Univerzalc, naravoslovna gimnazija, študij elektrotehnike-energetike, raziskovalec na elektroinštitutu, inšpektor na Tržni inšpekciji (vodenje upravnih in prekrškovnih postopkov ... varstvo potrošnikov, avtorske pravice, električna varnost, osebna varovalna oprema, trgovina, gostinstvo, itd. itd.), uradnik na ministrstvu (priprava in usklajevanje predpisov s področij energetike, učinkovite rabe energije, obnovljivih virov energije), množično in posamično vrednotenje nepremičnin. Dobrih 30 let izkušenj na teh področjih. Pa sam sem organiziral in vodil izgradnjo svoje hiše, kjer sem se veliko naučil ... me tehnične stvari veselijo.
To tvoje meni manjka, da bi "začutil" štrom - ko sem delal na elektroinštitutu sem šefu težil, da bi šel za nekaj mesecev delat na kakšno elektrodistribucijsko podjetje, ali šel na oddelek visoke napetosti, ker so hodili merit na teren, pa ni bilo posluha. Tako sem sedel za raćunalnikom in delal analize, računal elektroenergetske situacije na modelih. Pa sem po šestih letih šel na teren sam, ampak v druge vode, kjer sem se morda največ naučil (kako se obrnit v kolesju predpisov, ker nisem pravnik).
V redu. Si pac strucko na vecih podrocjih ocitno. Jaz pa samo štromar, ki dnevno ureja priklope večjih naprav. Se strinjam da nima smisla met se ene forumskendebate
Maš pa lep opis omrežja tu:
Omrežje | Elektro Ljubljana
WWW.ELEKTRO-LJUBLJANA.SI
To je kar nekaj ... "že danes sestavljajo RTP znazivno močjo 110 visoko/30/20/10kv" ... brez zamere, ampak kaj se čem pogovarjat, če se niti ne loči moči, energije in napetosti.
Najprej, elektroenergetsko omrežje se deli na 3 napetostne nivoje, ki vsak na svoj način opravlja svojo funkcijo:
- nizkonapetostno distribucijsko omrežje (400V - medfazna napetost oziroma 230V fazna napetost) - zasnovano radialno - drevesasta struktura
- srednjenapetostno distribucijsko omrežje (10, 20 in 35 kV ... 35 kV nivo naj bi se ukinil že 20 let nazaj) - zasnovano zazankano, a obratuje radialno (drugi del zanke predstavlja rezervo)
- visokonapetostno prenosno omrežje (110 kV, 220 kV in 400 kV ... 220 kV nivo naj bi se dolgoročno ukinil) - zasnovano zazankano in obratuje zazankano
Sploh ne vem kak zelis povedati, ampak samo LJ omrežje že danes sestavljajo RTP znazivno močjo 110 visoko/30/20/10kv srednje in ta sistem ne sfolga....ma kak prehod na 20kv, če smo že leta v omrežju do 110kv, problem je regulacija špic. Medtem ko sončne elektrarne nudijo priklop v 400/20 omrezju
Nekaj na to temo, temu se danes reče 'pametno omrežje'
Aktivni nadzor obremenitve električnega omrežja prinaša občutne koristi - Iskraemeco Corpo
ISKRAEMECO.COM
Vse več električnih vozil, toplotnih črpalk in solarnih panelov povzroča obremenitev...
Eno ke pridobivanje energije, drugo pa je to sfolgat in distribuirat, tu smo v velikem zaostanku
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Priporočeno sporočilo
Pridružite se pogovoru
Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.