plastike itd.
Kot sem rekel koncne resitve nosimo mi...in kot sem rekel ni problem casa obratovanja, ampak konstantno nihanje. Delajo pa SE ob soncnem dnevu kar lepo dolgo drugace.
Prav tako se ne gre tu za shranjevanje ampak reguliranje. Omrezje zmore xxx, in sistemi morajo skrbeti da je omrezje na stalnem xxx
@Janez007 Zakaj spet operiraš z ekstremi? Noben sistem se ne dizajnira za robne pogoje, ker to nima smisla.
Poleg tega:
1a) Nobena sončna elektrarna ne daje od sebe svojega maksimuma 10 ur dnevno, kvečjemu 2-3 ure v res idealnih pogojih.
1b) Ne rabiš shraniti vse presežne energije.
2) Od kje si privlekel ceno 2.500€/kWh hrambe? To je podatek, star vsaj desetletje. Trenutne cene so 15-20x nižje. Pa še nižje bodo.
https://www.tesla.com/megapack/design
Staroenergetiki znajo samo jamrati in cuzati denar, namesto da bi se kaj novega naučili. Npr. postavitve pametnih omrežij. Ali pa tržnega gospodarjenja - narod bi sam rešil njihove izzive, če bi bil motiviran. Želiš primer: če bi uvedli, da na sončen dan gospodinjstva stane elektrika simboličen 1c/kWh (+davščine) med 12. in 15. uro, ti povem, da bi vsi takrat polnili avtomobile, kuhali, prali posodo in perilo itd. Bi bil izziv, kam s presežno elektriko, elegantno rešen.
Ampak za kaj takega je potreben (pre)velik zasuk v (pre)trdih bučah.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Priporočeno sporočilo
Pridružite se pogovoru
Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.